Het ideaal van een radicaal communistsche gezondheidszorg in Nederland is nu meer dan volledig bereikt.

Hoewel het reeds sinds 1917 volledig falen van dit soort zorg aan de overheid bekend geweest zou moeten zijn, is dit inherent falende systeem – met alles ongelimiteerd beschikbaar voor iedereen, een rampenrecept – in Nederland ingevoerd en nu volledig draaiende met alle verspillingen en inefficiënties die onlosmakelijk verbonden zijn aan goedbedoelde communistische systemen die vanaf hun geboorte tot mislukking gedoemde belastinggeldverslindende misbaksels zijn:

Wachtlijsten met stervende patiënten vóó­­r een arts hen ooit zal zien Overbemanning met meer dan 100 procent in de gehele medische sector

Enorme geldverspilling: onder meer omdat als het budget van een ziekenhuis aan het eind van het jaar niet op is, ONNODIGE BESTELLINGEN geplaatst worden uit vrees dat anders het budget voor het volgend jaar verlaagd zal worden

Doktoren die meer tijd doorbrengen aan de computer dan met hun patiënt

Overconsumptie omdat er geen enkele rem op staat

Patiënten die niet geopereerd kunnen worden, omdat de staf anders over zijn tijd heen raakt

Uiteraard geldt het bovenstaande, evenmin als dat in communistische staten met de partijbonzen het geval is, niet voor belangrijke personen zoals leden het koninklijk huis en vooraanstaande politieke figuren, voor wie altijd een bed te vinden zal zijn.

Hugo van Reijen

22 REACTIES

 1. De problemen van de NL zorgsector worden gewoonlijk aan een ‘doorgeslagen privatisering’ geweten, maar in werkelijkheid is er juist een gebrek aan privatisering.

  Waar in een vrije markt het prijsmechanisme geheel automatisch en zonder noodzaak van overheidsinmenging vraag en aanbod naadloos op elkaar afstemt, zijn het in NL een stel ambtenaren van de Nationale Zorg Autoriteit (NZA) die de prijzen van alle medische verrichtingen (Diagnose Behandel Combinaties, DBCs) uit hun duim zuigen.

  Het gevolg is een verstikkende bureaucratie, een chronisch tekort aan capaciteit, onoplosbare wachtlijsten, miserabele klantenservice, torenhoge kosten, en hele volksstammen die zich er onrechtmatig aan verrijken.
  ______________

  22.000 ouderen met dementie op wachtlijst: ‘Elke dag grote problemen bij mijn ouders’

  https://dvhn.nl/extra/Zo%E2%80%99n-22.000-ouderen-met-dementie-op-wachtlijst-%E2%80%99Elke-dag-grote-problemen-bij-mijn-ouders%E2%80%99-28279873.html

 2. Artsen zijn inmiddels een soort van loket ambtenaren geworden, geheel onder controle van een verzekering maatschappij waar alles wat de arts mag uitschrijven, behandelen of aan tijd besteden exact vast ligt.
  Niets hebben ze meer over hun eigen praktijk te vertellen of uit te maken.

  Mijn huisarts heeft iets dergelijk allang min of meer laten doorschemeren.
  Hij zou graag b.v. meer tijd besteden aan iemand, maar dat mag niet.
  Of je moet meerdere afspraken maken voor hetzelfde. b.v. 3 afspraken aaneen is 3x 10 min. tijd.

  Tot de seconde dient alles uitgeschreven te worden ter controle.

  • Het huidige systeem in de VS is niet veel beter. Ondanks zeer aanzienlijke bedragen die je voor de zorgverzekering betaalt mag ik wel zeggen; voor mijn vrouw en mijzelf betaal ik $108,- per WEEK en dan hebben we nog steeds $3.200 eigen risico per jaar die eerst op moet voordat de verzekering de rest gaat vergoeden. Nou gaat dat vrij vlug, want dokters krijgen maar een bepaald percentage vergoed door de verzekeringsmaatschappij.
   Stel dat een dokter $50,- aan werkelijke kosten maakt aan tijd voor een afspraak (uitgaand van het feit dat hij een pand huurt, verpleegsters moet betalen, secretaresse/baliepersoneel voor de afspraken en de enorme bureaucratische rompslomp, apparatuur least, verwarming, electriciteit etc etc). Dan krijgt hij slechts een percentage vergoed; logische gevolg is dat hij dus geen $50,- in rekening brengt voor die 10 minuten, maar bv $100,- om toch die $50,- te krijgen. Hierdoor wordt de zorg vele malen duurder dan werkelijk nodig is.

   En de hele VS wordt absoluut gedomineerd door de pharmaceutische industrie; zeker 10%-15% van alle reclames is daaraan gerelateerd. Voor vrijwel alle zaken is de eerste reactie van een arts dan ook om zooi voor te schrijven. Last van maagzuur? medicijnen voorschrijven. Hoge bloeddruk? medicijnen voorschrijven, pijnlijke knieen? medicijnen voorschrijven. Heeft een tiener acne? medicijnen voorschrijven en ga zo maar door. Slaapproblemen? medicijnen voorschrijven. Niks geen suggesties over dieet, eetgewoontes, beweging, manier van leven wat dan ook. Medicijnen is gewoon de eerste reactie.
   Toen ik me hier vestigde was ik 48 en gebruikte ik helemaal geen medicijnen en ze vielen bijna van hun stoel toen ik me inschreef en ze vroegen wat ik gebruikte en ik ze vertelde dat ik geen medicijnen slikte. Sindsdien proberen ze me aan van alles en nog wat te krijgen.

   • Aanvulling; met ruwweg 350 miljoen inwoners vormt de VS ongveer 5% van de wereldbevolking. Maar ze gebruiken 48% van het medicijngebruik ter wereld.
    En ik kan nou echt niet stellen dat ze het gezondste volk ter wereld zijn; verre van. Zeker de helft van de jongeren is te vet. En 60% of meer van de tieners/twintigers is zodanig ongezond (lichamelijk en/of geestelijk) dat ze ongeschikt zijn voor militaire dienst en zelfs niet eens aan de minimale eisen kunnen voldoen.

    Overigens was het voorbeeldje voor de dokter nog laag ingeschat; net deze week mijn jaarlijkse bezoek achter de rug (nou ja, ik ga niet jaarlijks en ze proberen je 2x per jaar binnen te hengelen ‘voor controle’ , maar moest nu om mijn rijbewijs te verlengen, daar heb je een doktersverklaring voor nodig hier, zelfs als je niks mankeert).
    Rekening net opengetrokken; $321. Nog geen 10 minuten de dokter gezien, half uur totaal met de verpleegster die de bloeddruk meet, hartslag meet en het gewicht noteert en de wachttijd ertussen.

   • “Slaapproblemen? medicijnen voorschrijven. Niks geen suggesties over dieet, eetgewoontes, beweging, manier van leven wat dan ook. Medicijnen is gewoon de eerste reactie.”

    Anders dan de marktdenkers suggereren draagt de markt inderdaad ook bij aan de problemen.
    Een systeem van sociaal-democratie (socialized medicine) en markt is dubbel pervers. Een communistisch systeem met haar schaarste zou nog beter zijn, dan wordt niet alles wat niet levensvatbaar is ten koste van alles in leven gehouden, volgepompt met medicijnen, omdat men ermee kan verdienen.

   • “maar moest nu om mijn rijbewijs te verlengen, daar heb je een doktersverklaring voor nodig hier, zelfs als je niks mankeert”

    Markt en statisme hand in hand…
    Zware propaganda campagnes aan de ene kant (advertenties), en via de regelgeving van de overheid aan de andere kant. En als de markt dan vrij zou zijn van statisme, dan zouden het allemaal brave borsten zijn, en via het heilige prijsmechanisme zal alles goed komen.

   • @Johannes.
    Dat de markt ook haar problemen heeft heb ik nooit ontkend. Of beweerd dat alles hier in de VS zo geweldig is.
    Zelf vind ik de barrage aan reclames voor allerlei medicijnen ongelofelijk storend en zouden die wat mij betreft best verboden mogen zijn. In veel reclames worden mensen aangespoord hun dokter te vragen naar deze behandelingen/middelen.

    Maar het is een cultuur-dingetje. De VS is een lege huls waar het alleen maar gaat over uiterlijk vertoon. Vergezeld door een cultuur van gemakzucht; dus wordt er voor van alles een soort ‘wonderpilletje ‘-smeerseltje, -drankje verzonnen, want god verhoede dat iemand een keer stelt dat niet iedereen een geweldig uiterlijk kan of hoeft te hebben, of ze van hun luie reet zouden moeten komen en zouden moeten stoppen met dezelfde gemakzucht wat betreft eten.
    Er is een hele generatie die nou lijkt te denken dat het opwarmen van een magnetron-maaltijd een ‘home-cooked meal’ is.
    En het hele linkse circus valt iedereen aan die doet aan ‘fat-shaming’ ‘body-shaming’ of anderszins stelt dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben, veel dokters, trainers, coaches etc hebben hun baan verloren door dat te proberen.

    Vergeet ook niet dat, hoewel het officieel verboden is, dokters op allerlei manieren via-via toch weer extra inkonsten ontvangen van de pharma-industrie, wat ook pijnlijk duidelijk werd tijdens de covid-onzin. En dan de absolute waanzin dat je nu als je naar de dokterspost gaat, of naar de opticien voor nieuwe lenzen, je in de meeste gevallen nog steeds een masker moet dragen of je wordt niet geholpen.
    En dat er banen zijn waarbij ze nog steeds verplichten om de prik EN alle boosters te nemen, zelfs deeltijd banen die voornamelijk telewerk zijn.
    Dat dokters daarin meegaan is in zeker opzicht ook logisch; ze zitten vaak met een gigantische studieschuld. En hoewel ze een goed inkomen hebben zijn ze -hoewel niet wettelijk- in principe verplicht enorm dure rechtsverzekeringen af te sluiten omdat iedereen hier heel snel klaar staat om je aan te klagen.

    De pharma-industrie smijt met geld aan reclames en lobbying en dat gaat dus ook naar de overheid, wat ook niet bepaald helpt. Statisme? Ik zie de staatsvorm hier meer als corporatisme; in feite maken de grote bedrijven in veel opzichten de dienst uit en is de staat daar slechts een tussenpersoon in.
    Voor mij zou de hele gezondheidszorg sowieso geen reclame nodig moeten hebben en zou bij uitstek een tak zijn waar concurrentie op basis van prijs en kwaliteit zeer goed zou kunnen werken. De ‘Obama-care’ heeft de zaken in veel opzichten nog eens verergerd.

   • Een behoorlijk verschil met jij kwijt bent aan premie en eigen risico.
    Ik heb al moeite met 385 euro eigen risico en 150 euro premie.
    Ik heb wel het idee dat ze hier niet zo graag allerlei pilletjes voorschrijven, en zeker niet iets zo als slaap pillen of andere verslavende medicijnen.
    Of het moet echt nodig zijn, maar liever niet.

    Geldt die 3200 Dollar risico voor iedereen dus ongeacht je inkomen?
    Ik heb wel eens gelezen dat je voor b.v. een gebroken arm zo 50.000 kwijt kan zijn.
    Klopt zo iets nou.

   • De reclame die hier ziet op de tv gaat altijd over homeopathische medicijnen die je altijd zelf moet kopen.
    Nooit over medicijnen die een dokter voor kan schrijven.

   • @Bert
    Ja en nee. Voor veruit de meeste mensen is een particuliere ziektekosten verzekering onbetaalbaar; dan betaal je al gauw 2x – 3x wat ik nu betaal. Heb je nog thuiswonende kinderen nog meer.
    Voor de meeste mensen geldt dat die verzekering dus via de werkgever loopt, wat dan ook veel uitmaakt, want de pakketten zijn niet altijd hetzelfde, maar het maakt ook dat als je ergens opstapt dus onverzekerd bent totdat je ergens anders aan de bak bent. En bij sommige bedrijven gaat die dan pas in na 3 maanden.

    Daar zit dan meteen een groot probleem; er zijn heel veel onverzekerden, maar ziekenhuizen mogen ernstige urgente problemen niet weigeren. Dan kunnen ze idd een rekening sturen, maar van een kale kip pluk je geen veren.
    En ja, de bedragen zijn krankzinnig hoog. Deels om dat soort wanbetalers te compenseren, deels omdat de verzekering dus maar een percentage van de rekening betaalt, waardoor die hoger wordt gesteld om de werkelijke kosten te dekken en deels om winst te maken.
    Nou zal een gebroken arm niet op 50.000 uitkomen, maar een dag ziekenhuis loopt aardig in de papieren.
    Her grootste probleem is dat het hele systeem verrot is en het moeilijk is om daar wat aan te doen.
    Obamacare heeft een aantal verzekeringsmaatschappijen veel macht gegeven; in veel staten is er maar 1 maatschappij die die verzekeringen afhandelt en daardoor allerlei eisen kan stellen aan zowel artsen als parienten.

    Er zijn wel een paar kleine lokale organisaties die buiten de grote verzekeringsmaatschappijen om werken, maar dan moet je net geluk hebben dat er zo eentje in jouw omgeving is, levensvatbaar is en redelijke zorg kan leveren.
    En dan nog; je zit als werknemer vaak toch vast aan premies van de maatschappij waarmee je werkgever werkt, hoewel je dan voor een minimaal pakket zou kunnen gaan.

    Veel mensen stellen zorg uit; je wilt namelijk niet ieder jaar net over je eigen risico heengaan. Beter om dan te wachten en zoveel mogelijk in 1 jaar laten doen zodat alles boven je eigen risico door de verzekering wordt vergoed.

   • Johan, wat een ellende daar als je een beetje ziekelijk bent aangelegd of een chronische aandoening hebt waardoor je regelmatig naar een arts of ziekenhuis moet.
    En wij hier maar klagen dat het zo duur is geworden.
    Het kan soms even niet uitkomen maar nog wel voor iedereen net te doen hier.
    Het kan allemaal nog veel en veel erger dus.
    Bedankt voor de uitgebreide uitleg hoe het er in de VS aan toe gaat.

   • In principe hoeft iemand hier niet in de ellende te komen met betalingen.
    Als je een laag inkomen hebt krijg hier altijd je zorgtoeslag.
    Zoek je een goedkope verzekering uit dan kan je daar zelfs nog een paar euro aan overhouden per maand. Dus betaal je zelf helemaal niks.
    Blijft alleen de 385 euro eigen risico over.
    Met een laag inkomen (uitkering b.v.) komen er nog verdeeld over het jaar verschillende extra bedragen binnen aan toeslagen om het te kunnen betalen zo als een langdurigheid toeslag van 300 euro per jaar omdat je inkomen laag is.
    En je vakantie geld van zo’n 700 euro.
    Dus het is onzin wanneer iemand hier beweerd het niet te kunnen betalen.

   • @Bert.
    Voor de arme, voornamelijk zwarte, bevolking is er Obamacare. Die betalen heel weinig premie, maar krijgen wel zorg. Alleen heb je dan geen keuze in je dokter of ziekenhuis, de verzekeringsmaatschappij bepaalt dat.
    Die groep maakt ook buitensporig veel gebruik van de zorg, wat dus uiteindelijk wordt betaald door de belastingbetalers.
    Probleempje daar; bijna 50% van de bevolking in werkbare leeftijd betaalt (vrijwel) geen inkomstenbelasting omdat ze weinig verdienen en onder de belastingvrije voet blijven, of via allerlei regeltjes geld van de belastingdienst kunnen krijgen wat weggestreept wordt tegen wat ze zouden moeten betalen.

  • Dat je link niet ontopic is, is tot daar aan toe, maar de onvoorstelbare hoeveelheid onzin in deze video is beschamend.

   Fascisme is niet rechts maar links
   Links is niet progressief maar destructief.
   Een egalitaire maatschappij is niet vrij maar dictatoriaal
   Neonazi’s zijn geen neocons of alt right maar nationalistische socialisten
   Neocons zijn geen nationalisten maar corporatisten
   Etc etc.

   De oproep om samen te werken met mensen die deze onzin propageren is absurd. Meer dan 200 miljoen slachtoffers van linkse idioten laten zien waarom.

   Het dankt je de koekoek dat dit soort mensen graag de handen ineen wil slaan om hun perverse idealen te realiseren. Zo kunnen ze hun misdaden makkelijker onder het tapijt vegen.

   Vrijheid wil iedereen. Essentieel is de weg er naar toe.

   • huh pardon..Vrijheid wil iedereen…. ik stel heeft iedereen! En alle wegen leiden hiervan af.

 3. @ peter, zo is het. En de rest is chronologie. Kom je naast een rumoerige buur wonen, heb jij pech. Komt de rumoerige figuur naast jouw wonen, heeft hij pech. De boreling “erft de ellende van zijn voorgangers”.

 4. Overbevolking is het fundamentele probleem, technologische decadentie een bijkomende, wat weer meer overbevolking oplevert, de markt lost de gigantische overbevolking niet op, sterker nog, die draagt daaraan bij. De markt net zoals de sociaal-democratie zal zoveel mogelijk willen bijdragen om het leven te verlengen van dat wat niet levensvatbaar is. Waar de natuur haar werk doet, vindt de vrije markt pleisters uit om dat wat niet levensvatbaar is te lang op de been te houden. De sociaal-democratie verergerd de situatie op haar manier.

  De samenleving zal terug moeten gaan naar een filosofie en mentaliteit dat men nu eenmaal doodgaat, en dat dat vroeg en laat kan gebeuren, en dat men dat niet teveel kunstmatig uit moet stellen of proberen te voorkomen. Meer terug naar de natuur, overbevolking opgelost, dan zijn heel veel problemen gelijk opgelost. Voor degenen die in een hiernamaals of reïncarnatie geloven zal zo’n filosofie geen probleem moeten zijn. Voor de atheïsten is het wat anders wellicht, die hebben dan een probleem waarvan ze anderen en zichzelf wijs moeten maken dat ze het op kunnen lossen, een ideologie zoals de markt die het oplost, voor de seculiere gelovers.

  Als de samenleving het niet zelf doet, dan zal de natuur via serieuze pandemieën de zaak op moeten lossen.
  Als in Nederland een derde van huidige bevolking zou zijn, dan zijn heel veel problemen op slag opgelost, en dan gaat de kwaliteit van leven een stuk omhoog. Als ik zou moeten kiezen tussen een dunbevolkte sociaal-democratie en een overbevolkte kapitalistische markt hel, dan zou ik zelfs nog voor de eerste kiezen.

  • Deels wel eens wat betreft de drukte, ik zou liever in Denemarken wonen dan Nederland bv, ondanks dat Denemarken in veel opzichten veel socialistischer is dan Nederland. Maar hel, ik zou me vermoedelijk nog steeds prettiger voelen onder een dictatoriaal bewind dat in ieder geval het eigen volk voorop stelt en geen massale immigratie heeft dan een open-grenzen land van wat voor bewind dan ook.

   Toch zie ik de markt op zich niet als een factor die bijdraagt aan overbevolking; ik zie dat als een gevolg van de arrogantie en de hebzucht van een groepje mensen die menen alles beter te weten.
   Ik heb zelf 2 kennissen die voor dergelijke NGO’s hebben gewerkt, beiden bevlogen, linkse idealisten. Een van hen is nog steeds zo, die is gewoon te blind om het te zien, de ander is tot inkeer gekomen. Zoals hij me vertelde “je gaat erheen omdat er 500.000 mensen dreigen te verhongeren. Je helpt zaken organiseren, helpt met voedsel, het probleem is dat er dat er dan het volgende jaar een miljoen zijn. En het jaar erna 2 miljoen zijn. En het jaar daarna nog meer. Die je allemaal probeert te helpen net niet te verhongeren, maar die ook maar kinderen blijven produceren. Dat kan gewoon niet”.

   Als landen (en mensen) nou gewoon de focus leggen om hun eigen zaken op orde te brengen dan zou het al een stuk beter zijn, ipv eindeloos proberen andere landen te helpen.
   Als Nederland zou beginnen te stellen dat Nederlanders de eerste prioroteit hebben in alles en dat diegenen die zich niet aanpassen hier niks te zoeken hebben en gewoon zonder pardon worden teruggestuurd en dan zou gaan beginnen met een -weliswaar duur maar op lange termijn nog altijd goedkoper- programma voor het uitkopen en remigreren van islamieten zou het een stuk leefbaarder zijn.

Comments are closed.