Overgenomen van stemlp.nl:

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. We leven in het tijdperk van steeds grotere bestuurlijke eenheden. Gemeenten worden samengevoegd. Nationale bevoegdheden worden overgeheveld naar de EU en de WHO. Waarom zijn er eigenlijk nog provincies? Is het geen tijd om deze bestuurslaag te elimineren? Gewoon eens verfrissende bestuurlijke daadkracht tonen?

Of is deze centralisatietendens juist de oorzaak van de kloof tussen burger en politiek. Een Haagse kaasstolp die door een Brusselse kaasstolp wordt vervangen? Waarbij de burger afhaakt?

De maakbaarheid van de samenleving wordt complexer naarmate men meer bevoegdheden naar een hoger organisatieniveau verlegt. Hiermee neemt de homogeniteit af. De bestuurlijke oplossing voor een plattelandsgebied kan heel anders zijn dan die voor een grote stad. Wat in Portugal werkt kan juist in Nederland problemen geven. Door bevoegdheden naar de EU en de nationale overheid over te hevelen neemt de complexiteit toe en is er geen ruimte meer voor specifieke oplossingen. Er komen oplossingen die voor niemand werken. Ondoelmatige en niet doeltreffende politieke compromissen waar niemand blij van wordt.

De Libertaire Partij wil de bestuurlijke piramide omkeren. Burgers moeten zoveel mogelijk zelf doen en waar mogelijk kunnen ze zaken naar de overheid delegeren. Alleen dan komen er effectieve maatregelen die met de lokale omstandigheden rekening houden. Complexiteitsreductie is noodzaak. En dat bereik je met kleine eenheden.

Via het gemeente- en provinciefonds heeft de rijksoverheid invloed op de budgetten van de provincies en gemeenten. De LP wenst financieel zelfstandige gemeenten en provincies. Zo zou de fiscus de loon- en inkomstenbelasting op basis van de BRP (Basisregistratie Personen) kunnen doorstorten naar de gemeenten.

De huidige centralisatietendens dient omgebogen te worden. Vanuit de EU bevoegdheden terugbrengen naar nationale overheden. En bevoegdheden van nationaal niveau zoveel mogelijk naar de provincie over te hevelen. Waarbij de provincies in Den Haag overeenstemming proberen te bereiken over zaken die de provincies graag gecoördineerd zien. De provincie benoemt de leden van de Tweede Kamer. Dit kan via een (soort van) kiesmannenstelsel waarbij de kiesmannen ervoor zorgen dat de afgevaardigden zoveel mogelijk een reflectie zijn van de politieke verhoudingen in de betreffende provincie. De rol van de Eerste Kamer staat ter discussie.

De LP daagt eenieder uit mee te denken aan daadwerkelijke bestuurlijke vernieuwing. De politiek dreigt steeds meer vast te lopen. De LP gelooft niet in grootschalige technocratische oplossingen. Dat is immers een synoniem voor het begrip centrale planning. De complexiteit en omvang van de overheid reduceren impliceert de burger zoveel mogelijk over zijn eigen leven te laten beslissen. En waar een overheid nodig wordt geacht, deze zo klein en laag mogelijk vorm te geven.

14 REACTIES

 1. ziet u de gelijkenissen
  als we dit verhaal eens op de gehele EU betrekken, wat is dan uw (voor/tegen) mening?
  dit wordt dus nog een dingetje
  als we maar ver genoeg weg zakken

  • De protestactie is volgens FDF niet alleen om de boerenstandpunten naar voren te brengen over bijvoorbeeld het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren, maar ook om allerlei andere maatschappelijke problemen onder de aandacht te brengen zoals de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen.

   FDF demonstreert van 12.00 tot 16.00 uur met Samen voor Nederland, een door zichzelf benoemde niet-politieke vrijheidsbeweging. Politieke partijen waaronder Forum voor Democratie (FVD), Partij voor de Vrijheid (PVV) en Belang van Nederland (BVNL) riepen mensen eerder al op om naar de demonstratie te komen. Volgens FDF spreken onder anderen PVV-leider Geert Wilders en Wybren van Haga (BVNL) tijdens de actie.

   https://www.telegraaf.nl/nieuws/953022942/noodbevel-trekkers-bij-stadsgrens-den-haag-weggestuurd

  • Den Haag pakt groots uit voor de demonstratie op zaterdag in het Zuiderpark. Vanuit Duitsland zijn waterkanonnen ingeroepen, die zijn gevuld in Nootdorp.

   Het kanon van de Duitse ‘WaWe’ is sterker dan dat van de Nederlandse politie. Waar de waterwerper schiet met een kracht van 16 bar, doen de Wassenwerfers dat met 20 bar.

   “Zoekt de regering escalatie bij het boerenprotest morgen in Den Haag?” vraagt Arnold Karskens, voorzitter van Ongehoord Nederland, zich af. “Zodat Rutte zich als ordebewaarder kan profileren? Immers zijn er woensdag verkiezingen.”
   https://www.ninefornews.nl/duitse-waterkanonnen-gespot-in-nederland-zoekt-de-regering-escalatie/

   • dat wordt nog een dingetje.
    duitse inmenging, kentekenplaten duits en de bestuurders en bedieners wellicht ook?
    zie straks de wob verzoeken binnen komen.

 2. Stop met de provinciebesturen, maar creëer een Ministerie der 12 Verenigde Provinciën, met 12 provincie afgevaardigden, ieder als een gelijkwaardige staatssecretaris. Stoppen we alle financiële middelen in 1 pot en het openbaar vervoer kan efficiënter passagiers verplaatsen, terwijl het onderhoud van het provinciale wegennet niet bij de provinciegrenzen stopt. Want dat zijn de 2 hoofdtaken van provincies, naast wat bestemmingsplannen goed- dan wel afkeuren.

  https://alternatiefstaatsbestel.nl/om-te-lezen/2023/perverse-verkiezingen

 3. Mooie scrabbelwoorden in het artikel: centralisatietendens, complexiteitsreductie.
  De schrijver heeft zeker een ambtenarenbaan als ‘stadstroubadour’ (ja die bestaan echt) ergens?

  De LP trapt in dezelfde val als een partij als JA21. Meedoen, ‘verantwoordelijkheid nemen’ en bijsturen. Als je aanschuift valt er hooguit bij te sturen op bijzaken. Niet op hoofdzaken. Wat dat betreft doet het Forum voor Democratie het beter. Gewoon een ander systeem bouwen naast het bestaande.

 4. De enige reden waarom mensen nog stemmen bij een provinciale verkiezingen is om een protest stem te laten horen tegen de huidige regering.
  Dat gebeurt al zolang deze verkiezingen er zijn, voor zo ver ik weet en me kan herinneren.
  Vrijwel geen enkel mens weet wie er allemaal aan mee doen of wat die willen en waarom of waarmee.
  Zo doende wordt er altijd gekozen op een landelijke partij die mogelijk iets kan veranderen in Den Haag.
  Zo’n verkiezing heeft dus helemaal niks te maken met de provincie en om iets te willen of kunnen veranderen in een provincie.

 5. Dit gebeurt er tegenwoordig wanneer je gaat demonstreren en wordt aangehouden.

  De politie maakt gebruik van de Basisregistratie Personen (BRP) om gegevens over demonstranten en hun familie op te vragen, zo stelt onderzoeksplatform Investico dat hierbij samenwerkte met De Groene Amsterdammer en Trouw. Het gaat dan om gegevens zoals adres, burgerservicenummer en geboortedatum, maar ook om gegevens van ouders en kinderen van actievoerders, ook als zij nooit zijn gearresteerd of veroordeeld.
  https://www.security.nl/posting/788731/Politie+vraagt+gegevens+van+demonstranten+en+familie+op+via+BRP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in