Nou een overheid kan niet veel:

 • Geen voldoende ruimte voor woningbouw,
 • Geen voldoende mogelijkheden voor verpleeghuizen,
 • Geen levensvatbaarheid voor boeren en vissers,
 • 60% zit tegen de armoedegrens aan en de bestedingsruimte is alleen maar achteruit gegaan
 • Zelfs hun eigen parlementsgebouw kunnen ze niet binnen tijd en budget bouwen.
 • etc etc.

Wat overheden wel kunnen: Alles wat zij aanraken, regelen of verdelen, wordt een puinzooi en tot crisis gemaakt.

Waarom verwachten mensen nog dat een overheid ‘hun’ problemen oplost? Terwijl elke extra overheidsbemoeienis alleen maar tot meer en grotere puinhopen leidt. Laat ons toch vrij om allerlei woningen te ontwikkelen, de te voorziene verpleeghuis capaciteits tekorten op te lossen en boeren en vissers door innovatie kansen te geven.

Veel wijsheid als u gaat stemmen, ik geloof er helemaal niet meer in.

9 REACTIES

 1. Het is vrij simpel. Een overheid is in het leven geroepen om het algemeen belang te dienen.

  Individuele burgers hebben echter geen algemeen belang, slechts individuele belangen. Pas wanneer zij een gezamenlijk eigendom hebben, ontstaat er een algemeen belang om dit eigendom in stand te houden. De overheid is dan de zaakgelastigde die van de burgers het dagelijks beheer over dit gezamenlijk eigendom krijgt.

  Het is puur een praktische oplossing, omdat eigenaren denken zo efficiënter te kunnen werken en minder vaak met elkaar hoeven te overleggen. In de praktijk zitten er nogal wat haken en ogen aan, waardoor het de vraag is of het hebben van een gezamenlijk eigendom wel zo gunstig is.

  • De overheid verzorgt ook diensten als veiligheid en bescherming (oa dijken, politie en leger). Die kunnen door commerciële bedrijven niet worden geleverd, omdat het niet mogelijk is te verhinderen, dat mensen die er niet voor betalen er toch gebruik van maken (zgn freeriders).

   Het probleem is echter, dat de overheid ook diensten levert, die prima door commerciële bedrijven zouden kunnen worden geleverd (gezondheidszorg, onderwijs, sociale zekerheid, openbaar vervoer, media, enz). Mensen die aan het overheidsaanbod geen behoefte hebben en er geen gebruik van maken, moeten er via de belasting toch voor betalen. Dat is uiteraard niet correct.

   • Verder is de overheid een monopolist. Het ontbreken van de druk van concurrentie zorgt voor grote problemen (veel bureaucratie, geringe keuze, slechte service, hoge kosten). De directe terugkoppeling die een organisatie in de vrije markt heeft en die misstanden direct corrigeert, ontbreekt bij de monopolistische overheid. De verkiezingen iedere 4 jaar zijn onvoldoende voor een snel herstel van uit de hand gelopen overheidsbeleid.

    Daarom is de libertarische oplossing echte concurrentie tussen overheden te introduceren. Dit kan via seasteading en via panarchie.
    ___________

    Floating cities are designed for unregulated innovation of government
    https://youtu.be/NReXVeD24zI

 2. Ik denk dat er overheden zijn, omdat er overheden zijn.

  Omdat er invasieve overheden zijn, creëerde mensen overheden om zich te verdedigen en om invasief te zijn

  Zelfde geld voor grootmachten en gangs

  Als de overheid de burger relatief tevreden kan houden, is er niet zoveel aan de hand.

  Als het contract van de overheid niet meer houdbaar is, dreigt het uit elkaar te klappen. Als het klapt, ontstaat er een nieuwe overheid, een nieuw contract uiteindelijk. Of er ontstaat een tijdelijk anarchisme/autonome zone.

  Ik denk dat we nu in een periode zitten, waarin het contract uit elkaar dreigt te klappen. Of, er komt iets nieuws voor in de plaats. We zitten aan het einde van een periode. Een einde van het ordo liberalisme. WEF krachten gaan winnen en vervolgens clashen met de hele FVD movement.

  60 procent van de mensen zit tegen de armoedegrens aan. En die Rutte lacht dat dus weg, in dat debat met Klaver en Kuiken. Alsof dit de normaalste zaak van de wereld is. Hij zegt vervolgens, we hebben wel iets gedaan aan de AOW. Ja, als hij niets had gedaan, dan zat 90 procent nu tegen de armoedegrens aan

 3. Het is vrij simpel, een overheid is in het leven geroepen om de elite te dienen en het volk te onderdrukken.

  Wat een kul lees ik hier in de reacties van mensen die hier vrij vaak vertoeven maar nog snappen die geen snars van hun grootste vijand…

  Werkelijk ongelooflijk hoe dat geloof in een overheid als zijnde nodig blijft bestaan…

  Stop met toekennen van autoriteit aan dat ranzige clubje debielen wat slechts tot doel heeft alles en iedereen kapot te maken. Gezever over onzin en alsnog een overheid in stand willen houden…

  • Welnee, het eigendomsrecht is heilig. Als het je grond niet is, heb je hier helemaal niets te vertellen. Als het je niet bevalt vertrek je maar. 😁

Comments are closed.