De veiligheidsdiensten waarschuwen voor een parallelle samenleving met een eigen munt. Wenst u daaraan deel te nemen dan adviseer ik om de aanschaf van de Friling te overwegen. Een zilveren troy ounce munt van Friese bodem. De eerste serie is al uitverkocht. Een tweede serie komt. Een troy ounce zilver heeft een waarde van ongeveer 22 euro. Helaas zijn er de kosten van het slaan van de munt. En is er een ondernemersrisico. Exclusief verzending kost een Friling 40 euro.

Advies, wil je deelnemen, koop er meteen een aantal, en je hebt een leuk geschenk om cadeau te doen. Dan hakken de verzendkosten van 12,50 euro er niet zo in. De prijs van 40 euro per munt is niet zo extreem. Bij Holland Gold zijn zilveren troy ounce munten te koop van 30 tot 36 euro. En zijn de verzendkosten 20 euro.

41 REACTIES

 1. Schandalig is dat de Nederlandse Belastingdienst er nog 21% BTW van snoept (en daar onderscheid maakt tussen goud (geen BTW) en andere edelmetalen.
  Wil je de BTW niet betalen, dan laat je het zilver in een douane entrepot opslaan (Zollfreilager, offene Zollager). Dat scheelt in Nederland 21%. Bij verkoop aan een andere entrepothouder betaal je dan ook geen BTW. Denk wel eraan dat er elk jaar bewaarkosten zijn.
  Bij aankoop van zilver betaal je het minste BTW in Zwitserland (7,7%). Je zult dan je gekochte zilver zelf over de grens met de EU moeten brengen.
  Een klein voorraadje edelmetaal opbouwen voor het geval de poep een keer in de ventilator terecht komt is geen slecht idee. Enne, vererving en verschenken van deze dingen hoeft niet per sé notarieel vastgelegd te worden.
  En laat die “veiligheidsdiensten” maar waarschuwen. Die preken slechts voor de “eigen” parochie, en niet voor het belang van mensen die hun geld op een eerlijke manier verdienen.

 2. *** Bij aankoop van zilver betaal je het minste BTW in Zwitserland (7,7%). Je zult dan je gekochte zilver zelf over de grens met de EU moeten brengen.*** Smokkelen is spannend. Heb dat indertijd gedaan met Solidarnosc. Mijn ouders en ik regelden hulptransporten naar Polen. Voedsel. Medicijnen. Dekens. In het communistische tijdperk met Jaruzelski. Voor de val van de muur. We kregen op de terugreis geheime informatie in de vorm van brieven, en verboden speldjes en muntjes. We hebben de brieven gefotografeerd en in een bos begraven. De verboden speldjes en muntjes zaten in mijn broekzak toen we de grens naar de DDR en de BRD overgingen. Op de heenreis kregen we ook info. De chauffeurs deden niet moeilijk en hebben de brieven over de lampen geplakt met zwarte ducttape. Geen enkele discussie of bezwaar. Dit is geen oproep de wet te overtreden want dat brengt vrijspreker in gevaar. Doe dit dus niet. Respecteer de wet! In alle gevallen! En koop eventueel de Friling

  • Het is ook helemaal niet nodig, want onzin wat hij zegt over de Btw.

 3. He, geweldig initiatief. Zelf ben ik hier in de VS al een tijdje bezig met het kopen van (gebruikte) zilveren munten, maar die zijn hier dan ook nog een stuk gewoner dan in Europa.
  Dergelijke munten hebben een intrinsieke waarde die in ieder geval niet verloren gaat.

  Mogelijke optie; zie of je wat meer mensen bij je inde buurt bij elkaar kunt krijgen en plaats 1 gezamelijke bestelling. Of mogelijk kan er dan een afspraak worden gemaakt om ze op te halen door iemand die in de buurt woont of werkt. 1 persoon die op en neer gaat is al snel goedkoper dan meerdere personen die verzendkosten moeten betalen.

 4. Ik vind het wel een beetje een bejaardeninitiatief, gouden en zilveren muntjes. De nostalgie walmt je tegemoet. We leven al een tijdje in het digitale tijdperk en dat zal nog wel even zo doorgaan. Vrijwel alles is al digitaal, ook het ruilmiddel. De potentiële winsten op cryptomunten zijn dan ook vele malen hoger dan ooit zal kunnen plaatsvinden bij goud en zilver, alleen al omdat fysiek geld (in een interessante hoeveelheid) nauwelijks te transporteren is terwijl je een hardware wallet zo in je broekzak laat glijden. Bovendien moet je het door een derde partij laten opslaan als je geen gat in je tuin wilt graven, met alle risico’s van dien.

  Daarnaast nog even een punt van principe: intrinsieke waarde bestaat niet. Dat is een verzinsel van financiële analisten om aandelen en andere goederen te kunnen waarderen. Maar alle waarde is subjectief. Als niemand goud of zilver wil hebben, gaat de prijs naar nul. Dat gezegd hebbend is het wel hoogst onwaarschijnlijk dat de vraag naar edelmetalen zal verdwijnen. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat we een herhaling van de jaren 70 gaan krijgen. Meer precies: stagflatie, en net als in de jaren 70 zullen grondstoffen het goed doen. Cryptomunten kun je zien als digitale grondstoffen omdat het de base layer is waarop digitale applicaties decentraal draaien. Ten slotte mag vermeld worden dat decentralisatie bij uitstek een vrijheidslievende technologie is – want nauwelijks te reguleren – en het mag geen verbazing wekken dat de eerste cryptonauten libertariers en cypherpunks waren.

  • Bovendien moet je het door een derde partij laten opslaan als je geen gat in je tuin wilt gravenGoud heeft een verrassend hoog soortelijk gewicht en is veel zwaarder dan bijvoorbeeld lood. Een goudbaartje van 250 gram neem je zo in je broekzak mee. En dat is dan toch meer dan 10 k waard. Je kan het heel gemakkelijk verbergen, in een DVD doosje, in een boek, in een uitgeholde stoelpoot, en een pak macaroni in de voorraadkast kan opeens een tonnetje waard zijn. Verzin het maar.

   • bij de rontgen scanner op het vliegveld valt het wel op ook in een soepblik.

   • @PCRS
    Maar je mag een bepaalde hoeveelheid gewoon bij je hebben hoor.
    Overigens alweer minder relevant; het gaat voor de meeste mensen niet om het meenemen over de grens (en dan zou ik het toch al anders doen) maar om een deel van je bezit te beschermen tegen inflatie en om als mogelijk ruilmiddel te hebben.

  • Zoals Ratio al aangeeft: het is gemakkelijk te verbergen, gemakkelijk te transporteren en bijkomend voordeel is dat het overal ter wereld wordt erkend als iets met daadwerkelijke waarde.

   U zegt dat alles digitaal is; dat is juist en dat betekent dus ook dat met een druk op de knop uw gehele tegoed kan worden vernietigd, wat toch heel anders is dan met fysiek goud en zilver.

   Dan zegt u dat de cryptomunten een beter rendement hebben. Datmag zo zijn, maar dan hebt u 2 zaken niet begrepen.
   Ten eerste koop je gouden en zilveren munten in principe niet om winst op te maken, maar om een deel van je bezit tegen inflatie te verzekeren. Voor een zilveren dollar kun je nu net zoveel goederen kopen als zeg maar 25, of 50 jaar geleden. Probeer dat maar eens met een gewone dollar.
   Ten tweede zijn crypto’s ook volledig digitaal; als er echt wat gebeurt en je zit zonder electriciteit dan zijn crypto’s niks waard, terwijl goud en zilver nog steeds waarde hebben.
   Daarnaast is het veel gemakkelijker om lokaal op een zwarte markt aankopen te gaan doen met goud en zilver dan met crypto’s. Voor die laatste zul je namelijk toch een of ander apparaat mee moeten nemen, zoals bv je mobiel, wat per definitie inhoudt dat je kunt worden gevolgd en afgeluisterd. Dat klinkt misschien als paranoia, maar is gewoon een waarheid. Met een paar zilveren munten op zak maar zonder telefoon kan ik doen en laten wat ik wil zonder te worden gevolgd.

   En het laatste punt is dat crypto’s het alleen goed kunnen doen in een omgeving waar voldoende energie is om een hoogtechnologishe samenleving in stand te houden. Als ik zo eens om me heen kijk dan zie ik steeds meer signalen dat dat, in ieder geval wat betreft Europa, niet echt een waarschijnlijke toekomst is.

 5. Crypto’s …laat me niet lachen,die worden vroeg of laat verboden als de CBDC komt.Als er straks een lekker grote CME van de zon onze kant op komt,en die komt zeker, in combinatie met het aardmagnetisch veld wat aan het omkeren is (en daardoor al 150 jaar aan het verzwakken is), is het fini voor de elektro economie …Ik hou het op goud en zilver,ga je nooit mee op de bek!

 6. Inderdaad, zoals ik al opmerkte, een bejaardeninitiatief. Als het internet uitvalt of zelfs elektriciteit, dan werkt er plotseling een heleboel niet meer en hoop ik voor de preppers dat ze voldoende wapens hebben aangeschaft als de hongerige hordes als zombies ook door jouw voorraadkasten en moestuintje wroeten en misschien andere leuke hebbedingetjes gaan vinden in misschien wel een pak macaroni.
  Cryptomunten zijn decentrale netwerken. Je kunt het helemaal niet verbieden tenzij je het internet wereldwijd platlegt. Echter, dat is nogal onwaarschijnlijk. Ook zijn er inmiddels de nodige landen die DLT (Distributed Ledger Technology) als een kans zien en proberen zichzelf op de kaart te zetten.
  Vergeet niet dat je goud- en zilveraankopen geregistreerd zijn. De overheid weet hoeveel je hebt. Verder zijn er voorbeelden uit Argentinië, ten tijde van de hyperinflatie aldaar, dat personen die goud hadden dat eigenlijk niet goed konden uitgeven omdat degene die achter de kassa zit geen idee heeft met hoeveel karaat je komt aanzetten, of hoeveel een Krugerrand of eender welke andere munt nu eigenlijk waard is.
  Ik vrees dat het nog niet zo simpel is. Beter wat van allebei aanhouden. Nu wat meer crypto, omdat het laag staat. Straks wat meer goud en zilver als crypto weer eens door het dak bubbelt.

  • Vergeet niet dat je goud- en zilveraankopen geregistreerd zijn Hoeft niet, het meeste dat ik heb aangeschaft is niet geregistreerd.

   • Geregistreerd?Wat dan nog..of denk je soms dat ik(of wie dan ook) me nog aan de wet ga houden als de boel gaat vallen??Als die Rutte en zijn cronies komen zien ze maar mijn metaal voorraad te vinden!Ik ben een prepper,heb een moestuin en ben bewapend(boog) en doe dit al jaren…Ik leef zoveel mogelijk buiten het usury systeem.Na buiten uit ben ik een model burger maar ondergronds hebben we een aardig netwerkje van gelijkgestemden opgebouwd.Alles mond op mond,geen communicatie via die smartrommel of internet …

  • Er bestaan nogal wat misverstanden over goud en zilver, zelfs bij de mensen die het hebben. Je zult nooit een Krugerrand bij de supermarkt kunnen uitgeven. Daar zul je echt zilver voor moeten hebben, beleggingszilver per ons of voormalig omloopzilver (in NL dus zilveren guldens of rijksdaalders)
   Goud is om te sparen, niet als valuta.

   Crypto aankoop/verkoop in de EU is nu al onmogelijk zonder legitimatie/registratie. Dit gaat met de nieuwe CBDC alleen nog meer gereguleerd of verboden worden, en geen enkele supermarkt zal de wet willen breken om een Bitcoin of zo aan te nemen. Niemand zal met “illegale” cryptos kunnen betalen buiten de vriendenkring om. Denk ook even aan de WEF dreiging van de “blackout”, en het komende internetpaspoort.
   Het valt nog maar te bezien of de bejaarden zo dom zijn.

   • Waarom je in een supermarkt wel met zilveren munten kunt betalen maar niet met gouden munten ontgaat mij helaas. De EU en andere globalistische bolwerken zijn vanzelfsprekend een verschrikking en het is raadzaam de EU te verlaten, vooropgesteld dat je die mogelijkheid hebt.

   • Een kennis van mij heeft een tijdje bij de goud- en zilverinkoop gewerkt, bij zo’n kraampje in een groot winkelcentrum. Mensen komen met de ergste troep aanzetten.

    Wat een euro waard is is duidelijk. Wat andere valuta waard zijn, wat edelmetaal waard is, of beter: wat ze er voor geven, dat is het werk voor deskundigen. Niet voor meisjes achter de servicebalie.

    Gaat de overheid van alles verbieden, dan ontstaat er een zwart circuit. Net als met vuurwerk. Is er eenmaal een zwart circuit, dan is vrijwel alles te koop. De overheid kan alleen uitwassen bestrijden, niet een zwart circuit waar zo’n beetje iedereen aan mee doet.

   • Het zwarte circuit. Je ruilt bijvoorbeeld je muntjes tegen een product naar wens. Jij geeft je muntjes, iemand anders haalt het door jou gewenste product, en je ruilt, je steekt direct over.

    Volgende stap: laten we het zwarte circuit maffia noemen. Je wilt iets verkopen maar je hebt niet direct iets nodig. Je opent een rekening bij de maffia, want dan krijg je rente. Anderen hebben geld of producten nodig, en openen ook een rekening bij de maffia, en betalen rente.

    De maffia zit traditioneel op een bank. Heb je iets nodig, dan ga je naar de bank.

    Timmert de overheid alles dicht, dan ontstaat er een zwart circuit, ook wel maffia genoemd. ‘Georganiseerde misdaad’. De overheid zal dan wel met reclame-spotjes komen: ‘de maffia is onbetrouwbaar’. Plus artikelen over ‘een groeiende maffia’.

   • Een Krugerrand is makkelijk op echtheid te controleren en de huidige waarde eenvoudig te bepalen. Met allerhande zilver is dat heel anders. Tenzij er een bedrag in euro’s op staat zoals bij hierboven genoemde Franse en Duitse munten.

    Er zijn overigens heel wat mensen die menen dat hun zilver meer waard is dan de materiaalwaarde. Dat mag, maar ik geef er niet meer voor dan de materiaalwaarde.

   • “Waarom je in een supermarkt wel met zilveren munten kunt betalen maar niet met gouden munten ontgaat mij helaas.”

    Neem een biljet van 500 Euro. Merk op dat het een wettig betaalmiddel is. Ga maar eens de supermarkten langs om er een brood mee te kopen, gaat niet lukken.
    Een Krugerrand is momenteel ±1800 Euro. Het is een ondeugdelijke vergelijking en argument. Zilveren munten zijn geschikt voor dagelijkse aankopen. Natuurlijk zijn er exotische zilveren muntjes die geweigerd worden. Maar zilveren guldens, rijksdaalders en euros niet. Uiteindelijk zal zullen ook de 1 oz munten een waarde krijgen en aangenomen worden. Meerprijs voor een verzamelwaarde voor leuke motiefjes zul je echter niet krijgen.

   • @ een ander,

    Probeer maar eens te betalen in de supermarkt met zilveren guldens. Volgens mij gaat dat niet lukken.

    Verder: ik wil die zilveren guldens wel hebben, doch uitsluitend tegen materiaalwaarde. De bezitter meent vrijwel altijd dat die muntjes veel meer waard zijn. Vandaar dat ze bij de supermarkt alleen maar geld aannemen waarvan de waarde onomstreden is.

   • Uiteraard neemt nu geen enkele supermarkt zilveren guldens aan, maar wanneer de Euro instort gaan de mensen dat wel doen. Goud en Zilver zijn al duizenden jaren betaalmiddel. Dat Bernanke dat nu ontkent met overheden en de pro crypto mensen veranderd niets aan dat feit, evenals dat de mensheid simpele betaalmiddelen nodig heeft. Crypto heeft zijn plaats maar een simpel betaalmiddel is het niet en het kan en zal ook niet de functie van edelmetalen verdrijven.

   • De BRICS+ landen willen van de USD af en zijn bezig om een eigen munt te ontwikkelen die waarschijnlijk gedekt zal worden door grondstoffen waaronder goud. Het duurt nog wel even voordat het zover is en tot die tijd heeft Poetin gezegd dat je ook met bitcoin kunt betalen. Dat is alleen voor aankopen van olie en gas voor buitenlandse partijen. In Rusland zelf is het niet toegestaan bitcoin als betaalmiddel te gebruiken, meen ik.
    Een ‘neutrale’ munt, niet gecontroleerd door een land of een groep landen, die niet geconfiskeerd kan worden, die ook niet gedekt is door grondstoffen waar sommige landen meer van hebben dan anderen, is eigenlijk ideaal als internationaal ruilmiddel. Weinig is beter geschikt om grote bedragen, op elk moment van de dag, op elke dag van de week, tegen verwaarloosbare kosten, naar de andere kant van de wereld te sturen dan bitcoin. Ik heb zo het vermoeden dat het niet meer nodig zal zijn om een alternatief voor de USD te ontwikkelen als ze een paar keer met bitcoin betaald hebben. Sowieso zal de vraag naar de USD drastisch verminderen waardoor hun excessieve gelddrukken niet meer opgevangen zal worden door de internationale vraag naar de reservemunt, de waarde ervan zal afnemen en de teloorgang van de VS zal versnellen. Bij bitcoin en in zijn kielzog andere populaire crypto-netwerken zal juist het tegenovergestelde plaatsvinden: sterk toenemende vraag bij een vaststaand aanbod.

  • Hoe gaat dat dan die registratie? Ik had ooit wat muntjes maar die heb ik allemaal weer verkocht. De persoon aan wie ik ze verkocht heeft ze ook weer doorverkocht. En dat is allemaal vele jaren geleden.

   • Dat is bij gecentraliseerde exchanges waar je crypto kunt kopen met fiat geld. Je moet dan door een identificatieproces waar je een digitale kopie van je paspoort opstuurt en bewijs van adres. Soms wordt ook gekeken of jij wel de persoon bent op de pasfoto.
    Er zijn decentrale exchanges, echter de volumes zijn vaak lager en het is niet altijd mogelijk om fiat te ruilen voor crypto. Bisq is eigenlijk de enige die ik ken waar je anoniem crypto kunt kopen.

  • Men hoeft wereldwijd het internet niet plat te leggen om je crypto’s een stuk minder interessant te maken.
   Een optie is de energie te beperken. Als je opeens merkt dat de hoeveelheid stroom wordt beperkt dan kun je niet constant op het internet en is het dus minder practisch. Al helemaal als ze de stroom zo zwaar gaan beperken dat internet een luxe wordt.
   De volgende mogelijkheid zie ik echter nog eerder gebeuren; met de komst van de CBDC’s gaan overheden/banken bepalen wat je wel of niet met je geld mag doen. Als je je niet gedraagt dan sluiten ze gewoon je internet en mobiele telefoon af. En/of al je online accounts. Daar zit je dan met je crypto’s waar je niet bij kunt.

   Veel mensen lijken het niet door te hebben, maar de constante bewakingsstaat komt niet, die is er al zowat. Op ieder moment kunnen ze onder het mom van een aanklacht al je electronica in beslag nemen en doorspitten. Ze hoeven je rekening niet perse te kunnen openen met je wachtwoord, op dat moment sturen ze gewoon de netwerkbeheerdere een berichtje om al je info vrij te geven.
   Misschien dat je daar dan achteraf je beklag over kunt doen, maar wat dan nog? Al je data is dan al bekend, crypro of niet.

   En zoals ik al zei, wat ga je met crypto’s doen? Als de zaken echt erg worden en de zwarte markt komt op dan ruilen mensen direct en zullen ze niet zo zitten te wachten op crypto’s waarvoor je een mobieltje oid bij je zult moeten hebben wat betekent dat je meteen constant kunt worden gevolgd.

   • @Youp
    Wat dus ALWEER betekent dat je een mobiel bij je moet hebben en dus kunt worden gevolgd.
    En ondanks alles wat men beweert zullen diverse overheden dat meer en meer gaan doen, zeker als bitcoin verder opkomt. Als de transacties volledig anoniem zouden zijn/blijven lopen ze immers BTW mis, olus dat overheden van nature al wantrouwend staan tegenover transacties die ze niet kunnen volgen.
    Dat is ook DE reden dat ze van contant geld afwillen. Dat heeft niks te maken met gemak of veiligheid, maar alles met het willen opheffen van anonimiteit en verkrijgen van volledige controle over wie wat wanneer waaraan uitgeeft.
    Bitcoin mag er dan prat op gaan anonieme transacties te kunnen laten doen, feit is dat je electronische apparaat ten alle tijde kan worden gevolgd of gewoon in beslag kan worden genomen.
    Gouden en zilveren munten zijn wat dat betreft toch wat lastiger voor de overheid en zijn werkelijk anoniem.

 7. Het hoeft ook niet een of-of vraagstuk te zijn, je kan zowel crypto’s hebben als edelmetaal. Ik denk dat ik ooit ook crypto’s ga aanschaffen

 8. Het idee was dat er een wereldregering zou komen. Zoals het er nu uitziet gaat dat niet door. Het is nu mogelijk om te vechten tegen kwade machten en je terugtrekken in gebied waar ze niet kunnen komen. Bij de overheid dringt dat nog niet helemaal door. Ze denken nog steeds dat ze oppermachtig zijn en onoverwinnelijk.

  • De huidige crisis lijkt mij eerder politiek theater zodat wanneer het erger wordt, de normies de wereldregering zullen willen, en krijgen.

   • We hebben allang een wereldregering. Het wappie beleid ter ondersteuning van TGR is overal hetzelfde.

    Ga je ondergronds en leef je illegaal dan kan er veel meer. Beroepscriminelen hebben meer last van elkaar dan van de overheid. Maar zodra je bij de overheid op de radar komt, wordt je totaal kapotgemaakt (vraag maar aan Toine Manders en nu Weski).

    Blijf dus altijd buiten beeld en doe geen dingen die de aandacht trekken.

 9. Zodra de cbdc en e-id zijn geactiveerd, dan is het schluss met speculeren en zal een 1 wereldregering aan een verdere grotere opmars kunnen beginnen en tot in de kleinste uithoeken van de wereld en achter ieders voordeur bepalen wat wel of niet is geoorloofd. Edelmetalen en alternatieve fysieke of digitale betaalmiddelen zullen dan gecriminaliseerd worden. Wie niet volgens het ‘Mao’ boekje leeft zal pijnlijk eraan herinnerd worden vooral in de pas te lopen en te doen wat bevolen wordt.

  Nog dramatischer zal dan bijvoorbeeld de verplichting zijn bij een volgende hoax epidemie zich verplicht te laten injecteren met toxische stoffen: wie weigert zal afgesloten worden en kan geen bankzaken meer doen. Misschien dat je dan online mag communiceren met een computer en uitleggen waarom je je niet hebt laten injecteren. De computer zal dan verder uitleggen dat het gerechtvaardigd is dat je bankrekening is geblokkeerd en aan welke voorwaarden je moet voldoen om weer gebruik te mogen maken van je rekening of het maatschappelijke verkeer.

  https://www.epicompany.eu/

  • .”of deelnemen aan het maatschappelijke verkeer”.

   Het lijkt mij moeilijk, bijna onmogelijk, in een digitaal gecontroleerde wereld, je nog iets kunt aanvangen met andere betaalmiddelen dan die van de aan elkaar gekoppelde centrale banken wereldwijd. Buitenom werken zal niet gaan, welke winkel zal jouw gouden munten of andere digitale valute accepteren? En zwarte handel, ondergronds gaan, zal je tot staatsvijand maken en er ongenadigd op je worden gejaagd.

Comments are closed.