Het gebeurde jaren geleden, maar ik zal het nooit vergeten.

Het gebeurde in Amsterdam, het onderstelde middelpunt van moderniteit, verdraagzaamheid en vrijheid van meningsuiting.

Ik kende het echtpaar al tientallen jaren. De mannelijke helft was een oude studiegenoot, een fabrikant, de vrouwelijke helft circa 1970 geïmporteerd uit een Engelse provinciestad, nadat zij jarenlang in het buitenland gewerkt had voor een internationale organisatie.

Tijdens een gesprek in een restaurant liet ik mij iets ontvallen over het teruglopende aandeel van de religieuze markt in de moderne maatschappij en de moeilijkheid het publiek te overtuigen van de aanwezigheid van een waarschijnlijk niet bestaande bovennatuurlijke entiteit.

Ik schrok mij een ongeluk van de gevolgen van mijn opmerking. De vrouw scheen plotseling in ernstige geestelijke nood te verkeren en vroeg in opgewonden staat haar echtgenoot: “ XX , hoe is het mogelijk dat er mensen bestaan, die hier zo over denken?”

Achteraf vroeg ik mij het volgende af. Was deze vrouw, ondanks het feit dat zij goed Nederlands sprak, in haar villa aan de rand van Amsterdam door haar echtgenoot tientallen jaren lang onwetend gehouden over denkbeelden die in Nederland gemeengoed zijn? En hoe had hij kans gezien haar zo geïsoleerd te houden van gedachten die leven onder een aanzienlijk percentage van de bevolking? Het antwoord op deze vragen heb ik nog niet gevonden.

Hugo van Reijen

11 REACTIES

 1. “hoe is het mogelijk dat er mensen bestaan, die hier zo over denken?”

  Wat is het probleem? ‘hier’ ‘zo’ over denken?

  “een waarschijnlijk niet bestaande bovennatuurlijke entiteit.”

  “het teruglopende aandeel van de religieuze markt in de moderne maatschappij”

  “de moeilijkheid het publiek te overtuigen”

  En:

  “overtuigen van de aanwezigheid van een waarschijnlijk niet bestaande”

  Huh??

 2. Tijdens mijn werk komt het regelmatig voor dat een vrouw het ergens niet mee eens is. Ze kan het met van alles oneens zijn, maakt niet uit hoe onbelangrijk, en daar een drama van maken. Bij mannen komt dat gedrag ook voor, maar bij vrouwen veel vaker. Laten we het ‘Karen-gedrag’ noemen.

 3. Moderne architectuur is een mooi voorbeeld van rationalisme waar elke spirituele component uitgeslagen is, met als resultaat zielloze blokkendozen. Vergelijk dat maar eens met de glorie van middeleeuwse kathedralen, waar het katholicisme en de aanbidding van levenskracht vanaf druipt. Je kunt argumenteren dat de huidige tijd het eindpunt is van het rationalisme met ad ultimo de globalistische agenda waar de mens weinig anders is dan een entiteit die veel te veel grondstoffen verbruikt en daarom in aantal gedecimeerd moet worden, waarna, wat er overblijft, strak gereguleerd en gemonitord moet worden in digitale concentratiekampen die we smart cities noemen omdat het anders toch wat al te fel realistisch overkomt.

  We staan aan het einde van de periode die we het Rationalisme noemen en mogen een terugkeer verwachten naar meer spirituele tijden.

  • Is dit niet een rationele benadering van spiritualiteit. Rationalisme en spiritualiteit zijn niet te scheiden.

  • Dit vind ik echt leuke goden. Doen het ook goed op de religieuze markt, Zeus nu wat minder, maar dat komt wel weer een keer.

  • De vertellingen uit de Veda schijnen mooi synchroon te lopen met de oude Sumerische verhalen waar het Oude Testament op zijn beurt weer een slechte vertaling van is. In beide gevallen zien we buitenaardse wezens die de mens gemaakt hebben om voor de Goden te werken. Ook vliegen ze rond in UFO’s, vimana’s in de Vedische geschriften, meen ik.

 4. “Jezus zei tegen hem: ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.'” (Johannes 14:6)

  • Lijkt erop dat Jezus de zaak wilde monopoliseren als enige verschaffer van de genoemde zaken: vreselijk arrogant en naast zijn schoenen lopend van verwaandheid.

 5. en Mij beste Ramzo is het stille bewustzijn in jou. Vader was een beeldspraak voor BewustZijn. Iedereen is de weg de waarheid en het leven. Dit zijn allen een verwijzing naar innerlijke stilte. De levenskracht. Jullie zijn allen een loer gedraaid door het Vaticaan.

Comments are closed.