Geschreven in 2022 maar ook nog in 2023 relevant:

Je hebt zo van die discussies. Over dodenherdenking. Over vrijheid. Over oorlog en vrede. Over Covid. Over de EU. En over meer van dat soort zaken.

Dit is er één.

Opa?

Ja, jongen?

Waarom moesten we gisteren twee minuten stil zijn?

Visionair des Vaderlands
Voor een andere visie

Omdat we dan de oorlog herdenken jongen. En alle mensen die doodgegaan zijn in de oorlog.

Wie voerden dan die oorlog, opa?

Eigenlijk de hele wereld. Maar de Duitsers hadden Nederland en bijna heel Europa veroverd.

Oh, ze hadden een soort van Europese unie gemaakt?

Ja, zo zou je het kunnen noemen jongen. Maar dan met geweld.

Oh, dan doet de Europese unie dat slimmer. Die zijn toch ook de baas over Europa?

Ja, jongen, maar de Duitsers deden dat toch anders. Met soldaten.

En toen? Wat deden die soldaten?

Die hielden ons bezet. We mochten steeds minder, er was bijvoorbeeld een avondklok

Oh, net als met Covid?

Ja, maar dat was anders, dat deden we niet met soldaten, maar voor het goede doel

Vonden de Duitsers toen ook niet dat ze een goed doel hadden?

Jawel, maar dat was toch anders. Die Duitsers waren slecht.

Oh, maar die Duitsers vonden zichzelf vast niet zo slecht, toch?

Nee, dat denk ik niet jongen, die Duitsers vonden zichzelf heel goed.

Dus net zoals Hugo de Jonge met Covid. Wat grappig. En vonden de Nederlanders dat dan niet erg, dat de Duitsers hier de baas waren?

Heel veel Nederlanders niet, die waren later mooi de lul, maar sommigen gingen in het verzet. Die pleegden aanslagen op de Duitsers, met bommen, en overvallen. Daar heeft Harry Mulisch nog eens een mooi boek over geschreven. En die verzetsmensen die toen stierven, die herdenken we.

Oh, dus de Nederlanders deden toen hetzelfde als de Russische mensen in Oost-Oekraïne? Wat goed. Zijn die dode Russen nu dan ook verzetshelden?

Nee, dat zijn terroristen.

Wat is dan het verschil?

Gewoon, wij hielpen ze in Oekraïne om een nieuwe regering te hebben want die vorige was niet goed voor ons. En de Russen vonden dat niet leuk, en die gaan ons dus dwars zitten. Maar op 4 mei herdenken we dus de gevallen goede soldaten, en op 5 mei vieren we onze vrijheid.

Ah, feest! Leuk!

Ja, het is een feest om vrij te zijn.

Maar eigenlijk zijn we toch niet vrij? De Europese unie is toch de baas?

Jawel, maar we mogen zelf meebeslissen. Dus we zijn ook een beetje baas.

Oh, dus we mogen kiezen om toch maar geen geld aan Griekenland te geven?

Nee, dat bepalen ze in Brussel, daar hebben we niks over te zeggen.

Maar dan zijn we dus helemaal niet de baas. Toch? De baas zijn wil zeggen dat je zelf mag bepalen wat je doet. En dat mogen we helemaal niet.

Nee, dat noemen ze samenwerking. En we moeten die Grieken toch helpen. Dat is solidair.

Ik vind dat helemaal niet solidair. Ik vind het gewoon oneerlijk. Als je iemand moet helpen, dan ben je toch geen vrij mens, maar een slaafje? Dat is niet solidair vind ik, dat is gewoon dwangarbeid. Helpen is leuk, moeten helpen is slavernij.

Ach, slavernij, het is dwangarbeid waar we zelf voor mogen kiezen.

Ohh, als ik zelf mag kiezen, dan kies ik ervoor om niet mee te doen.

Dat kan natuurlijk niet.

Maar dan ben ik dus niet vrij.

Nee, als je het zo ziet niet.

Waarom mag ik dan niet vrij zijn?

Omdat je anders de verkeerde keuzes maakt, misschien. Of omdat je anders niet solidair genoeg bent.

Maar wat vieren we dan? En trouwens, ik ben juist heel solidair. Maar omdat mijn geld nu naar Griekenland gaat kan ik het niet heel solidair in Kenia uitgeven.

Tja, ehh, dat is wel waar natuurlijk. Maar ja, we kunnen die Grieken niet laten barsten.

Ze hebben ons toch belazerd? Dan houdt het toch op?

Goed jongen, nu wordt het te moeilijk voor je, ga maar lekker naar bed. Welterusten.

Nog één vraagje opa, als we niet mogen reizen omdat we geen injectie willen, dan is dat toch ook geen vrijheid?

Ja natuurlijk wel, je hoeft toch niet te reizen? En dat prikken, dat doen we voor de zorg.

Nou, ik vind het maar vreemd. Welterusten, Opa. Oh ja, wat ik nog wilde vragen, toen Koningin Wilhelmina vluchtte naar Engeland zei ze: “In een land met beperkte vrijheid is voor Oranje geen plaats”. Die vrijheid is nu ook wel beperkt, kunnen we die oranje’s niet wegsturen?

En NU naar bed, jongen! Majesteitschennis, dat is het! Slapen jij!

11 REACTIES

 1. Als ik het mij goed herinner was er ooit een (kleinere) vrijmarkt op 5 mei. Mag ook al niet meer.

  Maar je mag nog wel naar het VVD66GLPVDA (ook wel bekend als ‘de partij’) Jubelfeest vanmiddag. Op een plein of park bij jou in de buurt. Mag je de horlepiep dansen op herrie van enorme kudtbandjes waar anders niemand naar komt kijken, laat staan voor betaalt. Ook zal er een boze ‘repper’ komen schreeuwen over dat je een ‘rassist’ bent.

  Daarna kun je bij de feesttent in vrijheid een wormenburger of madenkroket eten die je wegspoelt met eerlijk halalbier. Zonder patat (friet voor de liefhebber) want dat is boeren en die zijn fout (maar waren dat in ‘de’ oorlog meestal niet).

  O ja, op de NPO TV gaat Dieuwertje Jinek een gedicht voorlezen (geschreven door D66) over over hoe NL in 1945 bevrijd is door de Marokkanen, Somaliers en Palestijnen. Wat een feest…

  • Soms denk ik wel eens dat mijn sarcasme te ver gaat. Een beetje dan. Maar dan heb ik buiten de realiteit gerekend. “Dansen is vrijheid” las ik ergens op een digitaal sufferdje dat ik verder niet bij naam noem. In een artikel over een Jubelfeest ergens. Wat moet je daar nou van maken?

 2. Opa is vergeten te vertellen dat Zelensky bezig is met ‘vrede’ te stichten in Oekraïne en dat wij elke dag werken om dat bloedbad te financieren.

  • Nee, Poetin is bezig vrede te stichten. Hij offert daarvoor duizenden jonge Russen op die veel liever in de Starbucks en de McDonalds hadden gezeten om met hun vrienden over hun studie uitwisseling naar de VS en de EU te discussiëren. Die vrienden zitten nu echter allemaal in de gevangenis, omdat ze Poetin’s vredesoperatie een oorlog hebben genoemd en weigerden aan deze door de Russische rechtsstaat gesanctioneerde moorden, verkrachtingen, ontvoeringen, plunderingen en verwoestingen mee te doen.
   _____________

   “Fighting for peace is like screwing for virginity'”

   ~ George Carlin

   • Misschien een idee; bezoek Rusland een keer ipv eindeloze onzin te kletsen. Iedere reactie van u over Rusland of China toont aan dat u absoluut geen idee hebt waar u het over hebt.
    Russische studenten hebben niet zo’n behoefte om met westerse studenten te discussieren; de gemiddelde westerse student weet namelijk niks dat de moeite waard is om te bediscussieren. Genderstudies, homo-feesten en ander geneuzel worden daar niet gewaardeerd. STEM-studies wel, maar daarvan is het niveau in het westen echt bedroevend laag.

    Wat betreft dat gevangen zetten; er zitten in de VS meer mensen per hoofd van de bevolking gevangen dan in Rusland. Ook meer politieke gevangenen.

   • Daar hebben we onze drama queen Johan weer. Hoe haal je het in je hoofd om op een site over vrijheid en rechten een moorddadig en onderdrukkend regime als dat van Poetin te gaan zitten verdedigen? Je hebt het morele niveau van een natte krant.

    _____________

    http://uis.unesco.org/en/uis-student-flow

    “If I say something bad about Russia, I will have problems there — if I say something good about Russia, I will have problems here”

    ~ Russian student at Exeter university UK

   • Zo ken ik u weer; nitwit Peter de Jong.
    Zoals ik al zei, ha een keer naar Rusland. En dan bedoel ik niet een weekendje in St Petersburg (hoewel dat overigens ook een aanrader is) of een weekje Moskow (ook wel een aanrader) maar ga eens echt met wat Russen om. Het duurt even voordat ze ‘ontdooien’ maar het is heel leerzaam.
    Overigens begin i me af te vragen of u direct of indirect betrokken bent bij, of in dienst ben van, de ‘Denktank Desinformatie’ van de Nederlandse overheid.
    Uw haat voor Rusland is op het rabiate af en daarnaast ook nog eens enle en alleen gestoeld op propaganda uit het westen. Wat er ontbreekt is ook maar een minimale werkelijke kennis van Rusland of de situatie in Ukraine.

    En zoals gewoonlijks ontwijkt u alle opmerkingen zoals het oa feit dat de VS meer gevangenen en meer politieke gevangenen heeft dan Rusland. Of dat Rusland en China wat betreft opleiding ver voorliggen op het westen.
    Dat was te verwachten, want u hebt nog nooit met enige inhoud gereageerd, louter met loze kreten. En hebt nog nooit een argument van mij of iemand anders werkelijk weerlegd, behalve te roepen dat dat is gebeurd. Niks wat niet in uw straatje past komt bij u door het filter heen.

   • Ik kan me vergissen maar volgens mij bedoelde prochrist het sarcastisch. Het probleem is dat jij, pdj de vervelende neiging hebt om constant jouw lulverhalen te dumpen. zoals op Johan P waarbij je elke keer weer bakzeil haalt met je eeuwige gezwatel.

   • Johan, je morele niveau is nog minder dan dat van een natte krant. Welke idioot verdedigt een massamoordenaar als Poetin door we op te wijzen, dat de VS nog erger is? Als je buurman zijn vrouw slaat, vind je dat verkeerd, maar als jij het doet is het goed? Alleen mensen die geen enkel moreel kompas hebben met zo’n opportunistische kronkelredenering instemmen, toch? 😁

   • @Peter de Jong.
    U bent een idioot. U blijft maar roeptoeteren dat Putin een massamoordenaar is; dat gemakkelijk gezegd, maar kom maar eens met voorbeelden. Want wat u steeds weer doet is uw loze kreten slaken zonder enig bewijs of enige vorm van argumentatie.

    Daarnaast wilde ik in principe eerst voorstellen dat u terug naar school zou gaan; maar met het huidige onderwijs zou dat waarschijnlijk geen verbetering meer brengen.
    Ten eerste was het uit eerdere posts al duidelijk dat uw niveau van ‘begrijpend lezen’ onder dat van een basisscholier ligt.
    Ten tweede is uw gebruik van beeldspraak is ook al bedroevend, evenals de vergelijkingen die u probeert te maken.

    Ik hoef Putin niet aardig te vinden om wel zijn kant van de zaak te kunnen zien. Of dat hij gewoon gelijk heeft in deze kwestie. Dat u zo diep onder een steen leeft dat u niet begrijpt wat zijn beweegredenen zijn is niet mijn fout.
    Als ik echt geen keuze heb dan te kiezen tussen twee kwaden kies ik toch echt de minste. Putin is veruit het mindere kwaad vergeleken bij de eindeloze oorlogsmachine EU/VS/NAVO.

    Overigens zal ik het nog een keertje zeggen, misschien dat het toch een keer door die plank voor uw kop doordringt; stop aub met uitspraken doen over zaken waar u gewoon minder dan geen kennis van hebt. Wat in uw geval misschien betekent alles behalve uw werk of zo.
    U weet niks van Rusland. U weet niks van China. U bedoelt het ongetwijfeld goed, maar hebt gewoon geen kennis van zaken. Noch van de historische context.

Comments are closed.