Overgenomen van de nieuwsbrief libertair perspectief. Door Red./JvL De meest vermogende Noren ontvluchten Noorwegen massaal vanwege hogere vermogensbelastingen. De meeste van deze politieke vluchtelingen vluchten naar Zwitserland, vanwege een gunstiger belastingklimaat. Dit toont aan dat fiscale concurrentie kan werken. Nu alleen nog voor de zeer vermogenden, in een libertaire samenleving is dit voor iedereen mogelijk.

Kapitaalvlucht komt als een verassing voor Noorse overheid

In 2022 ontvluchtten 30 van de rijkste Noren hun eigen land vanwege de hoge vermogensbelastingen. In één jaar tijd is dit meer dan in de 13 jaren daarvoor bij elkaar opgeteld. De uitstroom van vermogenden is nog niet klaar, want meerdere vermogende Noren hebben plannen om hun eigen land te ontvluchten. Reden voor de Noorse politieke vluchtelingen om hun eigen land te verlaten is dat op hetzelfde moment de landelijke, provinciale en lokale vermogensbelastingen verhoogd zijn. Dat vermogenden zo massaal het land ontvluchten komt als een verassing voor de overheid. Politici (vooral linkse) spelen in op het schuldgevoel en proberen van de vermogenden die het land ontvluchten zondebokken te maken. Iets wat we kennen uit de geschiedenisboeken en wat altijd met geweld en bloedvergieten eindigde.

Ook in Nederland stijgt de belastingdruk maar door. Was de belasting- en premiedruk in 2010 nog 35,2% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), in 2021 was die gestegen naar 39,2% van het BBP. Een stijging van 4 procent in 10 jaar.

Fiscale concurrentie werkt!

Het goede nieuws is, concurrentie tussen landen werkt. Men onderneemt actie als hun eigen overheid te autoritair wordt, zoals in Noorwegen. De vermogende Noren pikken de onredelijke hoge belastingen niet meer. En dan zijn het waarschijnlijk niet eens allemaal libertariërs. Dat de meeste van hen uitgerekend naar Zwitserland vluchten is geen toeval. Er heerst een gunstiger belastingklimaat in Zwitserland*.

Op dit moment is deze fiscale vlucht alleen mogelijk en rendabel voor de zeer vermogenden onder ons. In een libertaire samenleving zou dit voor iedereen mogelijk zijn. Er zullen nog wel een klein beetje regels en wat belastingen overblijven in een libertaire samenleving, maar die kunnen zo’n 90% minder dan nu zijn. Met het beetje regels en belastingen dat overblijft kan ook geconcurreerd worden tussen landen, regio’s en zelfs tussen provincies en gemeenten.

Maar voor een gunstig vestigingsklimaat hoeven we in een libertaire samenleving niet meer alleen naar de overheid te kijken. Lever als (lokale) overheid wel de beste diensten tegen de goedkoopste tarieven en je kunt mensen en bedrijven naar je toe trekken. Ondernemers of andere individuen creëren andere voorwaarden, zoals een goede infrastructuur en goede bereikbaarheid. Dat zijn geen overheidstaken meer in een libertaire samenleving. Creëer als overheid, ondernemers of individuen dus de meest gunstige voorwaarden om mensen zich in jouw land, regio of gemeente te laten vestigen en iedereen kan daar dan van profiteren. De voordelen zijn er dan niet alleen voor vermogenden, maar voor iedereen. Iedereen kan zich dan veel gemakkelijker bewegen tussen jurisdicties vanwege de lage regeldruk in een libertaire samenleving.

Voetnoten / Bronnen:

Super-rich abandoning Norway at record rate as wealth tax rises slightly | Norway | The Guardian

Belasting- en premiedruk nam in 2020 verder toe (cbs.nl)

http://www.taxcompetition.org/papers/Pierre-Bessard-From_Taxation_to_Justice.pdf

https://www.concurrencefiscale.ch/papers/IC-Bessard-Tax-Index.pdf

The Economic Case for Tax Havens:https://www.youtube.com/watch?v=yi0lkJBTi58

The Moral Case for Tax Havens:https://www.youtube.com/watch?v=Xf14lkyH2dM

Tax Havens: Myths vs. Facts:https://www.youtube.com/watch?v=aTfZADGK6TY

In Defence of Tax Avoidance:https://www.theconservative.online/in-defence-of-tax-avoidance

* In Zwitserland bestaat een regeling die de jaarlijks te betalen belasting voor vermogenden “vereenvoudigd” vaststelt, namelijk op basis van de kosten van levensonderhoud. Het wereldwijd vermogen wordt niet geschat. De kosten van levensonderhoud worden geschat op basis van 7 maal de eigen huurwaarde van de woning, plus eventueel “inkomenselemente” gerelateerd aan het bezit van auto’s en privé-vliegtuigen. Het geeft een bedrag waarover dan volgens het standaard tarief belasting moet worden betaald. Dit heet de zogenaamde “Besteuerung nach Aufwand” of  “Pauschalbesteuerung“. Hiervan kunnen alleen buitenlanders, die zich in Zwitserland vestigen, zonder dat ze er werkzaam te zijn, gebruikmaken. Eind 2018 werden in Zwitserland 4557 personen op deze manier belast. Samen betaalden ze 821 miljoen Zwitserse Franken, dat zijn gemiddeld ruim 180’000 CHF belasting per persoon.Overigens is het voor wat minder vermogenden vaak aantrekkelijker om (je kunt kiezen!) over te stappen naar het standaard-belastingregime. Afhankelijk van het woonkanton kunnen de tarieven vergeleken met andere jurisdicties heel attractief zijn.

10 REACTIES

 1. Concurrentie is moordend en daarom belangrijk.

  Zie supermarkten, zie gem. tussen winkels, die zorgen voor beweging van consumenten die daar heengaan waar de kwaliteit hoog is of de prijzen laag. Helaas door verkapte prijsafspraken gaat het daar vaker mis. In een communistisch, extremistisch links land als Nederland zijn dergelijke bewegingen steeds moeilijker en dodelijk. De linkse gleichschaltung tussen landen in de EU zal eveneens dodelijk worden.

  • Idem, bij grootbanken t.a.v (spaar)rentes, zijn kartelafspraken aan de orde van de dag.

 2. In 2022 ontvluchtten 30 van de rijkste Noren hun eigen land vanwege de hoge vermogensbelastingen.

  De vraag is…Boeit de Noorse populatie dit iets?

  Maakt het de levens van Noren onaangenaam?

  Nee…..

  De bevolking weet het waarschijnlijk niet eens

  • Goed punt. En nee, met die 30 zal het nauwelijks uitmaken.
   Echter, met belastingen is het principe vrij simpel; hoe eenvoudiger het systeem en hoe lager de belasting, hoe lager de kosten om dat systeem te onderhouden en hoe minder interessant het is om belastingen te ontduiken omdat het domweg nauwelijks loont.
   Maar hoe hoger de belasting, hoe eerder het loont om belasting te ontduiken door allerlei grenzen aan de wet en mazen in de wet op te zoeken om wat te besparen. Waar het systeem op reageert door het ingewikkelder te maken door de mazen te dichten (wat meestal leidt tot meer nieuwe mazen overigens) en meer werknemers bij de belastingdienst, waardoor die duurder wordt, dus moeten de belastingen omhoog om dat te betalen.
   Een simpel systeem met vrijwel geen aftrekposten is daarom vele malen effectiever.

   • Ik bedoel maar even: de belastingdienst heeft iets van 25.000 mensen in dienst. En dat terwijl veruit de meeste zaken van de burgers bekend zijn en geautomatiseerd zijn.
    Als men een werkelijk eenvoudig systeem invoert met vrijwel geen aftrekposten dan zou dat met misschien 5.000 – 8.000 mensen kunnen. Wat toch alweer een bak geld bespaart.

  • De libertarische/liberale theorie werkt als volgt

   Stel, ik bezit honderd straten vastgoed en verdien een ton per dag….

   Dan is dat zogenaamd in het belang van ‘de bevolking’

   Als ik dan verhuis, dan is dat ‘heel erg’…Zogenaamd

   Maar, waar slaat dit nou op?

   Jullie aanbidden kapitalisten, zoals men vroeger de adel aanbad. Dat zijn nou eenmaal ‘heel bijzondere mensen’

   Niemand ziet iets terug van ‘muh trickle down’

   • Ik aanbid geen enkel persoon dank u wel.
    En ik heb niks tegen mensen die goed geld verdienen. Wel tegen misbruik ervan.
    En helaas is het gewoon zo dat er niks is dat niet erger gemaakt kan worden dan door het aan de overheid over te laten.

Comments are closed.