Jeremy Clarkson (JC, u weet wel die ongelikte beer van Top Gear) heeft een deel van zijn fortuin gestopt in de aankoop van een boerderij.  In de TV show ‘ Clarkson’s Farm’  doet hij verslag van het reilen en zeilen van een boerderij in de UK, na Brexit en met de oekazes van de overheid om duurzaam, inclusief etc. te zijn. 

Dat het boerenbestaan geen ‘bed of roses’ is (of wel als je de prickly bits erbij denkt) dat wist u waarschijnlijk al.  Maar toch is het interessant om te zien hoeveel erbij komt kijken.  Zeker voor sommige stedelingen die wellicht denken dat Milka chocolade van paarse/lila koeien komt en kaas uit de fabriek.  Sommige scènes zijn pretty brutal, buiten de stad is het ook niet louter sunshine & lollipops. 

Het meest boeiende is echter de enorme bemoeienis van de overheid en haar tergende tegenwerking van ondernemers die genadeloos blootgelegd wordt in de TV serie.  JC claimt dat na Brexit  82.000 GBP subsidie per jaar is verdwenen voor zijn farm.  Nou mooi, denk je dan als libertariër.  Maar de overheid belooft dat dan weer te compenseren en geeft niet aan hoe precies.  Met de slogan “public money for public good”  kom je niet zo ver als je moet beslissen om aardappelen te poten of koeien te kweken. 

JC haalt wat grond weg van zijn eigen terrein en dumpt dat dan ergens anders op zijn terrein.  Mag niet. Verboten! Je moet dan een verklaring hebben dat die grond niet vervuild is.  JC verzucht: ‘there is a police for everything’.  Zo is er ook een ‘chicken police’ , als er ergens bird flu is gedetecteerd moet je 6 maanden je kippen ophokken.  Lekker zo’n scharrelkip.  Zo is er ook een ‘ Cow police’,  die eisen dat je de oren van je koeien perforeert met lelijke gele labels.

JC heeft ook een stikstofprobleem, er is te weinig!!  Hij koopt koeien en kippen niet alleen voor het vlees maar om de grond van meer stikstof te voorzien via hun uitwerpselen.  Hij claimt dat dat enorm scheelt in de kosten voor kunstmest.  De UK loopt dus wat achter in het aangrijpen van onzichtbare vijanden om de economie de das om te doen, maar een verstikkend klimaat hebben ze zeker al gecreëerd.  Daar hadden ze de EU niet voor nodig. 

Over dassen gesproken, in de UK is dat een beschermde diersoort dus is het plaag geworden. Ze verspreiden Tuberculose onder koeien en als er 1 koe aan TB lijdt is de rest ook het (osse)haasje en kun je je boerderij ruimen. Maar je mag ze niet zelf verwijderen (soort dAsbest) . De overheid komt wel met zakken waar je een dode das in mag doen als je die toevallig vindt langs de kant van de weg.  Zodat ze die kunnen testen op TB om de verspreiding in kaart te brengen.  We are from the government, we are here to help! 

Klassieke overheid acties in de TV Show.  De politie zegt dat er verlichting moet komen voor de veiligheid en dan is er een andere instantie zegt dat er geen lichten mogen komen vanwege lichtvervuiling,  De overheid eist dat je lokaal produceert en verkoopt, maar weigert vergunning om een restaurant te beginnen om het lokaal geproduceerde te verkopen.  Wat wel geestig is is dat je iets wat niet lokaal geproduceerd is (bijv een T-shirt uit Vietnam)  wel gratis mag weggeven in combinatie met 1 spruit ter waarde van 20 GBP.  Tot ze deze loophole weer dichten uiteraard.  Ordnung muss sein!

Hoger beroep om alsnog de vergunning voor het restaurant te krijgen, zou een half miljoen GBP gaan kosten, zonder zekerheid van slagen. Zonder zijn deep pockets had JC al lang het bijltje erbij neer moeten gooien. Maar 500.000 GBP voor alleen een papiertje en dan nog 250.000 voor de verbouwing (het pand stond er al(!)). Dat was zelfs voor JC te gortig.  Zijn vriend Roger Daltrey (Who?) stuurde hem een bericht: ‘Welcome to the land of NO’. 

“The power which a multiple millionaire, who may be my neighbor and perhaps my employer, has over me is very much less than that which the smallest “functionaire” possesses who wields the coercive power of the state, and on whose desecration it depends whether and how I am allowed to live or to work.” – Von Hayek

6 REACTIES

 1. Goed dat JC dit onder de aandacht brengt. De meeste onderdanen hebben geen flauw idee wat hun economie onderuit schopt. Misschien wordt het zo wat duidelijker.

 2. Het is overal hetzelfde; hier in de VS mag je bv koeien houden, maar je mag die melk niet zomaar verkopen of zelfs maar zelf drinken. Het mag alleen worden verkoxht aan een van de grote verwerkingsmaatschappijen (geen optie voor een hobbyboer of de meeste homesteaders omdat daar contracten bij komen kijken en die gaan meestal over grote hoeveelheden). Want de overheid is zo bezorgd over voedselveiligheid en je gezondheid. Jaja, je moet het maar geloven.
  Het rare is dat dat dan weer niet geldt voor geitenmelk of eieren bv. Nog niet in ieder geval. Dus zie je nu meer mensen geiten houden voor de melk.

  Mest is in Nederland trouwens ook super strict gereguleerd. Je mag je eigen mest niet zomaar uitrijden over je eigen perceel.

  • Inderdaad. Ben niet zo bekend met het boerenbedrijf, maar volgens mij zijn NL boeren eerst gedwongen te investeren in machines waarmee de mest geinjecteerd moest worden in de grond en nu mogen ze helemaal niets meer met de mest als ze aan hun (stikstof) emissieplafond zitten (wat veel lager is dan net over de grens met Duitsland)

   Reason TV heeft een parodie ” the libertarian James Bond”. daarin bestelt hij ” raw milk, shaken not stirred”. Land of the free. LOL

   https://www.youtube.com/watch?v=G94n14eTfUQ&ab_channel=ReasonTV

   • Mest moet in NL getest worden, iedere keer dat het wordt vervoerd. Dus als je als boer je mestsilo naast je stal hebt staan is dat makkelijk coor de opslag, maar wil je het naar je eigen terrein aan de andere kant van de straat brengen dan moet je een staal laten nemen en laten testen
    Afhankelijk van de concentratie stikstof/nitraat zijn er dan overheidsregels hoeveel je op dat terrein mag gebruiken. Heb je meerdere percelen die in verschillende batches gaan moet je meerdere keren laten testen.
    Heb je meer mest dan je mag gebruiken op die percelen dan moet je proberen die op andere terreinen (of van andere eigenaars) uit te rijden, of via een soort handelssysteem van de mest afkomen, maar iedereen heeft maar beperkte ‘ruimte’ volgens de overheidsnormen.
    Indien je dmv stalen en onderzoek van je grond kunt aantonen dat je grond meer nodig hebt kun je voor dat perceel ontheffing aanvragen en meer uitrijden, maar het is een enorm gedoe.

Comments are closed.