Psyops oftwel psychologische operaties zijn acties die ondernomen worden om de mening en het gedrag van een specifieke groep te beinvloeden om een bepaald doel te bereiken.

Deze kunnen onderverdeeld worden in drie algemene types: wit, grijs en zwart. Deze classificatie is gebaseerd op de bron waarvan de (des-)informatie wordt verspreid. Ieder van deze types dienen een verschillend doel en gebruiken een eigen methode om de boodschap over te brengen.

Een witte psyop doet zich voor als een gezaghebbend baken, een zwarte psyop verbergt zijn gif onder leugens en een grijze psyop trekt aan de touwtjes vanachter een scherm van neutraliteit. Dit te onderkennen, helpt je in het mijnenveld van hedendaags mediageweld.

Witte psyops brengen een boodschap van een correct geidentificeerde en erkende bron. De doelgroep is op de hoogte wie de afzender is en het bericht is meestal consistent met een hoge geloofwaardigheid en autoriteit.  Een voorbeeld van een witte psyop komt uit de Irakoorlog. In november 2004 dropten Amerikaanse vliegtuigen pamfletten waarin ze vrouwen en kinderen waarschuwden om de stad Fallujah te verlaten gezien de Operatie Phantom Fury. De afzender van de pamfletten was het Amerikaanse leger en ze waren oprecht in hun bericht dat de stad snel onder vuur kwam.

Zwarte psyops omvatten bewuste misleiding of het verbergen van de ware bron van een bericht om een bepaald doel te bereiken. Dit type psyop leunt sterk op een opzettelijke campagne van manipulatie, misleiding en deceptie. Door de herkomst van het bericht te verbergen, kan de boodschap eerlijker overkomen of de doelgroep meer alarmeren. Deze psyops worden gebruikt om verwarring te zaaien, conflicten uit te lokken of wantrouwen in een groep of persoon aan te wakkeren.  Een voorbeeld hiervan is de opzettelijke verspreiding van fake nieuws via een social media account of website. Om vervolgens via de reguliere media dit fake nieuws weer te ‘factchecken’.

Grijze psyops hebben betrekking op de verzending van een bericht via een derde partij die de eigenlijke bron van het bericht verbergt of maskeert. Het doel van een grijze psyop is het creeren van de illusie van onafhankelijkheid of neutraliteit om de geloofwaardigheid van de boodschap te versterken. Dit wordt bereikt via bijvoorbeeld de media, NGO’s of influencers. Het bewust lekken van data of informatie via een ambtenaar naar een journalist kan een voorbeeld van een grijze psyop zijn.

Het begrijpen van de verschillen en het onderscheid van ieder type psyop is cruciaal om de geloofwaardigheid van de informatie en de bedoeling achter de diverse berichten te onderzoeken.

Bron: CodemonkeyZ

 

1 REACTIE

Comments are closed.