Grote en kleine wapenfabrikanten en handelaren kwamen deze week bijeen in Londen en brachten hun producten op de markt, van langeafstandsraketten, tanks, drones tot vergulde pistolen. “Oorlog is goed voor het bedrijfsleven”, vertelde een defensiebestuurder die de tweejaarlijkse Defense and Security Equipment International (DSEI) conferentie bij ExCel London bijwoonde ronduit aan Reuters. “We hebben het extreem druk”, vertelde Michael Elmore, hoofd verkoop bij de Britse pantserstaalfabrikant MTL Advanced, aan het mediabureau.
De aanhoudende invasie van Rusland in Oekraïne en de strijd van het Westen om de Oekraïense thuislandverdedigers te bewapenen zijn een zegen voor de wapenproducenten.
“Oekraïne is een zeer interessante combinatie van technologieën uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog en heel moderne technologie”, vertelde Kuldar Vaarsi, CEO van het Estse bedrijf voor onbemande grondvoertuigen MILREM, aan Reuters.
Het wapengekletter en het zaaien van angst door regerings-, media- en zakenmensen te midden van de oplopende spanningen tussen de VS en hun bondgenoten aan de ene kant, en het snel opkomende China aan de andere kant, hebben ook de militaire uitgaven gestimuleerd, waaronder de Japanse defensie opbouw van 320 miljard dollar die eind vorig jaar werd aangekondigd.
“Wij denken dat dit in wezen een ‘grote verandering’ op de langere termijn is in de nationale defensiestrategie voor de VS en voor onze westerse bondgenoten”, zei Jim Taiclet, CEO van de Amerikaanse wapengigant Lockheed Martin, tegen beleggers tijdens een oproep eerder deze zomer waarin hij hogere verwachtingen aankondigde. dan verwachte omzet- en winstvooruitzichten.
Volgens het Stockholm International Peace Research Institute waren de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, China en Duitsland tussen 2018 en 2022 de grootste wapenexporteurs ter wereld, waarbij de vijf landen in die periode 76% van alle wapenexporten voor hun rekening namen. De VS waren gedurende die vijf jaar goed voor bijna 40% van deze export, terwijl ze hun dominantie in de wapenhandel vergrootten. De VS doen ook veruit de meeste militaire uitgaven ter wereld.
Naast grote bedrijven hebben ook tussenpersonen als Marc Morales flink geprofiteerd van oorlogen in landen als Oekraïne. Morales had toevallig een pakhuis vol munitie in Bulgarije die het Pentagon oorspronkelijk voor Afghanistan had bedoeld toen Rusland zijn buurland binnenviel. Morales is rijkelijk beloond omdat de VS tientallen miljarden dollars besteedt aan het bewapenen van Oekraïense strijdkrachten. Hij noemde zijn nieuwe jacht van $ 10 miljoen Trigger Happy.
Buiten het uitgestrekte ExCel-congrescentrum in de Londense Docklands kwamen anti-oorlogsdemonstranten in opstand tegen de mondiale wapenhandel en de dood en vernietiging die deze veroorzaakt. The Guardian meldde dat in de loop van de conferentie minstens een dozijn demonstranten zijn gearresteerd, waaronder negen op donderdag omdat ze een weg buiten de locatie hadden geblokkeerd.
Bron: AntiWar
Rosoboronexport – Russian Defence Export: https://www.youtube.com/@Rosoboronexport/videos
Onze vriend Pushki maakt filmpjes met zooi die hij ergens gebietst heeft: https://www.youtube.com/@perepolox/videos
Stav focust op wapenbezit onder christenen, SHOULD CHRISTIANS OWN AND CARRY GUNS? https://www.youtube.com/watch?v=5Ykwp6VZmK8
In Nederland hebben we voornamelijk te maken met twee wetten: de wapenwet en de wet op de weerkorpsen. Beiden zijn zwaar gedateerd en moeten nodig op de schop.
In Genesis 1 stelt God de mens aan om te heersen over de schepping. Dat hoeft niet met lege handen en dat hoeft niet alleen – zowel de wapenwet en de wet op de weerkorpsen zijn dus in strijd met Gods woord. Anderzijds moet het een en ander natuurlijk wel in goede orde verlopen. ‘Heersen’ brengt een grote verantwoording met zich mee.
Army-2023, afgelopen zomer dichtbij Moskou. Expositie en vermaak binnen en buiten op een grote legerbasis, toegankelijk voor belangstellenden. Volgend jaar zomer Army-2024.
Comments are closed.