Polen is onlangs begonnen met het bouwen van drie grote kernreactoren, onmiddellijk na het ondertekenen van de contracten. Ze grijpen hiermee een unieke kans om Duitsland economisch te begraven.

Kerncentrale

Duitslands economie was gestoeld op grote en middelgrote industrieën die draaiden op goedkope energie. Waar kwam die energie vandaan? Het kwam uit drie bronnen: bruinkool uit de eigen Duitse grond, Russisch aardgas én hun eigen formidabele kernreactoren; ’s werelds meest productieve.

Duitsland zelf drong er bij de EU op aan om (de eigen) bruinkool zó zwaar te belasten dat de kosten ruim vier keer zo hoog werden. De eigen bruinkool is dus niet langer goedkoop.

Rusland beschouwde hun aardgas altijd al als een controlewapen. Ze draaiden gewoon de kraan dicht op het moment dat zij bepaalden en begonnen een oorlog. Daarna werden de Nord Stream gasleidingen opgeblazen, om het verlies voorgoed te waarborgen. Nu moet Duitsland vloeibaar gas kopen, inclusief Russisch gas. Dat is veel duurder dan het gas dat uit de pijpleidingen kwam. Dus ook het goedkope gas is verdwenen.

Daarmee resteerde enkel goedkope nucleaire energie. Eind 2021 had Duitsland nog genoeg spotgoedkope, schone atoomstroom om een derde van zijn industriële sector te kunnen voorzien tegen zeer competitieve prijzen. Kerncentrales die nog minimaal 50 jaar mee hadden kunnen gaan. Desondanks nam Duitsland afscheid van nucleair.

Daarmee is er voor Duitse bedrijven geen enkele mogelijkheid meer om aan goedkope industriële (lees: stabiele levering, langdurige contracten) stroom te komen.

Duitse fabrieken kunnen geen goedkope wind- of zonne-energie kopen, omdat deze bronnen de beschikbaarheid niet kunnen garanderen. En op het moment dat je deze onzekerheid niet kunt compenseren met goedkope kernenergie, maar dure kolen- en gascentrales nodig hebt, is elektriciteit niet goedkoop genoeg meer om competitief te kunnen produceren.

Ondertussen heeft Polen net een nieuwe aardgasleiding met Noorwegen geopend en lanceren zij vandaag hun programma voor kernenergie. Dit betekent dat als je een Duitse captain of industry laat onderzoeken waar hij de volgende multi-miljarden investering gaat doen die véél stroom nodig heeft, hij hiervoor niet langer naar Duitsland zal kijken. Maar hij zal wél Polen overwegen, zeker met de komst van goedkope kernenergie.

En als je een kleine Duitse ondernemer bent, kun je niet de goedkope elektriciteit krijgen die je Franse concurrenten afnemen van hun enorme nucleaire netwerk. Dan kun je beter de Rijn oversteken, richting Frankrijk, of de deuren sluiten.

Duitsland kan zijn afgesloten kerncentrales nog steeds binnen een paar jaar weer opstarten, maar de kans is groter dat deze kans – op aandringen van een klein aantal door ideologie vergiftigde politici – voorgoed verkeken zal zijn. Ik voorspel dat deze kolossale verschuiving in het energiesysteem de rest van deze eeuw zal doorwerken.

Vrije vertaling van onderstaande Tweet

21 REACTIES

 1. In een filmpje dat ik op internet voorbij zag komen werd verteld dat Volkswagen al hele productielijnen heeft stilgelegd omdat de energie te duur is. De kans dat ze die weer opstarten is niet groot zolang de energie duur blijft.

  Ach dan kunnen de moffen zich laten omscholen tot worteltjesboer of een kattenkafé openen. Is ook economie. Polen is/lijkt dan het nieuwe Wirtschaftswunder. Maar wat was ook alweer de uitslag van de laatste verkiezingen daar?

 2. “Rusland beschouwde hun aardgas altijd al als een controlewapen. Ze draaiden gewoon de kraan dicht op het moment dat zij bepaalden en begonnen een oorlog. Daarna werden de Nord Stream gasleidingen opgeblazen, om het verlies voorgoed te waarborgen.”

  Wooh, anti Rusland propaganda en suggestiviteit direct vanuit de Natostan koker. Dan zien we hierboven ook nog iets met ‘moffen’. Het libertarische model is gebaseerd op collaboratie, vreedzame samenwerking tussen naties, en dan zien we hier op vrijspreker al de gebruikelijke millitante vijandigheden. De ingrediënten voor oorlog in de libertarische samenleving.
  Libertarisme is het beste model, wat alleen grotendeels ontbreekt is de ideale mens die nodig is om het ideaal waar te maken.

  • Ik heb het artikel vertaald, niet geschreven. Don’t blame the translator!

   • @Een oude bekende,|

    “Ik heb het artikel vertaald, niet geschreven. Don’t blame the translator!”

    Oké, sluippropaganda dan.

    @Kobus,

    “Ik ben niet de woordvoerder van het libertarisme en ik druk mij uit zoals ik dat passend vind.”

    Prima, ik dacht alleen dat als het een libertarier betrof, dat wordt dan geen zaken doen met de Oosterburen…

    En voor onze huisdogmatist:

    “Ayn Rand and Karl Marx are two sides of the same jewish coin” (Dr William Pierce)

   • Willem Oltmans zei al een jaar of twintig geleden dat Europa zich qua economische samenwerking op Rusland moest gaan richten, een gigantisch land met veel bronnen, en een land in ontwikkeling. Helaas zitten we nu in gevangen in en opgezadeld met de schurkenbende van het Anglo-Zionistische rijk/Natostan, met een mogelijke derde wereldoorlog als gevolg. En Rusland is in de handen van China gedreven… En momenteel hebben we de Zionistische poppen aan het dansen.

  • Ja opa. Moffen aus Mofrika. Hebben je Fahrrad misschien nog. Dat is de litteraire vrijheid die ik als reageerder heb. Ik ben niet de woordvoerder van het libertarisme en ik druk mij uit zoals ik dat passend vind.

  • Het zoveelste kulverhaal van deze linkse trol. Het laatste wat het libertarisme nodig heeft is een ideale mens. Mensen die vrij kunnen interacteren doen dat op basis van puur egoïsme. Een beter systeem is er niet. Zo werkt de natuur al miljarden jaren en de resultaten zijn prima.
   ____________

   “It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own self-interest. We address ourselves not to their humanity but to their self-love, and never talk to them of our own necessities, but of their advantages”

   ~ Adam Smith, An Inquiry into the Nature & Causes of the Wealth of Nations, Vol 1 (1776)

   • Aha…

    Geen wonder dat de Jong teruggrijpt tot op de caveman fase… en geen wonder dat hier laatst het joodse/bijbelse oog om oog, tand om tand principe werd geadverteerd, en geen wonder dat men regelmatig teruggrijpt op het ‘onbewoond eiland’ idee.

    Dat inmiddels door technologie en arbeidsdeling de menselijke situatie gigantisch veranderd is, dat mag de pret niet drukken voor de dogmatist.

    “Ayn Rand and Karl Marx are two sides of the same jewish coin” (Dr William Pierce)

   • 1776 is geen prehistorie, garnalen brein.De onvoorstelbare kwatsch, die je hier voortdurend uitbraakt, wordt alleen door de linkse idioten op Joop.nl geëvenaard.

    Ga dat low life daar maar vermaken. Die komen ook spontaan klaar als Hamas weer een stel Israëlische gezinnen om zeep helpt.

 3. Hoe zo mislukt? Het groene gebeuren is zo waanzinnig dat er een andere agenda moet lopen, in deze agenda is “Die Wende” uiterst succesvol.

 4. paar toevoegingen:

  – met een kerncentrale (baseload) kun je de wiebelstroom niet opvangen , daar heb je snel op en af te regelen gascentrales voor nodig.
  – polen en duitsland zijn geen eilanden, men werkt in Europa aan de ‘ koperen plaat’ dwz interconnectie tussen landen. Maar de transmissie capaciteit op de grensconnectoren is nog niet voldoende dus je houdt inderdaad prijsverschillen. Maar daarmee is het ‘ begraven ‘ van de DUI economie wat hyperbolisch, het zou zelfs zo kunnen zijn dat door het neerzetten van nukes in Polen, de klap die Dui zichzelf toebrengt wat wordt verzacht. Zoiets zie je al met de export van Franse atoomstroom (die overigens nu wat stokt vanwege vele onderhoudsproblemen, EDF is zelfs weer genationaliseerd want daar gaat het. niet best mee).

  • In Polen, bij het pittoreske Piotrków Trybunalski, staat een kolencentrale die zó groot is, dat deze in zijn eentje de totale, gezamenlijke CO2-uitstoot van Nederland én België overtreft. De Polen hebben dus al goedkope stroom en strijken graag de EU-subsidies op om met kernenergie te “vergroenen”. De cultuur is daar iets anders dan hier: veel huishoudens stoken zelf nog op kolen, omdat gas te duur is (toen al). Zijn de kolen op, dan gaan ze liever houthakken in het lokale bos, dan dat ze isoleren of warmtepompen aanschaffen. Die zijn trouwens zinloos daar, want dankzij het heersende landklimaat is het in de winter vaak onder de -20. En dan werken die krengen niet.

Comments are closed.