Een lang maar verrassend goed inhoudelijk betoog van van Haga.

 

48 REACTIES

 1. We moeten af van het algemeen kiesrecht zoals in 1917 ingevoerd. Terug naar het censuskiesrecht, waarin je alleen kiesrecht hebt als je voldoende belasting betaalt. Een verzorgingsstaat met algemeen kiesrecht is niet houdbaar. Wilhelmina zag dit al vóór de invoering van het algemeen kiesrecht.

  • In het censuskiesrecht mag iedereen stemmen, mits je aan de voorwaarden voldoet. Eén van die voorwaarden is het betalen van voldoende belasting.

  • Filmpje erbij van Gen Z: ‘The ILLUSION Of Choice In Democracy | DEBUNKING THE LUNACY | EP. 13’ – Christine Grace Smith

   https://www.youtube.com/watch?v=IjSZz4lLmWM

   Het huidige democratische systeem is niet langer houdbaar, ziet zelfs Gen Z. Van Haga heeft volkomen gelijk, maar er gaat geen oplossing komen als er geen systeemwijziging komt. Algemeen kiesrecht en een verzorgingsstaat gaan niet samen.

  • Het geeft te denken hoe de problemen in dit land op te lossen, of het überhaupt op te lossen valt. We leven niet in een land vol capabele jonge mensen maar in een land met nogal wat ouderen die afhankelijk zijn van de verzorgingsstaat.

   Pensioenen zijn niet opgebouwd of deels verdampt. De verwachtingen zijn hoog, ook bij migranten die hier naartoe kwamen voor een beter leven. Het zou best kunnen dat het op macro-niveau niet is op te lossen, doch uitsluitend op micro-niveau. Vrij vertaald: Red Jezelf. Als iedereen dat zou doen zou het uitstekend gaan.

   • Absoluut, Nico! Half NL leeft op de zak van de andere helft via de overheid.

    Als die mogelijkheid zou wegvallen, zou iedereen gewoon zijn eigen broek moeten ophouden. De mensen die nu permanent boven hun stand leven, zullen het land dan moeten verlaten en een goedkoper land moeten opzoeken. Keuze zat.

    Je mag overigens verwachten dat het prijsniveau hier dan ook flink zal dalen en de koopkracht van de bevolking flink omhoog gaat. Als de overheid minder uitgeeft, kunnen de loonbelasting en de BTW omlaag. Je houd dan netto meer salaris over en alles wordt goedkoper. Je kan dan individueel bepalen waaraan je jouw geld wil uitgeven: betere kwaliteit van leven nu of juist een betere kwaliteit als je met pensioen bent.

    Het is een win-win situatie. De parasieten worden genoodzaakt het land te verlaten en productieve mensen uit het buitenland zullen zich hier vrij kunnen vestigen. Een verzorgingsstaat combineren met open grenzen zijn economische zelfmoord, maar open grenzen zonder verzorgingsstaat gaat prima.
    ______________

    “The government is good at one thing. It knows how to break your legs, and then hand you a crutch and say, ‘See if it weren’t for the government, you wouldn’t be able to walk.”

    ~ Harry Browne (American Libertarian politician, 1933-2006)

   • Peter,

    Non- of minder productieve mensen deporteren, concentreren, elimineren, dat valt onder de perverse fantasieën. Vanuit economisch oogpunt zou het handig zijn. Maar er zijn natuurlijk ook andere wegen denkbaar dan deporteren en/of elimineren.

    Iemand met een lage verdiencapaciteit zou bijvoorbeeld genoegen moeten nemen met een eenvoudig bestaan. Zodra de overheid zich terugtrekt gaan mensen doorgaans zelf oplossingen zoeken, worden ze zelfredzaam.

   • Peter,

    ‘De mensen die nu permanent boven hun stand leven’

    Met goedkoop geleend geld boven je stand leven, we gaan van QE (Quantitative easing) naar QT (Quantitative Tightening). Door steeds geleend geld in het systeem te pompen bleef het systeem overeind. Dat valt nu weg. Het was een piramidespel.

    Mensen die een mega-XL-schuld op hun naam hebben staan denken vaak dat ze een woning hebben gekocht met dat geld, hun opleiding betaald, enz. Feitelijk hebben ze de verzorgingsstaat overeind gehouden. De verzorgingsstaat klapt in elkaar, de schuld blijft staan.

   • In de democratie leven er gigantisch veel mensen boven hun stand, en dat op meerdere manieren…, democratie is ‘selectie op basis van populariteit’, een vraag en aanbod mechanisme van de middelmatigheid. Veel bourgeoisie geesten, ten dele ‘ondernemers’ of lieden die anderzijds een populaire markt bedienen, leven zodoende ook ‘boven hun stand’.
    De bourgeoisie (de bezittende klasse, behalve cultuur bezittend) die vandaag de dag praat over ‘boven de stand’ is een komisch sujet…

   • ‘Het zou best kunnen dat het op macro-niveau niet is op te lossen, doch uitsluitend op micro-niveau. Vrij vertaald: Red Jezelf’.

    Macro-niveau, micro-niveau, en dan hebben we ook nog meso-niveau. Met ‘meso’ wordt een groep bedoeld, bijvoorbeeld een groep mensen met bepaalde overeenkomsten, zoals etnisch of religieus. In zo’n groep kunnen mensen elkaar aanvullen, misschien zijn ze individueel niet zelfredzaam maar in een groep wel.

    ‘Meso’ is iets wat de overheid grondig heeft afgebroken.

  • Het echte probleem: hoe bouw je de verzorgingsstaat af op een zo net mogelijke manier? En het is niet alleen de verzorgingsstaat die afgebouwd moet worden maar heel veel overheids-invloeden met een netto-negatief-resultaat. Daar komt bij dat we voor de grootste crisis ooit staan.

   Ik geloof dat ik één jaar Duits heb gehad op school. Binnen dat jaar zou je kinderen toch heel wat kunnen leren, het tegendeel is het geval. Laat je de overheid zwemles geven aan kinderen, dan leren ze niet zwemmen, de overheid laat letterlijk kinderen verzuipen. Het laatste is natuurlijk verschrikkelijk voor betrokkenen maar laat wel mooi zien waar de overheid mee bezig is, wat een absoluut lage kwaliteit er geleverd wordt. En dat ook nog onder leerplichtdwang.

   Dus ruim baan voor het particulier initiatief, waaronder het MKB, en veel minder overheid.

   • Nico, dat deporteren of elimineren van parasieten is nergens voor nodig. Als je niet meer voldoende inkomen hebt om hier een huis en je kosten van levensonderhoud te betalen, zal je zelf moeten vertrekken.

    Best mogelijk, dat er boeren zijn die een trailer parkje gaan exploiteren, maar de meeste NLers zullen er bezwaar tegen hebben je jouw tentje in hun voortuin neerzet.

    De overheid maak je netjes kleiner door ze je geld te onthouden (agorisme) en minder netjes door (tijdelijk) hun systemen te overbelasten door het woke beleid te intensiveren. Alles komt dan piepend en krakend tot stilstand.

    Dus wil Utrecht een half jaar voorrang geven aan asielimmigranten? Zorg dan dat ze dit voortaan permanent doen. Dit kan worden betaald door te korten op het politiebudget. Autochtone Utrechters die al 10 jaar op de woningwachtlijst staan komen dan helemaal nooit meer in aanmerking en zullen de stad moeten verlaten.

    Doe dit voor het hele land en binnen 5 jaar is de overheid gehalveerd, de parasieten vertrokken en het dagelijks leven eindelijk genormaliseerd zonder woke waanzin.

  • De liefde voor de vrijheid is in bijna geen enkele huidige en historische samenleving erg groot, de liefde voor de macht en intolerantie is wel groot. Je ziet ook dat het strijden voor vrijheid bijna alleen gedaan kan worden door voor vrijheid te pleiten via argumenten voor economische vrijheid en vrijheid van ondernemen (in termen van economisch ondernemerschap). Dat er op die manier, of op dat niveau…, voor gepleit is een goede zaak, maar tegelijkertijd een indicatie hoe erg het gesteld is. De geestelijke slavernij is niettemin gigantisch, en zal niet veel verminderen bij een vergroting van economische vrijheid en met een kleine overheid. De overheid en economische onvrijheid zijn belangrijke factoren, maar slechts een kleinere factor in het geheel van geestelijke verlamming en rigiditeit.

 2. Zeker, echter het is belangrijk om verder te kijken dan de overheid die ook maar uitvoert wat wordt opgedragen (top down). De problematiek speelt in vrijwel alle westerse landen. Het is bewust beleid, geen toeval of incompetentie. Of het nu gaat om energie, klimaat, gezondheid, onteigening van boeren (denk je nu echt dat dit stopt bij de boeren), visserij en whatever; in vrijwel alle westerse landen speelt dit. Dit is top down social engineering, een power grap van alles met big ervoor, ngo´s (vn, who, etc.), de EU waarbij overheden slechts de agenda uitvoeren met de schijn van democratie. Het gaat primair om controle en vermogensoverdracht. We kunnen ons hier simpelweg niet uitstemmen, het systeem is stuk.

  • Ponzi scheme, piramidespel. Zowel Charles Ponzi als Berhard Madoff stierven in de gevangenis, want het waren zware criminelen, misdadigers. De overheid doet precies wat deze misdadigers deden: heel veel mensen duperen.

 3. @Ratio,

  Erg goed, dat je Van Haga wat meer in de schijnwerpers zet. Zijn standpunten liggen dicht bij de LP, maar hij maakt meer kans om een zetel te halen en het geluid van het vrije ondernemerschap in de Kamer te laten horen.

  Van Haga is samen met Omtzigt één van de weinige integere politici. Beide werken zeer hard om met logische argumenten hun politieke tegenstanders de nadelen van hun voorstellen te laten inzien in de hoop, dat die ze aanpassen en zo het leed dat de overheid veroorzaakt in de samenleving te beperken.

  • Baudet is dit stadium allang gepasseerd. Hij vindt ons parlement en ons politieke systeem één grote poppenkast. Daar doet FVD dus alleen aan mee om de bevolking te kunnen bereiken en veranderingen van buitenaf te bewerkstelligen en niet om van binnenuit iets te bereiken. Dat acht hij zinloos.

   Van Haga denkt daar duidelijk anders over en hij heeft zijn kans gepakt door de FVD fractie te verlaten. Op zich een goede zet, want mensen die FVD en Baudet te extreem vinden, kiezen liever voor het redelijke geluid van Van Haga.

   Maar hij zit in de peilingen op de wip met net wel of net geen zetel. Het zou jammer zijn als zijn geluid binnenkort niet meer in de Kamer te horen is. Libertariers zouden er dus goed aan doen BVNL te overwegen ipv de LP. Sorry voor alle inspanningen van de LPers, maar je moet realistisch blijven.

  • Ik vond van Haga heel goed met corona. Daarna kwam een fase, onder meer met het partijprogramma, waar hij steken liet vallen, tenminste dat was mijn mening. De kandidaten waren op opportunistische basis gekozen. Hij heeft ook geen echt fundament, is een beetje voor ondernemers en een beetje cultureel conservatief. Vaag. Als je een partij zoekt met een echt fundament kan je voor de LP kiezen en voor de SGP.

   Maar de laatste weken zie ik hem in een positiever licht.

   • @Ratio,

    Van Haga heeft steeds de juiste politieke keuzes gemaakt door net als Wilders op tijd uit de VVD te stappen, zich na korte tijd solo bij FVD aan te sluiten daar een enorme aanhang op te bouwen (hij had bijna evenveel stemmen als Baudet) en weer op het juiste moment, toen FVD gepiekt had, voor zichzelf te kiezen.

    Dat ziet er erg opportunistisch uit, maar dat ligt toch anders. Ik ken hem al vanuit zijn VVD tijd en heb altijd het contact aangehouden. Steeds als hij ergens zat waar hij het niet naar zijn zin had twijfelde hij oprecht of het nog wel zin had om in de politiek door te gaan. Gelukkig deden zich steeds onverwachte kansen voor en groeit zijn aanhang nog steeds.

    De BVNL kandidatenlijst is idd een beetje een motley crew, maar dat is bewust zo. Iedere kandidaat heeft een grote eigen achterban, zodat de kans groter is, dat BVNL een eigen zetel haalt dan wanneer het gewoon in erkende NLers waren geweest.

    Ik hoop, dat Van Haga het haalt, want er is nu helemaal niemand in de Kamer die het voor ondernemers opneemt.
    ______________

    “Socialists are exactly what their name implies, they are very social and love to be in your company!” 😜

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0JTJ3TF7E1BqkC8udckpHoBJFtYVom3RB8AX3aGRmSC7XiaL3pwPvRejtENhf1Zucl&id=100064391694545&sfnsn=mo 

   • Als nieuwe generaties het massaal af laten weten bij de stembus kan de overheid dat democratische mandaat op haar buik schrijven. Het enige dat de overheid dan nog in kan zetten is geweld.

    De overheid claimt dat zij alleen geweld mogen gebruiken, het geweldsmonopolie. Die claim zal gebaseerd zijn op het democratische mandaat dat de overheid meent te bezitten.

    Macht komt weliswaar uit de loop van een geweer, maar dat hoeft geen overheidsgeweer te zijn, het is universeel.

   • Ik vind algemeen kiesrecht een verwerpelijk systeem, laten we het afschaffen. De overheid interesseert het helemaal niets of ik wel of niet ga stemmen. Maar als ik een geweer aanschaf, dan komt er opeens wél actie.

    Als ik me niet vergis kwam de wapenwet ongeveer gelijktijdig met algemeen kiesrecht. Dus je mocht geen geweer meer hebben maar je mocht gaan stemmen.

   • Bovenstaand filmpje van Mr. Frank Visser over het democratische mandaat. Frank Visser werkt voor de overheid, is mogelijk gevraagd door de overheid om te bemiddelen. NPO is overheid. En op die manier staat het democratische mandaat ter discussie, binnen de overheid, en het wordt nog uitgezonden ook.

   • In 2023 nog steeds ‘democratisch mandaat’, vroeger was het ‘bij de gratie Gods’.

 4. @Nico,

  De overheid heeft meer geld dan jij. Een openlijk gevecht leg je dus altijd af. Pas als je meer geld hebt dan de overheid, zoals de drugskartels, maak je een kans. De bevolking zal daarom wegen moeten vinden om de geldstromen richting de overheid af te kappen. Starve the beast! En ondergronds te gaan, net als in WOII.

  Dat eerste kan in de Kamer via BVNL en FVD. Het tweede door het opbouwen van een parallelle economie. Daar is FVD nu ook mee bezig.

  De individuele prepper zal totaal onder de overheidsradar moeten blijven om enigszins vrij te kunnen leven. Alleen als je heel rijk bent en kunt gaan ‘windhappen’ sta je boven de overheidsmacht en kan je gaan en staan waar je wil. Maar dan moet je extreem rijk zijn. Zelfs multimiljardair Poetin lukt dat niet.

  • Peter,

   ‘De overheid heeft meer geld dan jij. Een openlijk gevecht leg je dus altijd af’.

   Wat een mentaliteit weer, de mentaliteit van een angsthaas, een faalhaas. Goddeloos. Precies deze mentaliteit is het probleem, niet de heerser maar de bange faalhaas. Immers: zonder bange faalhazen zijn krankzinnige dictators totaal machteloos.

   • Peter,

    Jij liep tijdens Corona met een masker?

    De bijbel: ‘God heeft ons niet gegeven een geest van lafhartigheid, maar van kracht, van liefde en van bezonnenheid’.

    Dus we gaan er gewoon volop in, met Goddelijk mandaat.

   • @Nico,

    Ik zeg toch niet dat je geen verzet kan plegen? Ik geef juist aan welke mogelijkheden je hebt, ook als je niet zo rijk bent als Poetin. Maar zelfs Poetin legt het af in een openlijk gevecht, dus jij maakt helemaal niets klaar met je AR15.

    Als je vecht moet je slim vechten en je tegenstander op zijn zwakke plek raken. Bij de overheid is dat geld, geen fire power. Ga nooit een gevecht aan dat je niet kan winnen. Dat is geen angst, dat is gezond verstand.
    _____________

    “No dictator, no invader can hold an imprisoned population by force of arms forever. There is no greater power in the universe than the need for freedom. Against that power, governments and tyrants and armies cannot stand. The Centauri learned this lesson once. We will teach it to them again. Though it take a thousand years, we will be free.”

    ~ Babylon 5

   • Peter,

    Je woordkeus, ‘verzet plegen’, dat is helemaal niet mijn ding. We zitten echt op een heel andere golflengte.

   • Ik denk dat de overheid helemaal niet komt opdagen voor het gevecht. Ze passen wel op.

   • Tijdens corona waren ze anders volop bezig. Het aantal BOAs is de afgelopen jaren flink uitgebreid.

    Daarbij vecht de overheid zelden zelf. Ze dwingt burgers en bedrijven om voor de overheid te vechten. Corona liet dat duidelijk zien. De overheid voert een proxi oorlog tegen haar eigen burgers.

    Net als indertijd in de DDR. Toen hield de ene helft van de bevolking de andere helft er onder, omdat de overheid ze chanteerde met hun inkomen. Hoe wil je hieraan ontkomen? Dat kan alleen als je financieel onafhankelijk bent. Heb je al goud ingekocht? 😁

   • Je bent een angsthaas, Peter. Met angsthazen kun je geen kruistocht beginnen.

   • En bestormen van het Torentje gaat ons bevrijden? Zeker niet goed opgelet toen ze bij geschiedenisles de Franse Revolutie behandelden. 😁

    Gebruik je verstand, Nico. Als je op je woonwagenkamp naast Frans Bauer net zo min onder de radar kan blijven als Poetin in zijn paleizen, zal je een andere strategie moeten kiezen om nog een beetje vrij te kunnen leven. Zelfs een kind snapt dat.

    Heb je al een betaalbaar eilandje in de Pacific gevonden? 😁

   • Wat mij weer brengt op de noodzaak van seasteading om te komen tot innovaties in de samenlevingsvormen van de mensheid.

    Bevalt het je ergens niet, dan koppel je jouw houseboat af en zoek je een betere stek. Als mensen makkelijk met hun voeten kunnen stemmen, zijn overheden genoodzaakt met elkaar te concurreren en de kwaliteit van hun dienstverlening continu te verbeteren om hun burgers te behouden en te kunnen groeien.
    ______________

    Atlantis Rising: Why Floating Cities are the Next Frontier
    https://youtu.be/Jr8Iw4o7Gic

   • Peter de Angsthaas,

    Schapen zitten in een BDSM-spel met hun Meester, de dictator. Ze doen wat de Meester wil, anders geeft de Meester hen straf. De schapen vrezen hun Meester. De schapen kunnen onmogelijk iets doen, want dan wordt de dictator boos.

    De maatschappij bestaat niet alleen uit schapen, mensen met een slavenmentaliteit zoals Peter.

  • Peter,

   ‘bestormen van het Torentje’

   Je snapt er echt helemaal niks van hè?

   • Michael Badnarik raadde ieder individu aan vooraf te bepalen, wanneer genoeg, genoeg is, en je een streep in het zand moet trekken:

    “How bad do things have to get before you do something?

    Do they have to take away all your property? Do they have to license every activity that you want to engage in? Do they have to throw you onto cattle cars? How long is it going to be before you finally resist and say, no, I will not comply.

    That’s a different answer for each person. Answer it now, because sooner or later you are going to have to draw the line and stand your ground, whether anybody else does or not.

    That is what liberty is all about.”

    – Michael Badnarik (American libertarian, 1954-2022)

    https://youtu.be/m68lUe40nXI

   • Nou, vergeet het maar. Napoleon liet bij de Parijse honger opstand gewoon kanonnen opstellen en in de menigte vuren. Dan leer je het gauw af je kop boven het maaiveld te steken.

    Wordt lekker windhapper en geniet van je vrijheid. Kans is 1 op 5.000 dat de overheid je pakt. 😎

 5. Er is overigens ook een goede reden om niet op BVNL te stemmen, mocht je het overwegen. Die reden heet “Henk Krol”. Nummer twee op de lijst. Een koekebakker en charlatan eerste klas. Mocht BVNL twee zetels halen, of Van Haga uitvallen om een of andere reden, dan is dat degene waarop je gestemd hebt. Die er alleen maar zit om er zelf beter van te worden en waarschijnlijk terug in de politiek wil omdat hij blut is. Met dank aan Geenstijl die hem nog even in herinnering bracht gisteren.

  • Haga heeft stemmenmagneet Krol niet nodig om geen/weinig kiezers te krijgen. In dit artikel in de Telegraaf, over wat ondernemers stemmen, worden hij en BVNL niet 1x genoemd. Nu lijkt het mij best een vooringenomen stukkie maar toch: https://archive.ph/dC8ff

   Overigens heb ik geen idee over wat een ondernemer te zoeken zou hebben bij Omtzicht en Ma Flodder.

Comments are closed.