In Nijmegen vinden (bijna) maandelijks filosofische avonden plaats. In samenwerking met de opleidingscommissie van de LP. Het doel van deze avonden is om mensen te onderrichten die intellectueel geïnteresseerd zijn in de politieke filosofie en politieke economie van het klassiek liberalisme en libertarisme. Dit initiatief heeft geen (partij)politieke doeleinden. We houden ons vooral bezig met de inhoud van de filosofische traditie, zodat we de ideeën van vrijheid kunnen verspreiden.

Het programma voor dinsdag 9 januari is:

In deze module wordt de Nederlandse overheid en grondwet volop aan libertaire kritiek onderworpen, door de argumenten van Spooner. De (huidige) grondwet heeft volgens Spooner geen autoriteit en kan daarom op geen enkele wijze bindend zijn. De oplossing die Spooner aandraagt is: secessie. Secessie betekent politiek afscheiden (separatisme). Jezelf (met anderen) onttrekken aan een politieke gemeenschap (natie of unie). Op deze avond zullen wij uitvoerig het onderwerp ´secessie´ bespreken.

Lysander Spooner is een natuurrecht filosoof, jurist en ondernemer. Samen met mede-abolitionist William Lloyd Garrison was hij fel tegen de slavernij, maar beide heren hadden een rivaliserend beeld over de constitutie met betrekking tot slavernij. De interpretatiekunde van original meaning en original intent zal tijdens deze avond nader worden toegelicht. Spooner is een individuele anarchist en wordt gezien als een van de voorvaders van het anarcho-kapitalisme.

Over de Amerikaanse burgeroorlog en de slavernij had Spooner samenvattend het volgende te zeggen: De Zuidelijke staten hebben het recht om zich van de unie af te scheiden, alsmede een slaaf het recht heeft om van zijn slavendrijver te ontsnappen.

Deelname: alleen fysiek mogelijk

Datum: 9 januari 2024

Tijdstip: 19:00 t/m 21:30

Locatie: Kastanjehof 51, te Nijmegen

Gratis toegankelijk voor iedereen, ongeacht lidmaatschap.

Link van evenement op stemlp

Opgeven kan via opleidingscommissie@stemlp.nl

Doel
Na afloop van deze module:

 • Kunt u op elementair niveau sleutelbegrippen van Spooner identificeren en uitleggen.
 • Kunt u de sociale en politieke omstandigheden van Spooner in een historische context plaatsen.
 • Kunt u argumenten aandragen die de Nederlandse grondwet van al zijn autoriteit stript.
 • Kunt u uitleggen wat wel of niet een constitutie en een overheid legitimeert.

Gratis downloads van het Mises instituut:

Let’s abolish government (bundel met onder andere “an essay on the trial by jury”) en de slechts 35 pagina’s tellende “vices are not crimes

 

Programma
De opzet ziet er als volgt uit:

 • De slavernij en de burgeroorlog
 • De constitutie zonder autoriteit
 • Stemmen is geen bewijs voor consent
 • Belasting is evenmin consent als vrijwillig
 • Natural law: algemene principes van wet en rede
 • Overheidsschulden behoren niet tot de samenleving
 • Sociaal contract: expliciet consent
Tijdsverdeling
18:45 Inloop
19:00 1e blok 45 minuten
19:45 15 minuten pauze
20:00 2e blok 45 minuten
20:45 15 minuten pauze
21:00 3e blok 30 minuten
21:30 Einde college (korte borrel)
22:00 Einde avond

 

2 REACTIES

 1. Als je gezamenlijk grond in eigendom hebt, kan je je niet zomaar afscheiden als het bestuur je niet bevalt. Dat zou inbreuk zijn op de eigendomsrechten van de overige eigenaren. Je kan je wel laten uitkopen en vertrekken.

  Als je wil blijven wonen waar je woont, zal je de grond waarop je woont in volledig eigendom moeten zien te verwerven. Als echter ook maar één van de andere eigenaren daar bezwaar tegen maakt, lukt dat niet.

  • Je dan vervolgens met militair geweld afscheiden is altijd illegaal.

   Pas als je die oorlog wint en de bestolen partij maakt geen bezwaar meer en legt zich neer bij de nieuwe situatie, dan mag je de veroverde grond je eigendom noemen.

   Zolang er echter nog andere partijen een rechtmatige claim op die grond hebben, dan blijft jouw eigendomsclaim onrechtmatig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in