De mondiale staatsschuld zal dit jaar naar verwachting 97,1 biljoen dollar bedragen, een stijging van 40% sinds 2019. Met een staatsschuld van 33,2 biljoen dollar vormen de VS ruim een derde van het wereldtotaal.

Gezien de toenemende schuldenlast vertegenwoordigen de kosten voor het aflossen van deze schulden nu 20% van de overheidsuitgaven. Er wordt verwacht dat dit tegen 2028 een biljoen dollar zal bedragen, wat meer is dan het totaal dat aan defensie wordt uitgegeven.

 

We zien dat Noord-Amerika zowel de hoogste schuld als de hoogste schuld in verhouding tot het bbp heeft in vergelijking met andere regio’s. Net zoals de Amerikaanse schulden enorm zijn gestegen, geldt dat ook voor Canada, dat wereldwijd op de tiende plaats staat wat betreft uitstaande staatsschulden. Rusland komt overigens pas op de 23e plaats. Nederland staat op de 19e plaats.

In Azië en de Stille Oceaan schommelen de schuldenniveaus dicht bij die van Noord-Amerika.

Met 3,3% van het mondiale totaal heeft Zuid-Amerika een schuldenlast van $3,2 biljoen. Nu de inflatie een neerwaartse trend vertoont, zijn een handvol regeringen al begonnen met het verlagen van de rentetarieven. Over het geheel genomen zal de staatsschuld in de hele regio naar verwachting hoog blijven.

Ook in Afrika zijn de schuldenniveaus snel gestegen, waarbij gemiddeld 40% van de staatsschulden in vreemde valuta’s zijn aangehouden. Daardoor worden deze landen  blootgesteld aan wisselkoersschommelingen. Een andere uitdaging is dat de rentetarieven in de hele regio ook hoger zijn dan in de geavanceerde economieën zodat de kosten voor het aflossen van schulden stijgen.

Het IMF voorspelt dat de mondiale staatsschuld in 2028 de 100% van het bbp zal overschrijden, een niveau dat alleen tijdens de pandemie te zien is.

Bron: ZeroHedge 

14 REACTIES

 1. Een krankzinnige ratrace en een georchestreerde manier om gedwongen te worden een maatschappelijke, economische en financiële reset te forceren. Build Back Better door de planeet in volledige duisternis en chaos te storten.

  Dit is gokken op hoog niveau en aansturen op een giga climax, met als inzet 7 miljard mensen. Denk niet dat er na de collaps nog veel overeind blijft.

  • @De wereld rot door,

   Precies.

   Heel het schuldgeldslavensysteem is slechts een instrumenteel means to an end. Hier is eeuwen, zoniet millennia naar toe gewerkt met het nodige gekonkel, gemanipuleer, kolonialisme, revoluties en oorlogen. Dat is het zogenaamde “Great Work”.

  • Yeps, maar er valt wat voor te zeggen. Als je toch weet dat er overgestapt gaat worden naar een nieuw, ander, maar toch weer hetzelfde geldsysteem, waarom niet zoveel mogelijk uitgeven nu het nog kan. Het zou verstandiger zijn die gelden aan bv infrastructuur of kerncentrales te besteden, maar de VS kiezen als gebruikelijk voor hun toch al topzware defensie apparaat.

  • @geen libertarier en @Youp

   Meer gedachtenvoer. Is het niet opmerkelijk dat meer mensen gedreven worden tot waanzin en de afgrond in hun bestaan dichterbij zien komen.

   Waar komt dit vandaan? En is het voor hen nog mogelijk zonder schulden, gecreëerd door de staat of bank, te varen op eigen kracht?

   Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er zijn mensen die hun zaakjes keurig op orde hebben, schuldenvrij zijn, niet deelnemen aan de waanzinnige mogelijkheid van bijv. de overwaarde eigen huis opnemen, zelfstandig en onafhankelijk varen op de moeizaam en met zorg vergaarde eigen middelen, sober leven, noch drugs- drank- gokverslaafd zijn, op misschien spartaanse wijze het hoofd boven water weten te houden en in de huidige wereld ondanks dat het (bijna) niet meer redden.

   Waar ze ooit zonder moeite konden leven, is er nu voor deze mensen een reële kans te eindigen onder een brug.

   Zie het als een duidelijk voorteken dat het huidige schuldenstelsel op laatste z’n benen loopt en grote veranderingen aanstaande zijn. Wordt het een explosieve inflatie of een implosieve crash?

   De wereld verkeert in woede, waanzin en oorlog en toch lijkt en voelt het voor de meesten (nog) niet zo dramatisch te zijn, zolang de door zgn. ‘vreemde’ mogendheden gecontroleerde staat, politiek en centrale banken maar doen wat nodig is; geld (schulden) blijven pompen in overtreffende trap en zal het daardoor vooralsnog existentieel breed niet voelbaar zijn.

   De opzet of bedoeling lijkt m.i. duidelijk. Opblazen, afbreken, resetten en een nieuw systeem opstarten. Een wereld waarin veel mensen geen plaats of rechten meer zullen kennen.

   • Uiteraard, chaos is het doel. Maar tot dat moment kun je als overheid zijnde de situatie maximaal uitknijpen.

 2. De schulden opbouw heeft niets met The Great Reset te maken of The New World Order. De schuldenberg is het resultaat van de besluitvorming binnen een democratie. Door de politieke concurrentie durft geen enkele partij zware noodzakelijke besluiten te nemen. Wat ook belangrijk is, zijn de internationale verdragen en contracten die de overheden hebben afgesloten.
  De overheden zijn niet meer instaat om problemen op te lossen. Emotie en op elkaars besluiten wijzen en daarop aanvallen, is het nieuwe politieke denken. Een mooi recent artikel:
  https://www.vrijspreker.nl/wp/2023/12/357061/

 3. De vs kan zoveel schulden hebben als ze willen, omdat ze militaire dominantie hebben

  Hun imperium drijft op interventie en intimidatie

  Je kan wel in theorie schuld hebben; maar als niemand je iets durft te doen betekend dat niets

  De lokale boef zal vast allerlei schulden hebben in kroegen. Wat betekend dat in de praktijk ? Gaat iemand hem er op aanspreken ?

  • Dit zijn economische wetten, domme druiloor, vergelijkbaar met de zwaartekracht. Als je van een hoog gebouw springt val je naar beneden. Het is niet zo dat je blijft zweven als je maar genoeg wapens of onroerend goed hebt. Evenmin is het een zionistische complot dat je naar beneden valt. Zo dom ben jij nu.

  • Zionistisch complot ?

   Je maakt jezelf belachelijk

   Macht gaat voor economie. Iets dat vele van jullie niet willen zien

   • Er bestaat alleen economische macht. Als veel mensen in vrijheid dezelfde keuzes maken, ontstaat hieruit een machtsfactor in de vorm van grote bedrijven en veel kapitaal.

    Macht door dwang en geweldsuitoefening is illegaal en zal dus een tegenreactie uit de samenleving oproepen om die macht te beperken.

    Alleen als de overheid zich er mee bemoeit, worden geweld en inbreuken op je grondrechten gelegaliseerd en kunnen zij permanent blijven voortbestaan.

   • “Macht gaat voor economie. Iets dat vele van jullie niet willen zien”

    Ach werkelijk, heb je voorbeelden van arme stumperds die enorm machtig zijn/waren?

    Het wordt meteen heel erg duidelijk als je kijkt naar landen of imperia. Je kunt geen macht hebben zonder rijkdom en die rijkdom moet eerst verdiend worden. Anders kun je geen gemene wapens kopen, toch?

  • Het land dat de wereldwijde handel domineert, bezit de wereldreservemunt. In de 18e eeuw was het Frankrijk, in de 19e eeuw Groot-Brittannië en in de tweede helft van de 20e eeuw domineerde Amerika de wereldwijde handel. In 2022 wordt de dollar nog steeds als wereldreservemunt gezien. DE VS leeft al jaren op de pof ze kunnen onbeperkt dollars bij drukken dit heeft niets met een groot leger te maken

 4. wanneer trekt men de parallel tussen China en Japan? Men verdedigt China door te stellen dat dit land strategisch denkt, voor de volgende generatie ipv voor de volgende kwartaalcijfers of overheidsbegroting. Dit deed men ook bij Japan. En men doet net als Japan de domste infrastructurele investeringen. En men laat bedrijven zoals Evergrande niet failliet gaan waardoor er steeds meer zombiebedrijven komen. Zal China net als Japan stagneren? Ze volgen deels hetzelfde script

Comments are closed.