Bij Sanquin wisten we het al, maar de coronacrisis bevestigde het nogmaals: donors zijn van het grootste belang voor de volksgezondheid. Niet alleen omdat ze belangeloos bloed en plasma afstaan waar levens mee worden gered. Ook omdat we, dankzij al die donaties, heel goed blijken te kunnen volgen hoe virussen zoals het coronavirus zich ontwikkelen. Dat is waardevolle informatie in de strijd tegen een pandemie zoals we die de afgelopen jaren hebben meegemaakt.

Wat zouden we nog meer kunnen met die data? Met die prikkelende vraag gaan we de komende jaren verder. Want niet alleen virussen, ook aandoeningen als diabetes en obesitas kunnen we misschien wel veel effectiever aanpakken door er eerder bij te zijn. Precies, doordat we de ontwikkeling ervan vroegtijdig signaleren in de data! 

De bron van deze informatie is de jaarverslagpagina van Sanquin.

In hoeverre is er sprake van belangeloosheid aan de top van de organisatie? Enkele screenshots die voor zich spreken.


In 2022 werd er door niemand meer de drie ton aangetikt, sterker nog, niemand kwam boven de 250 k uit.

Ik constateer hier toch een zekere dubbele moraal, een paar ton voor de managers en niets (of misschien een speldje) voor de donateurs. Want aan bloed doneren mag geen geld kleven.

13 REACTIES

 1. Er kleeft heel veel geld aan dat bloed. Met name de handel in plasma. Sanquin haalt in heel Europa bloed op en handelt er op los. De stichting is dacht ik Nederlands. Maar de productie van medicijnen is (misschien was) in Amerikaanse handen. Maar is ook veel verspilling. Overbodige managers. Voor elke baan zijn er drie mensen in dienst. Competente mensen worden weggepest, prutsers en jaknikkers krijgen baangaranties. Luie flikkers hebben een luizenleven daar, zoalng ze maar ‘divers’ zijn. Ook bloed wordt verspild door onkunde en onverschilligheid. Vertelde mij ooit een hoestende vampier in regenjas…

  • En Sanquin is nog steeds een semi-staatsbedrijf. Een doolhof van stichtingen en BV’s (misschien NV’s). Inspecites van de staat worden maanden van tevoren aangekondigd. Dus wie de kantjes er van af loopt en dat weet, kan zich voorbereiden op een toneelstukje en daarna weer terug naar de oude gewoontes. De Amerikaanse FDA kwam een keer overwacht kijken en keurde de boel af.

   Wie zich geroepen voelt trekke een witte jas aan en kijkt er eens rond zoals die meneer van de restaurant-inspecties. Weet waaraan je je bloed geeft, al zijn je intenties nog zo nobel. Hoorde vele verhalen van de vampier die voorspelt dat Sanquin een zinkend schip is tenzij iemand de bezem er doorheen haalt.

 2. In de medische wereld loopt een hoop uitschot rond. Meestal verscholen achter een vriendelijk masker.

 3. Ja, wie gaat er ook z’n bloed weggeven? Ik zou het niet eens verkopen.

  • Onder het mom van de volksgezondheid zullen ze steeds verder het recht op je hele lichaam claimen. Het is nu al zo dat standaard je lichaam ter beschikking staat van de volksgezondheid, tenzij je expliciet beroep aantekent. Volksgezondheid in de democratie is een tirannie der inferieuren en corrupten. Het libertarische idee (van de markt cultisten) is al niet veel beter, de hoer van de markt is daar de tiran.

   • Een markt is weinig anders dan een mechanisme om tot prijsvorming te komen. Dat is belangrijk omdat prijzen schaarse goederen daarheen sturen waar de behoefte het grootst is. Vandaar dat Adam Smith ooit verwees naar een onzichtbare hand toen hij dit proces beschreef. Dat is dus niet waar jij vindt dat schaarse goederen heen moeten gaan. Ook kun je vinden dat mensen niet moeten willen wat ze graag willen. Alleen is dat geen vraag voor de economie, maar voor de moraliteit. Hoogst waarschijnlijk zul je dit allemaal een zionistisch complot vinden.

  • Wellicht is enige terughoudendheid op zijn plaats: niet-gevaccineerd bloed is het nieuwe bitcoin. Wij zijn de kippen die gouden eieren leggen.

   • Je bloed afstaan om de types te redden die je ‘wappie’, ‘fascist’ en een gevaar noemden en je het liefst in een kamp wilden opbergen. Opdat zij weer konden feesten (dachten ze). Als ik ooit bloed geef wil ik inspraak hebben in wie het krijgt. Geen druppel voor een prikschaap.

    Maar eerst moet Sanquin worden vervangen door een organisatie die wel capabel is. Want alles wat geldt voor ambtenaren en staatsbedrijven geldt daar net zo goed.

Comments are closed.