Kerstmis.

Geloof het of niet, in het libertarisme maakt het niets uit wat je gelooft.

Zolang jouw geloof mij tot niets dwingt.

En of je een van die honderden religies aanhangt of een van de duizenden afsplitsingen die alle het ‘ware’ geloof prediken: ga je gang.

Zo lang ik er maar geen last van heb.

Geloven begint waar het weten ophoudt. Maar nogmaals: een libertarier laat u daar vrij in. En of u gelooft in God, Allah, engelen, EU, of een letter uit het alfabet: doe vooral met uw eigen leven wat u goed lijkt, maar laat mij er buiten en laat mij vrij.

Denk deze dagen eens: als we allemaal niets ten koste van anderen zouden doen, zouden er geen oorlogen (kunnen) zijn en gaat die negatieve energie aan strijd en ruzie, naar positieve opbouwende zaken. Waar we allemaal beter van worden.

Geloof het!

Leef (en laat mij) vrij.

15 REACTIES

 1. Bij de schepping stelt God de mens aan om te heersen over de aarde. Dat is een opdracht, een zelfbeschikkingsplicht, en resoneert vaak met wat mensen zelf ook al dachten, voelden.

  Het lijkt mij dat libertarisme binnen dat Goddelijke mandaat past, zeker als libertarisme wordt bedreven vanuit religieuze grondslag. Libertarisme staat voor vrijheid, democratie staat voor onderdrukking door de meerderheid. Dat je je mee zou moeten laten slepen met een kudde demonisch bezeten zwijnen richting afgrond, vanwege een democratisch mandaat, ik voel daar niets voor. Zelf niet en ook vanuit religieus oogpunt niet.

  • @Nico de Geit,

   “Bij de schepping stelt God de mens aan om te heersen over de aarde. Dat is een opdracht, een zelfbeschikkingsplicht, en resoneert vaak met wat mensen zelf ook al dachten, voelden.”

   Mmm, was het niet zo dat de mens eerst in het paradijs woonde, onschuldig en slechts deel uitmakend van het ecosysteem? En is het niet zo gegaan dat de mens eigenwijs werd en van de appel der ‘wijsheid’ at en daarmee verbannen werd uit het paradijs? Zoiets? Nu denkt de ‘wijze’ en dus ‘geavanceerde’ mens dat ie de natuur moet en/of kan onderwerpen en zo ‘heersen’. We zien hoe dit uitpakt.

   De enige – nog slechts weinige – mensen die nog in het paradijs leven zijn die die nog oorspronkelijk leven. Wat ‘geavanceerde’ mensen als primitief beschouwen. Zij weten niks van welk ‘heilig’ geschrift dan ook. Toch wordt hen hun levenswijze niet gegund door de ‘geavanceerde’ mens. Tallozen van deze mensen zijn uitgemoord, enslaved en berooft van hun habitats. Doorgaans door volgers van ‘heilige’ geschriften.

   Zomaar een gedachte.

   • Volgens mij moet je zelf heersen, wie anders? In een drukbevolkt gebied ontstaan er natuurlijk situaties die je moet regelen.

    Bij religies zie je dat er een priesterkaste is die van alles van je wil. Hoe ver je daar gehoor aan geeft bepaal je zelf. Friedrich Nietzsche noemt Jezus ‘Heilige Anarchist’, met reden.

  • Ik vraag me af of dat soort uitingen werden betaald en ondersteund door de overheid. Immers: de traditionele kerk was ooit zware concurrentie voor de overheid.

   • Integendeel, Nico. Eeuwenlang zijn kerk en staat twee handen op één buik geweest.

    Dit liedje stamt uit de tijd, dat katholieken het nog voor het zeggen hadden in de politiek. Mensen die zich toen progressief noemden hebben zich jarenlang ingespannen om kerk en staat gescheiden te krijgen en het geloof terug te dringen uit het openbare leven en in het prive domein, waar het thuishoort.

    Nu hoor je ze daar niet meer over en omarmen ze juist die middeleeuwse baardapen in jurken. Een echte U-turn van deze zgn progressieven dus.

   • Maarten van Roozendaal was zo’n progressieveling van de oude stempel. Die draait zich om in zijn graf (ja, hij is niet gered).

 2. ‘Zolang jouw geloof mij tot niets dwingt’.

  Stel je eens een kerk voor die een flink deel van je inkomsten afpakt, een flink deel van wat je uitgeeft, flink graait als je dood gaat, enz. Die kerk eist dat je kinderen vanaf hun 5e levensjaar naar indoctrinatiekampen gaan, bemoeit zich flink met je huwelijk, enz. Als je niet meewerkt stuurt die kerk een knokploeg om je in elkaar te rammen, in de cel te gooien en je eigendommen af te nemen.

  Wat ga je er aan doen?

  • @Nico de Geit,

   “Stel je eens een kerk voor …………………die flink graait als je dood gaat, enz. Die kerk eist dat je kinderen vanaf hun 5e levensjaar naar indoctrinatiekampen gaan, bemoeit zich flink met je huwelijk, enz. Als je niet meewerkt stuurt die kerk een knokploeg om je in elkaar te rammen, in de cel te gooien en je eigendommen af te nemen.”

   Ja, stel je voor, plus ook nog; een kerk die je dwingt hun geloof te accepteren of anders vermoord te worden. En zo is het Christendom verspreid in Europa terwijl duizenden en duizenden vermoord werden door Vaticaan poppenkoning en grote psychopaat Karel de Grote. Daarom is hij gekroond tot keizer door het Vaticaan, de religieuze roversorganisatie die er idd op uit zoveel mogelijk onroerend goed te confisceren en tevens de traditionele levenswijze en religie van Europeanen uit te roeien. En daarom bestaat er thans de jaarlijkse Karel de Grote prijs van de EU voor individuen en/of projecten ter bevordering van de Europese éénwording, wat Marxist code is voor ‘de genocide op en van Europa’. Dus lang voordat gristelijke Europeanen allerlei volkeren in verre oorden uitmoordde en beroofde van alles was ditzelfde hun eigen voorouders al eens overkomen. Hallelujah.

   • ‘Hallelujah’ staat voor ‘Eer aan Jah’. Volgens sommigen is Jah (YHWH, Jehova, Jahwe, etc.) geen god maar een engel, en misschien niet zo’n beste engel.

    ‘Eer aan God in de hoogste hemel’ is gericht aan (de) God in de hoogste hemel. Bij de Romeinen was dat Jupiter, bij de Grieken Zeus. Bij de Germanen Wodan, verder naar het noorden heette de hoogste god Odin.

    De troon van Odin levert bijvoorbeeld ongehinderd uitzicht over de negen werelden. En daar stuur je dan een kerstgroet naartoe, misschien komt hij aan. De maagdelijke dochter van de hoogste god heet bij de Romeinen Diana, godin van de jacht, de geboorte en het licht.

    Er zijn nogal wat goden, een beetje opletten waar je een kerstgroet naartoe stuurt. Als het niet goed voelt, niet doen. Een kerstgroet om eer te brengen aan (de) God in de hoogste hemel lijkt me veilig, universeel en laagdrempelig.

Comments are closed.