Een vriendelijk artikel van Harry Geels in Financial Investigator

Waarin hij de vraag stelt “waar komt de afkeer van de Vrije Markt vandaan?

Klik even op de link want ik heb daar weinig aan toe te voegen.

20 REACTIES

 1. We moeten een onderscheid maken:

  1. Vrije Markt met overheid
  2. Vrije Markt zonder overheid

  Bij een Vrije Markt mét overheid zijn biljonairs mogelijk. Bij een Vrije Markt zonder overheid is dat een stuk lastiger of zelfs onmogelijk, omdat de kosten om het enorme bezit te handhaven de opbrengsten overstijgen. In de natuur komt het niet voor dat enkele dieren alle macht bezitten.

  • Een gorilla met te veel vrouwen, een leeuw met hetzelfde probleem, etc. Maar die macht is altijd beperkt en niemand houdt de nieuwe gorilla’s en leeuwen tegen om de macht over te nemen.

  • Bill Gates met Microsoft, of vergelijkbaar, had nooit zo rijk kunnen worden, zoveel macht kunnen krijgen zonder overheidsbescherming. Er zou aan alle kanten concurrentie opduiken die nu de kop wordt ingedrukt door het nieuwe bedrijf op te kopen of de nek om te draaien via de rechtbank.

 2. Kom met me mee naar de zelf-scan-kassa. U bent de kassier. U krijgt vandaag niet één, niet twee, niet drie of vier maar alle producten gratis. Een kassier bepaalt wat wél en wat niet afgerekend hoeft te worden. U bent de kassier, dus u bepaalt.

  Is dat diefstal? Nee natuurlijk niet. U bent de kassier en de kassier heeft die vrijheid.

  • Als je in een gevangenis de gevangenen als bewaarders aan gaat stellen zul je zien dat een flink aantal dat nog gaat doen ook. Onbezoldigd. Dat zal te maken hebben met het BDSM-spel waar ze met elkaar in zitten. Krabben die elkaar terug de emmer in trekken. Dat is prima maar ik wens daar niet aan mee te doen.

  • Jij bent de kassier. Jij geeft vandaag producten gratis weg. Supermarkt-medewerkers gaan niet akkoord. Jij wenst echter met de producten te vertrekken, want: gratis gegeven door de kassier. Politie erbij. Politie kiest vrijwel zeker de kant van de supermarkt, en niet die van de onbezoldigde kassier.

  • Mombassa, supermarkt. Een ‘bewaker’ in ieder gangpad. Veel bezoekers pakken gewoon wat ze willen hebben als ze de kans krijgen, proberen het in ieder geval. Er zijn heel wat ‘bewakers’ nodig om te voorkomen dat producten massaal onbetaald de winkel verlaten.

   Je zou met elkaar af kunnen spreken ‘dat je niet van elkaar steelt’. Ik heb echter nooit zo’n compromis gesloten. Bijvoorbeeld een compromis over BTW en allerlei heffingen betalen over producten – er is geen compromis doch alleen dwang. En mensen slikken het massaal, houden zich aan de opgelegde regels onder geweldsdreiging.

   Je kunt alleen met elkaar regels afspreken als er overeenstemming is, een compromis. Zonder compromis geen regels. Je wordt dan natuurlijk wel met overheidsgeweld geconfronteerd, de overheid legt immers eenzijdig regels op. De overheid kan alleen bestaan door massale dreiging, nooit door massaal geweld. Immers vormt de bevolking altijd een meerderheid, en als ze zich bewapenen trekt de overheid zeker aan het kortste eind.

   We constateren dat we te maken hebben met een slavenmentaliteit. Massaal. Zelfs zo erg dat ze massaal met een mondkapje gaan lopen om gedoe te voorkomen. Die massale slavenmentaliteit wordt door anderen benut om macht en rijkdom te vergaren. Zonder die slavenmentaliteit geen machtige dictator, de dictator heeft macht door die slaven.

   • Mijn standpunt is dat als je jezelf gratis producten geeft als door de supermarkt aangesteld kassier dat de supermarkt je hooguit kan verwijten dat je je werk niet goed doet, als onbezoldigd kassier. Het is geen diefstal, je bent als kassier immers bevoegd, de supermarkt heeft je die bevoegdheid gegeven.

  • Zelf-scan-meisje van Albert Heijn vertelt hoe het gaat: https://www.youtube.com/watch?v=SMnUm8W8XUA

   Ik denk niet dat ze mijn logica gaan snappen bij de zelfscan: ze stellen mij aan als kassier. Ik geef producten gratis weg. Die producten worden daarmee mijn eigendom. Mocht er een rechter zijn die meegaat in mijn logica dan gaat de zelfscan direct sluiten.

   • Vervolgens wordt het vervelend: ze proberen mijn eigendommen af te nemen en beroven mij van mijn vrijheid. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met de zelfscan.

   • Hoe het gaat bij de zelfscan en wat je van de rechter kunt verwachten als het om jouw rechten gaat, het laat zien dat het grootkapitaal wordt beschermd en dat de simpele burger feitelijk geen rechten heeft.

    In een vrije markt zonder overheid is er geen zelfscan. Tenminste niet zoals dat nu gaat. Daar komt bij dat ze naar een systeem willen met QR-code gekoppeld aan levensgevaarlijke/dodelijke vaccinaties – zie Maxima. Tegelijkertijd zijn ze bang dat mensen het systeem omver werpen.

   • Er staan genoeg filmpjes online waarin, meestal Amerikaanse, winkels worden leeggehaald omdat ‘het mag’ van de rechter, het winkelpersoneel doet niets. Anderzijds zijn er migranten die een winkeltje zijn begonnen en ‘de dief’ in elkaar slaan.

    Bescherming van winkels door de overheid is selectief. Het grootkapitaal krijgt bescherming, de kleine MKB’er moet het vaak zelf maar uitzoeken, en loopt ook nog het risico daarvoor vervolgd te worden.

 3. Dank je voor de link, Overnight, ik ben nu al een uur alle oude columns van mijnheer Geels aan het lezen! Toegankelijk, duidelijk, herhalend en boeiend. Toegevoegd aan favorieten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in