Overgenomen van libertair perspectief.

Het was 7 oktober 2023. Die datum zal de wereld onthouden als de dag van de grootschalige aanval van Hamas tegen Israël. Terwijl de oorlog in Oekraïne nog in volle vaart doorging verschoof de aandacht van de pers naar het Midden-Oosten. Op nieuwszenders en talkshows kwam een leger aan geschiedkundigen tevoorschijn om uit te leggen waar dit geweld nou allemaal door kwam, een kans die door veel politici en columnisten gebruikt werd om de grootste gruweldaden van alle kanten te verklaren of zelfs te verdedigen. In deze onmenselijke tijd blijft de vraag wie hier verantwoordelijk voor zijn het meeste steken.

Al maanden volgen we in Nederland het nieuws hierover als een soort sportwedstrijd waarin de spelers zoveel mogelijk menselijk leed proberen te veroorzaken en juichen wanneer “ons team” daar doelpunten in scoort. Die punten lopen inmiddels op in de tienduizenden, en de aanvoerders van de clubs lijken nog niet uitgespeeld. Intussen gaat het ontmenselijken van de tegenstanders op volle kracht door en worden burgerslachtoffers aan beide kanten rechtvaardig genoemd.

Laat me heel duidelijk zijn, de festivalgangers en andere burgers die op 7 oktober werden afgeslacht door Hamasstrijders zijn niet de veroorzakers van deze oorlog. Dat zijn slachtoffers die met respect behandeld dienen te worden. Hetzelfde geldt voor de vele burgers van Gaza die al vele jaren gebukt gaan onder onderdrukking van de Israëlische regering en als beesten behandeld worden. Hoe hebben we ons zo gek laten maken hun als daders te zien?

Als burgers niet de daders zijn in deze oorlog, wie dan wel? Laten we beginnen met Hamas. Wie financiert Hamas? Rijke lui uit de olie- en gasindustrie die zich schuilhouden in Qatar. Dan is er nog de Israëlische overheid, die in een steeds hoger tempo en steeds vaker met geweld grond van de Palestijnen inneemt. Mensen worden weggejaagd uit dorpen door kolonisten en landbouwgrond wordt vernietigd. We moeten voorzichtig omgaan met het woord genocide, maar steeds openlijker geven de politici in de regering steun voor een zogeheten Nakba. Door met deze politici samen te werken in een regering hebben ze bloed aan hun handen. Als laatste is er nog de wapenindustrie, de winnaars van iedere oorlog. Dankzij hun lobbyisten worden ethische bezwaren om wapens uit te leveren aan overheden die er misbruik van maken zoals dat bij Israël het geval is makkelijk aan de kant geschoven. Westerse interventie gebeurt niet uit de goedheid van het hart of een voorliefde voor een vrijere wereld maar om de belangen van de wapenindustrie te dienen.

Het is teleurstellend om in de media te zien dat politici mensen aanpraten dat het een keuze is tussen het kwaad van Hamas en dat van de Israëlische regering. Het is namelijk geen conflict tussen de Israëlische en Palestijnse bevolking, maar een conflict tussen rijke oligarchen en demagogen die bevolkingen tegen elkaar laten uitspelen. Conservatieven mogen niet trappen in de val dat Israël de “baken van beschaving” is in het Midden-Oosten, en progressieven mogen niet trappen in de val dat Hamasstrijders geen pion van oligarchen, maar een held van het volk zouden zijn. Dit is een conflict tussen de sociale elite van verschillende landen waar de bevolking onder lijdt.

Een politicus met het hart op de juiste plek maakt mensen niet wijs dat burgerslachtoffers op deze schaal acceptabel is. Het is in deze tijd nodig dat een derde alternatief wordt verdedigd, één van vrijheid, medemenselijkheid en rechtvaardigheid. Stop met het ontmenselijken van burgers. Stop met het zwaaien van Hamasvlaggen. Stop met het leveren van F-35 gevechtsvliegtuigonderdelen aan de Israëlische overheid. Stop met het vernielen van Holocaustmonumenten. Stop met het tegenhouden van hulp aan Gaza. Stop met militaire interventie. Stop met het tolereren dat het niet de bevolking maar wapenfabrikanten zijn die doorslaggevend zijn in het maken van beleid. En vooral, laat je niet gek maken.

12 REACTIES

 1. “en progressieven mogen niet trappen in de val dat Hamasstrijders geen pion van oligarchen, maar een held van het volk zouden zijn”

  De support voor het al democratisch gekozen Hamas onder de Palestijnen is gestegen na zeven oktober. In Israël ondersteund zestig procent van de bevolking de slachting in Gaza. Je zou kunnen stellen dat de bevolkingen van bovenaf aangezet wordt tot haat, maar er is ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid.
  Als Hamas geen actie had ondernomen, dan zou de rest van de wereld nog tien twintig jaar (en langer) de andere kant op kijken. Het is een kwestie van ‘liever dood dan slaaf’, en, als je niks doet, dan weet je zeker dat er geen verbetering komt.

  • Als vrede de nagestreefde verbetering is, zou Hamas de wapens kunnen neerleggen.

   • Israël is al zeventig jaar de primaire initiator van agressie. Israël doet regelmatig een ‘mowing of the lawn’ actie in Palestina, zelfs zonder provocatie.
    Er bestaat een organisatie met de naam ‘Breaking the silence’, die bestaat uit ex militairen van het IDF, waar een boekje wordt opengedaan over de methodes van het IDF. Die methode komt neer op alles met de grond gelijk maken, ook als er geen gevaar is.
    De wapens neerleggen betekende tot zover steeds verdere uitbreiding van settlers, en in gevangenschap leven, en minder rechten hebben, en regelmatige moordpartijen.

  • De reactie waarvan je wist dat die komen zou. En zo blijven Hamas en Israel lekker bezig.

  • Bertuz

   Het is begrijpelijk dat zoiets als hamas opkomt

   Als je mensen jaren lang terroriseert, worden ze geheel roekeloos, nihilistisch, fatalistisch en slechts uit op bloedvergieten, wraak. Je tast het eergevoel van een man aan, wat doet hij dan ?

   Het is allemaal psychologisch te begrijpen

   Tenzij je autistisch bent en de drijfveren van de mensen niet begrijpt.m. Een gebrekkige emotionele binnenwereld. Het zijn van een sociale robot

   Hamas is de giftige zwam, die groeit op aarde die Israël bevuilt heeft met geweld. Play stupid games win stupid prices

   Hoe moeilijk is het om dit te bevatten ?

   En nee ik ben geen hamas aanhanger. En nee ik ben geen antisemiet, zoals sommige simpele zielen hier meteen zullen zeggen.

   En nee ik ben niet tegen het jodendom en het Joodse geloof en nee ik denk niet dat joden een minder ras zijn en nee ik hang adolf hitler niet aan

   • @ Johannes. Ik moet straks nog weg met de fiets. Onderweg trap ik nog wat spiegels van Duitse, Spaanse, Franse en Engelse auto’s. Zal ze leren. Voor al het leed dat mijn familie is aangedaan.

    “Het is allemaal psychologisch te begrijpen. Tenzij je autistisch bent en de drijfveren van de mensen niet begrijpt.m. Een gebrekkige emotionele binnenwereld. Het zijn van een sociale robot.”

    Slechte daden tel je bij elkaar op en streep je niet tegen elkaar.

   • “Als je mensen jaren lang terroriseert, worden ze geheel roekeloos, nihilistisch, fatalistisch en slechts uit op bloedvergieten, wraak. Je tast het eergevoel van een man aan, wat doet hij dan ?”

    Ik denk dat het niet zozeer ‘nihilistisch’ is, maar alles waar een mens normaal gezien aan gehecht is, en niet op wil geven, verliest zijn waarde, en dan komt de meer naakte energetische geest naar voren. Fysieke en geestelijke moed, ijzeren vastbeslotenheid, ongecompliceerdheid, eerlijke ongecompliceerde broederlijkheid, bereidheid tot opoffering, no matter what.
    Roekeloos, wraakzuchtig, bloeddorstig, dat is het beeld wat de Zionistische propaganda media eraan wilt geven.

    De verwende Nederlandse consument-overheidsslaaf, alles goed geregeld mens, bankhanger en over-gedisciplineerd door het systeem, is vaak te decadent, te versnipperd, maar ook te individueel geatomiseerd en te zelfzuchtig en zelf feliciterend om dat te begrijpen.

   • Heeft niets te maken met ‘zionostische propaganda’

    Het opblazen van een israelische schoolbus, is niet bloeddorstig, nihilistisch? Wat is het dan ? Een ‘dappere heldendaad’ ? Een charmant gebaar ?

    Wat Hamas doet is ‘energetisch’ ?

    De libertariers zijn naïef omtrent Israël. Maar laten we nou ook weer niet Hamas verheerlijken. Dan stap je in dezelfde valkuil.

    Ik ben geen overheidsslaaf. Alles is niet per se goed geregeld (maar ik ben ermee bezig). En ze hebben mij nooit weten te disciplineren. Ik was altijd al koppig. Ze kregen nooit grip op mij, als kind al, weigerde ik te luisteren.

  • Ja Bertuz

   Jij en ik weten niet hoe het is om onder oorlogsgeweld te leven

   Dus wie zijn wij dan, om daardoor te oordelen ?

   Heeft de staat jouw kinderen kapot geschoten ? Wat zou je doen als ze dat deden ?

   We zijn allemaal relatief verwend hier en wijzen vervolgens met het belerende vingertje

 2. De mega rijken die van oorlog profiteren en milities bekostigen ? En bloed aan de handen hebben ?

  De megarijken waren volgens het libertarisme toch “the good guys” die “zo hard gewerkt hadden” als “ondernemers” ?

  Wapen “ondernemer” die “zo hard werkt” en waar “we zo trots op zijn”.

  Israël Palestina is de plek waar de Arabische wereld en de Amerikaanse wereld botsen. Ten koste van burgers. De wereldleiders zijn verwikkeld in een haantjesgevecht en de bevolking is hier de dupe van. Zoals het wel vaker gespeeld wordt allemaal.

  Onvoorwaardelijke steun voor een van de machtsblokken, betekend onvoorwaardelijk naïef zijn

  • Jij snapt het,….. kuch…
   En dan nog achter je oren blijven krabben waar het mis gaat.
   Het gaat al bij jou mis!!
   En je maat ook.. hele verhalen vertellen met een aardappel achter in je strot, denkende dat je doctor anders bent..
   Gezien de reacties, moet het meeste nederlandse volk wel compleet achterlijk zijn om hier ook maar iets over te zeggen, en natuuuuuurlijk om bewust maar geen problemen van de nederlanders te noemen.
   Lekkker blijven mee lullen alsof je zelf jezus bent, “: wij weten wat oorlog is”… tssss…
   Dat weet je niet!!

   Wat een gezets!!

  • Israël paradeert met het imago een modern land te zijn, maar dat is schijn, intern gaat het er heel anders aan toe. Er bestaat dus een Israël in de geest van de Westerling, en een echt Israël voor ingewijden.

Comments are closed.