Duitsland wordt als vestigingsplaats voor ondernemers steeds onaantrekkelijker. De al jaren stijgende energiekosten, hoge belastingen en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten zijn slechts enkele van de bekendste factoren. Steeds meer bedrijven overwegen om deels of volledig te verhuizen naar het buitenland; veel jonge entrepreneurs denken momenteel drie keer na over de stap naar zelfstandig ondernemerschap.

De welig tierende bureaucratie in dit land heeft zich echter bewezen als waarschijnlijk het grootste obstakel in de dagelijkse praktijk voor veel ondernemers. Vooral ambachtslieden en middelgrote bedrijven zonder eigen juridische afdeling kunnen door alle wetten en bepalingen plus eisen nauwelijks hun eigenlijke werk doen.

Politici van alle pluimage beloven al jaren verbeteringen maar in plaats daarvan creeren ze continue nieuwe, steeds absurdere regelgeving en paternalisme. De media doen alsof ze de gekozen vertegenwoordigers onderzoeken vanwege hun loze woorden maar de facto mee aan de deindustrialisering en bureaucratisering van Duitsland.

Wil jij binnenkort zelfstandig ondernemer worden als schoorsteenveger? Ook dit moet in de bureaucratische republiek Duitsland zorgvuldig worden overwogen. Een van de eerste officiële besluiten in deze sector zal de “Middellange-Termijn-Energie-Voorziening Veiligheids-Voorschriften” zijn. Achter dit woordmonster schuilt de hydraulische balancering van gasverwarmingssystemen, die extra documentatie-eisen stelt aan schoorsteenvegers en hoge, maar grotendeels nutteloze kosten voor de eigenaren veroorzaakt.

Een visser die besluit om op krabben te gaan vissen, zal moeten accepteren dat zijn schip moet worden uitgerust met een satellietsysteem om zijn professionele activiteit te monitoren. Het feit dat de vangsten van krabben in dit land niet aan een quotum onderworpen zijn, is volkomen irrelevant – de staat wil gewoon weten wie wat vangt, waar, wanneer en hoeveel. Installatie en bediening van een dergelijk systeem kost enkele duizenden euro’s.

In zeldzame gevallen denken ondernemers dat ze een lichtpuntje zien, maar bij nader inzien blijkt dat ze ongelijk hebben. In principe hoeven bouwbedrijven geen tachograaf te installeren in vrachtwagens van meer dan 3,5 ton maar dat is slechts een bureaucratievermindering op papier. Zodra het betreffende voertuig ook maar één keer een afstand van minimaal 100 kilometer naar een bouwplaats aflegt, moet het bijbehorende apparaat worden geïnstalleerd.

Een van de bekendste ergernissen van de Duitse bureaucratische waanzin in alle sectoren is de verplichting om bonnen af ​​te geven, ook wel bekend als de bonnenvereiste, voor elke winkel op de hoek die sinds 2020 bestaat. Dit geldt in principe voor ieder bedrijf dat met een elektronisch kassasysteem werkt. Vooral op het platteland hebben zelfstandigen daarom hun toevlucht genomen tot het gebruik van ‘open kassa’s’ of het uitgraven van de mechanische kassa uit de kelder – wat op zijn beurt leidt tot extra werk in de boekhouding. Als (kleine) ondernemer in Duitsland lijkt het erop dat je in 2024 definitief failliet moet gaan ten faveure van de WEF multinationals en de Amerikaanse economie.

Bron: Reitschuster

10 REACTIES

 1. Natuurlijk willen ze weten hoeveel krabben een visser vangt.
  Hij zou anders een deel zwart kunnen verkopen.
  Ze weten exact de opbrengst van ieder bedrijf, en die mag niet teveel afwijken van andere soortgelijke bedrijven, anders vermoeden ze fraude.
  Als in jouw winkel bijvoorbeeld iedere week een pallet tomaten omvalt,en daardoor onverkoopbaar wordt, en bij een andere winkel valt er 1 pallet per jaar om, dan komen ze daarachter, omdat jouw winkel minder BTW opbrengt bij gelijke goederenaankopen.

 2. Van het voormalige Wirtschaftswunder is weinig over. Ik vind veel Duitse steden ook verloederd. Lelijke (nieuwe) architectuur en veel vaag (cultuurverrijkers)volk dat rondhangt. Of zijn dat toeristen?

  Ooit was de DDR het gidsland voor NL. Vooral in linkse kringen was men dol op de heerlijk progressieve DDR. Waar ze dan weer niet aan open grenzen deden zoals nu het linkse ideaal is.

  Is het artikel een vertaling door ChatGPT?

  • Maar men durfde er niet of amper naar toe te gaan. Ik kwam regelmatig in de DDR en werd mij gevraagd naar mijn ervaringen. Als ik die dan gaf, wilde men die niet horen en maakten zich er dan vanaf met de opmerking ” jij werkt voor het grootkapitaal “. Ook toen hield men bij links graag de kop in hun reet.

   • Ik ben een keer in Oost-Berlijn geweest en kreeg het gevoel dat ik naar een soort van dierentuin ging. Daarna niet meer terug geweest.

  • Nee, ik vertaal zelf. Afgelopen weekeind o.a. Hamburg bezocht met goed en goedkoop openbaar vervoer, goedkope boodschappen, voordelig uit eten en gunstig tanken. De verloedering is vaak geconcentreerd rond het centraal station van een grote Duitse stad en dat is al 50 jaar het geval.

   • Bedankt voor de uitleg. Er stonden een paar woorden/combinaties in de tekst die mij dat deden afvragen. Overigens prima vertaald lijkt mij.

    Ik was afgelopen zomer in Keulen, voor het eerst in een hele tijd. Ik schrok van de drukte en de rare smoelen en types op straat. Dat was rondom de Dom en het winkelgebied. En in Munchen, een jaar pre-corona, was het weinig beter, al was er in de buurten buiten het centrum veel minder van te merken. Maar het kan toeval zijn geweest.

 3. Ik was kort geleden in schubbekuteveen en kwam daar de meest wereldvreemde debielen tegen zoals boles met zijn chocolade ridder de eeuwig onnozele doper.
  Lekker belangrijk.

   • Leer eens lezen vervelende dwaas en zoek zelf eens hulp om van je irritante smoelenboek gezwatel af te komen.

Comments are closed.