Topambtenaar Dick Schoof van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de NCTV vanaf 2014 burgers laten volgen met online nepaccounts, terwijl hij wist dat dit waarschijnlijk niet mocht. Dit blijkt uit interne documenten die NRC opvroeg. Het ministerie probeerde de documenten drie jaar lang geheim te houden, maar moest ze onlangs openbaren.

De vrijgegeven stukken werpen een nieuw licht op het handelen van Dick Schoof, tot 2018 de baas van de NCTV en vanaf 2020 secretaris-generaal op het ministerie van Justitie en Veiligheid. ……….

De praktijk blijft onveranderd tot april 2021. Dan onthult NRC dat de antiterrorismecoördinator jarenlang onbevoegd privacygevoelige informatie van burgers verzamelde. Het gaat onder meer om politieke campagneleiders, religieuze leiders, linkse en rechtse activisten. Van sommigen beschreef de NCTV met wie ze waren getrouwd, hoeveel kinderen ze hadden of met wie ze omgingen, soms vergezeld van foto’s. Berichten met dergelijke gegevens werden gedeeld met gemeenten, politie, AIVD en zelfs buitenlandse veiligheidsdiensten. De NCTV haalt de nepaccounts vlak voor de publicatie van het NRC-artikel uit de lucht. Daarna wordt een wetsvoorstel ingediend om het programma alsnog legaal te maken, wat aanvankelijk op veel bezwaren stuit van politici en toezichthouders, maar wat recentelijk – in december 2023 – alsnog is gelukt.

Hele NRC artikel alhier

3 REACTIES

  1. Vooral die laatste zin is erg verontrustend.
    Heeft iemand hier meer info over? Linkje?

Comments are closed.