Goudkoorts in de Wereldpolitiek. De geopolitieke spanningen lopen iedere dag op; in Oekraïne, het Midden-Oosten, in West-Afrika en rond Taiwan. Wat voor impact heeft dit op het financiële systeem? Centrale banken lijken bevangen door een goudkoorts. Het gele metaal bereikt een recordprijs. Hoelang blijft de Amerikaanse dollar nog dominant?

Donderdag 16 mei 2024 organiseert Holland Gold een evenement over Goud en de wereldpolitiek in de Georg Kessler Lounge bij het AFAS AZ Stadion. Er zijn maximaal 200 kaarten beschikbaar.

Het evenement bestaat uit drie delen: één interview, één presentatie en een vragenronde voor het publiek. Tijdens het interview zal Wierd Duk, journalist en geopolitiek expert, worden geïnterviewd door onze directeur Paul Buitink over de veranderende wereldorde, waarbij ingezoomd wordt op de oorlog in Oekraïne. De presentatie gaat over de investeringskansen van goud en zal worden verzorgd door Vincent Kersten, oprichter van Holland Gold. We sluiten het evenement af met een panel van drie professionals Sander Boon, Jeroen Blokland en Vincent Kersten, met expertise in aandelen, cryptovaluta en edelmetalen. Hier krijgt het publiek uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen over alle aspecten van edelmetaal en andere asset categorieën. We sluiten af met een gezellige borrel.

U kunt dezlandhole dag informeel kennismaken met de sprekers, de Holland Gold- medewerkers, standhouders en diverse vaste gasten van het Holland Gold Youtube- kanaal.

Er zijn nog tickets beschikbaar voor 39 euro inclusief parkeerplaats. Informatie hier, of hier direct bestellen.

23 REACTIES

 1. Als de vijand weet waar het goud in grotere/grote hoeveelheden is opgeslagen, zou hij er bommen op kunnen gooien. Om kort te zijn, verdeel de staven in vele kleine porties. Aangezien burgerdoelen niet aangevallen mogen worden, zou je als burger ook woonhuizen kunnen kopen.

 2. Goud is hopeloos ouderwets. We zitten nu aan het einde van de Derde Industriële Revolutie, ook wel eens het informatie tijdperk genoemd, of the Digital Age, wat een revolutie is o.a. van de digitalisering van alles. Geld is natuurlijk al overwegend digitaal. Goud is inmiddels ook gedigitaliseerd door bitcoin. Daardoor kun je het makkelijk meenemen en heb je meteen een betaalfunctie erbij. Als je zo nodig hardcore ouderwets moet zijn kun je wat goud en zilver in een kluis stoppen, of in je tuin begraven, of ergens in Zwitserland of Singapore opslaan (en hopen dat je erbij kunt komen als je het nodig hebt, dat is trouwens nog niet zo vanzelfsprekend). Overigens sluit het een het ander niet uit. Het is geen democratie waarin je moet kiezen tussen de een en een ander. Je kunt het allebei doen.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Information_Age

  • Als het fout gaat is het heel aannemelijk dat het internet gesaboteerd wordt of geheel uitvalt dan heb je niets aan je digitale muntjes. maar wel iets aan fysieke gouden munten kan je over al mee naar toe nemen en goud wordt wereldwijd als geld gezien.

   • Bitcoin werkt ook via radio golven, satelliet en SMS. In Afrika maken ze veel gebruik van SMS-betalingen omdat het internet niet altijd even betrouwbaar is, als het er überhaupt is. Je moet dan wel even een speciale app downloaden.

    Bovendien, het internet gaat niet zo snel down. Het is een decentraal netwerk. Het kan wel gecensureerd worden. Verder wens ik je veel succes met je gouden en zilver muntjes als je ergens gaat afrekenen. Er zijn voorbeelden van mensen in Argentinië die tijdens de zoveelste hyperinflatie aldaar gouden muntjes hadden gespaard. Alleen, vrijwel niemand kan beoordelen hoeveel karaat ze zijn dus er wordt voor het gemak altijd met het laagste percentage goud gerekend.

    https://www.hedgewithcrypto.com/can-bitcoin-run-without-the-internet/
    https://www.whatisbitcoin.com/technical/using-bitcoin-without-internet

  • “Goud is hopeloos ouderwets.”

   U zegt hopeloos, ik zeg dat het gros altijd zal vertrouwen in goud.
   Zeker in zware tijden, welke onontkoombaar lijken te zijn.
   Liever 1 gram goud in de hand, dan 10 hele bitcoins ergens in een lamgelegd energie-vretend netwerk.

   Uw bewering is er een van de hoog opgeleiden (lees: de meest geïndoctrineerden)
   Deze mensen en kennelijk zo ook u, hebben geen enkel benul meer van de werkelijkheid.
   Lullen maar wat raak vanuit misplaatste opvattingen aangaande de werkelijkheid.

   • Heel mooi kerel dat jij weet wat ALLE andere mensen op deze wereld denken en waar hun voorkeuren naar uitgaan. Ook ken jij de werkelijkheid en iedereen die maar een streepje afwijkt van jouw begrip daarvan zijn onbenullen. Ik ben helemaal om.

   • Centrale banken wereldwijd kopen goud en geen Bitcoins.
    Maar er zijn altijd mensen die het totaal niet begrijpen zoals jij en succes met je digitale ellende.

   • Grappig, in een beerput komen de dikste drollen zoals Harris ook altijd boven drijven, triest volk met het iq van een natte krant.

   • Centrale banken kun je over het algemeen beter niet volgen in hun beleggingen. Daar zijn treurige voorbeelden van te geven. Gordon Brown bv die op de bodem grote hoeveelheden goud verkocht van de Britse centrale bank.
    Maar goed, het is natuurlijk niet verplicht om wat te zien in crypto. Verbazingwekkend is wel dat cryptonauten over het algemeen tegelijk liefhebber zijn van goud, zilver en andere grondstoffen (vaak vinden ze bitcoin het betere goud, dat wel), maar onder de goudkevers kom je vaker de meest rabiate anti-crypto posities tegen. Tegelijkertijd is het verbazingwekkend dat er onder libertariers zo weinig aandacht is voor crypto (Distributed Ledger Technology is de officiele term) terwijl deze decentrale eigendomsregistratienetwerken bij uitstek geschikt zijn om top/down structuren te vervangen. Het wordt zelfs mogelijk om het bestuur naar een DAO te verplaatsen, software code die door de participanten na overleg aangepast kan worden, waardoor alle organisaties vele malen platter worden dan nu terwijl ze toch hun vleugels wereldwijd kunnen uitslaan. Ook is er geen derde partij meer nodig die toetreding tot het platform beheert en transacties moet/kan goed- en afkeuren. Mij lijkt dat een even interessante als hoopvolle ontwikkeling en ik begrijp de boosheid dan ook niet zo goed.

   • @Zafod

    Welnu, dat is even een inhoudelijke reactie, petje af!
    U verkondigt uw opvatting vanuit uw ongetwijfelde hogere opleiding, welke ik indoctrinatie noem.
    Ook ik heb meerdere universitaire studie gedaan en steeds kwam ik tot de conclusie dat de mensen om mij heen feitelijk maar een stelletjes sukkels waren.
    Zij stampten doodleuk alle onzin in zich met magere resultaten als beloning.
    Hun beloning zou pas komen na hun studie, want zulke sukkels worden graag opgenomen in het huidige systeem van leugens.

    U spreekt over een nieuwe revolutie, het nieuwe goud.
    Deze gedachtegoed leeft alleen in de hoofden van sukkels als u.
    De zogenaamde hoog opgeleiden. Nogmaals, ik spreek van hoog geïndoctrineerden.

    Maargoed, we gaan de proef op de som nemen.
    Ik ga een enqute houden:

    In extreme crisis-tijden: wat kiest het gros?
    50.000 euro aan bitcoins of in tastbaar goud?

    Ik kom erop terug!
    Wat gaat u doen?

   • @Graftak

    Geweldige bijdrage!
    Bent u de nar van deze website?

    Wellicht kunt u een wat meer intelligentere bijdrage leveren?
    Bijvoorbeeld waarom ik trol zou zijn met een iq van een natte krant?

    U heeft geen idee wie ik ben.
    U heeft geen idee van mijn iq.
    Als u mijn iq meet aan de hand van wat in deze wereld gewenst is, ja dan scoor ik negatief.
    Het is aan u hoe u mijn laatste (dus bovenstaande) zin leest.
    Succes, ik hoor graag uw bevinding.

   • @joep

    Gelukkig, toch bijval, dank!
    Je snapt t, of je snapt t niet 😉

   • @Harris, ik ben inderdaad naar een universiteit geweest en heb daar vooral de student uitgehangen. De studie zelf boeide mij voor geen meter. Noch was ik onder de indruk van het intellectuele niveau. Toch is het wel zo dat je er bij geweest moet zijn om dat te weten.

    Er zijn zat landen waar het crisis is en daar zijn cryptomunten zonder uitzondering razend populair. Ik heb zo snel geen data kunnen vinden over de populariteit van goud, maar in bv Venezuela en Argentinië van juli 2021 tot juni 2022 vonden meer dan 30% van alle kleinere transacties (<$1k) plaats met zogenaamde stablecoins. Dat zijn cryptomunten die de koers van de USD volgen. Ook bitcoin is populair in die landen. Bitcoin is volatiel, bovendien is er een omrekenkoers probleem (dat heb je ook bij goud), dus het is handig om de betaling in USD te doen. Je kunt heel makkelijk en snel wat bitcoin omruilen voor een USD stablecoin en weer terug.
    https://www.chainalysis.com/blog/latin-america-cryptocurrency-geography-report-2022-preview/

    Dit is een onderzoek uit 2020, al weer een tijdje geleden, waaruit blijkt dat in Nigeria een derde van de bevolking crypto bezit en/of ermee betaald heeft. Ook in Vietnam, de Filipijnen en Turkije zijn cryptomunten populair.
    https://www.statista.com/chart/18345/crypto-currency-adoption/
    https://www.statista.com/chart/18345/crypto-currency-adoption/

    Misschien dat de mensen in die landen ook wat goud bezitten. Dat weet ik niet. Crypto hebben ze in ieder geval wel.

   • Maar om en antwoord op je vraag te geven. Veel mensen kiezen voor goud en bitcoin. Zoals al eerder gezegd, het is geen democratie. Je hoeft niet te kiezen en kunt ze allebei kopen in een door jou gewenste verhouding.

   • https://www.aljazeera.com/news/2023/5/9/zimbabwes-new-gold-backed-digital-currency-all-you-need-to-know

    In Zimbabwe zijn ze in juli 2022 een door goud gedekte digitale munt begonnen.

    Zoals bekend zijn de BRICS en BRICS+ landen bezig om hun eigen internationale handelsmunt op te zetten, naar verwachting gedekt door een mandje grondstoffen (waaronder goud), en dat zou er ook wel eens zo uit kunnen gaan zien.

    Je denkt toch niet werkelijk dat mensen net als in de 19e eeuw en daarvoor met gouden en zilveren muntjes gaan slepen in het digitale tijdperk? Dan moet er inderdaad aan je intelligentie getwijfeld worden.

   • https://qz.com/africa/1662753/bitcoin-crypto-soar-in-zimbabwe-again-after-us-dollar-ban

    Daarvoor hadden ze in Zimbabwe de USD verboden waardoor het gebruik van bitcoin exponentieel toenam. Over het gebruik van goud lees ik niets.

    Wie is er nu de sukkel?
    Degenen die in het verleden zijn blijven hangen of mensen die menen dat je wat moet hebben van de snelst stijgende assetklasse aller tijden, waarvan de adoptie alleen maar toeneemt en sinds kort ook institutionele beleggers mag verwelkomen.

   • @Zafod

    Dank voor uw genomen moeite om te reageren met inhoudelijke reacties!

    Quote van u: “De studie zelf boeide mij voor geen meter. Noch was ik onder de indruk van het intellectuele niveau. Toch is het wel zo dat je er bij geweest moet zijn om dat te weten.”

    Eens, voor mij geldt hetzelfde.

    Waar het mij om gaat is het volgende:
    In echte crisis tijd, waar kom je ergens mee?
    Het internet is plat (gelegd).
    Je wilt graag eten.
    Waar kun je mee betalen?
    Enige optie: iets direct in het handje bieden.
    Dat wordt een lastig verhaal met bitcoins.

    Overigens, ik ben in de gelukkige positie dat ik kan investeren in beide en dat heb ik ook gedaan.
    In beide sta ik momenteel in winst en peins er niet over om te verkopen.
    Dat zal ik nooit doen, want ik hou graag alle opties open.

    Waarom dan mijn “aanval”-reacties?
    Dat is gebaseerd op het feit dat goud het altijd zal winnen van de bitcoin.
    En waarom denk ik dat?
    Welnu, het gros zal altijd teruggrijpen op iets wat zich altijd bewezen heeft.
    Bitcoin is te nieuw, te digitaal, te lastig voor het gros en vooral veels te makkelijk te verliezen.
    Tastbaar goud is een werkelijk bezit.
    Er zijn slecht 3 manieren op goud kwijt te raken:
    1. je zet het om in andere tastbare zaken
    2. je verliest het ergens of je raakt het kwijt
    3. je wordt beroofd ervan (of kwalijker: de overheid komt het even in beslag nemen)

    Voor de bitcoin geldt praktisch hetzelfde, maar er zijn nog meer problemen voor deze vorm van het nieuwe goud:
    – Een totale lamlegging van het energie-netwerk ( bv. een zonnestorm)
    – Een nieuwe en nog betere digitale munt steekt de loef af
    – De financiële krachten in deze wereld besluiten dat ze een andere weg inslaan

    Maar goud leeft in de hoofden van het gros en zal dus altijd waarde hebben.
    Mijn advies: investeer eerst in goud.
    Heb je genoeg goud (wat is genoeg?) en heb je geld over?
    Investeer dan pas in bitcoin.

    Maar ik ben toch zeker wel benieuwd of het gros denkt, wat ik beweer.
    Mijn bewering komt op dit moment voort uit slechts een paar gesprekken.
    Dus ik ga die enquete houden.

   • Ieder zijn voorkeuren.
    Het is niet nodig een enquete te houden. De vraag of mensen liever bitcoin dan goud hebben wordt permanent gehouden op de financiële markten en hier is het resultaat:
    https://www.longtermtrends.net/bitcoin-vs-gold/

    We zien de prijs van bitcoin uitgedrukt in goud en dan blijkt dat bitcoin beduidend harder omhoog is gegaan dan goud en nog steeds harder loopt. Nu zal de echte goudkever beweren dat cryptomunten weinig anders zijn dan een financiële fata morgana en dat het dientengevolge een kwestie van tijd is dat de prijs van die digitale tulpenbol exact naar nul euro zal gaan. Liefst nog wat lager. Maar dat wil steeds maar niet gebeuren.

    Het is ook wat moeilijk omdat crypto’s geen bedrijven zijn, geen CEO hebben, geen kantoren of boekhouding en geen resultaten. Het zijn netwerken. Net zoals taal en geld ook netwerken zijn. Als jij de enige bent die Nederlands spreekt en met guldens wil betalen, dan heb je daar niks aan. Hoe meer mensen dat doen, hoe belangrijker en waardevoller die assets worden. Daarom hebben de euro en dollar nog waarde. Ze worden gebruikt. We noemen dat netwerkeffecten en je kunt ze meten met Metcalfe’s law.

 3. Ik heb meer sympathie voor dat Florijn project

  Dan voor goud en bitcoin

 4. Er is alleen een probleem met goud het kan worden onteigend lees dit de financiële noodwet uit 1978.
  Dit staat in Artikel 26
  Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabricaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij.
  http://wetten.overheid.nl/BWBR0003173/geldigheidsdatum_13-07-2012#HoofdstukXa
  Dit is de officiële website van de overheid kijk ook even wanneer deze wet voor het laatst is bijgewerkt dit was 13-07-2012 dus droom jij maar lekker verder.
  Nooit breekt alle weten.

 5. Goud is geen investering maar een verzekering. Verder vind ik de reacties hier erg negatief terwijl de staat en banken zeer onbetrouwbaar zijn gebleken. Nu is de tijd om je te verzekeren met goud, zilver, crypto, land of vastgoed.

  • Vandaar. Aan onbetrouwbaren ontkom je niet. Plus naar je verzekerde ton kan je ook fluiten. Vluchten kan niet meer.

Comments are closed.