Het is lastig een goede update te geven over de militaire situatie in het Oekraïne conflict. Zowel Rusland als de Oekraïne zetten de strijd door op het internet. En de Nederlandse main stream media beschouw ik ook als ten minste licht bevooroordeeld.

De boodschap van de Oekraïne

De Oekraïne hield vorige zomer lange tijd vol dat het zomeroffensief zou slagen. Ook toen duidelijk bleek dat dit niet het geval was. De westerse media gingen daar lange tijd in mee. Daarnaast is de boodschap dat als de Oekraïne valt andere Europese landen zullen worden aangevallen door Rusland, een boodschap die ook in de Nederlandse media wordt gebracht. Wat opvalt op youtube is dat de filmpjes van de Oekraïne vooral gaan over drones die genadeloos Russische soldaten opblazen. Echter gaan ze zelden in op de algemene situatie aan het front. De Russische soldaten worden als opgejaagd wild in beeld gebracht die zinloos in domme aanvallen worden geofferd.

De boodschap van Rusland

Rusland stelt dat het de Oekraïne heeft aangevallen om de Russische minderheden te beschermen. Daarnaast gaan ze in op bijvoorbeeld de glijbommen die de Russen in staat stellen veilig het front te bombarderen. Zware bommen, voorzien van stuurvinnen en GPS belagen de vijandige soldaten. Er zijn diverse kanalen die een beeld geven van de situatie aan het front, ik volg zelf vaak WeebUnion. Ik vermoed een zekere Russische invloed maar kan dat niet aantonen. Wat wel opvalt is dat in dit kanaal sommige posities aan het front minder aandacht krijgen, zoals het bruggenhoofd van de Oekraïne in het zuiden.

De situatie gebaseerd op WeebUnion filmpjes

De front update van vandaag:

Vanaf minuut 5 volgt achtergrond informatie over het spoornetwerk. De westerse media richten zich vooral op de Krimbrug. Als de informatie van de bovenstaande video klopt, dan is die brug strategisch intussen een stuk minder belangrijk geworden. Iets dat de westerse media niet brengen. Nogmaals, dit kan deels propaganda zijn, maar ik volg dit kanaal een paar maanden en de door hun geclaimde veroveringen lijken in ieder geval te kloppen, dus dan kan de informatie over het spoornetwerk ook kloppen.

Dit kanaal heeft ook het grote verlies aan tanks gebracht, enige tijd geleden werd er op zijn ouderwets door Rusland een tankmacht gegroepeerd met tientallen tanks en gepantserde infanterie voertuigen. De aanval was een slachtpartij. Dus Russische verliezen worden op dit kanaal ook getoond.

Wat ik de eerste maanden van dit jaar zag waren dagelijkse updates waarbij het starre front minimaal in beweging kwam. De Russen veroverden iedere dag ongeveer een vierkante kilometer. Een akker hier, een akker daar. Wat indruk maakte was de analyse van de aanvallen. Er zit anders dan westerse media brengen wel degelijk logica achter de Russische aanvallen, het is niet dom aanvallen. De aanvallen op dorpen worden vaak goed opgezet. Men verovert eerst goede posities om het dorp heen. En valt dan pas van meerdere richtingen aan. En herhaalt dit proces bij het volgende dorp. Dat blijkt ook uit deze video. De laatste week verovert Rusland soms wat meer terrein, soms 10 vierkante kilometer op een dag. In dat tempo duurt de oorlog nog heel lang, maar het kan wel aangeven dat de situatie langzaam kantelt.

De frontposities zijn niet alleen gebaseerd op Russische persberichten maar zijn vaak bevestigd door gps data van soldaten ter plekke. In de praktijk blijkt dit redelijk betrouwbaar.

Status uitputtingsoorlog en mogelijk einde

Het front is dus iets minder star, en het beeld is dat Rusland heel langzaam progressie boekt. De prijs in manschappen van beide kanten is onbekend. Maar zal hoog zijn. Voor een uitputtingsoorlog zijn dat belangrijke gegevens maar daar heb ik niets betrouwbaars kunnen vinden.

Voor een uitputtingsoorlog zijn voorraden essentieel. De Oekraïne klaagt over achterblijvende westerse ondersteuning. Maar heeft zelf een jaar gedaan over een wet die verdere mobilisatie mogelijk maakte. Rusland lijkt in een goede militair industriële positie te verkeren. Er worden veel granaten geproduceerd, en ook vrij veel tanks. Daarnaast heeft Putin zo te zien minder problemen om het leger van kanonnenvoer te voorzien.

Het schijnt echter zo te zijn dat de Oekraïne de nodige manschappen in reserve heeft, wachtende op een zomeroffensief van Rusland. Waar Rusland gaat aanvallen is een vraagteken. Hoe noordelijker hoe korter de aanvoerlijnen.

De uitputtingsoorlog kan echter ook door een verkiezingswinst van Trump worden beëindigd. Voor de schaduwmacht in Amerika (militaire industrie) is het de vraag of voortzetting van de oorlog nog wel nodig is. De orderportefeuilles moeten nu toch wel vol zitten? Dit laatste zou wel eens een zeer belangrijke factor kunnen zijn voor de beeindiging van dit conflict.

27 REACTIES

 1. De Krimbrug is nu nog wel strategisch belangrijk. De route van Rostov on Don via Mariupol en Donetsk ligt nog onder vuur van Oekraiense artillerie in Vuhledar. De route Mariupol – Berdiansk – Melitopol is in aanbouw maar dat kan nog een jaartje duren. Althans, volgens een pro Oekraine blogger (Denis Davydov) die probeert objectief te zijn maar dat blijft lastig zoals je ook aangeeft in je artikel.

  • Dank! De Russen schijnen de Krimbrug in 3 jaar tijd te hebben gebouwd dus dan zal die landspoorweg buiten bereik van de kanonnen vrij snel klaar zijn. Maar zolang die niet gereed is, is de Krim inderdaad lastig te bevoorraden als de Krimbrug uitvalt. De vraag is wel of de Oekraiene dit jaar voldoende troepen kan verzamelen voor een offensief gericht op de Krim. Aan de andere kant, er zullen ongetwijfeld in de landspoorweg (oud of nieuw) tussen Rostov en de Krim enkele wat langere bruggen zijn die de UA ook met raketten kan opblazen. Dus dan wordt aanvoer best lastig als ook de Krimbrug kapot is. Het blijft moeilijk koffiedik kijken

   • Dat gebied, het noorden van de Krim richting de rivier Dnjepr, is zo zwaar gemilitariseerd, ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Mariopoel – noodzakelijk om via land vanuit Rostov de Krim te bereiken – is al gevallen, en dat was eigenlijk het keerpunt.

 2. sla me er niet om dood, wegens gebrek aan kanonvlees zou dit wel eens de opkomst van de robotvechter kunnen worden.
  nieuwe kansen dus
  net als bij Rheinmetal weer volop investering mogelijk in andermans ellende, alhoewel kun je nog spreken van ellende bij inzetten van metalenrobotten. A business as usual scenario?

 3. Het gerucht gaat dat ongeveer een week geleden een F-35 met nucleaire lading richting Iran is gevlogen. Het idee was dat de F-35 onzichtbaar zou zijn voor radar etc. Dat bleek niet het geval, hij is neergeschoten, aldus het gerucht.

  • vanuit welk land?

   Volgens wikipedia: De Joint Strike Fighter is ontworpen met de inzet van nucleaire wapens in gedachten. De F-35A zal B61-kernwapens, zoals liggen opgeslagen op vliegbasis Volkel en vliegbasis Kleine-Brogel, kunnen dragen

   • Het is een gerucht, geen idee of het waar is. Details omtrent geruchten hou ik niet bij.

   • Zoeken op ‘F-35 Iran Nuclear’ levert van alles op. Het is een gerucht, niet meer en niet minder.

  • Die Denis Davydov is voortdurend mikpunt van hoon omdat die kerel allesbehalve objectief is en slecht tegen een verlies kan.

   Als je wilt weten hoe het gaat met Mariupol is daar een mooi kanaal over. Er is daar een leger van bouwvakkers aan het werk, niet normaal meer. Die spoorlijn duurt echt niet lang meer. Vuhledar zal ook voor het einde van de zomer in Russische handen zijn.

 4. Wagner-eenheden in Niger om de duizend Amerikaanse soldaten van hun basis daar te ‘evacueren’. In Syrië en Libië zal het ook wel lekker gaan, plus tal van andere plaatsen. Hoe zit het eigenlijk met Amerikaanse strijdkrachten op Nederlandse grond?

 5. het is een strijd op het internet of things…
  9 mei Russia’s Victory Day

 6. Rusland hoeft de oorlog niet te winnen. Disruptie is genoeg. Terrorisme onder het mom van een oorlog. Bovendien wat is een oorlog winnen? Als oorlog ooit een beslismodel was, het is het nu zeker niet meer. Meer dan ooit is samenwerking nodig.

 7. Ziekenhuizen konden de chaos die Covid veroorzaakte al nauwelijks aan. Soldaten hebben we niet of nauwelijks. Wie van de jongeren wil onze (westerse) waarden (nog) gaan verdedigen? En welke waarden zijn dat eigenlijk? Waar komt onze energie vandaan? Ons voedsel? Bovendien rust ons systeem sterk op internet dat zeer kwetsbaar is.

  • “Ziekenhuizen konden de chaos die Covid veroorzaakte al nauwelijks aan.”

   ALLE ziekenhuizen waren leeg; al het personeel was druk bezig met danspasjes en youtube.
   Dit had u zelf kunnen constateren, net zoals ik dat heb gedaan.

   Covid heeft absoluut schade aangericht!
   Covid is een leugen, een computermodel, welke niets te maken heeft met de realiteit.
   Er betsaat niet zoiets als een virus.
   De aangerichte schade moet u zoeken in het verlengde van die leugen.
   De bizarre, onzinnige en zelfs onomkeerbare zeer schadelijke maatregelen.
   Daar ga ik nu verder niet op in, want het gaat mij om de leugen an sich.

   U bent dus (bewust of onbewust) onderdeel van die leugen, want u roeptoetert hier een pertinente leugen, zoals aangehaald in bovenstaande quote.

   Wie ben ik, vraagt u zich waarschijnlijk af?
   Ik ben Harris en ben iemand die door het leven heen het nodige heeft meegemaakt, het schade en schande-verhaal.
   Maar ik ben vooral iemand die altijd bij zichzelf is gebleven en altijd heeft vertrouwd op logica icm onderbuikgevoel.
   Logica is hier de dominante factor.
   De waarheid is voor mij het ultieme; ik ontleed zaken en herbouw ze, want zo doorzie je dingen:
   – wat klopt
   – wat ook klopt maar onhandig is
   – wat een misvatting is
   – wat misleiding is
   – wat schadelijk is
   – wat een pertinente, opzettelijke leugen is
   – etc…
   Pure logica.

   U gaat waarschijnlijk reageren op mijn reactie en dan verwacht u een tegen-reactie van mij.
   Die zal ik geven, mits u voldoet aan slechts 1 opdracht, welke tweeledig is:
   Toon aan dat virussen bestaan, in dit geval covid, en hoe de ziekenhuizen die covid niet aankonden.

   • Ik ben niet degene die liegt. Ik citeer slechts. Als er gelogen is, heb ik gedwaald. Covid veroorzaakte problemen. Dan doet een oorlog dat zeker. Dus hoe kunnen overheden het in hun hoofd halen een oorlog aan te gaan.

   • Toon zelf aan dat de ziekenhuizen leeg waren. En zouden ziekenhuizen bij een oorlog ook leeg blijven?

   • Simpel gezegd; onze overheid vond volle ziekenhuizen een probleem, maar bij een oorlog vindt de overheid volle ziekenhuizen kennelijk geen probleem.

   • Reactie op uw eerste reactie.

    Uw vorm van citeren is een aparte vorm, laat ik het daar bij houden.

    De pertinente covid-leugen veroorzaakte problemen.
    Covid an sich kan niet het probleem zijn.
    Waarom?
    Omdat het slecht een computer-model is.
    Niets meer en niets minder.
    Waarom kan het zijn dat geen enkele overheid, geen enkel ziekenhuis, geen enkel pharmaceutisch bedrijf, geen instituut op welk gebied dan ook, kan aantonen dat covid bestaat?
    Sterker, dit geldt voor elk “virus”.
    Daarnaast zou u zich moeten afvragen waarom op alle “virussen” een patent bestaat.
    Op iets wat vanuit de natuur komt kan geen patent gelden, heel simpel.

    En waarom haalt u oorlogen aan?
    Ik spreek u aan op uw (bewuste of onbewuste) deel van de covid-leugen.
    (Dit is meteen een reactie op uw 2de reactie)

   • Reactie op uw tweede reactie:

    Jammer, u loopt er de kantjes vanaf met zo’n reactie.
    Wel onzin roeptoeteren, maar desgevraagd verantwoording afleggen, ho maar.

    Dus aan Befehl ist Befegl doet u niet.
    U bent meer van het kaliber: Ich habe es nicht gewußt.

   • Reactie op uw tweede reactie

    Moet uiteraard zijn:

    Reactie op uw derde reactie

 8. Het westen zou onmiddellijk met atoombommen kunnen beginnen. Dat wel.

 9. Hoe ik de oorlog bekijk is via de youtube kanaal: Perun. Deze behandeld de logistiek van het westerlijke front. Mogelijk dat we met deze 2 kanalen de informatie kunnen combineren.

 10. Nuja zeg, ik ben aan het rommelen zie ik,
  Ik heb uw tweede reactie gek genoeg compleet gemist.
  Mijn excuses.

  Resume:
  (Dit is meteen een reactie op uw 2de reactie)
  Moet zijn:
  (Dit is meteen een reactie op uw 3de reactie)

  Reactie op uw derde reactie
  Moet zijn:
  Reactie op uw vierde reactie

  Dan nu mijn reactie op uw tweede:

  Bent u bekend met de twitter hashtag ‘Film your hospital’?
  Dat was al een aardig inkijkje bij gefilmde ziekenhuizen overal op onze wereld.
  Ik ben zelf ook even gaan kijken bij het ziekenhuis bij mij praktisch om de hoek.
  Compleet leeg, geen enkele activiteit.
  Complete parkeerplaats leeg.
  ‘S avonds geen enkele kamer verlicht, alles donker.

  Ik wilde het met m’n eigen ogen zien of die hashtag filmpies waar waren.
  Dat deed ik voor mezelf.
  U had hetzelfde kunnen doen, maar u vertrouwde liever op onze overheid en media.
  En nu u erop aangesproken wordt, ontwijkt u mijn vragen.
  En velen zijn met u, helaas…..

 11. @Harris, ik heb niet aan je bevel/opdracht voldaan. Toch reageer je. Volgens mij rommel je zowel naar vorm als inhoud.

  • Ah kijk en nu zijn we er.
   Wel doodleuk pertinente leugens roeptoeteren (bewust of onbewust), maar zodra je er op aangesproken wordt, dan niet thuis geven en proberen er mee weg te komen door mij aan te spreken op iets triviaals.
   Chapeau.

   Wellicht reageer je niet inhoudelijk, omdat ik hier opeens ben en je nogal direct aanspreek.
   Dat eerste daar kan ik niets aan doen, ik struikelde over deze website
   Het tweede daar zou ik wel iets aan kunnen doen, maar doe ik niet.

   De tijd voor zoete broodjes bakken is voorbij.
   Ik durf te wedden dat hier ook genoeg informatie is gedeeld om tot bepaalde conclusies te komen.
   Heb ik geen bewijs voor, dan zou ik deze hele site moeten doorspitten en daar heb ik geen zin in danwel de tijd voor.
   Wat ik wil zeggen is: de leugen regeert nu lang genoeg.
   De waarheden, of in ieder geval de leugens, zijn inmiddels ook overal verkondigd / blootgelegd.
   U heeft kennelijk gekozen om uw kop in het zand te steken en niet op zoek te gaan naar de waarheid.
   Dat is u aan te rekenen en ik spreek u daar op aan.

   Ik kom u zelfs tegemoet door met bewijzen te komen die u zelf nogal gemakkelijk kunt onderzoeken.
   Maar u kiest de weg van de minste weerstand: snel even een sneue reactie plaatsen en vervolgens gewoon doorgaan met uw kop in het zand steken.

   Nogmaals chapeau.

Comments are closed.