Het hele artikel staat op De Andere Krant:

Historicus Hans Vogel werpt in een nieuw boek licht op de vele dubieuze connecties van de koninklijke familie én de Nederlandse regering met de Argentijnse dictator Videla en Máxima’s vader Jorge Zorreguieta. Ook onthult hij dat Joris Demmink nauwe banden had met Bernard en Juliana.

De ex-topambtenaar Joris Demmink, in het verleden beschuldigd van seksueel kindermisbruik, stond “op zeer intieme voet met de koninklijke familie”. Dit is een van de onthullingen die Argentinië-kenner Hans Vogel doet in zijn nieuwe boek Argentinië, land van vlees en bloed. Bij een ontmoeting die Vogel had met Demmink op de Nederlandse ambassade in Buenos Aires, vertelde Demmink “allemaal vertrouwelijke anekdotes over Juliana en Bernhard, de één nog gênanter dan de andere”, zegt Vogel in een interview met De Andere Krant. “Alleen een echte intimus kan zulke details weten.” Volgens Vogel sprak Demmink “respectloos” over Juliana.
Dat Vogel Demmink in Buenos Aires ontmoette is geen toeval. De banden tussen Nederland en Argentinië gaan ver terug en blijken uiterst dubieus te zijn, toont Vogel aan. Iedereen weet dat de vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, deel uitmaakte van het dictatoriale regime van generaal Jorge Videla eind jaren ’70, dat zich schuldig maakte aan martelingen en ontvoeringen en duizenden dissidenten vermoordde. Om deze reden mocht Zorreguieta niet op de bruiloft van Máxima en Willem-Alexander aanwezig zijn. Wat vrijwel niemand beseft, zegt Vogel, is dat de Nederlandse regering en het bedrijfsleven in die tijd nauwe banden onderhielden met het Videla-regime. Onder de kabinetten Van Agt en Lubbers werden die banden zelfs aangehaald, zegt hij. De uitsluiting van Zorreguieta was dan ook slechts voor de bühne. “Nadat Willem-Alexander en Máxima getrouwd waren, was Zorreguieta aanwezig bij tal van officiële gelegenheden. Je zou kunnen zeggen dat hij een speciale status genoot en behoorde tot de vaste entourage van de ambassade. Hij werd ook beschermd door Nederlands veiligheidspersoneel. Dat was allemaal gedecreteerd door koningin Beatrix.”
……
U wekt ook de indruk liever niet geassocieerd te worden met wetenschap, vanwege “systematische en wijdverbreide fraude”. Zijn er bepaalde Nederlandse historici waar u dan aan denkt?
Ik denk niet zozeer aan bepaalde personen, maar eerder aan het soort onderzoek dat men geacht wordt te doen om door de collega’s serieus te worden genomen en onderzoeksgeld te ontvangen. Dat zijn de bekende onderwerpen waarbij met veel verontwaardiging moet worden gesproken over het lot van onderdrukten, zoals slaven, vrouwen en andersgeaarden. Dat is natuurlijk geen historisch onderzoek, want de uitkomst staat in grote lijnen al vast. Het is een soort invuloefening.
U schrijft dat u in 2004 uw aanstelling bent kwijtgeraakt aan de Universiteit Leiden door “een mengeling van vooroordeel en politiek opportunisme van de kant van collega’s en pogingen van de regering om de informatiestroom te beheersen”. Hoe bedoelt u dat precies?
De regering van Wim Kok, de Rijksvoorlichtingsdienst en het Koninklijk Huis wilden graag de discussie in Nederland over de rol van de vader van Máxima in de regering van generaal Jorge Videla sturen. Ik was zo ongeveer de enige die dingen schreef en zei die afweken van het officiële narratief, maar die wel waar waren. Dat is een doodzonde in Nederland. En juist in academische biotopen zoals de Leidse universiteit, weet iedereen haarfijn dat je je onder zulke delicate omstandigheden nooit buiten de kaders mag begeven. Ik weigerde daaraan mee te doen, omdat ik dat niet kon verenigen met mijn beroepseer van specialist Argentijnse geschiedenis.
……..
Argentinië kampt voor de zoveelste keer met hyperinflatie en een grote staatsschuld. Hoe verklaart u dat dit als een rode draad door de geschiedenis van het land loopt?
Ik ben natuurlijk geen econoom, maar het lijkt soms wel of Argentinië een “kritische massa” ontbeert die vereist is voor daadwerkelijk economisch succes. De binnenlandse markt lijkt net niet groot genoeg voor een stevige industriële ontwikkeling. Er zijn weliswaar veel natuurlijke rijkdommen, maar de afstanden lijken vaak net iets te groot, waardoor transport relatief kostbaar wordt. Dan wordt automatisch de rol van buitenlandse geldschieters en ondernemers belangrijker. Hun belangen lopen niet altijd parallel met die van de Argentijnen. Er is wel geopperd dat Argentinië al eeuwenlang wordt bestuurd door wat in het Engels een comprador elite heet, een elite die als intermediair fungeert tussen het eigen land en buitenlandse financiële belangen.
……..
Ik woon al ruim twintig jaar niet meer in Nederland en het land is in die periode zo grondig veranderd, door de demografische aardverschuiving, de suïcidale politiek van Rutte en de uitholling van de nationale soevereiniteit, dat het nu voelt als een stuk buitenland waar ik de taal spreek en veel mensen ken. Wat niet is veranderd, is de rotsvaste overtuiging van Nederlanders dat zij op een bevoorrechte plek wonen. Corruptie? “Nee, niet in Nederland. Ja, in Italië, in Zuid-Amerika, dat soort landen, in België misschien maar niet in Nederland.” Zo denkt men. En: “Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je alles maar mag zeggen…” En: “Ik vind dat Willem-Alexander het heel goed doet…” Wat dan? Rondvaren op zijn speedboot in de Middellandse Zee? Wat ik zo waardeer aan Argentijnen is hun realiteitszin, humor en zelfspot. Iedereen weet bijvoorbeeld dat politici corrupt zijn, de een wat meer dan de ander. Dat is niet in orde, maar ze weten ook dat zijzelf op die positie ook corrupt zouden zijn. Dat maakt de Argentijnen zo menselijk en zo sympathiek.
Argentinië, land van vlees en bloed van Hans Vogel, is gepubliceerd door Amsterdam Books, de uitgeverij van Thierry Baudet.
Overweeg eventueel een abonnement.
Neem nu een abonnement op De Andere Krant al vanaf €2,50 per week. Als u het abonnement vóór woensdag afsluit, ligt de eerste krant zaterdag al bij u op de mat. Bij de halfjaar en jaar abonnementen krijgt u ook toegang tot de digitale versie van De Andere Krant.

Wilt u eerst de krant zes weken uitproberen? Klik dan hier voor een proefabonnement. Het proefabonnement stopt automatisch.

U kunt De Andere Krant ook alleen digitaal lezen voor slechts €1,50 per week. U ontvangt dan elke zaterdag per mail de krant in PDF-vorm om te lezen op uw PC of tablet. Klik hier voor het digitale abonnement.

6 REACTIES

 1. ” Het boek van Vogel bevat nog meer opmerkelijk materiaal. Zo suggereert hij dat de aanslagen die in 1992 en 1994 werden gepleegd op de Israëlische ambassade en de Joodse vereniging AMIA in Buenos Aires, waarbij in totaal 115 doden vielen, weleens valsevlagoperaties zouden kunnen zijn geweest van Israël en de VS. De aanslagen, waarvan aan Iran gelieerde radicale islamisten de schuld kregen, vonden plaats tijdens de regering van Carlos Menem, die de banden met de islamitische wereld wilde aanhalen. Zij hadden tot gevolg dat de nucleaire samenwerking tussen Argentinië en Iran werd stopgezet.”

  En nu zitten ze met Xavier Milei die, in bed liggend met de Chabad Lubavitch, de banden met Israël wil verstevigen en de banden met islamitische landen opschorten .

 2. ’t Komt de agenda van het mindere volk zeker goed van pas, zo die Oranjes af te zeiken? Bijna elke ‘alternatieve’ site heeft ’t erover? Het begint een beetje op te vallen. Gevalletje ‘Wijzen’ van Sion vast? Ik denk ’t haast wel. Koning weg, dan krijgen we er vast iets minders voor terug? Wedden? (Als je ’t (misschien) weet, is ’t zo doorzichtig . . .

 3. Volgens een bron die ik hier niet citeer zou Hans Vogel een steun en toeverlaat van Redder Des Vaderlands Micha Kat zijn, dus ‘guilty by association’. Demmink zou een buitenechtelijk kind van Bernhard zijn (de Nazi, niet de huisjesmelker). Maar misschien is het allemaal waar.

  Over Micha Kat gesproken, weet iemand wat er van hem geworden is? Hij moet toch onderhand uit de bajes zijn vrijgelaten. Of is Kat overgeplaatst naar een vergeetput ergens op de Veluwe?

 4. Is het jullie ook opgevallen dat er onder artikelen over de dotatie van Analia gereageerd kan worden?
  De MSM wordt als gereedschap gebruikt om de competitie van de reptielen kalt te stellen.

  Spannend

Comments are closed.