artikel overgenomen van libertair instituut (libertair perspectief)

Het laatste seizoen heeft alles; de gevaarlijke outsider, een waanzinnige comeback, de kwade genius, en een mysterieuze cocktail die doden weer laat spreken. Ik wil het hebben over 2 gebeurtenissen uit de laatste aflevering: de national convention van de Amerikaanse LP en Trump’s veroordeling. 

De conventie

Spektakel

2 jaar geleden heeft de mises caucus (ancapvleugel van de LP) de partij overgenomen. De voorzitter (ook van de mises caucus) heeft een spektakel van de conventie gemaakt. Het opmerkelijkst: de sprekers. Zowel de frontrunner voor het presidentschap als de nummer 3 in de peilingen kwamen spreken, als ook een aantal andere voorname politici. De ogen van het land waren op de LP gericht. Het kan niet anders dan dat de bekendheid van de partij en dientengevolge het libertarische gedachtegoed hier enorm mee zijn geholpen. Wat is het dan toch extreem jammer dat ze het meteen lijken te vergooien met zo’n slechte kandidaat. Een gemiste kans.

Kandidaat

Het lag in de lijn der verwachtingen dat de mises cauces nu ook de presidentskandidaat zou leveren. Het liep anders. In ruil voor het vice-presidentskandidaatschap heeft de 3e zijn steun gegeven aan de 2e grootste, en samen hebben ze met 55% tegen 45% van de miseskandidaat gewonnen. Meneer Chase Oliver is een linkslibertariër. Hij wordt bekritiseerd als te woke, te slap over Coviddwangmaatregelen, en voor open grenzen. Ik vertrouw hen die dit zeggen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit een electoraal succes wordt. Cui bono? Onduidelijk, maar het is plausibel dat Trump hierdoor wat meer stemmen zal krijgen.

Convicted Felon

Wat ons bij de Golden Lion zelf brengt. Hij is zojuist schuldig bevonden in een rechtszaak over zwijggeld. Dit is een absolute farce en iedereen die iets anders zegt is ongeïnformeerd, totaal dichtgetikt, of een leugenachtige hond. Hoe hebben ze hem gepakt? Zijn advocaat, die trouwens tijdens de rechtszaak toegaf tienduizenden dollars van Trump te hebben gestolen en op leugens werd betrapt, stuurde rekeningen om terugbetaald te worden voor zijn diensten (zoals het afbetalen van die hoer). Die werden door Trump’s organisatie betaald en geboekt als juridische kosten. Dat klopt niet volgens de openbaar aanklager, ze zouden namelijk als campaign contribution geboekt moeten worden. Deze verkeerde boeking is een overtreding en geen misdaad. Als zodanig zou het al verjaard zijn. De openbaar aanklager heeft echter bedacht dat als je een overtreding begaat in dienst van een andere overtreding, je het kunt promoveren tot een misdaad en als misdaad verjaarde het niet. Dit is nog nooit eerder gedaan waar dan ook in de VS ooit ever. Is er dan een volgende overtreding? Onduidelijk, en de jury hoefde het daar ook niet over eens te zijn volgens de rechter. Trump is trouwens ook niet veroordeeld voor andere overtredingen. Election interference is een optie, omdat het een effect zou hebben op de verkiezing. Onzin, dan zou alles een campaign contribution zijn. Naar de kapper? Campaign contribution! Nieuw pak? Campaign contribution! Je reputatie beschermen door middel van een NDA is volledig legaal, ook voor politici. Er is precedent. Verder heeft de openbaar aanklager geen jurisdictie over federale overtredingen. Wordt de zaak in het meest blauwe gedeelte van het land gebracht, en is de timing precies voor de verkiezingen terwijl de overtredingen in 2016/2017 zijn begaan. De rechter deugt voor geen meter met zijn gag orders, zijn weigering Trump getuigen te laten oproepen en zijn instructies voor de jury. 34 keer schuldig, omdat er 34 keer een verkeerd labeltje op staat. Administratieve Bullshit. De straf wordt half juli geopenbaard. Ben benieuwd wat het gaat worden.

Tot slot

De meeste libertariërs zullen geen tranen plengen bij Trump’s opsluiting en dat begrijp ik. Een van de vele politici die ze hadden op moeten sluiten. Het probleem zit hem in de extreme vorm van lawfare. Show me the man; I’ll give you the crime. Justitie is een stok geworden om politieke tegenstanders mee te slaan en dat is geen ontwikkeling die we moeten toejuichen. Alle Amerikaanse onzin komt na enige tijd overwaaien naar Europa. Dit brengt bepaalde mensen op ideeën. Woke is over komen waaien, lawfare is over komen waaien (Urgenda, klimaSeniorinnen, etc). Dit gaat ook komen.

12 REACTIES

 1. Prestaties van de regering-Trump
  Ongekende economische bloei

  Voordat het China-virus onze kusten binnendrong, bouwden we de meest welvarende economie ter wereld op.
  Amerika kreeg 7 miljoen nieuwe banen – meer dan drie keer zoveel als de prognoses van overheidsexperts.
  Het gezinsinkomen van de middenklasse steeg met bijna $6.000 – meer dan vijf keer zoveel als tijdens de hele vorige regering.
  Het werkloosheidspercentage bereikte 3,5 procent, het laagste in een halve eeuw.
  40 maanden op rij gerealiseerd met meer vacatures dan vacatures.
  Meer Amerikanen gaven aan werk te hebben dan ooit tevoren: bijna 160 miljoen.
  Het aantal werkloosheidsaanvragen bereikte het laagste punt in bijna 50 jaar.
  Het aantal mensen dat een werkloosheidsverzekering aanvraagt, als percentage van de bevolking, bereikte het laagste niveau ooit.
  De inkomens stegen in elk stedelijk gebied in de Verenigde Staten voor het eerst in bijna drie decennia.
  Zorgde voor een toekomst met meer beloften en kansen voor burgers van alle achtergronden.

  De werkloosheidscijfers voor Afro-Amerikanen, Spaanstalige Amerikanen, Aziatische Amerikanen, Native Americans, veteranen, mensen met een handicap en mensen zonder een middelbareschooldiploma bereikten allemaal een recordlaagte.
  De werkloosheid onder vrouwen bereikte het laagste niveau in bijna zeventig jaar.
  Bijna 7 miljoen mensen van de voedselbonnen bevrijd.
  De armoedecijfers voor Afro-Amerikanen en Latijns-Amerikaanse Amerikanen bereikten een recordlaagte.
  De inkomensongelijkheid daalde gedurende twee opeenvolgende jaren, en wel met de grootste hoeveelheid in meer dan tien jaar.
  De onderste 50 procent van de Amerikaanse huishoudens zag hun vermogen met 40 procent toenemen.
  De lonen stegen het snelst voor arbeiders met een laag inkomen en arbeiders: een loonsverhoging van 16 procent.
  Het Afro-Amerikaanse huizenbezit steeg van 41,7 procent naar 46,4 procent.
  Bracht banen, fabrieken en industrieën terug naar de VS.

  Creëerde meer dan 1,2 miljoen banen in de productie- en bouwsector.
  Zorg voor beleid om toeleveringsketens uit het buitenland terug te halen.
  Het optimisme over kleine bedrijven brak in 2018 een 35 jaar oud record.
  Bereik recordaandelenmarktcijfers en record 401ks.

  De DOW sloot in 2017 voor het eerst boven de 20.000 en bereikte in 2020 de top van 30.000.
  De S&P 500 en NASDAQ hebben herhaaldelijk recordhoogtes bereikt.
  Wederopbouw en investeringen in het Amerikaanse platteland.

  Ondertekende een Executive Order on Modernizing the Regulatory Framework for Agricultural Biotechnology Products, dat innovatieve nieuwe technologieën op de markt brengt in de Amerikaanse landbouw en landbouw.
  Versterking van de Amerikaanse plattelandseconomie door meer dan 1,3 miljard dollar te investeren via het ReConnect-programma van het ministerie van Landbouw om hogesnelheidsbreedbandinfrastructuur naar het platteland van Amerika te brengen.
  Bereikte een recordbrekende economische comeback door algemene lockdowns af te wijzen.

  Uit een Gallup-enquête van oktober 2020 bleek dat 56 procent van de Amerikanen zei dat ze tijdens een pandemie beter af waren dan vier jaar daarvoor.
  Tijdens het derde kwartaal van 2020 groeide de economie met 33,1 procent – ​​de snelste bbp-groei ooit gemeten.
  Sinds het einde van de lockdowns vanwege het coronavirus heeft de economie ruim 12 miljoen banen toegevoegd, waarbij meer dan de helft van de banen verloren is gegaan.
  Banen zijn 23 keer sneller hersteld dan het herstel van de vorige regering.
  De werkloosheid daalde van een pandemiepiek van 14,7 procent in april naar 6,7 procent in december, waarmee de verwachtingen van ruim 10 procent werkloosheid tot eind 2020 werden overtroffen.
  Onder de vorige regering duurde het 49 maanden voordat het werkloosheidspercentage daalde van 10 procent naar minder dan 7 procent, vergeleken met slechts 3 maanden voor de regering-Trump.
  Sinds april is de Spaanse werkloosheid met 9,6 procent gedaald, de Aziatisch-Amerikaanse werkloosheid met 8,6 procent en de zwarte Amerikaanse werkloosheid met 6,8 procent.
  80 procent van de kleine bedrijven is nu open, tegen slechts 53 procent in april.
  Het vertrouwen van kleine bedrijven bereikte een nieuw hoogtepunt.
  Het vertrouwen van huizenbouwers bereikte een recordhoogte en de huizenverkopen bereikten het hoogste niveau sinds december 2006.
  Het optimisme over de productiesector is bijna verdubbeld.
  Het nettovermogen van huishoudens steeg in het tweede kwartaal van 2020 met $7,4 biljoen tot $112 biljoen, een recordhoogte.
  De huizenprijzen bereikten een recordhoogte ooit.
  De Verenigde Staten verwierpen verlammende lockdowns die de economie verpletteren en talloze schade aan de volksgezondheid toebrengen, en hebben in plaats daarvan hun economie veilig heropend.
  Het ondernemersvertrouwen is in Amerika hoger dan in enig ander land van de G7 of de Europese Unie.
  Stabiliseerde de Amerikaanse financiële markten met de oprichting van een aantal door het ministerie van Financiën ondersteunde faciliteiten bij de Federal Reserve.
  Belastingverlichting voor de middenklasse

  Goedgekeurd voor 3,2 biljoen dollar aan historische belastingverminderingen en de belastingwet hervormd.

  Ondertekende de Tax Cuts and Jobs Act – het grootste belastinghervormingspakket uit de geschiedenis.
  Ruim zes miljoen Amerikaanse arbeiders ontvingen loonsverhogingen, bonussen en hogere uitkeringen dankzij de belastingverlagingen.
  Een gemiddeld gezin van vier personen dat 75.000 dollar verdiende, kreeg een verlaging van de inkomstenbelasting van meer dan 2.000 dollar, waardoor hun belastingaanslag werd gehalveerd.
  Verdubbelde de standaardaftrek, waardoor de eerste $ 24.000 die een getrouwd stel verdiende, volledig belastingvrij werd.
  De kinderkorting is verdubbeld.
  De oneerlijke successierechten of overlijdensbelasting zijn vrijwel geëlimineerd.

 2. Is er iemand die de monologen van ‘Karelk’ helemaal leest?

  “De meeste libertariërs zullen geen tranen plengen bij Trump’s opsluiting”. Inderdaad, maar Tumps vrijheid is onze vrijheid. Eerst komen ze voor hem, daarna voor jou. Dat de decadente NL rechtbanken zich helemaal op lawfare storten is een kwestie van tijd. Dat is al gebeurd, en momenteel gaande, met Richard de Mos en die snuiter van het Forum voor Democratie.

  “leugenachtige hond”, “die hoer”, kijk dat is nou zuiver wetenschappelijke taal van een wetenschappelijk instituut. Of is het taal van een gekke professor?

  • Beste Kobus *** “leugenachtige hond”, “die hoer”, kijk dat is nou zuiver wetenschappelijke taal van een wetenschappelijk instituut. Of is het taal van een gekke professor? *** Dank voor je opmerking. Nuttig. Ik heb deze naar de initiatiefnemers van het libertair instituut doorgezet. Wellicht komen ze tot een classificatie. Dus actuele columns, achtergrondartikelen en daadwerkelijke eigen onderzoeken. Dat was mijn suggestie naar hun toe. En toch inderdaad ook bij columns op te passen met taalgebruik. Waar je bij politieke betogen wegkomt met dit soort woorden kan dat niet bij een wetenschappelijk instituut. (voorheen stonden deze artikelen op de site van de LP)

   • Graag gedaan. Als je dat soort taal op persoonlijke titel gebruikt, prima, ben ik zelf ook niet vies van. Maar als je schrijft namens een “wetenschappelijk instituut” kun je beter je woorden wat neutraler kiezen. Vind ik…

  • Courtisane, dame van lichte zeden, lichtekooi, ik ga naast het latijn ‘cui bono’ dan voor het stijlvolle (niet Hollands platte) ‘courtisane’.

   Waar ik over meermaals over haperde, was ‘mises cauces’, zonder hoofdletters? en wat is het, hoe spreek je het uit, is het eetbaar?

  • Kobus, in de context waarin deze duidelijke woorden gebruikt worden heb ik er geen moeite mee.
   Ik heb zowiezo veel moeite met de Vic toriaans aandoende moderne woordpreutsheid in Nederland.
   35 jaar geleden hadden Nederlanders daar veel minder last van. Toen waren Nederlanders veel minder van suiker dan nu.

   Wat hebben jullie toch?
   Gebrainwasht door D66?
   Ach, Flikker toch op met je woordentwisten.

   Ter informatie: ik redigeer die artikelen. En ik mag me zelfs ook nog “wetenschapper” noemen.

 3. Mensen een rechtsgang ontzeggen/onthouden is waarschijnlijk erger dan lawfare voor zover dat al bestaat. Het zijn geen rechtbanken die zich op lawfare storten. De “processing” vindt daar plaats. Zaken met een lawfare karakter worden ook vaak verloren.

 4. Natuurlijk wordt er een vies spel gespeeld om Trump buiten gevecht te stellen. We zien hier the deep state in actie want die rechters hebben dat echt niet zelf verzonnen. In NL hebben we hetzelfde gezien met Gideon van Meijeren die veroordeeld is vanwege niets. Ik vermoed dat Trump veroordeeld gaat worden zodat hij niet aan de verkiezingen kan deelnemen. Het goede nieuws is dan waarschijnlijk dat ze die verkiezingen nog niet zodanig controleren dat ze uitkomst kunnen manipuleren. Het moet via een omweg.

  Er is geen trias politica, er is alleen de staat en die wordt blijkbaar gerund door de geheime dienst. Ik vermoed dat deep state Dick ook aan een touwtje bungelt van Amerikaanse drieletterorganisaties. Wie de geheime dienst runt is weer een andere vraag.

  • @Zafod

   1.
   “Er is geen trias politica, er is alleen de staat en die wordt blijkbaar gerund door de geheime dienst.”

   2.
   “Wie de geheime dienst runt is weer een andere vraag.”

   Ad 1. Ik begrijp en volg je voor zover je zegt er is geen trias. Maar dat blijkbaar, blijkt uit?

   Ad 2. Cooptatie? De hoofdvraag lijkt mij, wat is het (niet-officiele) doel van de organisatie. Ik vermoed bestaan veilig stellen en/door handhaven status quo. Dat idd op hoogste niveau. Dick Spoof als luitenant van een groter geheel dat mi ten onrechte “De Westerse Wereld” wordt genoemd. Je hebt vast een vermoeden wie zoals jij dat zegt de geheime dienst runt?

   • “Ik begrijp en volg je voor zover je zegt er is geen trias. Maar dat blijkbaar, blijkt uit?”
    Die connectie is inderdaad niet helder. Ik denk dat het zo is. Waarschijnlijk omdat ze zo geheimzinnig zijn. Daardoor kunnen ze meer en makkelijker verbergen.

    “De hoofdvraag lijkt mij, wat is het (niet-officiele) doel van de organisatie.”
    “Je hebt vast een vermoeden wie zoals jij dat zegt de geheime dienst runt?”
    Twee vragen waarbij ik alleen naar de antwoorden kan raden. Ik vermoed dat het doel is een samenleving scheppen zoals beschreven wordt in Brave New World van Aldous Huxley. Verder meen ik me te herinneren dat wijlen prins Bernhard zich wel eens heeft laten ontvallen dat 300 families de wereld runnen. Geen landen, geen bedrijven, maar families. Het zou zomaar kunnen.

 5. Zou zeker zo maar kunnen, de kwaadaardige elite theorie van en bedacht door het NCTV. Never attribute to malice what can be explained by stupidity. Ik zie het meer als een lichaam met organen. Vandaar ook de woorden orgaan, georganiseerd, openbaar lichaam, rechtspersoon. Communicatie tussen organen via bloed zenuwbanen, eiwitten dna. Oftewel, boekdruk, geld, telecom, bilderberg. Ieder z’n eigen functie binnen het geheel dat “wil” overleven. Daarnaast is de vergelijking met het zgn microbioom. En niet te vergeten de zwerm, school, kudde etc. Nu wie waar zit en de boel infecteert… Op zich functioneert het lichaam/de zwerm. Er wordt redelijk productie gedraaid, geld functioneert nog enigzins, eigendom redelijk goed. Er zijn echter altijd de mensen die niet productief zijn: zei met een iq onder 70, de luiaards, de verslaafden, de zieken, de niet-productieven, de overheid c.q. de maffia. Zij veroorzaken telkens ontstekingen van meer of minder ernstige aard in het lichaam. Waar normaliter faillisement de afweer is voor niet functioneren, geldt dat niet voor (de organen van) de overheid, mafia en niet-productieven en (multi)nationals/oligarchen (zombie bedrijven, lage rente, overheidsopdrachten, to big to fail, to big to jail). Al helemaal niet als deze in ‘cahoots’ zijn. Daar heb je over de geld technologie, centralisatie, authoriteiten. In de markt gaat het over liberty en vrijheid. Voor zover mijn quick and dirty two cents. Van mij mag het stoppen met regenen, kan ik weer aan het werk. Nu is het wachten tot de wal het schip gaat keren, de zwakste schakel, etc mvg Als de parasiet/ontsteking/socialist de overhand krijt. Maar dan nog, ben je niet gelijk dood.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in