Honderden jaren van uitbuiting en vernietiging hebben ons naar de afgrond gebracht. Over de hele planeet verliezen mensen hun leefwijze, leefomgeving en levens. We hebben nog maar een paar jaar om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden, als we niet al te laat zijn. De zesde massale uitstervingsgolf is begonnen. Wat we de komende paar jaar doen bepaalt de toekomst van het leven op Aarde

Begintekst op de Nederlandse website van Extinction Rebellion.

We leven in een eindtijd tenzij men nu actie onderneemt. Het gaat om het voortbestaan van de aarde zoals wij die nu kennen. Niets doen is eigenlijk misdadig. We moeten in opstand komen.

Dat is de teneur van Extinction Rebellion. Teruggrijpend op diepere menselijke behoeftes. Zoals zingeving. En de wens de wereld te redden. Wie droomde daar niet van, held te zijn? Zoals de wens goede dingen te doen, de wereld verder te helpen. Samen optrekken in een visionaire groep die de waarheid heeft gezien. Een soort van morele en intellectuele elite. Die de zondige mensheid wijst op haar fouten. Die wijst op schuldigen. Die verlossing predikt. Kortom. Die de reddertjes van de wereld zijn.

En dan ben je wakker geworden. En dan stel je op een dag een daad. Een beetje zoals de anarchisten vroeger de daad om de daad uitvoerden. Het maakt niet zoveel uit wat je doet. De A12 blokkeren, of een schilderij besmeuren. Of een monument dat millennia heeft overleefd aanvallen met verf. Dat past dan in je denkraam. Daarmee draag je bij aan het redden van de wereld.

UPDATE: er zijn meer reddertjes van de aarde, deze actie ging niet van Extinction Rebellion uit, maar van Just Stop Oil. Excuus voor de eventuele verwarring.

26 REACTIES

 1. Ik zie hier een duidelijke religieuze connectie. Het klimaat is God geworden die wij, arme drommels, stervelingen, zondaars, dienen God te dienen. Alle anderen zijn afvalligen die gestraft moeten worden.

  De klimaathysterie is daarmee, net als voorheen het socialisme en misschien ook het liberalisme, een pseudo-religie en een reactie op het verdwijnen van de christelijke dogma’s. Alle culturen, geavanceerd of primitief, hebben een vorm van religie. Waarschijnlijk hebben mensen een dergelijk moreel raamwerk nodig. Ik denk dat dit hieruit blijkt en het maakt wel verschil welke religie je volgt omdat deze vanzelfsprekend behoorlijk krankzinnig is.

  • De klimaatpsychose heeft zijn origine in de westerse cultuur, en is de maximalisering van de westerse leugenmens die zichzelf altijd beter voordoet dan hij is. Die westerse leugenmens, de prestigieuze goeddoener heeft nu een leugen van goeddoen geproduceerd van de grootst mogelijke schaal, niet minder dan dat van het ‘redden van de aarde’ en het ‘redden van al het leven op aarde’. Achter al dat goed doen verschuilt het vullen van zakken, prestige, macht, haat, intolerantie, en het hypocriet zichzelf op de borst kloppen.
   Waar het in essentie om gaat is dat het een product is van de westerse cultuur, de maximalisering van haar leugencultuur, de collectieve maximalisering van moralisme, het beter voordoen dan je bent, de schijn ophouden. etc.
   De klimaatleugens zouden nooit postgevat kunnen hebben zonder die psychologische cultuur van de leugen van het collectief beter voordoen dan je bent. Dat bestaat niet, of niet in die mate in alle culturen en religies.

   • hahaha je keek weer eens in de spiegel zeker. Misschien nog wat meer algemeenheden debiteren, doorspekt met wat jodenverhalen en islamsaus (of falavelsaus).

 2. Heeft iemand een adres van Extiction R. ? dan kunnen we daar wat verf (op) brengen of bestickeren zoals zojuist bij Starbucks op het CS Amsterdam. Ik vraag het voor een vriend.

 3. Eerst hebben het communistisch liedje: “Nein, meine Söhne geb’ ich nicht”. Die mensen stonden te zingen met tranen in hun ogen, en natuurlijk begonnen vele Nederlanders hun rooie vlag, onder hun bed vandaan te halen.

  Gevolgd met: “Extinction Rebellion dat wordt geleid door extreme marxisten.
  Ik vraag me af, waarom zoveel communistische propaganda op dit libertaire website?

  Ik ben opgegroeid met het motto; “Een mooie rooie, is een dooie rooie”. En er zal geen verandering in komen..

  (O ja, vanmorgen waren er ongeveer 12 herten in de voortuin..
  Misschien wordt het tijd om een paar geweren 👍, uit het vet te halen…)

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-7267533/Extinction-Rebellion-taking-Marxist-tinge-say-disillusioned-members.html

  “Extinction Rebellion wordt geleid door extreme marxisten die ‘de regering ten val willen brengen’ en zeggen dat mensen ‘zouden kunnen STERVEN in het proces van het ontwortelen van het kapitalisme’
  Roger Hallam, de communistische leider van Extinction Rebellion, wil de regering ten val brengen
  Het komt nadat een voormalig hoofd van de terreurbestrijding XR ervan beschuldigde een revolutie te willen bewerkstelligen
  Richard Walton zei dat XR gericht is op het uiteenvallen van de staat en de democratie
  Leden van Extinction Rebellion zeggen dat pesten en onderlinge strijd binnen de groep schering en inslag zijn
  Een voormalig lid waarschuwde ook dat hij zich zorgen maakt over een ‘steeds groter marxistischer tintje’.

  Verders is het leven, heerlijk naar mijn zin…

  • Beste Karel, je vraagt: *** Ik vraag me af, waarom zoveel communistische propaganda op dit libertaire website? *** Ik zie dit artikel over Extinction Rebellion niet als marxistische propaganda. Nergens neem ik het voor hun op. Ik wil de tegenstander begrijpen, wat motiveert iemand om een millennia oud cultuurgoed, wellicht het belangrijkste monument uit die tijd, met verf te besmeuren? Pas als je de tegenstander begrijpt dan kan je de tegenstander effectief aanpakken. Het is dus voor mij duidelijk dat ik me ook in socialistische / marxistische / klimaat boeken moet verdiepen. En die behandel ik hier dan ook. De mensen van Extinction Rebellion geloven echt dat ze de wereld redden. En dwingen hun angsten met acties en straks wellicht ook de democratie aan ons op. Daarom haal ik hun webpagina ook aan.

   Dit is democratie, als mensen maar bang zijn stemmen ze voor onderwerping, aan covid maatregelen, aan belastingen, aan linkse woke idealen, voor migratie van asielzoekers want anders zijn we racisten en deugen we niet. Enzovoorts.

   Je moet om effectief te zijn volgens mij ook een mensbeeld hebben, dat is wat Zafod poogt met de eerste reactie achter dit artikel. Je moet de mens begrijpen en de tegenstanders. En dan doorzie je propaganda, want de tegenstanders zien de zwakke plekken van de mens en daar spelen ze op in. Snap de mens, snap de tegenstander, en je kan veel effectiever zijn.

   • Ratio 21-06-24 at 05:59
    Beste Karel, je vraagt: *** Ik vraag me af, waarom zoveel communistische propaganda op dit libertaire website? *** Ik zie dit artikel over Extinction Rebellion niet als marxistische propaganda?

    Wat is dan de rede, om hun weer in het felle licht te zetten?
    Is het niet beter, om de deksel van deze stinkende riool dicht te lassen?
    Communisten zijn communisten en om hun te gaan “bestuderen” na 176+ jaar van hun bestaan, is gewoon verloren tijd.
    De wortels van het communisme -en de daaraan verbonden krankzinnigheid- is een welbekend feit. Het is ook bewezen, dat in een zowel sociaal, economisch als financieel opzicht is zo’n afgedwongen communistische maatschappij echter niet alleen onhoudbaar, maar ook onbetaalbaar en -mede daardoor- uiteindelijk zelfs totaal onleefbaar.
    The DaileyMail: “Extinction Rebellion is led by extreme Marxists who want to ‘bring down the government”!
    Is voor mij duidelijk genoeg…

 4. Ik heb al langer de indruk dat Extinction Rebellion een vereniging is van psychiatrische patienten. Ze hebben gewoon een knuffel, een goed gesprek en de juiste medicatie nodig. Maar dat ga ik ze niet geven.

  Het is wel zorgwekkend dat D66-rechters nogal op hun hand zijn – en op de hand van andere groepjes van dit kaliber.

  Afgaande op de acties en retoriek van Extinction Rebellion voert Hamas hun moordpartijen en terreur op 100% klimaatneutrale wijze uit. Hamas is wat Extinction Rebellion voor de mensen in Europa en Amerika in gedachten heeft.

 5. Beste Karel, je vraagt: *** Ik vraag me af, waarom zoveel communistische propaganda op dit libertaire website? *** Zoals eerder gezegd, snap je tegenstander. En dan zie je ook dat die tegenstanders uit het verleden niet alleen onzin uitkraamden. Tegenwoordig is dat vaak wel het geval. Maar bij de oudere tegenstanders deden ze nog moeite de boel goed te onderbouwen. En zo heb ik respect voor onder andere Domela Nieuwenhuis, ik heb ooit zijn boek over vrijdenkers gekocht en gelezen, wil dan nog een keer herlezen en hier behandelen. Natuurlijk ben ik het zeker ook oneens, hij doet bepaalde aannames, andere dan ik, en dan bereik je inderdaad andere conclusies.

  Bij veel discussies gaat het om verschillende aannames. Communisten / socialisten hebben een andere waardetheorie, alleen arbeid schept waarde. Tsja, dan is je conclusie anti kapitalistisch. Libertarisme gaat zoveel mogelijk uit van individuele soevereiniteit, velen verwerpen het concept algemeen belang. Dat is ook een belangrijk verschilpunt.

  • Dag Ratio, op een puntje na eensch.

   “alleen arbeid schept waarde”

   Dat is ook zo. /Bijvoorbeeld/ als je het natuurkundige begrip arbeid neemt: de inspanning die door een krachtbron geleverd wordt bij verplaatsing tegen een kracht in (inspanning is energie).

   Economen alhier maken blijkbaar een onderscheid tussen natuur, arbeid en kapitaal c.q. ondernemerschap.

   Maar is het niet zo dat allen hebben een vorm van “arbeid” nodig: grondtoffen moet je uit de grond halen (werk), ondernemerschap moet je doen (werk), monotone handelingen moet je verrichten als je daartoe lichamelijk in staat bent (werk). Kapitaal moet je vergaren (werk). Werk is hier (en in de natuurkunde) een ander woord voor arbeid.

   Ook voor bezit (en daarmee eigendom) c.q. vergaard kapitaal moet je werk verrichten: een functionerende samenleving, c.q. beveiliging, hek erom heenzetten, inbreuken tenniet doen enz enz. (ook als straks de libertarische situatie een feit is geworden).

   Ik verzeker je, ik ben geen communist, socialist wharsoever. Meestal ben ik het eens met wat jij hier zegt. Daarom ben ik benieuwd naar je reactie op hetgeen ik aangeef.

   • Kapitaal is vaak een afgeleide van arbeid uit het verleden. Bijvoorbeeld een visnet dat je hebt geknoopt. Hoe kan kapitaal dan uitbuiting zijn? En arbeid de enige productiefactor die volgens socialisten mag worden beloond? Door arbeid is kapitaal ontstaan en de eigenaar die dit productiemiddel heeft gemaakt en zich vrije tijd heeft ontzegd mag best beloond worden.

    Marx stelt dat de hoeveelheid arbeid de waarde bepaalt. Dus 4 uur werken is het dubbele van de waarde van 2 uur werken. Als je in 2 uur vissen met visnet evenveel vangt als met 4 uur zonder dan mag de eigenaar van dat visnet niet beloond worden voor de extra vangst want dat is dan uitbuiting.

    Dus er zijn volgens mij wel degelijk kapitaalgoederen en die mogen hun beloning krijgen, en dat is geen uitbuiting, kort door de bocht gesteld, er is kapitaal en arbeid.

   • Het gaat ook om de definitie van waarde. Wat is dat volgens jou? Wat heb je over voor een halve liter drinkwater na een dag niet drinken in een hete woestijn? En wat als je naast een bron woont?

   • @Ratio 21-06-24 at 12:28:
    Dan zijn we het eens wat betreft arbeid en kapitaal. Maar ik herinner mij nog goed dat het over olie ging zoals ook OP over ER en Stop Oil spreekt. Natuurlijke hulpbronnen. Ook hier geld er moet arbeid aan worden toegevoegd. Zo ook voor het in eigendom nemen. Is alleen wel goed betaald (en de reden om Rusland te destabiliseren en alles op het spel te zetten, terwelijl de naam het al zegt /Russisch Roulette/. Of zoals ik wel eens hoorden zeggen, Amerikanen zijn Russen in een tuxedo. Dus alles is arbeid. Over uitbuiting sprak ik niet, daarvoor verwijs ik naar de belastingdienst. Als ik over de waarde van de arbeid denk, denk aan het voorgaande over natuurlijke hulpbronnen. En ik stel voor (in de zin van introduceer) -als betaalmiddel- de human sweat equivalent. Of gewoon betaling per geleverde physieke Joule in ’the threadmill’. Maar zonder gekheid, nee, geen gelijkheid in kansen en nee geen gelijkheid in uitkomsten (inkomsten, iemand?). Immers een weldenkend mens gaat iemand, die knap is (een vrouw) of intelligent is (…) niet verminken/lobotiseren. Of een andere handicap geven, bijvoorbeeld een crooked geld (dus niet kapitaal) systeem bijvoorbeeld hahaha. Wat verandering daar en dan loont werken weer, geen schuld slaven meer en stopt de nu gaande ‘race to the bottom’ voor de ‘middle class’. Extinction ook blij, problems solved… maar nee zo werkt dat niet, zoals Thomas Sowel zei: “There are no solutions, only trade offs”… Dus wat stel je voor ten aanzien van grondstoffen die uit de grond moeten worden gehaald?

   • Beste El_Paso ***En ik stel voor (in de zin van introduceer) -als betaalmiddel- de human sweat equivalent. Of gewoon betaling per geleverde physieke Joule in ’the threadmill’*** Waarde en arbeid zijn niet aan elkaar gerelateerd en de ene arbeid is de andere niet.

   • Ratio,

    “Hoe kan kapitaal dan uitbuiting zijn? ”

    Kapitaal KAN het PRODUCT van uitbuiting zijn. Uitbuiting is een begrip dat afhankelijk is van de heersende waardes in een cultuur. Dat lijkt me allemaal denkwerk basisniveau.

    Wat er gebeurt is dat men middels lager niveau denken, een soort denken dat alles verabsoluteerd en graag denkt in formule-achtige simplismes, de complexiteit van de realiteit verkracht. Dat soort verkeerd toegepast lui emotioneel denken komt dan tot de infantiele conclusie: kapitaal = uitbuiting.

    “Het gaat ook om de definitie van waarde. Wat is dat volgens jou? ”

    Waarde, in de zin van marktwaarde, is afhankelijk van vraag en aanbod zoals je weet. Maar ‘vraag’ is weer afhankelijk van psychologie, vraag = begeerte, en begeerte kan je manipuleren.
    Je voorbeeld is er een van niet gemanipuleerde begeerte, de instinctieve begeerte naar water, maar een goed deel van de begeerde dingen kunnen gemanipuleerd en gecreëerd zijn. Decadentie is een vorm van vergaand gecreëerde begeertes, waarin ook imitatie een grote rol speelt. De mens is geen dier die zich van zichzelf bij zijn instinct zal houden, zijn begeerte niet op kan pompen en eindeloos uitbreiden.
    De markt filosofen hebben geen enkele boodschap aan intelligentie van begeerte, logisch, daar hebben ze zich niet mee te bemoeien, maar de samenleving moet wel nadenken over intelligente begeertes, zeker in de context van een miljarden industrie van begeerte = waardemanipulatie.

   • @Johannes

    “KAN”

    we komen dan richting ‘Wokeistan”. Microagression oftewel waar begint geweld. En zo is het hoefijzer rond! Dank voor jouw bijdragen, meestal ook niet, maar soms een pareltje.

   • @Ratio 21-06-24 at 14:45

    dank voor je reactie:

    “Waarde en arbeid zijn niet aan elkaar gerelateerd en de ene arbeid is de andere niet.”

    Ik heb drie keer gelezen, mijn begrip schiet te kort. Zou je wat kunnen uitwijden (ik weet dat je het kan, zou je wat willen uitweiden)?

 6. Nayako ziet syndicalisme als oplossing en voor hen die geloven dat prive kapitaalbezit een vorm van uitbuiting is, is syndicalisme een mooie oplossing. De overheid kon de verleiding niet weerstaan de socialistische idealen te omarmen. Mede door democratie. Het gevaar en de nadelen van democratie is iets dat Johannes weer helderder dan de meesten schijnt te zien. Het gevolg van de overname van socialistische idealen op landsniveau is dodelijk. Ga je voor kleinere schaal en arbeiders die de fabriek bezitten, dan is dat veel onschadelijker. Sociale zekerheid op een lager niveau, friendly societies zoals vroeger bestonden vooral in het buitenland, zie maar een vorm van de huidige broodfondsen, heeft ook veel minder nadelen.

  Uiteindelijk ben ik anarcho kapitalist, dus totaal geen rol voor overheid en zeker geen rol voor de overheid in de economie, dan krijg je dezelfde fouten. Grote schaal werkt niet, de afstand tot individu is te groot. En dan zullen grote bedrijven zoals de banken zorgen dat ze beschermd worden. Risico van bankfailliet naar de overheid, de extra winsten naar de aandeelhouders en naar bonussen. Overheidsopdrachten voor big pharma, iedereen covid shotjes. Enzovoort.

  Dus geen socialisme en geen economische politiek en geen nastreven van zogenaamd algemeen belang dat wordt gedefinieerd door de democratische verkiezingsuitkomst, lobbygroepen, en de regeringsvorming in de maanden daarna.

  • Socrates was ook niet bepaald een voorstander van democratie (het juk waar hij onder leefde en ter dood werd veroordeeld).

   /NCTV-alert uit/

  • Ratio 21-06-24 at 06:22
   sorry voor de lange teksten, prettige vrijdag eenieder!

   Het juiste antwoord had ook kort kunnen zijn.

   bv. “Alle verwijzingen naar het communisme, zullen worden verwijderd”…

   Want een “dolle hond” ga je niet bestuderen, die worden zo snel mogelijk afgemaakt…

   (But thanks for the entertainment, it’s very enjoyable..)

   • Indeed! Indeed! En dan noemen sommigen U een troll. Enjoy our weekend!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in