De opkomst van mis- en desinformatie op sociale media en een toenemende perceptie van vooringenomenheid in de berichtgeving van traditionele mediakanalen hebben ertoe geleid dat het vertrouwen in media-instellingen de afgelopen jaren is afgenomen.

Zoals Florian Zandt laat zien in de onderstaande grafiek, gebaseerd op een recent onderzoek van Statista Consumer Insights in 38 landen, verschilt het vertrouwen of wantrouwen van mensen ten opzichte van de media per geografische regio.

Infographic: Where Do People (Dis)Trust News Media? | Statista

Zo zei 41 procent van de Servische respondenten dat ze de media niet vertrouwden bij een onderzoek tussen april 2023 en maart 2024. Dit kan mogelijk worden toegeschreven aan een toenemende “cultuur van geweld in de media” en een minachting voor de journalistieke ethiek in veel media. Dat blijkt uit een nieuwsartikel van Reporters Without Borders.

Servië wordt gevolgd door 38 procent van de respondenten in Griekenland en 27 procent van de respondenten in Hongarije die beweren wantrouwen te hebben in de media.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich China (10 procent), Finland (8 procent) en Japan (6 procent).

20 van de 38 landen rapporteerden wantrouwenpercentages tussen de 10 en 15 procent, waaronder Canada, Duitsland (beide 15 procent), Brazilië (14 procent) en Italië (13 procent).

Kijkend naar de rest van de top 10 landen in termen van bbp in 2024, zei 16 procent van de deelnemers aan de enquête in het Verenigd Koninkrijk en 18 procent van de Indiase respondenten dat ze de nieuwsmedia wantrouwen, terwijl dit aantal hoger was in de Verenigde Staten (20 procent). en Frankrijk (21 procent).

Bron: Zerohedge 

5 REACTIES

 1. Ik denk dat die percentages veel hoger liggen.
  Misschien heeft wel 60 of 70% geen vertrouwen in de mainstream media.
  Ik zei heel vroeger altijd dat alles in de MSM gelogen was, behalve het weer.
  Maar dat is nu ook een leugen.
  Ik volg helemaal geen MSM media meer, en kijk geen televisie.
  De leugens liggen er zo tenenkrommend dik bovenop.

  • Binnen The Daily Wire ernstige onenigheid over het pro-Israël-standpunt en oververtegenwoordiging van Joden in de Amerikaanse politiek. Daar hoor je Brett niet over. .

 2. Ook (nieuws) berichten zijn producten. Worden die producten niet afgenomen, heb je als producent een probleem. Zoals bij alle producten kunnen er defecten aan zitten. Selectie van feiten kan defecten bevatten, aan de interpretatie kunnen defecten kleven, de argumentatie/redeneringen bevat vaak fouten, doel is niet altijd duidelijk, denk daarbij aan manipulatie, zwart maken en ga zo maar door. Redenen genoeg om kritisch naar die producten te kijken. Bovendien is de mens niet zo’n heel goede waarnemer, is hij niet objectief, de mens liegt, soms te goeder trouw, soms te kwader trouw, de mens is rancuneus, jaloers, heeft een maag die gevuld wil worden. Tis een wonder dat er nog zoveel goed gaat.

 3. Subsidie en corruptie gaan hand in hand…

  De subsidie die de overheid betaald aan de media, loop in de miljoenen. Wat is in feite gewoon corruptie, want een onderdeel van deze subsidie, wordt teruggestuurd naar de ambtenaren die het gegeven hebben.

  bv. Onder de schuilnaam van “Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek” (SvdJ) wat is een onderdeel van de overheid. Stimuleert de “kwaliteit, diversiteit en onafhankelijkheid van de journalistiek”, wat is natuurlijk de mop v/d dag. Het fonds kan bijvoorbeeld kranten en opiniebladen ondersteunen, waarvan het bestaan in gevaar is.
  Maar zolang ze het liedje zingen van de overheid, mogen ze doordraaien met hun linksdenkende propaganda.

  Hoeveel subsidie gaat er bv naar de publieke omroep?

  Binnen deze aanvraagronde is er €11,5 miljoen subsidie beschikbaar, waarvan €4,5 miljoen is bestemd voor individuele omroepen en €7 miljoen voor samenwerkingsverbanden. Per aanvraag wordt een vast bedrag van €250.000 toegekend voor de looptijd van een jaar (1 januari 2025 – 31 december 2025).

  Staatsloterij was ook nauw verbondenen met de (corrupte) Clinton Foundation, die €31,4 miljoen kreeg.
  Toen Prins Willem-Alexander die tijd naar het White House ging, ik vraag me af hoeveel geld hij is zijn knip stak.

  De NL bevolking worden al voor jaren zwaar belazerd.

  “Als je de krant niet leest, ben je niet geïnformeerd; Als je de krant leest, ben je verkeerd geïnformeerd.”
  – Mark Twain-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in