Artikel uit Doug Casey
Terwijl u dit leest, heeft de VS een historische fiscale mijlpaal van $ 35 biljoen aan staatsschuld doorbroken. Dat is ongeveer $ 105.000 voor elk individu en $ 270.000 voor elk Amerikaans huishouden.
Dit betekent dat de staatsschuld de afgelopen 12 maanden met bijna $ 2,3 biljoen is gestegen. Dat is ongeveer $ 6,4 miljard per dag, ongeveer $ 266,7 miljoen per uur en ongeveer $ 4,44 miljoen per minuut.
Hier is een CLOCK als u het live per seconde wilt zien stijgen, maar wees gewaarschuwd, het is behoorlijk verontrustend.
Kortom, de Amerikaanse financiën zinken weg in een moeras.
Als u ons al een tijdje volgt, is dit misschien geen verrassing. Doug Casey luidt al tientallen jaren de alarmbel over de gevaarlijke niveaus van de Amerikaanse schuld. Toch hebben Wall Street en de reguliere media het grotendeels weggewuifd, waardoor Amerikanen in het ongewisse blijven over de ware omvang van de crisis.
Waarom zou u zich zorgen maken?
Dit is een zeer terechte vraag, omdat veel mensen de staatsschuld zien als een verre onweersbui — iets ver weg en abstracts, in plaats van de orkaan die zich vlak boven hun hoofden vormt.
Wel mensen zouden zich zorgen moeten maken, omdat zij uiteindelijk degenen zijn die de rekening betalen.
Weet u bijvoorbeeld hoeveel procent de Amerikanen van hun inkomstenbelasting vorige maand uitgeven aan rente op de staatsschuld?
Volgens de laatste maandelijkse verklaring van het Amerikaanse ministerie van Financiën (pagina 8) bedroegen de netto rentelasten $ 81 miljard. Dat is 43% van de $ 185 miljard die de overheid aan inkomstenbelastinginkomsten heeft ontvangen.
Vindt u dat erg? Het is echter nog veel erger…
Als u de onderkant van de tabel op pagina 9 van de bovenstaande link bekijkt, ziet u dat de bruto betaalde rente in juni $ 140 miljard bedroeg. Dat is 76% van alle inkomstenbelastinginkomsten.
Simpel gezegd, 76 cent van elke dollar die men in juni aan inkomstenbelasting betaalde, ging naar de rente op de schuld. Als dat je niet aan het denken zet, weet ik het ook niet meer.
Let op: “Netto rente” is de rente die wordt betaald op Amerikaanse staatsschulden die in handen zijn van het publiek, inclusief binnenlandse en buitenlandse bronnen. “Bruto rente” omvat ook rente die wordt betaald aan Amerikaanse overheidsfondsen (zoals Social Security) en andere overheidsrekeningen met Amerikaanse schulden.
Elke dollar die wordt gebruikt om rente te betalen over de stijgende schuld is een dollar die uit je zak wordt gehaald en naar Amerikaanse schuldbezitters wordt gestuurd, inclusief die in Japan, China en andere buitenlandse landen.
Je kunt dit niet voor altijd uitstellen
Maar hier is het probleem. De VS kan niet zomaar rekenen op buitenlanders die hun schulden/obligaties blijven kopen, aangezien steeds meer van hen zich van de dollar gaan distantiëren.
Andere landen hebben ongeveer $ 8,1 biljoen aan Amerikaanse federale schulden — en dat is exclusief de vele biljoenen extra overheidsschulden die ze ook hebben. Het is dus echt veel.
Als de trend zich voortzet, kan dit ernstige problemen voor de VS opleveren.
Maar het gaat niet alleen om de-dollarisatie; het gaat ook om verstandig fiscaal beheer.
Denk hier eens over na vanuit het oogpunt van een niet-Amerikaan: zou die een land dat zo onverantwoordelijk omgaat met zijn financiën blijven vertrouwen om het grootste deel van zijn reserves te behouden?
Bedenk dat vorig jaar twee van de drie grootste kredietbeoordelaars, Moody’s en Fitch, hun vooruitzichten voor de Amerikaanse staatsschuld naar beneden bijstelden. Een van de belangrijkste redenen voor de verlaging was, u raadt het al, de stijgende rentebetalingen.
En u kunt zien waar ze vandaan komen.
De rente op de schuld is nu de op één na grootste budgettaire uitgave. In feite geeft de VS al meer uit aan rentebetalingen dan aan nationale defensie. Binnenkort zal het meer uitgeven aan rente dan aan welzijn en onderwijs samen. Hoe houdbaar is dat?
Dat is het niet. Maar we weten dat de VS niet in gebreke zal blijven met de aflossing van hun schulden, want dat zou politieke zelfmoord zijn voor de top. Het enige alternatief voor hen om het systeem te redden is door de dollar te devalueren.
Devalueren of sterven.
Ik weet dat de meeste mensen niet geloven dat devaluaties van valuta kunnen plaatsvinden in hoogontwikkelde landen zoals de onze. Maar het is duidelijk dat het kan.( Nvdr: voor de Euro was devalueren heel gewoon in Italië en Griekenland)
Het fiat-valutasysteem nadert zijn einde en daarmee komt een monumentale verschuiving in het monetaire systeem.
Deze verandering zou een ramp kunnen betekenen voor de onvoorbereiden, maar biedt ook een zeldzame kans op enorme winsten.
Ik denk dat de enige manier om de staatsschulden af te lossen is door geen rente te betalen. Maar daarmee kunnen de staten ongetwijfeld niets meer lenen. Waarom zou je dat risico nemen?
Hoe maak je “enorme winsten” op devaluaties? Het lijkt mij dat de schulden alleen nog kunnen worden afgelost door financiele trucs.
Volgens Zerohedge bedragen de federale schulden en verplichtingen 93% van het totale vermogen van het land. Andere schulden (huishoudens, gemeenten) niet meegerekend lijkt het. https://www.zerohedge.com/economics/federal-fiscal-burden-consumes-93-percent-americas-wealth
Overigens gaat het nieuws in NL veel te veel over Amerika. In Europa speelt dit probleem ook maar lijkt het taboe te zijn. Zolang de dollar wordt gebruikt voor internationale betalingen, zal deze nog enige waarde hebben. De euro is alleen maar gebakken lucht met evenveel waarde als de ijdele bek van Heks Ursula.
Nou dan maar deze methode:
je pakt gewoon de in jouw land uitstaande $ tegoeden af van hen die tegen je zijn
en het boemerang effect is in werking gezet.
niemand die het door heeft , jij wel?
@Kobus
Je bedoelt denk ik dat je in plaats van rente betalen, direct betaalt op de hoofdsom. De “schuldbezitters’ gaan dan het bonnetje pakken (minder inkomsten/verliezen). Dat is iig einde euro (?). Wie zijn in hooflijnen eigenlijk die schuldbezitters (raar woord)? En wat denk je gaan de effecten van deze maatregel zijn op de Nederlandse economie ?
Inderdaad zoiets. Ik had het hierboven niet handig geformuleerd.
Hoe men schulden gaat aflossen die eigenlijk niet af te lossen zijn? Waarschijnlijk hoef je alleen maar naar het verleden te kijken om te weten tot wat voor wanhoopsdaden men kan overgaan.
Wie de “schuldbezitters” zijn? In elk geval de Europese Centrale bank en (in de US) de FED. Die het uiteindelijk op het collectief gaan verhalen waarschijnlijk. Wat mij betreft zijn de politici en politieke partijen aansprakelijk. Die schulden zijn hun beslissingen geweest.
@Kobus
Als de schuldeiser de hoofdsom niet terugkrijgen, kunnen de schulden geherstructureerd al dan niet lage rente cq langere looptijd.
Aan zo’n verhaal zitten altijd twee kanten, schuldeisers niet ook boter op hoofd met overkreditering politici?
“schuldeisers niet ook boter op hoofd (enz)”. Zeker. Maar die zijn de Russische obligaties van voor de revolutie vergeten. Mijn oma had er een aantal geërfd. Die waren niets waard maar leuk om verhalen over te vertellen.
En dat is alleen nog maar de staatsschuld. Als je de schulden van private personen en bedrijven daarbij optelt kom je uit op $90 biljoen (cijfers van 2022, is dus beduidend meer inmiddels).
https://www.statista.com/statistics/1083150/total-us-debt-across-all-sectors/
Want Amerikanen lenen overal voor. Als ze op vakantie gaan, een auto kopen, een studie, lenen doen ze allemaal. Een goede credit rating is dan ook van levensbelang anders kun je niet meer lenen. Met bedrijven is het niet beter. Die zitten ook allemaal tot aan hun nek in de schulden.
Dit is vanzelfsprekend een voorspelbaar gevolg van een inflatoir monetair stelsel: als geld minder waard wordt moet je het nu lenen en uitgeven zodat je later relatief minder hoeft terug te betalen. Tegelijkertijd kan dit niet goed aflopen. Ook nu moet je jezelf afvragen of het onderdeel is van een groter plan en dat lijkt wel zo te zijn. De schulden zullen niet afbetaald worden. Op enig moment vindt er een ‘great reset’ plaats waarbij de USD wordt vervangen door een CBDC. Als je je hier tegen wilt beschermen met goud, andere edelmetalen of grondstoffen, en misschien wat aandelen, bedenk dan dat je in de meeste gevallen geen eigenaar daarvan bent. Als het bewaard wordt door een derde partij heb je niet meer dan een claim op die goederen. Tenzij je het in een kluis legt of het in je tuin begraaft, bitcoin is eigenlijk het enige wat je echt zelf kunt bezitten, vooropgesteld dat het op een zogenaamde hardware wallet staat.
“Als het bewaard wordt door een derde partij heb je niet meer dan een claim op die goederen.” Dat is niet per se zo. Wel is het zaaks te checken of je de eigendom hebt verkregen of niet. Beslag door de fiscus blijft een heikel punt. Als beslag op bitcoin niet mogelijk is, wat waarschijnlijk wel zo, wordt de wet op dat punt aangepast, vrees ik met grote vreze.
Het geld op een bank is in ieder geval niet meer dan een claim op dat geld omdat je het in zowel technische als juridische zin hebt uitgeleend aan de bank. Natuurlijk beloven ze plechtig om het aan je terug te betalen, maar als dat niet lukt dan ben je afhankelijk van overheidsgaranties.
Als een broker aandelen voor je bewaart, of je edelmetalen, dan heb je volgens mij eveneens weinig meer dan een claim daarop. Zij bewaren het voor je immers. Als de broker, of iemand bij de broker, ermee vandoor gaat, dan zul je moeten wachten op de resultaten van het juridische systeem.
Het bitcoin netwerk is decentraal. Als ik mijn private sleutel niet geef, kan niemand er bij komen.
@ Zafod Dat ze het voor je bewaren, zegt niks. Je hebt een claim op grond van bewaarneming. En je hebt een claim op grond van eigendom. Tenzij je de eigendom niet gekregen hebt. Je jas in een garderobe kan je ook claimen op grond van eigendom. Net als je uitgeleende fiets. Die je ook kan claimen op grond van de uitlening.
Vermoedelijk kan de belastingdienst beslag leggen op je bitcoin. Dat de dienst er niet bij kan komen, is een ander probleem. De belastingdienst zou je een torenhoge boete op kunnen leggen, mocht je ondanks het beslag toch overgaan tot het doen van betalingen.
@Zafod. Dat je geld hebt uitgeleend aan de bank zegt niets over de eigendom. Het punt met geld is dat je er nimmer het eigendom van gekregen hebt. Ware dat anders geweest, had je dat als je eigendom kunnen opeisen. Geld wordt gezien als soortgoed. Net als suiker. Door vermenging kan je niet meer zien welke korrels van jouw zijn. Met als gevolg dat je niet meer kan aanwijzen wat jouw eigendommen zijn. Je verliest door vermenging de eigendom. Met geld doet zich hetzelfde voor. Het bedrag weet je wel. Maar om welke munten het gaat, is niet aan te geven. Plus een bank geeft het geld weer uit. Als dat uitgeleende geld jouw eigendom zou zijn, zou jij je geld terug kunnen vragen bij degene die het heeft. Je bent de eigenaar ervan nietwaar. Dat zou het geldverkeer erg onzeker maken.
Toiletrollen zijn ook soortgoederen. Kan je door vermenging de eigendom verliezen of verkrijgen.
@Zafod
“Ook nu moet je jezelf afvragen of het onderdeel is van een groter plan en dat lijkt wel zo te zijn.”
De Mackinder hearland theorie? Nee, ik denk je hebt een andere theorie. Ben ik zeer benieuwd naar! Wiens plan zou dat zijn? Hoe zou het eruit zien? En waarom lijkt dat zo te zijn? Vragen, vragen, vragen.
Zolang devaluatie (/informele belastingheffing) mogelijk/draagbaar is, blijft het systeem wat we nu hebben, bestaan. Een brood moet niet van de ene dag op de andere een miljoen gaan kosten. Maar zolang je dat duurder geworden brood kan kopen, is er niet veel aan de hand. Zodra basisscholen hun leerlingen een ontbijtje gaan aanbieden, wordt het tijd om eens achter de oren te krabben. Sowieso is ons systeem kwetsbaar. Het steunt op vertrouwen. Als dat er niet meer is, valt het om. Bos zei niets voor niets dat een ton gegarandeerd is. Ik wed als ik aan het loket had gestaan met de vraag waar blijft mijn ton, ik te horen had gekregen dat ik nog slechts aanspraak kon maken op bijvoorbeeld tienduizend piek. Begon de herstart wederom met wantrouwen.
Met betrekking tot de garantieverplichting, geldt ook een meldplicht. Je moet melden dat je aanspraak wilt maken op de garantiestelling onderbouwd met een bedrag. Doe je dat niet, krijg je niets.
Hopelijk kan je dan aantonen om welk bedrag het gaat. Wat nu als internet er bij een super ramp uitgaat? Is een ouderwets papieren bankafschrift zo gek nog niet.
Hieronder een link naar een video over hoe het financiële systeem in elkaar steekt. Het is inmiddels een klassieker aan het worden.
Er kan een verborgen agenda inzitten om ons voor te bereiden op een ander systeem.
De film is namelijk nog steeds online dat is een Indicator dat het toegestaan wordt. Deze uitgave is drie jaar geleden op YouTube geplaatst echter het was er al veel eerder. De productie datum was 2008.
Duur twee uur en vier minuten.
Het zal veel inzicht brengen voor de leken het is namelijk goed toegelicht met praktische voorbeelden. .
https://m.youtube.com/watch?v=3FvKzSBSQcc&pp=ygUSemVpdGdlaXN0IGFkZGVuZHVt
@Overnight
Rare tussenkop:
“Je kunt dit niet uitstellen”
Verder alles door elkaar in dit artikel:
– toename schuld
– toename kosten schuld
– de begroting
– ratio schuld – inkomen
– gedrag uitleners (“schuldbeziiters”, raar woord)
– devalueren
en tenslotte de niet logische conclusie:
“Het fiat-valutasysteem nadert zijn einde”
De logica ontgaat mij. Jammer, want ineressant onderwerp.
1.
Als de uitgaven in evenwicht worden gebracht met inkomsten en de nationale schuldquote niet verder stijgt, waarom nadert dan het einde van het fiat-valutasysteem?
2.
Komt er alsdan niet ‘gewoon’ een ‘nieuw’ /fiat-valutasysteem?
uit je punt 1. begrijp ik dat je de bedoeling van de ‘door elkaar punten’ niet begrijpt. DE punten van Casey zijn dat de schuld én de schuldquote alleen maar blijven toenemen. Wanneer dan een steeds groter deel van de belastingopbrengsten nodig is om de stijgende rente op die stijgende schuld te betalen, gaat er van alles stuk. Niet in het minst het vertrouwen in dollar en US schuld.
Mbt tot je punt 2. zou best kunnen dat er een nieuw fiatsysteem komt, misschien wel op basis van goud. Maar wat denk je dat bij het in elkaar storten van het huidige fiatsysteem, met jouw dollars en spaargeld gebeurt? Daar waarschuwt hij (en ik ) voor. Tegen de tijd dat ze met schelpjes of CDBC’s in de weer gaan, ben jij je geld kwijt.
Je hebt gelijk, heb het artikel van Doug Casy nog twee keer gelezen. Davalueren, lijkt alweer 24 jaar geleden. hij schijnt te denken dat devalatie onontkoombaar is, maw de dollar wordt minder waard. Ok holler en holler, en hij denkt dat het scenario is devaluatie en dat dat einde fiat-systeem zal betekenen. Ben zelf nog niet zo ver (japan scenario, tij kan nog gekerd worden). En instorten, ik zou zeggen meer of minder snel slechter worden.
@Zafod
Je zegt:
Want Amerikanen lenen overal voor. (…) Een goede credit rating is dan ook van levensbelang anders kun je niet meer lenen. Met bedrijven is het niet beter.
Ok, het is of lenen of niet mogen lenen, geen punt dus. Dus hoezo levensbelang? Het is toch zo dat degene die geld uitleent, het terug wil hebben, ja zeker een risico neemt.En als je niet kunt betalen ben je een kale kip dus. Maar het leven gaat door.
Verder stel je:
“Dit is vanzelfsprekend een voorspelbaar gevolg van een inflatoir monetair stelsel: als geld minder waard wordt moet je het nu lenen en uitgeven zodat je later relatief minder hoeft terug te betalen. Tegelijkertijd kan dit niet goed aflopen. ”
Ook hier geld mijn voorgaande commentaar, leen je veel, stijgt het kale kip risico voor de kip zelf, maar het leven gaat door. Dat weet je van te voren. Meeste mensen nemen het risico, weten de schuldeisers (aka schuldbezitters”?) ook, niet waar?
En vanwege deze van jou:
“vanzelfsprekend een voorspelbaar gevolg van een inflatoir monetair stelsel”
En iets wat opblaast, zou dat leeg kunnen lopen?
@Bertuz, inderdaad, maar vertrouwen eerder geloof, want ik denk niet dat de gebruikers van het geld -inclusief mij zelf- precies begrijpen hoe het zit. Na de herstart moet er eerst weer vertrouwen worden opgebouwd. Je kunt dan in feite alleen nog je ‘geld’ (wat dat ook moge zijn) steken in een wederpartij die je vertrouwt. Wor je van een high thrust society een low thrust society. Of misschien iets met “Souvereiniteit in eigen kring” zoals niet lang geleden een artikel hier op dit forum.
“Grappig, mensen die geen geld hebben, zijn nu opeens financiele expert….”.
De kans dat de Verenigde Staten hun schulden niet meer kunnen betalen, is extreem laag. De Verenigde Staten profiteren van het uitgeven van schulden in hun eigen valuta, die tevens de wereldwijde reservevaluta is… Nobody cares….
Ze vergeten je te vertellen hoeveel landen, grote schulden hebben die terug betaald moet worden aan de US…
“A national debt, if it is not excessive, will be to us a national blessing.”
De netto rijkdom van de VS bedraagt meer dan $ 135 biljoen. Hier is waar dat geld zich bevindt.
https://www.barrons.com/articles/net-wealth-is-over-135-trillion-where-that-money-resides-d722c9c6
Dit is weer onze wekelijke Amerikaanse Hit Piece…. Terwijl de EU economie is en blijft een grote puinhoop…
Neem Duitsland bv hun afhankelijkheid van export maakte het bijzonder kwetsbaar voor veranderingen in wereldwijde handelswijze, en het bredere structurele probleem voor de Duitse economie was het gebrek aan werknemers. Zonder migranten arbeiders zou deze Duitse economie gewoon instorten.
De echte uitdagingen voor Duitsland zijn vergrijzing, onderinvestering en te veel bureaucratie. Duitsland worstelt elke dag om hun hoofd boven water te houden. En NL is afhankelijk van Duitsland. Het was de enige G7-economie die vorig jaar kromp en zal dit jaar opnieuw de langzaamst groeiende economie van de groep zijn, volgens onze laatste prognoses. Sommige deskundigen zeggen dat het Duitse economische model onherstelbaar kapot is.
En vergeet niet dat 50+% van hun energie komt uit Amerika..
Eind 2023 rapporteerden 13 van de 27 EU-landen een schuld/bbp-ratio van meer dan 60,0%, terwijl vijf EU-landen een schuld/bbp-ratio van meer dan 100,0% rapporteerden: Griekenland registreerde de hoogste schuld/bbp-ratio met 161,9%, gevolgd door Italië (137,3%), Frankrijk (110,6%), Spanje (107,7%) en België (105,2%).
De beurs vandaag:
S&P 500 5,423.19 +78.80 (+1.47%)
Dow Jones Industrial Average 39,683.71 +326.70 (+0.83%)
NASDAQ Composite 17,158.68 +378.07 (+2.25%)
Voor deze kapitalist is het vandaag zo’n $54.000+ kassa, ik lach me rot in Amerika…
@Tichmann
“En vergeet niet dat 50+% van hun energie komt uit Amerika.”
Als jullie nu eens oprotten uit de Oekraine en wij gewoon weer russische grondstoffen kunnen exploiteren… Marshall hulp is nu wel afbetaald. Wellicht nog wat afspraken maken over defensie wereld waterwegen. Trump zag het goed toen hij die Duitsers zat uit te lachen over hun energie afhanelijkheid van rusland. Kunnen jullie gelijk even die pijplijn repareren?
El_Paso is verdwaald….
Uit gerechtelijke EU documenten blijkt dat de huidige voorlopige schatting van Nord Stream van de kosten om de pijpleiding te ontwateren en te stabiliseren, een volledige reparatie uit te voeren en de verloren gasvoorraad te vervangen tussen 1,2 miljard en 1,35 miljard euro ligt.
Wie gaat dat betalen?
Niemand, want bv Duitsland heeft nu nieuwe contracten getekend om energie naar Duitsland te transporteren. Het is geen verlies, maar een aanwinst voor vele landen om niet afhankelijk te zijn van Rusland.
Sommige Europese functionarissen suggereerden aanvankelijk dat Moskou zijn eigen pijpleidingen had opgeblazen, een interpretatie die door de Russische president Vladimir Poetin als “idioot” werd afgedaan.
In plaats daarvan heeft Poetin de schuld gegeven aan “Angelsaksen”, waarbij hij de term van het Kremlin gebruikte voor de VS en Groot-Brittannië, natuurlijk zonder enig bewijs te leveren.
El_Paso “Wellicht nog wat afspraken maken over defensie wereld waterwegen.?”
Het zal misschien als een verrassing komen, maar het is niet de taak van Amerika om de “wereld waterwegen” te beschermen.
Wat er gebeurde is, dat de US Navy beschermde US belangen in het Midden-Oosten.
De EU nam daar gewoon (mis)gebruik van deze bescherming , zonder ooit één cent te betalen voor deze beveiliging. De US kopen geen olie meer in deze regio, de US Navy halen hun anker op. En de EU staat daar nu met hun broek naar beneden te huilen.
Amerika kocht een hoop olie uit het Midden-Oosten, omdat het goedkoper was dan het zelf te produceren, terwijl Amerika op één grote olie/gas bel drijft.
Ook is de US Armed Forces 30 jaar geleden uit de EU vertrokken. Alleen een kleingedeelte is nog aanwezig.
Vergeet niet, dat de US Armed Forces zijn daar op uitnodig van het land, waar ze verblijven. bv Polen zijn zeer blij dat ze daar zijn.
https://www.youtube.com/watch?v=gIHFtCftcDA
U.S. soldiers with 2nd Battalion, 12th Cavalry Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, 1st Cavalry Division arrive in Poznan, Poland, July 16, 2020. The unit is deployed from Fort Hood, Texas, to participate in Defender-Europe 20, Phase II, at Drawsko Pomorskie Training Area, Poland.
El_Paso: “oprotten uit de Oekraïne”.
Amerika zit niet in de Oekraïne. Deze “oude” wapens die ze zg “gekregen” hebben van de US, stonden klaar voor vernietiging. Om ze naar de Oekraïne te sturen is een “Win Win situatie”.
De geldteller staat nu op 61+ miljard dollar en het is de “Oekraïense Security Supplemental Appropriations Act van 2024”, en die 61 miljard dollar moeten ze netjes terugbetalen, het is geen cadeautje..
Het is nog 83 dagen tot Trump herkozen wordt, en deze oorlog zal voorbij zijn…
Dit is allemaal makkelijk op te zoeken en onmogelijk te verzinnen.
Aan Karel
Het is nog 83 dagen tot Trump herkozen wordt, en deze oorlog zal voorbij zijn
Volgens jou is El Paso verdwaald wat betreft financiële analyse. .Maar jij verkoopt de huid voordat de beer geschoten is. En ben nog steeds me de schaduw wereld bezig en niet waar de sturende krachten zitten. De boel moet kapot op elk gebied anders is er geen reden voor een Reset.
Juist jouw verlosser heeft dat wakker geschud en de hele wereld gaat het langzaam oppakken. Namelijk wat hij de “Deep State” noemde.
Maar goed omdat je graag voorspellingen doet met het aantal dagen wanneer deze uitkomt. Doe ik een tegenbod die niet zo duidelijk is als je goed gelovig bent.
Als eerste zal er weer geprobeerd worden hem via een aanslag weg te helpen maakt niet uit welke nationaliteit erachter zit.
Dan heb je nog de opties dat er valse vlag of werkelijke bomaanslagen in het land zelf plaatsvinden. Onder de noemer van sleeper cellen die actief geworden zijn. Onder die context kan men dan een noodtoestand van een staat in oorlog uitroepen en de verkiezingen uitstellen. Of het leger gaat ingrijpen om het clowneske gedoe waarin ze verkeren bij te stellen.
Mijn voorspelling is
Jouw verlosser staat over 83 dagen niet aan het roer.
Mijn gevoel zegt dat hij wel aanslagen zal overleven.
.
El_Paso 13-08-24 at 20:27
Marshall hulp is nu wel afbetaald?
https://nl.usembassy.gov/our-relationship/marshall-plan-1947-2017/
Neem bv Nederland: onder het Marshallplan ontving Nederland (GRATIS) meer dan $ 1,1 miljard (en dat waren dollars uit 1947, wat is 14+ miljard in 2024). Het was de vijfde grootste ontvanger (na Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en West-Duitsland). Het ontving de grootste hoeveelheid hulp $109 per hoofd voor de bevolking.
Het Marshallplan was geheel gratis, betaald bij de Amerikaanse belasting betaler..
Een Land lease moet terugbetaald worden..
Het Koninklijk Huis stak een namelijk groot bedrag schandalig in hun zak. bv Wilhelmina reed rond in een Rolls-Royce met een bekleding gemaakt van mink, tijdens de 1953 watersnood..
Deze auto stond tentoongesteld bij het Petersen Automotive Museum in Los Angeles rond 1980.
Het werd verkocht rond 1988 (?) aan een onbekende autoliefhebber… Deze verkoop informatie is vaag…
Achteraf gezien was dit bedrag, $1,1 miljard betaald aan NL een zéér grote vergissing, omdat het werd verkwanseld bij de overheid. (According to the US government) bv Om het Nederlands leger naar Nederlands-Indië te sturen dat koste een grote hap geld, en wat absoluut niets voor de bevolking opleverde.
Dit geld was bedoelt voor de NLse bevolking, die een hoop armoede en ellende hebben gezien na de WOII oorlog en er voor vele jaren er niet veel beter van zijn geworden…
Omdat deze Nederlands-Indië oorlog voeren (Tegen het advies van de US) was een grote fiasco…
This information is released bij the National Declassification Center. (NDC)
Er zijn nog meer lange verhalen, hoe de bevolking voor gek werd gehouden bij de overheid in die tijd. Als ik tijd heb…
Verders alles goed…
Vertel die verhalen maar @Karel Tichmann als je een keertje zin hebt. Of beter nog, stuur ze in als artikels.
Want die omhooggevallen Familie Flodder mag best af en toe in het echte zonnetje worden gezet. De Telegraaf schrijft elke dag een juich-stukkie over hoe leuk Maxima er weer uit ziet (volgens hen dan). Maar de hoofdredacteur van dat vod krijgt nooit een lintje. Wat dat betreft hebben de Flodders wel gevoel voor humor.
Op de Garistelijke Lagere School vroeger, leerde ik dat de Familie Flodder in WO II eigenhandig de moffen hadden verslagen, vanuit het verre Londen. Dat geloofde ik toen al niet maar die leraren meenden het serieus, net zoals ze geloofden dat God ze persoonlijk had benoemd als goede herders van dit land. Het waren niet de slimsten.
Ook was het (verhaal dat ik hoorde) mooi dat de Familie Flodder, als ze naar de USA gingen, gewoon in de rij voor de immigration moesten aanschuiven en niet de VIP behandeling kregen waarop ze recht meenden te hebben. Dat zagen de Amerikanen prima, want waaom zouden ze?
@Tichmann,
ja was gratis, humor. En idd verder wat jij en Kobus zegt.
Nog 82 dagen. Dan staat de debt clock weer een triljoentje hoger. Jij denkt dit is, zeg komende vier jaar, ‘sustainable’? Of gaat orange man wat bezuinigen op de Navo?
“De beurs vandaag:
S&P 500 5,423.19 +78.80 (+1.47%)
Dow Jones Industrial Average 39,683.71 +326.70 (+0.83%)
NASDAQ Composite 17,158.68 +378.07 (+2.25%)
Voor deze kapitalist is het vandaag zo’n $54.000+ kassa, ik lach me rot in Amerika…”
Ik maak hieruit op dat je een forse aandelenportefeuille hebt van zo’n $5 miljoen, volledig belegd in de VS. Hierdoor vertaalt elke procent stijging in de financiële markten zich naar +$50k voor jou. Mag ik je daar om te beginnen mee feliciteren. Vervolgens wil ik toch graag een woord van waarschuwing uitspreken omdat de koersen hoog staan. Ook heeft iemand als Warren Buffett heel veel aandelen verkocht en houdt hij een grotere cash reserve aan dan ooit. Andere bekende miljardair beleggers waarschuwen voor weinig florissante toekomstscenario’s. Persoonlijk denk ik dat het nog wel wat hoger kan op de aankomende rente verlagingen, misschien wel tot in 2025. Daarna heb ik er een hard hoofd in en ga zelf steeds meer omzetten naar grondstoffen.
Hoi Karel,
Even de humor zien he. Verdwaald? We zijn het bijna eens.
“Het is nog 83 dagen tot Trump herkozen wordt, en deze oorlog zal voorbij zijn…”
Je bevestigt mijn punt, dank daarvoor!
Jammer dat die (oude) wapens zoveel doden opleveren, win win win. En die nieuwe wapens, presteren die een beetje?
Idd slim om die goedkope olie uit het MO te kopen, is gewoon slim van ze. Daarom idd ook al die Amerikaanse bootje op die waterwegen, wat ik al zei.
Je zegt “Het is geen verlies, maar een aanwinst voor vele landen om niet afhankelijk te zijn van Rusland.”
Zei ik dat dan? Je hebt daar gelijk in, niet afhankelijk zijn van een leverancier, maar was wel goedkoper. Nu niet meer nu alles is omgeschakeld. Nu afhankelijk van nieuwe leverancier.
Over die pipeline: je weet vast ook wat je geliefde Biden daarover zei:
Pres. Biden: “If Russia invades…then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.”
Reporter: “But how will you do that, exactly, since…the project is in Germany’s control?”
Biden: “I promise you, we will be able to do that.”
Amerika niet in Oekraine? Nu al vergeten wat bijv. mevrouw Nuland zij?
“Fuck the EU” .
“niet afhankelijk zijn van een leverancier”
Het wijzen op afhankelijkheid is zo en zo statisten demagogie.
In de moderne internationale vrije markteconomie is zo en zo alles met elkaar verweven, en iedereen afhankelijk van elkaar.. Diepgaande verwevenheid, en zo is ‘afhankelijkheid’ onderdeel van het vrije marktdenken en vrije economie. Afhankelijkheid zou er dan normaal gesproken voor moeten zorgen dat men vriendelijke relaties met elkaar onderhoud, dus het heeft tegelijkertijd een disciplinerend effect. Economische relaties kunnen bijdragen tot behoud van vrede.
Je kunt er zeker van zijn dat als iemand met een verhaal van afhankelijkheid komt, waar je dan af zou moeten, dat je dan te maken hebt met een sluwe vos, leugenachtige draaier of demagoog, die hele andere motieven heeft voor zijn logica dan hij pretendeert te hebben.
Tichmann is een politieke ‘salesman’, die dingen verkoopt, pro Amerikaanse blufpoker en propaganda.
Maar ze hebben toch gelijk, Amerika zit vol met schulden en de bevolking leeft in armoede en ellende…
https://www.youtube.com/watch?v=bO2sdeGRU3s
https://www.youtube.com/watch?v=PukEG7P4ihI
https://www.youtube.com/watch?v=0rUAKfEXO4E
https://www.youtube.com/watch?v=9rGBvptF6x8
https://www.youtube.com/watch?v=x71U6wsz1KA
haha nice Rat Rods!
Ik ken Doug Casey niet, tja, misschien is het wel “onze wekelijkse Amerikaanse Hit Piece…”
Even snel gegoogled: Doug Casey is a world-renowned investor and author of six books; his “Crisis Investing” was on the New York Times bestseller list for 29 weeks, including 11 weeks at #1.
Ik begrijp hij is bijna net zo welvarend als jij!
t zal wel meevallen met die armoede, maar staatsschuld en begrotingstekort /lijken/ /mij/ wat hoog, net als in de EU.
Tis me een Magisch Wonderland daar. Iedereen is rijk. Iedereen is gelukkig. Iedereen zit niet aan de Xanax of Fentanyl of zo. Iedereen rijdt in een Ferrari (of andere dure auto die niet in MW gemaakt is). Alle dames zijn mooi en leuk. Alle mannen zien er uit als Ken (van Barbie) en hebben een 10″ jongeheer. Elke dag is het feest. Het is net een goot Disneyland maar dan is alles echt.
Te-ring, was ik in The 80’s er toch maar gaan studeren en had ik alle magie zelf mogen meemaken… (haha, nee).
Enjoy..
https://www.youtube.com/watch?v=c38Rs6WzIRo
https://www.youtube.com/watch?v=irBCR31yCsc
Niemand weet wat te hoog of te laag is. Men houdt 60 procent aan van het bruto binnenlands product. Een (particuliere) huizenkoper kan 4/4,5 maal zijn “bruto binnenlands product” lenen. Op dit moment. Is stukken hoger geweest in een recent verleden.
Interessante ‘clock’ overigens (zie link in artikel) met veel statistieken. Helaas alleen over de US. Hoe zouden de cijfers voor NL zijn?
Onder de streep (en als ik eea goed gelezen heb):
Assets per citizen: $625,866
Liability per citizen: $646,171
Tel uit je winst in het Magische Wonderland. En wie gaat dat betalen?
In Amerika zijn de kosten voor schuldaflossing nu hoger dan de defensie-uitgaven, en de rentelasten zullen naar verwachting verder stijgen. Dus zo slecht doet Nederland het nog niet 😂 😂 🤑
Comments are closed.