Omtzigt is “niet van Teflon” en hij verklaart daarmee zijn emoties over mensen die in de knel zitten.

Hij zegt in zijn HJ Schoo lezing:  “vanwege het doorgeslagen neo-liberalisme, waardoor mensen vermalen worden”. En ziet als oplossing dat het kabinet taken en regie terug moet halen van de EU.

Hoe is dat te rijmen met de tegenstrijdigheid: “Ik wil terug naar een sociale markt economie, met een grotere rol voor de overheid” , mag u mij uitleggen. Net als de eerdere tegenstrijdigheid dat door het “doorgeslagen neoliberalisme mensen vermalen worden”.

Is het niet zo dat door steeds meer overheidsmaatregelen, ingrepen in marktwerking: van huizen, lonen, toeslagen, etcetera alleen maar meer ontevredenheid en misstanden zijn ontstaan? Niet waar, Hugo?

Ook het Sociaal Cultureel Planbureau constateert dat steeds meer, 60%, burgers zich door de politiek buitengesloten voelt. Of dat nu komt omdat de minderheden in de slachtofferrol beter geholpen worden door de middengroepen af te knijpen, laat ik nu even in het midden.

Doorgaand met Omtzicht: wanneer we tientallen jaren steeds meer overheidsinvloed, regels en EU hebben gekregen en we zien tegelijkertijd steeds meer gemangelden, ontevredenen en mensen in de knel. Zou dan niet eens het kwartje bij de politiek en een econometrist moeten vallen, dat méér overheidsinvloed averechts heeft gewerkt en dat we beter over minder overheid zouden moeten gaan nadenken?

Beste Pieter, zelfs als er geld voor is, kan de overheid niet eens de mensen van Groningen, Limburg of toeslagen affaire goed helpen. Laat staan al die anderen. Draai de boel eens om en ga met minder regels aan de slag. Zodat het überhaupt niet zover komt en mensen zich niet gehoord voelen.

PS Zullen we Omtzicht het boekje ”Economics in one lesson” van Hazlitt cadeau doen”? Want zo moeilijk zijn de overheidsoplossingen niet.

14 REACTIES

    • Heel verstandig van Erdogan. Het zat er ook al duidelijk aan te komen en ze gaan dat lidmaatschap krijgen. De coupe van 2016 gesteund door het westen laat zich niet onbeantwoord.

  1. Een aardige sociale overheid brengt mensen in een staat van slaapwandelende afhankelijkheid. Zou het kwartje vallen om zichzelf onnodig te maken?

    Het is vandaar dat Aristoteles een democratie als tiranniek zag, tenzij het een plattelandsdemocratie zou zijn, waar in het laatste geval de overheid spontaan klein zou blijven vanwege de koppige vrijheidslievendheid van de plattelandbewoners, en de koppige hechting aan eigendom en zelfstandigheid. De massademocratie broed ambitieuze politici, legers van bureaucraten, demagogie, veeleisende mobs, en incompetentie. En door de efficiëntie van moderne productiemethodes komt er steeds meer ruimte vrij voor legers van bestuurders..

  2. “Zullen we Omtzicht het boekje ”Economics in one lesson” van Hazlitt cadeau doen”

    Economie is omstreden, het draait immers allemaal om begeerte, dat kan stabiel zijn maar ook alle kanten uitgaan…

    Beter twee boeken van Herbert Spencer cadeau geven dan economische dogmatiek… Uit die boeken kunnen politici leren dat hun beleid veelal op geloof is gebaseerd. Die staan vol met voorbeelden van foutief beleid op basis van geloof die ze steeds maar herhalen. Dat zou dan een cursus ‘hoe maak ik mezelf onnodig zijn’, wellicht heeft men toch liever pretentieuze economische theorieën? Ze delen wel de insteek ‘we willen ergens in geloven’, en ‘des meer pretentieus, des te beter’.

    • Economie is de koningin van de sociale wetenschappen. En draait om de allocatie van schaarse middelen. Veel is op geloof gebaseerd. Als je straks naar bed gaat, zou je best weleens kunnen komen te overlijden. Als je je morgen in het verkeer begeeft, zou je weleens dood gereden kunnen worden. Toch ga je naar bed. Toch stap je morgen in je auto of in de trein. Hoe dat uitpakt, weet je niet.

      • Eens, dus misinformatie bestrijden is dan zinloos. Wordt wel beetje nihilistich zo, niet waar?

      • Volgens mij is alles zinloos of alles zinvol. Want wie maakt uit wat zinloos is en wat zinvol.

      • Atheïsme leidt tot zinloosheid op de grootste schaal, het leven heeft dan slechts allerlei zin op kleine schaal, maar er is geen ‘final purpose’, en dus uiteindelijke zinloosheid. Maar je kunt wel allerlei kleine zinvolheid bedenken, jezelf in leven houden is bijvoorbeeld zinvol op kleine schaal, op grote schaal heeft het bedenken van het maken van regels om samen te leven zin of ‘nut’, etc.

  3. Omtzigt kan naar Oekraiene, daar kan hij meehuilen met de moeders die hun zonen zijn verloren in een oorlog die zijn partij steunt.

  4. Zijn er eigenlijk al filmpjes te zien waarop Pietertje staat te huilen, schreeuwen en stampvoeten? Die lijken mij best grappig.

    De partij van Pietertje lijkt parlement en kabinet nogal te gijzelen. Ze lopen telkens te klieren als zij hun zin niet krijgen. Hebben ook de bek vol over ‘rechtstatelijkheid’ en ‘democratie’. Maar intussen bedrijven ze ordinaire machtapolitiek. Als Schoof een beetje karakter heeft blaast hij de boel op en schrijft hij nieuwe verkiezingen uit.

    Niet dat dit iets gaat veranderen. Want is het kabinet nou Wilders/Schoof 1 of eigenlijk Rutte 5

    @jhon Ik denk niet dat de EU zich hier druk om maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in