Een chemicus die als een moderne Mendelejev probeert aan te tonen dat bijna alles wat er mis gaat in de samenleving, te verklaren is door het idiotiek systeem van dwang aka overheid. De Staat is een majeure inhibitor in de natuurlijke reacties die tot een bloeiende samenleving leiden, maar zij doet zich graag voor als katalysator.
De eerste Wet van Hijseenberg luidt dan ook: "Als er een ministerie voor is, gaat het mis" .
Dit is een geupdate versie van “money, banking and the Fed”
https://www.youtube.com/watch?v=iYZM58dulPE&ab_channel=misesmedia
Nu met een bespreking van de housing bubble/ de crisis in 2008, de ‘ bubble of everything’ , Covid reactie en het gevaar van CBDC.
https://www.youtube.com/watch?v=Mn_fA710Lf8
De Federal Reserve is een publiek-private instelling met een unieke structuur. Het is een “agentschap” van de federale overheid, maar het opereert op sommige manieren onafhankelijk van de overheid.
En staat onder toezicht van Congress.
Elke grote economische recessie van de afgelopen 110 jaar draagt het stempel van de Federal Reserve. Sterker nog, zolang de Fed bestaat, heeft het de US economie heen en weer geslingerd tussen inflatie en recessie. Toch hebben Amerikanen het, verrassend genoeg, getolereerd.
Maar we moeten niet verwachten dat dit eeuwig zo zal blijven. We hadden drie centrale banken vóór de Fed en hebben ze allemaal opgesloten in de vuilnisbelt van de geschiedenis. De problemen die inherent zijn aan centraal bankieren zijn reden om de Fed ook te schrappen.
Maar toch willen mensen uiteindelijk van de Federal Reserve af.
Het is bewezen dat het monetaire beleid van de Federal Reserve voor “booms en busts” zorgt wanneer de Fed te veel of te weinig fiatgeld creëert. Herhaaldelijk creëert de Fed geld “uit het niets”. Het is veel beter dat rentetarieven door marktkrachten bepaald zouden moeten worden, niet door de Federal Reserve. Vandaar dat deze “incompetente” Fed op weg is om nogmaals een vreselijke recessie te veroorzaken.
Maar toch is er heel weinig kans dat de dollar ooit zal instorten. $$$ is gewoon te belangrijk voor de wereldeconomie. Niet alleen zouden veel andere landen een van de grootste landen qua BBP als klant verliezen, maar zoveel van deze economieën worden gesteund door deze vorm van reservevaluta.
And I agree, that the Fed has become an useless money monster……
But I believe also that capitalism is the best economic system, because it creates opportunities for individuals, produces wealth, and improves the lives of people.
De grote deugd van een vrije markt systeem is dat het niet geïnteresseerd is in de kleur van andere mensen; het geeft niet om iemands religie; het maakt zich alleen zorgen of ze iets kunnen produceren wat mensen willen kopen. Het is het meest effectieve systeem dat we kennen om mensen die elkaar haten in staat te stellen met elkaar om te gaan en elkaar te helpen.
Verders alles goed..
“Maar toch is er heel weinig kans dat de dollar ooit zal instorten.”
Als de USD wel gaat instorten zal dat een hele grote schok voor je zijn, een ruw ontwaken uit je dromen over het magische wonderland. De geopolitieke entiteiten die er toe doen zijn allemaal de USD aan het lozen. Ook maken de VS zichzelf buitengewoon impopulair in de grote wereld buiten hun eigen eiland, De EU, Australië en Nieuw Zeeland. Daar hebben we het al eerder over gehad en jij wilt dat helaas niet zien. Dan gaat het een ruw ontwaken worden voor je, vrees ik.
“Maar toch is er heel weinig kans dat de dollar ooit zal instorten.”
Tja indertijd konden de mensen zich ook niet voorstellen dat het Brits pond niet langer de wereld reservemunt zou zijn. Toch nam op een bepaald moment de dollar het stokje over.
Maar overigens was zo’n wisseling van de wacht geen primeur. Immers voor het pond was die rol weggelegd voor de Franse frank, daarvoor de Nederlandse gulden, daarvoor de Spaanse peseta en daarvoor de Portugese escudo. Gemiddeld genomen duurde het telkens een kleine honderd jaar en tegen het eind aan, na pakweg een 4-tal generaties wist niemand beter of “het was altijd zo geweest”. Niettemin kwam er telkens een eind aan vervulde telkens weer een andere munt die functie een paar generaties lang tot iedereen dacht dat het altijd zo geweest was en ook altijd zo zou blijven.
Het rijk van de USD als wereldreservemunt loopt op zijn laatste benen. Zijn dagen zijn geteld.
Ik zeg dit overigens zonder bijzondere sympathie noch antipathie tegenover de VS of haar burgers. Het is gewoon mijn inschatting o.b.v. de actuele feiten en de historische precedenten. Niet iets om over te treueren, noch om over te juichen. Gewoon iets wat staat te gebeueren en waar je best rekening mee houdt in je financiele planning cq. beleggingsbeleid. Minstens tijdelijk gedurende de (turbulente) overgang een deel van je vermogen parkeren in goud als vluchthaven, lijkt me geen slecht idee.
Dit is evenwel slechts mijn persoonlijke inschatting cq. beslissing maar impliceert geenszins een aanbeveling. Eenieder moet het voor zichzelf uitmaken hoe hij zich wapent voor de toekomst.
(De Verenigde Staten zijn de grootste financiële bijdrager aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), met een toewijzing van ongeveer 117 miljard dollar aan het IMF-quotum en 44 miljard dollar aan aanvullende fondsen per jaar..)
En nu het verhaal…
“Waarom Cuba, zonder kapitalisme totaal gedoemd is, net als elk ander communistisch land…”
Toen Fidel Castro een Marxist-Leninist en Cubaans nationalist aan de macht was, WEIGERDE hij om lid te worden van de het (kapitalistische) Internationaal Monetair Fonds (IMF) wat is een financieel agentschap van de Verenigde Naties en een internationale financiële instelling die wordt gefinancierd door 190 lidstaten, met het hoofdkantoor in Washington, D.C. Het wordt beschouwd als de wereldwijde kredietverstrekker in laatste instantie voor nationale regeringen en een vooraanstaande voorstander van wisselkoersstabiliteit.
Met de gevolgen dat in oktober 2024 Cuba staat op de rand van een humanitaire catastrofe. De ineenstorting van de industrie, infrastructuur en openbare diensten van het land versnelt exponentieel (problemen vermenigvuldigen zich in plaats van geleidelijk toe te nemen) als gevolg van 65 jaar van opgebouwde achteruitgang onder communistisch bewind plus het gebrek aan middelen van het regime om de versnellende problemen van het land op te lossen als gevolg van de gevolgen van de rampzalige reactie op de COVID-19-pandemie, het verlies van hulp uit Venezuela en de massale exodus van ten minste 11,4% van de bevolking van het land in de afgelopen 3 jaar (waarvan 70% in de werkende leeftijd). De energie-, water-, transport- en gezondheidsinfrastructuur van het eiland zou tegelijkertijd kunnen instorten, omdat ze met elkaar verbonden zijn en een storing in de ene kan leiden tot storingen in de andere.
Bewijs van een dreigende ineenstorting: Volgens berichten op Cubaanse sociale media en Cubaanse onafhankelijke media zoals cibercuba.com liggen er meer hopen afval op de straten van steden in het hele land dan ooit, wat betekent dat sanitaire voorzieningen beginnen te falen. Voedselprijzen stijgen astronomisch (een doos van 12 eieren kost nu 5.000 pesos, of 15,62 USD). Oroupoche-koorts verspreidt zich snel, wat suggereert dat gezondheids- en sanitaire voorzieningen falen.
(Oropouche-koorts is een tropische virusinfectie die mensen kan infecteren. Het wordt overgedragen door stekende muggen, gebaard met hoge koorts 42C.
Elektriciteitscentrales vallen vaak uit, watertekorten verspreiden zich in Havana (er zijn al protesten geweest) en de stad Caibarién zit al 29 dagen zonder water.
Elke dag: meer mensen verlaten het land, meer mensen sterven, de leeftijdsafhankelijkheidsratio verslechtert (minder mensen in de werkende leeftijd en meer gepensioneerden), landbouw en industrie gaan achteruit, water- en elektriciteitsinfrastructuur gaat achteruit, gebouwen gaan achteruit, wegen gaan achteruit, er zijn black-outs, er is watertekort, openbaar vervoer gaat achteruit, het zorgstelsel gaat achteruit, de informele economie groeit, ziektes als oropouche en dengue verspreiden zich nog meer, er hoopt zich meer afval op en staatsmiddelen raken uitgeput. De Cubaanse peso zou al zijn waarde kunnen verliezen en verkopers zullen alleen nog maar harde valuta accepteren.
“Communisme, de droom van vele zwakzinnige mensen.”
Verders alles goed..
Dat communisme niet werkt, weten de lezers van deze site wel. Centrale planning is gewoon gedoemd te falen zoals de Oostenrijkse school economen al meermaals hebben beargumenteerd.
Jammer daarom dat er nergens kapitalisme heerst. Immers de helf van alle transacties is geld (de andere helft van het verhaal is het goed of de dienst waartegen men dat geld ruilt). Jammer dus dat de creatie en prijs van geld bepaald wordt door de centrale bank. M.a.w. 50% communisme en alleen nog (een beetje) vrijheid op het niveau van de producten en diensten, voor zover ze niet onderworpen zijn aan 1001 regels, voorschriften, quota, heffingen en minimum en maximum prijzen. Ook aan die kant van het verhaal is er nl. al heel wat centraal bepaald/geregeld. Dus de cubanen hebben ca. 100% communisme maar hoeveel hebben wij: 70%, 80%? Zegt u het maar.
Uiteraard zijn de bezoekers hier geen aanhang van extreem communisme zoals op Cuba. Maar evenmin van dat “gematigd communisme” zoals in de VS en de EU. De meesten onder ons hadden graag wat meer vrijheid gezien, kapitalisme zeg maar.
Comments are closed.