artikel overgenomen van Hollandgold.nl
De Amerikaanse economie staat onder druk door een ongekende combinatie van drie macro-onevenwichtigheden: een snel oplopend begrotingstekort, buitensporige kapitaalconcentratie, en aanhoudende inflatie. Deze factoren vormen drukpunten die nauw verbonden zijn met de cyclische bewegingen van de dollar. Historisch gezien hebben beleidsreacties zoals bezuinigingen en renteverlagingen vaak geleid tot een verzwakking van de dollar ten opzichte van goud. Biedt deze situatie enkel risico’s, of juist een strategische kans voor goudbeleggers?
Stijgende begrotingstekorten
De Amerikaanse overheid blijft haar uitgaven opvoeren, terwijl de schuldenlast gestaag toeneemt. Crescat Capital waarschuwt dat het stimuleren van de economie en de financiering van geopolitieke en sociale uitgaven de dollar onder druk zetten.
Het begrotingstekort voor 2025 wordt geschat op $1,9 biljoen. Daarnaast voorspelt het Congressional Budget Office dat het tekort het komende decennium met nog eens $4 biljoen kan oplopen. Deze oplopende tekorten gaan gepaard met een fors toenemende schuldenlast, waarbij de rentebetalingen een steeds groter aandeel van de begroting opslokken en zowel de kwetsbaarheid als de kredietwaardigheid van de Amerikaanse economie vergroten.
Â
De Verenigde Staten bevinden zich in de “danger zone” vanwege hun hoge rentebetalingen als % BBP in combinatie met een groot begrotingstekort. (Bron:Â Crescat)
Crescat merkt op dat dergelijke perioden van oplopende begrotingstekorten in het verleden vaak vooraf gaan aan een verzwakkingsfase van de dollar, gevolgd door een kapitaalvlucht naar harde activa zoals goud. Dit was zichtbaar in de jaren ‘70, toen inflatie en schulden de dollar onder druk zetten, en na de financiële crisis van 2008, toen stimuleringsmaatregelen de weg vrijmaakten voor een langdurige bullmarkt in edelmetalen.
Buitensporige kapitaalconcentratie
Late-fase dollarcycli gaan vaak gepaard met overgewaardeerde financiële markten, die uiteindelijk corrigeren en kapitaalverschuivingen teweegbrengen. Een belangrijke indicator hiervan is Buffett’s go-to-market indicator, (marktwaarde tot bruto binnenlands product), die momenteel boven de 200% staat – ruim boven het wereldwijde gemiddelde.
Net als tijdens de crash van 1929 en de dot-com-zeepbel van de jaren ’90, zien we nu een extreme kapitaalconcentratie in technologie- en AI-aandelen. Mocht deze bubbel barsten, dan zal kapitaal zich terugtrekken uit financiële activa en verschuiven naar veilige havens zoals goud en zilver.
Dit wereldwijde patroon past binnen de Trifecta, waarin speculatieve excessen vaak leiden tot een structurele herwaardering van monetaire activa ten opzichte van goud.
Inflatie blijft een hardnekkig probleem
Ondanks de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve blijft de inflatie hoger dan gewenst. In januari 2025 werden financiële markten verrast door een inflatiestijging naar 3%, wat de zorgen over aanhoudende prijsdruk versterkte.
Beleggers maken zich steeds meer zorgen, vooral omdat het monetair beleid van de Federal Reserve onder druk staat. Als de centrale bank de rente verhoogt om inflatie te bestrijden, nemen de rentelasten op de staatsschuld toe, waardoor de overheid nog meer moet lenen. Verlaagt de Federal Reserve de rente om economische groei te ondersteunen, dan dreigt inflatie opnieuw op te lopen en kan het vertrouwen in de dollar verder worden ondermijnd. Dit vormt een klassiek dilemma in het eindstadium van een valutacyclus, waarbij beleggers uit dollars vluchten naar alternatieve activa zoals goud en zilver.
Naast monetair beleid spelen structurele factoren een belangrijke rol in de aanhoudende Amerikaanse inflatiedruk. Een veerkrachtige binnenlandse vraag, stijgende lonen en importkosten door invoerheffingen drijven de productie- en consumentenprijzen verder op. Deze factoren samen maken het voor de Federal Reserve steeds moeilijker om de inflatie terug te brengen zonder de economische groei en begrotingsstabiliteit verder in gevaar te brengen.
Strategisch tegenlicht
Steeds meer economen pleiten voor herwaardering van goudreserves waarbij de Amerikaanse overheid de officiële goudprijs drastisch zou kunnen verhogen om een deel van de nationale schuld te neutraliseren. Een dergelijke stap zou niet alleen de goudmarkt volledig transformeren, maar ook het vertrouwen in de dollar op lange termijn beïnvloeden.
Tegelijkertijd blijft de veerkracht van de Amerikaanse economie opmerkelijk. Ondanks een afkoeling van de BBP-groei naar 2,3% in Q4 2024 blijft volgens de ING de binnenlandse consumptie sterk en de arbeidsmarkt verassend robuust. De renteverlagingen van de Federal Reserve sinds medio 2024 hebben de financiële druk enigszins verlicht, waardoor een acute crisis vooralsnog uitblijft.
Daarnaast kan energiebeleid een cruciale rol spelen in de kracht van de dollar. Donald Trump’s “drill, baby, drill”-beleid kan de dollar versterken door een stijging van de binnenlandse olieproductie en energie-export. Dit zou de handelsbalans verbeteren en de VS energie-onafhankelijker maken, terwijl dalende olieprijzen de economie ondersteunen maar ook geopolitieke spanningen met olie-exporterende landen kunnen veroorzaken. Trump heeft zelf vaak aangegeven een zwakkere dollar te willen, om zo beter te concurreren met China. Echter is het onduidelijk wat de directe haalbaarheid hiervan is.
Wat betekent dit voor goudbeleggers?
De huidige economische situatie in de VS bevestigt opnieuw de rol van goud als monetaire veilige haven. De combinatie van stijgende staatsschulden, overgewaardeerde markten en aanhoudende inflatie creëert een gunstige omgeving voor edelmetalen. Terwijl beleidsmakers zoeken naar manieren om de dollar sterk te houden, blijven structurele risico’s aanwezig. Werreldwijd breiden centrale hun goudreserves uit, terwijl beleggers goud zien als een veilige haven te midden van monetaire onzekerheid.
Of de dollar een fase van zwakte ingaat, hangt af van hoe effectief de VS de huidige macro-economische onevenwichtigheden weet te beheersen. Voor goudbeleggers blijft het vooruitzicht positief en draagt de Trifecta bij aan de stijgende goudprijs.
Dit is geen gesponsored artikel, maar toch plaatsen we dit logo:
Een overvloed van goedkoop geleend geld pompt de prijzen op van OG, aandelen, edelmetaal, enz. Als ze zo doorgaan zitten we straks in Zimbabwe of Weimar-Duitsland.
Wordt krediet krapper en/of gaat de rente omhoog, om wat voor een reden dan ook, dan komt de hele boel naar beneden.