De zorg door de jaren heen doet mij denken aan mijn groentesoep.
Al jarenlang kook ik soep. Lekkere groentesoep. Niks mis mee.
Een paar jaren geleden kwam er een kennis die zei: “Schrijf het eens op, hoe je die soep maakt” .
Ik vond het een goed idee, en ik noemde het “protocol voor soep”.
Als ik soep ging koken, deed ik dat precies volgens mijn protocol.
Toen kwam er iemand die zei: “als je nou eens precies opschrijft wat je erin doet, dan kun je de ingrediënten afvinken op een lijst”.
Zo gezegd, zo gedaan. Ik noemde de lijst “ Huffels”, en vergat niets toe te voegen. Het kostte wel meer tijd, maar dat nam ik maar voor lief.
Als ik eens van huis moest, vroeg ik één van de kinderen in de soep te roeren. Dat ging prima. Toen zei mijn dochter: “ Mam, je moet opschrijven wanneer je precies roert, hoelang, en hoe vaak”.
“Dat is goed”, zei ik, en ik noemde het de “soep-rapportage”. Voortaan schreef ik eerst een overdracht voordat ik de deur uitging.
Mijn buurman, die bij de vrijwillige brandweer is, kwam langs. Hij vroeg of ik wel dacht aan de veiligheid. “Houd je wel aan de voorschriften, voor je het weet heb je de vlam in de pan”.
Daar had ik wel van gehoord, dus ging ik op cursus brandveiligheid, en, om het meteen maar goed te doen, leerde ik ook EHBO en reanimatie. We hadden die week geen tijd voor de soep.
Na de scholing, waarvoor wij een certificaat kregen, hoorde ik dat niet iedereen zomaar mee mocht helpen met mijn soep. Men moest bevoegd en bekwaam zijn. Ik noemde de nieuwe regels de BIG registratie: Bijzondere Instructies Groentesoep.
Voortaan werd eerst bekeken of men een certificaat had voor er geroerd mocht worden. Helaas mochten mijn kinderen niet meer helpen. Maar we vormden een gespreksgroep, we evalueerden, controleerden, en hielden team-overleg. En als er tijd over was, maakte ik gauw nog wat soep.
Toen kwam mijn tante eens langs. Ze was op vakantie geweest, en had iets nieuws geleerd: JCI.
“Dat betekent: Je Controleert Intensief”, zei ze. “Er zijn lijsten over hoe groot de pan moet zijn, hoe lang de pollepel, de potjes voor de ingrediënten, en richtlijnen voor de inrichting van de keuken”. “Ook mag je niet je keukenschort meer aan, maar moet je in je eigen kleding soep maken, dat is huiselijker”.
“En hier heb ik lijsten voor de rapportage, het links- of rechtsom roeren, het vet-percentage, de calorieën, en natuurlijk de protocollen, de BIG-registratie, de observatielijsten, en de veiligheid- certificaten.” “En al deze lijsten worden periodiek gecontroleerd en ge-update”. “En we hebben een accreditatieplan, dat wil zeggen dat we bij elkaar in de pan gaan kijken”. “we houden evaluaties, en intervisies, kortom, aan álles wordt gedacht!”
U begrijpt, dit is allemaal erg handig, en er is veel voor te zeggen.
Maar ik denk wel tijdens het invullen van al die lijsten: “ Wie bekommert zich nog om de soep ?”
Typisch voor het gedrag dat past bij een inspanningsverplichting. Schijnt niet te vermijden te zijn. Al die protocollen (die op vorm zijn gericht) leiden tot hoge kosten. Die dan weer met behulp van protocollen bestreden moeten worden. Degene die hier een oplossing voor vindt, kan rijk worden.
Waarschijnlijk moet je op het Zuidelijk halfrond andersom roeren. Dan komt er ook nog een Geographic protocol bij ofwel G.P.S.P. Geographic positioned soup protocol. . Op de Evenaar niet roeren maar lijnen trekken. En als er teveel regels en steeds nauwere specificaties zijn dan zal volgens het entropie principe ooit de boel in de soep draaien en de hele familie in therapie gaan want ‘ordnung muss sein’.
Waarschijnlijk kan je inmiddels al proeven wie aan het roeren geweest is.
Er zit verwarring bij mij. Je praat eerst over het ‘soep zooitje’ in de zorgsector en dat je vrouw stopt daarna de opmerking van een dochter die zegt “ Mam, je moet opschrijven wanneer je precies roert, hoelang, en hoe vaak”.
En dan het antwoord.
“Dat is goed”, zei ik, en ik noemde het de “soep-rapportage”
Ben je een Moedva? Een binaire moeder en vader tegelijk?
Het is nu een soepzooitje in mijn bovenkamer aan het worden of was dat de bedoeling?
Hoop dat het goed gaat met je vrouw.
Voor wie is de soep?
De soep wordt gefinancierd door Belastingen. Het gevolg is ook dat bij problemen of fouten, het grote vingerwijzen begint. Dan wordt gevraagd of het belastinggeld goed besteed is. Op dat moment begint de bureaucratie te groeien. Algemene en private belangen beginnen elkaar te beïnvloeden.
En na verloop van tijd heb je nederland:
– 1 miljoen ambtenaren.
– 3,75 miljoen staatspensionado’s (AOW)
– 2 miljoen ondernemers en zzp-ers die factureren naar de publieke sector
– 600.000 WAO-ers
Oftwel van de 3 gezinnen zijn er 2 gezinnen die 1 gezin onderhouden. Anders staan zij op straat. Collectiviteit doodt het menselijk vernuft, de geest, denken, eenheid. Het maakt mensen arrogant, egoïstisch, narcisme etc. Dit zie je sterk terug als mensen geen geld hebben, dan vinden zij dat de overheid recht heeft op het geld van anderen. Totdat, zij zelf rijk worden, plotseling wordt alles anders.
De soep wordt vanaf 1 oktober openbaar aanbesteed.
Dit gaat ook op voor onderwijs.
Onderwijs levert ook een inspanningsverplichting.
Neem oplossoep.
Dat lost de problemen op.
Top!
Iets anders..
Krullenjongen Rutte organiseerde deze NAVO vergadering in Den Haag (?). Het zal herinnerd worden als dat was de dag de US Armend Forces vertrokken uit Europa. (Hoera.)
De Verenigde Staten bereiden zich voor om hun militaire aanwezigheid in Europa sterk te verminderen en beginnen na de aanstaande top in Den Haag formele gesprekken met NAVO-bondgenoten. Hoewel Washington volhoudt een toegewijde partner te blijven, signaleren functionarissen een strategische verschuiving waarbij prioriteit wordt gegeven aan andere mondiale bedreigingen m.n. China. Dit wekt grote bezorgdheid op bij de Europese bondgenoten over de toekomst van de collectieve verdediging.
Macron vandaag: “Oekraïne wordt nooit geen lid van de NAVO, en geen enkele soldaat zal binnen de grens van Oekraïne stappen.” (Trump verkondigde dit aan op 26 Feb, 2025)
https://www.youtube.com/watch?v=G0fgCkuDBS0
tsja en ondertussen is er niemand die werkt, allemaal op cursus
en je krijgt nog betaald ook, wie wil dit nu niet
of zou dit ook rondzingen onder de bootmaatjes
vergeet ondertussen de soep niet te verhitten, op te dienen en
in te schrijven voor de volgende cursus
Comments are closed.