Ik zag op TV een stukje van een interview van Andries Knevel met de kersverse nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne.

Op een vraag of het zin had al dit geld naar corrupte regeringen te sturen, antwoordde ze: "Ja, maar ze zijn niet allemaal even corrupt!" Waaruit je kunt concluderen dat ze wel allemaal corrupt zijn?

Is die mevrouw nu idealistisch, simplistisch of dom? Of wil ze alleen maar politieke macht? Toen ze in het vorige kabinet "alleen maar" staatssecretaris van Ontwikkelingshulp was, heeft ze namelijk al gepleit dat er een echte Minister van Ontwikkelingshulp moest komen. Dat heeft ze nu dus bereikt.

Wat gebeurt er in dit proces:
— Geld wordt via belastingen afgenomen van mensen die dit in Nederland produceren. Veelal van mensen die dit zelf zouden kunnen gebruiken, c.q. er zelf liever een andere bestemming aan zouden geven.
— Dit geld gaat dan naar (corrupte?) regeringen, zogenaamd om mensen te helpen.
— Als er dan al mensen geholpen worden en die gaan iets produceren, dan maken we het hen hier onmogelijk om deze producten te verkopen. Enerzijds door hoge invoerrechten, anderzijds door de eigen landbouw te subsidiëren.
–Zo worden immorele middelen gebruikt om een (misschien) moreel doel te bereiken.

Edoch, als Agnes er al van uitgaat dat het doel de middelen heiligt, dan kunnen we nog veel meer immorele middelen (maatregelen) verwachten.

Het libertarisme gaat er van uit dat het doel de middelen NIET heiligt. De oplossing voor de ellende is het afschaffen van de ontwikkelingshulp. De belasting kan daardoor met hetzelfde bedrag verlaagd worden. Dan de subsidies aan de eigen landbouw afschaffen en de grenzen open stellen voor de producten uit de ontwikkelingslanden.
Dat alles zou tot een veel gezondere economie leiden.

Uitgebreide beschouwingen over ontwikkelingshulp kunt u vinden onder
http://www.libertarian.nl/topics/internationale_betrekkingen.html#4

3 REACTIES

  1. Beste Hub,
    Volgens mij zijn ALLE regeringen corrupt,ook de onze…ik geloof er nl niets van dat we geregeerd worden door een stelletje domme of naïeve mensen..dus is er voor mij maar één conclusie mogelijk…corrupt.
    Daarom sta ik achter jouw stelling:afschaffen die vorm van ontwikkelingshulp.

  2. Het doel van ontwikkelingshulp is het ontvangende land in een permanente staat van afhankelijkheid te brengen of te houden.
    Deze staat kan nuttig zijn bij de stemming over een bepaald onderwerp in de Verenigde Naties, het verkrijgen van een vergunning om olie aan te boren of iets anders.

  3. Vergeet niet dat het ook hier te lande weer een aantal baantjes creert op het ministerie en op ontwikkelingsbanken als FMO.

Comments are closed.