We pleitten daarvoor in ons stukje van 24 juli. Op de eerste plaats omdat overheidshulp met belastinggeld immoreel is. Het kan nooit moreel zijn om geld van de één af te pakken om het aan de ander te geven.

Los daarvan komt veel van dat geld ook nog op de verkeerde plaats terecht. Zwitserse bankrekeningen onder andere. En dan komt daar nog de fraude bovenop. Zoals bij een scholenproject in Indonesië, waar 900.000 euro aan fraude verdween.

Maar de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne vindt dat niet zo erg. De NRC rapporteert vandaag over een vraaggesprek dat de krant met haar had, dat zij dat relativeert en zegt dat het "hooguit om 900.000 euro" gaat. http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1059110374863.html

Natuurlijk zal dat wel maar een klein deel van het totaalbedrag zijn. Maar dit is wel een portie die is als fraude aan het licht gekomen is. Hoeveel andere, dergelijke porties zijn er nog? In hetzelfde interview zegt Agnes immers dat de corruptie in Indonesië is een ,,geweldig probleem, dat tot in de haarvaten van de samenleving zit”.

Als de minister al doet of die 900.000 euro niet zo erg is, hoe denken dan de lagere ambtenaren er over?
Het geeft niet de indruk dat het immoreel verkregen belastinggeld goed wordt besteed.

Laten we daarom blijven pleiten voor afschaffing van de (overheids)ontwikkelingshulp en tevens voor afschaffing van de handelsbelemmeringen voor die ontwikkelingslanden.

2 REACTIES

  1. Ach die 900.000 corruptie stelt niets voor bij de officieel uitbetaalde salarissen van Agnes en een hoop ambtenaren op haar departement hier. Maar het feit dat die het officieel en openlijk krijgen maakt het neit minder tot diefstal. Dus in wezen heeft ze nog gelijk ook als ze luchtig doet over 900.000. Haar eigen ambtenaren krijgen open en bloot nog veel meer en da’s nergens voor nodig.

Comments are closed.