Gisteren zijn in Rome de eerste kaarten neergelegd door de spelers van het politieke spel over de macht (en baantjes) in de toekomstige EU.

De vorige week heeft de NL Balkenende weer gezegd dat je niet mag vragen “wat de staat voor jou kan doen, maar wat jij voor de staat kunt doen”. Een oude John Kennedy kreet waarmee bedoeld is dat de belangen van alle anderen in je staat boven jouw eigen belangen gaan.

De Belgische Verhofstadt doet daar nu nog een schepje bovenop. Hij heeft gisteren in Rome opgeroepen “om de nationale belangen opzij te zetten voor het Europese belang”. Hetgeen dus betekent dat de belangen van alle andere landen gaan boven het belang van je eigen land.

Eerst moet je dus de belangen van alle Nederlanders (Belgen, etc) laten voorgaan, en dan nog daaroverheen bedenken of al die 24 andere landen niet moeten voorgaan.

Dit is een erkenning door politici van de minachting voor ieder individu, verpakt in idealistische taal.

P.S. bij monde van de Belgische Minister van Buitenlandse Zaken Michel heeft België zich al zo goed als akkoord verklaard met de concept EU grondwet. Hij stelde dat er geen beter compromis denkbaar is dan het geproduceerde stuk.