AMSTERDAM – Vandaag is op de London Stock Exchange een ETF in goud geïntroduceerd. Een eenvoudig en goedkoop alternatief om in goud posities in te nemen.

Ongeveer komt de waarde van deze ETF overeen met de prijs van 1/10e troy ounce goud (op dit moment handelt deze ETF dan ook op ongeveer $40) Met de introductie van deze ETF (Exchange Traded Fund) is er een eenvoudige manier gecreëerd om in goud te handelen. De ETF heet officieel Gold Bullion Securities, het symbool op de London Stock Exchange is GBS. (Al eerder werd deze ETF in Australie geintroduceerd) Tot op heden waren de mogelijkheden om in goud te handelen beperkt tot het fysieke produkt of b.v. via een goudmijn aandeel. Met fysiek goud was snel een enorm bedrag gemoeid of de toegangkelijkheid tot deze markt beperkt. Een goudmijnaandeel is in potentie aan andere factoren onderhevig dan alleen de ontwikkeling van de goudprijs. Nu is het handelen in goud dus gelijk gesteld als het kopen/verkopen van een aandeel.

Een ETF, zoals we bijvoorbeeld op Amsterdam de AEX Tracker kennen, is een op de beurs verhandeld instrument. Een ETF is te vergelijken met een mutual fund maar onderscheidt zich o.a. doordat de handel continue is, men short kan gaan en het een relatief laag management fee kent. Voor deze ETF, “GBS” hanteert men een management fee van 0.30%. U dient zich er wel van te gewissen welke andere kosten mogelijk van invloed kunnen zijn. In fysiek goud kent men b.v. opslag en verzekeringskosten, ik moet aannemen dat deze op de een of andere manier niet door een barmhartige samaritaan betaald gaan worden maar ten laste zullen komen van degene die deze ETF bezit. Dit zijn relatief te verwaarlozen kosten maar toch…

Vandaag, de dag waarop de handel hierin van start is gegaan is het volume in dit fonds, terwijl de markt op dit moment nog niet dicht is, bijna 4 miljoen aandelen, dus aan liquiditeit geen gebrek alhoewel een eerste dag altijd wat extra in de belangstelling staat. Laten we de komende dagen eens kijken hoe deze liquiditeit zich gaat ontwikkelen. Met de introductie van deze ETF op goud lijkt het aannemelijk dat binnen niet al te lange tijd, andere op goederen gebaseerde ETF’s geïntroduceerd zullen worden.(Koper?, Olie?) ETF’s worden wereldwijd op allerlei beurzen verhandeld, men kan kiezen uit sector gebaseerde (b.v. de SMH op Semi-Conductor), index gebaseerde (b.v. de QQQ op de Nasdaq 100) enz enz. Er zijn er honderden en genieten een goede liquiditeit. Het m.i. grote voordeel is de mogelijkheid deze ETF’s te gebruiken om tijdelijk een gespreide aandelenportefeuille af te schermen middels een short positie in een ETF (artikel uit Fin. Telegraaf, Martin H.J. Smetsers)