Een Nederlandse marinier heeft in Irak geschoten en daarbij een Irakees zodanig getroffen dat hij later overleed.

Het schieten gebeurde in verband met het plunderen van een container door een groep van ongeveer 70 Irakezen.

De marinier zit nu in Nederland in de gevangenis, beschuldigd van moord.


Wel, dat er vroeg of laat zoiets zou gebeuren, kon iedereen op zijn vijf vingers uitrekenen. Net zo goed als dat het meer dan 50 % zeker is dat niet alle uitgezonden Nederlandse militairen levend naar huis zullen komen.

We vragen ons dan ook weer af waarom het zo nodig moet dat Nederlandse troepen naar Irak (en die andere verre plaatsen) worden uitgezonden. Een leger dient in de eerste plaats om het land te beschermen tegen buitenlandse aanvallen.

Is er in dit verband een bedreiging (of verdediging) van het Nederlandse grondgebied? Ik zie dat nog niet zo zitten.

Zelfs de massavernietigingswapens van Saddam Hussein zijn nog niet gevonden. Terwijl nu wel blijkt dat “Nederland” essentiële onderdelen (ultracentrifuges) voor het maken van die rotdingen aan dergelijke landen heeft geleverd!

Grote vraag blijft of Nederland in Irak een rechtvaardige oorlog voert. Zo nee, ligt dan de verantwoordelijk van de dood van die Irakees niet bij de Nederlandse regering? En moet dan Jan Peter Balkenende of Henk Kamp voor de rechter gedaagd worden?

—-

Meer over rechtvaardige oorlog o.a. op:

http://www.libertarian.to/topics/overview.php?id=037

5 REACTIES

 1. Hub schrijft o.a.:

  “Een leger dient in de eerste plaats om het land te beschermen tegen buitenlandse aanvallen. Is er in dit verband een bedreiging (of verdediging) van het Nederlandse grondgebied?”

  Wie of wat is “het land”? Is dat hetzelfde als “het grondgebied”? Of heeft dat iets te maken met de homines al dan niet sapientes die daar wonen? Maar er wonen daar ook mensen die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten, zijn die ook bedoeld? Misschien wel, want zij betalen toch belastingen daarvoor. Extreem rechts zal je antwoorden dat die buitenlanders die in Nederland wonen door het feit van er te wonen ipso facto een buitenlandse aanval uitmaken.

  Zolang er staten bestaan, kan niet geredeneerd worden.

 2. Het is wel jammer dat dit keer geen commentaar van Prins Bernhard te horen is; in beide gevallen (strafrechtelijke vervolging winkelpersoneel en marinier) is er sprake van een dwaling in ons rechtssysteem. Het is een wonder dat de overige Nederlandse jongens in Irak dit pikken; ik zou zeggen: als je guts hebt steun je je soldaat-collega en ga je terug naar NL; laat ze het maar uitzoeken daar… het is graag of niet; en als je niet mag optreden krijg je een 2e Sebrenica.

 3. "Een leger dient in de eerste plaats om het land te beschermen tegen buitenlandse aanvallen. "

  Niet dat het Nederlandse leger dat ooit met succes gedaan heeft, maar ik wil opmerken dat de bedreigingen van tegewoordig anders inelkaar steken dan vroeger. Terrorisme is andere koek dan invasie, en Nederland is heus niet immuun. Alleen zou ik niet weten hoe je het kunt bestrijden.

  "Grote vraag blijft of Nederland in Irak een rechtvaardige oorlog voert."

  Ik dacht dat het de bedoeling is dat Nederland in Irak helemaal geen oorlog voert, maar vrede beschermt. In dat verband mag men zich afvragen wat die soldaat dan wel had moeten doen betreffende die man die maar door bleef plunderen. Een waarschuwingsschot hielp niet (misschien was hij doof?). Had die soldaat dan een briefje met een stopteken onder z’n neus moeten duwen? Wat waren de instructies van die soldaat? Wij hebben gewoon niet genoeg informatie om een oordeel te vellen.

  Het is in ieder geval niet zo dat als Nederlandse soldaten toch in Irak zijn, dat ze dan gelijk zomaar iedereen moeten mogen neer schieten.

 4. het is toch belachelijk dat deze marinier al beschuldigd word van moord terwijl het onderzoek nog niet eens afgerond is.

  als ik wist hoe ik het moest doen zou ik steunbetuigingen verzamelen zodat de marinier weet dat er ook nog mensen zijn in nederland die achter hem staan.

 5. -Marinier in gevangenis beschuldigd van moord

  -Wij vinden dat je natuurlijk niet zo maar in het wilde weg mag gaan

  schieten

  -Wij weten niet precies de omstandigheden, maar

  — zou je vóór dergelijke beschuldigingen en gevangenzetting niet eerst de

  juiste bewijzen moeten hebben?

  — zou het niet de taak van de commandant zijn om de verantwoordelijkheid op

  zich te nemen, en achter zijn mannen te staan?

  — zou die commandant niet moeten zeggen tegen de ambtenaren die veilig op

  hun stoel in Den Haag zitten dat ze van zijn marinier moeten afblijven?

  — zouden de collega’s van de marinier niet meer achter hem moeten staan?  Het NL leger heeft er uberhaupt niets te zoeken. Waar is de

  verantwoordelijkheid van de mensen die de jongens daarheen gestuurd hebben?

  Als je deze procedure, waarin de man na enkele uren vastgezet wordt wegens

  beschuldiging van moord, vergelijkt met de procedure van Volkert van de

  Graaf die op heterdaad betrapt werd en pas na maandenlange onderzoeken echt

  voor de rechter gebracht werd, en die nu nog steeds officieel Volkert vd G.

  heet, is er dan niet iets mis.

  Ik, Hilly, verzamel steunbetuigingen voor deze marinier en wil die op een

  nuttige plek deponeren.

  Suur een steunbetuiging aan hnb713@msn.com en/of betuig je steun

  hieronder als reactie

Comments are closed.