Een week geleden werd Gijs de Vries geïnterviewd door het NRC Handelsblad over de Europese Unie. Gijs heeft in de jaren 90 voor de VVD in het Europees Parlement gezeten. Hij vertelde in dit interview, dat hij teleurgesteld is in de negatieve houding van de VVD over de Europese Unie.

Ik weet niet op welke planeet Gijs heeft gewoond, maar dat deze ex-parlementariër behoorlijk wereldvreemd is staat wel voorop. Allereerst is deze Unie tot stand gekomen door politici en juristen en was eigenlijk nooit bedoeld als een politieke entiteit. Dat hebben de politici van de oorspronkelijke zes landen er van gemaakt. Er bestaat alle reden voor, dat de Europeanen zich langzaam maar zeker afwenden van de beoogde oorspronkelijke politieke doelstellingen, getuige de sterk afnemende aanhang voor Brussel.

Uit opiniepeilingen is duidelijk geworden, dat ook in Nederland de aanhang voor een politieke unie sterk tanende is. Het zijn alleen Don Quichottes zoals Gijs de Vries, Max van den Berg, Frits Bolkestein en nog een paar anderen, die zich inzetten voor een heilloos ideaal. Als deze politici enige realiteitszin zouden hebben, dan zouden ze de zaak afblazen en zorgen, dat de Europese Unie weer terugkomt naar het oorspronkelijk ideaal van vrijhandelspact, waar er een vrije uitwisseling van handel, mensen en ideeën kan plaatsvinden zonder enige centralistische sturing. Een echte vrije markt kan alleen bestaan op basis van vrijwilligheid en afwezigheid van dwang.

Het grote probleem met de EU is er een van topkader. Alle unies met deze leidingsvorm worden onvermijdelijke dictaturen. We hoeven maar te kijken naar hoe de Verenigde Staten zich heeft ontwikkeld vanaf de 18e eeuw tot nu. In beginsel gesticht als een vrijhandelspact tussen de oorspronkelijke 13 staten, waar deze staten een algemene soevereiniteit genoten binnen de Unie.

Na de zuidelijke onafhankelijkheidsoorlog van 1861-1865 (onterecht Amerikaanse Burgeroorlog genoemd), werd het voor de individuele staten onmogelijk gemaakt om zich af te scheiden van het topkader in Washington. En zoals men zegt de rest is geschiedenis.

Dit staat helaas de Europese Unie ook te wachten als we verder gaan met het concept van politieke unie. De macht in Brussel wordt dusdanig uitgebreid ten koste van de individuele landen, zodat alle beslissingen door het centrale topkader worden genomen, zonder consultatie van de lidstaten. Voor ieder weldenkend mens is dat natuurlijk een nachtmerriescenario en gelukkig beseffen de Europese bevolkingen dat op tijd, vandaar hun groeiende oppositie en afkeer jegens de nationale en Brusselse politiek.

Nu is de beurt alleen nog aan de Europese politici om dit op tijd te beseffen.

Albert Spits is financieel analist en bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting

8 REACTIES

 1. Albert beweert dat het oorspronkelijk ideaal van EEG er een van een vrijhandelspact was waar er een vrije uitwisseling van handel, mensen en ideeën kan plaatsvinden zonder enige centralistische sturing. Zoals hij echter zelf in de volgende zin toegeeft, kan een echte vrije markt alleen bestaan op basis van vrijwilligheid en afwezigheid van dwang. Wenu, een van de peilers van de EEG was, en een de peilers van de EU is, het mededingings-“beleid”. Hoe dat met vrijhandel te rijmen viel of valt is mij een raadsel.

  Verder is er nog het landbouwbeleid. Ga eens naar Wapersveen, ga daar eens kijken of Dr Sicco Mansholt daar nog leeft. In 1987 was hij 78 jaar oud. Nu zou hij dus 94 zijn.

  Zoals Richard Cottrell het in “The Sacred Cow’”(London, Grafton Books, 1987, p.15) schreef:

  “Jonathan Swift once wrote that if any man could make two ears of corn sprout where only one had grown before, then such a man should enjoy the eternal thanks of all mankind. That of course was in the days of innocence before the common agricultural policy (CAP). The miraculous increase in farm productivity has bequeathed a monster which threatens to destroy the vision of a settled Europe, engulf the emergent community in a series of Orwellian campaigns against rival agricultural and trading powers, and, eventually, disrupt the food supply system of the world. Dr Sicco Mansholt, who is Baron Frankenstein to his own man-made tyrant, never intended this to happen. Mansholt created the CAP as a foundation upon which the economic and social stability of Europe might rest. Instead, as political atrophy afflicted the great and original vision, the CAP was doomed to become the solitary keystone of Europe, whose removal might threat the collapse of the entire POLITICAL (Ivo benadrukt) structure."

  Topkader of gewoon kader, als ge verkeerde beleiden voert, kunt ge niet anders dan een dictatuur worden.

  Juist zoals Hub, blijft Albert zweren bij beslissingen genomen door de lidstaten i.p.v. door Brussel.

  Juist zoals Hub vergeet hij dat het onderscheid is:

  – beslissingen door Nederland of door EU enerzijds

  en

  – beslissingen door het soevereine individu anderzijds.

  Jammer!

 2. Hoera, er is zojuist een bombrief ontploft in het Europeees parlement in Brussel.

 3. De brief kwam uit Bologna

  http://edition.cnn.com/2004

  SNIP

  European police forces are hunting for Italian anarchists suspected of being behind the mail bombs.

  Hij had een donkere bril, hij was Hub’s vriend, zijn naam was Ricardo la C.

 4. Volgens de BBC zenden de sportvedetten zichzelf bombrieven. Romano Prodi is kapitein van de ploeg. Ik twijfel of het de voetbal- dan wel de wielerploeg is.

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/

  SNIP

  Mr Prodi’s package exploded when he opened it at his home in Bologna.

 5. Verstuurd in Bologna?

  Je zou je nog gaan afvragen of dit iets met de nieuwe Enron (Parmelat, Parmalat of zoiets) te maken heeft.

 6. http://www.handelsblatt.com

  07. Januar 2004, 13:20

  Der Ex-Finanzchef des insolventen italienischen Lebensmittelriesen Parmalat, Fausto Tonna, soll bei einem zweiten Verhör von angeblichen Schmiergeldern an Politiker berichtet haben

 7. de schermutselingen (sorry voor dit eufemisme) zijn nu serieus aan de gang in Brussel en niet enkel bij de EU

  Verheugt U, Mijne Zusters en Broeders!

  http://www.standaard.be

  Bommelding bij ministerie van Financiën

  12:15:27

  BRUSSEL – Het gebouw aan de Oratoriënberg, waar het ministerie van Financiën is ondergebracht, is deze morgen ontruimd na een bommelding.

  Omstreeks 10.30 uur meldde een anonieme beller dat een bom zou exploderen. De politie werd op de hoogte gebracht. Momenteel doorzoekt de politie de lokalen, meldt Christian De Coninck, woordvoerder van de lokale politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

  07/01/2004

 8. De bommelding was om 10u30.

  Het is nu zo’n 6 uur later zeker.

  Ik slaag er niet om op het net te vinden wat gebeurd is.

  Laat ons hopen.

Comments are closed.