In de Telegraaf schreef Bart Mos een artikel over de financiering van de verkiezingscampagnes in de Verenigde Staten.

Daarin vertelt hij dat Nederlandse Bedrijven, aan die campagnes meebetalen (via hun Amerikaanse afdelingen).

Libertarisch gezien zou daar niets op tegen zijn. Iedereen, dus ook een bedrijf, mag met zijn eigen centen doen wat hem zelf goeddunkt.

Het wordt echter een andere zaak als een bedrijf dat overheidssubsidie ontvangt dit geld gaat besteden aan politieke partijen, en in dit geval ook nog aan buitenlandse, om hun verkiezingsspel te winnen.

Want dan wordt geld, dat de belastingbetaler onder dwang is afgenomen, gebruikt om een politiek (in dit geval in Amerika) te steunen waar hij het wel helemaal niet mee eens kan zijn.

In het artikel staan een aantal Nederlandse bedrijven en (bekende) betaalde bedragen genoemd. Vooral duidelijk is bij voorbeeld Philips, waarvan algemeen bekend is dat dit bedrijf allerlei subsidies (uit Nederlands belastinggeld) ontvangt.

Mensen dwingen om belasting te betalen is al immoreel. Te zien dat het geld dan naar dergelijke zaken afvloeit, is dan nog extra pijnlijk.

Libertarische oplossing:

Alle subsidies moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft.

1 REACTIE

 1. Dat subsidies moeten worden afgeschaft is logisch. Maar als je ze dan toch geeft dien je ook duidelijke eisen te stellen wat er met dat geld moet gebeuren. Doet men dat niet, dan is het uiteraard vragen om problemen. Maar zoals altijd, geld van een ander weggeven aan een ander is niet de meest efficiente manier om het op de juiste plek terecht te laten komen.

  Als Zalm nu eens echt zou willen bezuinigen dan gaat hij eens kijken op http://www.subsidies.nl, print de meer dan 1000 regelingen uit, pakt een rode pen, en gaat strepen.

  Het is tijdens de Amerikaanse verkiezingstijd overigens altijd weer leuk om te zien hoe de linkse media in Nederland te hoop lopen tegen de financiering van die verkiezingen. Telkenmale wordt het Amerikaanse systeem aangevallen, omdat de kandidaten geld inzamelen, om daarmee televisie-spotjes te kunnen uitzenden.

  Bij alleen al het noemen van de naam George W. Bush volgt er de obligate bijzin dat hij beschikt "over een verkiezingskas van 200 miljoen".

  Wat doen die Amerikanen het toch slecht! Dan doen wij het in Nederland toch een stuk beter. Hier hoeven partijen geen geld in te zamelen bij bedrijven, hier hoeven ze geen TV-spotjes te kopen.

  Logish ook, hier bestaat door de regering gevorderde zendtijd voor politieke partijen. Hier hebben we 3 publieke netten die ter beschikking staan voor onze politici. En dit alles betaald met honderden miljoenen Euri, niet alleen tijdens verkiezingstijd, nee, dag in dag uit, elk jaar weer. De bedragen die Bush en zijn opponenten verzamelen vallen in het niet bij de bedragen die in het nietige Nederland worden uitgegeven aan de publieke omroep.

  Waarbij Bush het dan ook nog moet doen met vrijwillige giften, daar waar onze politici gewoon belastinggeld gebruiken. Waarmee hun tegenstanders ongewild de campagne betalen.

  Ja, die Amerikanen doen het maar slecht. Wij zijn echt veel beter bezig in ons socialistische heilstaatje.

Comments are closed.