De totale overheidsinkomsten waren het afgelopen jaar

171 euro miljard.

Daar zitten dus niet de gemeente leges WOZ etc bij, cq de heffingen die semi-overheids organen opleggen als milieu inspecties etc.

Nu ben ik er een van grote stappen snel thuis en wil even vlug mijn punt duidelijk maken: als we de bevolking van Nederland op 17,1 mio stellen betekent 171 miljard dus

10.000 euro per persoon.

Per kostwinner kom je dan al snel op 30.000 euro per jaar die ‘we’ bijdragen.

Nu weet ik ook wel dat er kostwinners zijn die minder verdienen, maar denk eens in hoeveel produkten ( benzine, suiker, etc.) goedkoper kunnen zijn wanneer er geen winstbelasting door bedrijven betaald hoeft te worden. Kortom het terugrekenen naar kostwinnende kop van de bevolking is reeel, want het bedrijfsdeel in de 171 miljard, moet toch uiteindelijk door de werknemers en afnemers betaald worden.

Ik weet niet wat meer effect heeft: iedere Nederlander, zuigeling en bejaarde bijstandsmoeder betaalt gemiddeld

10.000 euro per jaar, of elke kostwinner minstens 30.000; maar dat we die boodschap vaker moeten communiceren lijkt me zinvol.

En dan vervaagt ook al snel de discussie over tot hoe ver we met die laatste 10 % libertarische vrijheden moeten gaan: ik hoef even niet te discussieren over die dingen als de privatisering van de brandweer en lantaarnpalen:

haal eerst maar eens 10 % van ‘mijn’ 30.000 euro af!

1 REACTIE

  1. DUIVELSKRING

    Het spel herhaalt zich elk begrotingsjaar weer. Onze onvolprezen monetaristische politici laten het geld drukken, gunnen het middels projectfinancieringen en vergunningen aan hun vriendjes, en heffen bovendien inkomsten- en omzetbelasting. De uiteindelijke opbrengsten van deze GIGA zwendel komt jaarlijks in dezelfde zakken terecht. En elk jaar maar weer zeuren over bezuinigingen.

    Wie daar instinkt is helaas te naief om te overleven in de economische jungle van de corporatieve collectivistische staat.

Comments are closed.