Een kort artikeltje in DFT van vandaag over armoede in Afrika.

Zoekplaatje,
zonder een schoolse Max Havelaar te willen zijn, vraag ik u het artikel van 12 regels even te lezen en te zien hoeveel denkfouten u kunt ontdekken. Ik kwam tot 14, tekstuele of propagandistische zaken niet meegerekend. Ziet u er meer?

OUAGADOUGOU (RTR) – Afrikaanse regeringsleiders hebben donderdag de belofte gedaan om het scheppen van banen prioriteit te geven in het gevecht tegen armoede. Zij hopen op succes waar vorige pogingen mislukten. Na een bijeenkomst van twee dagen van de Afrikaanse Unie in Burkina Faso spraken de regeringsleiders hun zorg uit over het feit dat ongeveer de helft van de 750 miljoen inwoners van het continent leeft onder de armoedegrens. Rond de 140 miljoen werknemers verdienen niet genoeg om hun families te kunnen onderhouden. De Afrikaanse Unie heeft een plan opgesteld. In dat plan, met weinig concrete voorstellen, wordt de nadruk gelegd op jongeren en vrouwen. De sectoren met de meeste mogelijkheden voor werk zijn de landbouw, visserij en bosbouw. Afrika wordt geteisterd door armoede. Daarvoor zijn verschillende oorzaken zoals de ziekten aids en malaria. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het continent een hogere economische groei nodig om armoede en werkloosheid te verslaan. IMF-directeur Rodrigo Rato zei dat ontwikkelde landen de Afrikanen moeten helpen door hun markten te openen. Verder moeten ze meer ontwikkelingshulp sturen, vindt hij.

4 REACTIES

 1. Ik weet niet of iemand hier bekend is met het werk van Hernando de Soto, maar hij heeft een vrij overtuigende theorie die uitlegt waarom de bedrijvige en (ogenschijnlijk) ongereguleerde economieen van sommige derdewereldlanden niet zo snel groeien als die van andere landen.

  Een van zijn boeken, "The Mystery of Capital" is een sympathiek en duidelijk boek dat ik vooral zou aanraden om aan Linkse mensen te lezen te geven. De Soto’s stijl is helder, en niet gebonden aan een bepaalde ideologie; hij pleit voor een vrijere marktwerking, maar haalt daarbij zowel Adam Smith als Karl Marx aan.

  P.S.: Ik kom uit op negen.

 2. Vervang ‘Afrikaans’ door ‘Europees’, ‘armoede’ door ‘werkeloosheid’, voer een enkele geografische correctie uit en ik zie hierboven bekende politieke blabla staan die op een enkel detail na, nauwelijks afwijkt van wat wij dagelijks horen en lezen, en waaruit moet blijken hoe hard wij de Euro-Sovjet Unie toch nodig hebben.
  Ik kwam vrij snel op 5 en ben daarna afgehaakt…

 3. Poeh, moeilijk hoor..
  1. Regeringen scheppen geen banen, 2. Als jongeren en vrouwen willen werken dan bedenken ze dat zelf wel. 3. Welke sectoren kan de markt ook beter bedenken dan "Het Plan". 4. AIDS en malaria is niet het grote probleem, de socialistische regeringen zijn oorzaak van zowel armoede en dus ook van de ziektes. 5. Ontwikkelingshulp staat er niet om bekend nuttig te zijn.

  5 slechts.. Welke 9 heb ik gemist?

Comments are closed.