Zembla biedt een ontluisterende documentaire over groene stroom met als een van de belangrijkste conclusies: ondanks de bouw van miljarden kostende windmolenparken in de Noordzee van 6000MW (drie a vijf maal de kosten van de Betuwelijn), kan er geen enkele conventionele energiecentrale verdwijnen aangezien er ten alle tijden 100% backup capaciteit moet zijn om blackouts te voorkomen bij windstil weer of storm.

De documentaire is op internet te vinden op: http://www.omroep.nl/vara/z…
Realplayer breedbank: http://cgi.omroep.nl/cgi-bi…
Windows Media breedband: http://cgi.omroep.nl/cgi-bi…

Zie ook:
– Willen we nog wel windenergie? (http://www.libertarian.nl/N…)
– Windmolens, feiten en ficties (http://www.libertarian.nl/N…)

3 REACTIES

 1. Het staat nog steeds niet vast wat de invloed van de mens op het milieu of het klimaat (twee verschillende zaken) is. Wat in ieder geval beslist geen kwaad kan is minder fokken!

 2. “Zembla biedt een ontluisterende documentaire over groene stroom met als een van de belangrijkste conclusies: ondanks de bouw van miljarden kostende windmolenparken in de Noordzee van 6000MW (drie a vijf maal de kosten van de Betuwelijn), kan er geen enkele conventionele energiecentrale verdwijnen aangezien er ten alle tijden 100% backup capaciteit moet zijn om blackouts te voorkomen bij windstil weer of storm.”

  Da’s allemaal waar maar je auto staat ook het grootste gedeelte van de tijd stil, om over het reserve-straalkacheltje maar te zwijgen. Een centrale die niet draait verstookt geen dure fossiele brandstoffen die van heinde en verre moet worden aangesleept van allerlei dubieuze leveranciers.

  http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,606974,00.html
  Op dit moment wordt in Noordduitsland een van de grootste windmolens ooit geinstalleerd, 2 keer zo groot als de molens die staan langs de N11 bij Alphen a/d Rijn en de A12 tussen Utrecht en Den Haag.

  Deze machine kan 6MW leveren. Die molens gaan minstens 30 jaar mee, de toren minstens een eeuw (denk aan de Eiffeltoren). Een windmolen van 3MW kost 3 miljoen euro installatiekosten, dus laten we zeggen 6 miljoen voor deze molen. Stel de bedrijfstijd op 50%, dwz 4000 uur/jaar.

  Dat is dan 4000 * 6000 = 24 MKWh/jaar.
  Prijs stroom 10 cent/kwh
  Opbrengst 2.4 miljoen euro/jaar
  (grove schatting)

  Daar komt nog onderhoud bij, van pakweg 10%/jaar.

  Dat rekent zich echt wel terug over een periode van 30 jaar.

  Het is niet voor niets dat in Duitsland vrijwel geen grond meer te vinden is voor nieuwe molens, zo groot was de drang om die molens te bouwen. 8% van de totale electriciteitsopwekkingscapaciteit in de BRD komt nu van windmolens. En met die 8% kun je nog aardig wat doen als de SHTF, oorlogssituaties bv., waardoor olietoevoer wordt afgesneden. En er is bovendien geen enkele reden on aan te nemen dat fossiele brandstoffen in de toekomst goedkoper gaan worden, in tegendeel.

  Er is dan ook helemaal niets op tegen om een capaciteit van zo’n 20% gebaseerd op wind op te bouwen, alleen al uit het oogpunt van spreiding en partieele nationale islam-vrije energie-autarkie.
  jip gulzen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Ron Paul Fan [2]: Waarom wordt er zo likkend met moslims omgegaan? Omdat die vuile gore vrouwenonderdrukkers en kamelen- en geitenneukers olie in hun grond hebben.

Comments are closed.