Morgen gaan veel Amerikanen naar de stembus. Daardoor wordt bepaald wie de volgende vier jaar President mag zijn.
Nog nooit was in Europa de belangstelling voor die verkiezingen zo groot als deze keer.
Dat komt doordat Europa en de rest van de wereld ook betrokken zijn bij de oorlog die de VS in Irak voert. Nederland zelf neemt actief aan die oorlog deel.

Er zijn echter zoveel mensen tegen die oorlog die ze verwijten aan de VS en in het bijzonder aan George Bush. Dus veel Europeanen zijn vóór Kerry, terwijl ze praktisch niets over Kerry weten. Het gevaar dat Kerry een veel grotere druk op andere landen zal uitoefenen om meer soldaten te leveren voor Irak, wordt veelal onderschat.

Het zal overigens ook geen groot verschil maken wie er wint. Beide mannen hebben in de praktijk al ruim bewezen dat ze vóór een grotere machtigere overheid zijn. Een extra reden voor de libertariërs om toch maar op de libertarische kandidaat, Michael Badnarik, te stemmen. Dit mede in de hoop dat de LP zoveel stemmen krijgt dat ze de balans Bush-Kerry kunnen doen omslaan en daardoor hun belangrijkheid aantonen.

Een vreemd verschijnsel is dat Osama Bin Laden een belangrijke rol speelt. Hij heeft het gepresteerd om via een video het hele Amerikaanse volk toe te spreken. Beide topkandidaten trachten daar gebruik van te maken.
Zo wordt Kerry verweten dat hij eerst snel een opinieonderzoek heeft laten doen, om aan de hand van de uitkomst te bepalen wat zijn mening is!
En de bekende journalist Walter Conkrite zei al dat het hem niet zou verwonderen als die hele tape een opzet van het Bush-kamp was!

De zwevende kiezers, en de libertariërs, zullen het weer bepalen. Dat is natuurlijk niet vreemd. Hetzelfde speelt in de Nederlandse en andere verkiezingen.
Wel vreemd voor Nederlandse begrippen is het juridische steekspel dat nog kan volgen. Bij de verkiezing van Bush in 2000 hebben we dat rare spelletje over geldige stemmen gehad. Of het nu wel of niet een gaatje was!
Nu zijn er al meer dan 10.000 juristen zich aan het voorbereiden om bezwaren te maken. En op dit moment zijn er al meer dan 53.000 klachten over de verkiezingen binnengekomen. Verwacht worden nog een veelvoud hiervan!
Dit zal deels komen uit de “aansprakelijkheidstellings-manie”die er in de VS heerst. (die overigens ook door de overheid is veroorzaakt, en die ook hier dreigt uit de hand te lopen.)
Ondertussen wachten we rustig af en wensen de libertarische kandidaat Michael Badnarik veel succes.