Wanneer de euro zijn onvermijdelijke dood sterft en wij tot de nationale munteenheden terug zullen keren, zal dit vermoedelijk geschieden in etappes.

Het eerst zullen afhaken de landen waar de grootste spanningen ontstaan zijn ten gevolge van het feit dat geen devaluaties meer kunnen plaatsvinden.
Wanneer deze landen uit de euro zullen stappen, is het voor de betreffende overheden het meest logisch om een op een in de nationale valuta te converteren. Dus 1 euro wordt 1 nieuwe drachme, 1 nieuwe lire, etcetera. Op deze wijze kan de desoriënterende prijsverhogende ontwrichting voorkomen worden die de conversie in de euro begeleidde.

Spoedig daarna zal dan waarschijnlijk een devaluatie van de nationale munt plaatsvinden. De inwoners van deze landen zullen er dus wijs aan doen om voor het verlaten van de euro hun euros elders te parkeren, opdat de nationale regeringen er niet aan kunnen komen.
Want deze fase van de-euroficatie zal het startschot zijn voor een nieuwe ronde van oplichting en bedrog door de nationale overheden, die zullen trachten door een aantal monetaire maatregelen de devaluatieverschillen zoveel mogelijk in eigen zak te steken.

Het is geenszins denkbeeldig dat voor de conversie de betreffende overheden alle banktegoeden zullen blokkeren en een dwangconversie zullen doorvoeren, gevolgd door een devaluatie, nadat het publiek er toe gebracht zal zijn, een zo groot mogelijk percentage van het in omloop zijnde papiergeld in de nieuwe nationale valuta om te wisselen.

Wanneer bijna alle landen afgehaakt zullen hebben, is het natuurlijk mogelijk, dat twee of drie landen de euro zullen behouden, maar deze euro zal alleen nog de NAAM euro dragen. In realiteit zal het gaan om een nationale munteenheid die toevallig euro heet.
In retrospect zal op de europeriode teruggekeken worden als een van de grootste monetaire flaters uit de moderne Europese geschiedenis.
————————————————————-
Hugo van Reijen, Bali, Republiek Indonesia

35 REACTIES

 1. Uitstekend artikel Hugo. De euro was vanaf het begin al gedoemd te mislukken, omdat de landen die eraan meededen al een enorme schuld hadden opgebouwd en een groot begrotingstekort. Bovendien waren landen als Frankrijk, Italie en Griekenland nooit van plan geweest om zich te schikken naar het keurslijf van het ECB-Stabiliteitspact. Net als de voorloper het EMS (Europees Monetair Stelsel) zal de euro ook een roemloos einde tegmoetgaan binnen vijf jaar.

 2. Ik moet bekennen dat ik in 1985 ook niet de val van de Berlijnse muur of het uiteenvallen van de USSR had
  voorzien dus toegegeven : mijn futurologische analyse heeft zijn beperkingen maar…dat die euro gaat verdwijnen binnen 5 jaar, lijkt mij toch al te optimistisch en uiteindelijk whishfull thinking .Eerder zullen tegen dan nog andere landen tot de Eurozone zijn toegetreden en het onding dat die EU-grondwet is door de strot van alle landen is geduwd

  Ik vrees dat die Euro alleen verdwijnt wanneer ie "gemergt" wordt met dollar, yuan,yen,roepie, rand enz… tot glomu
  (een globale fiat munt ).

  Groetz,

  Cincinnatus.

 3. Nee Cincinnatus, alle andere munten zullen enorm devalueren (tegen elkaar en uiteindelijk tegen goud en zilver). Het is zeker geen ‘wishful thinking’, maar bittere realiteit. De euro is als fiatmunt begonnen (de andere munten hadden een goudwaardegeschiedenis) en is dus gedoemd te mislukken. De euro-zone is een kunstmatige, het heeft geen eensluidend centraal beleid of een gemeenschappelijke economie of politiek. Dus zelfs als fiatmunt is het een mislukking. Bij de introductie gaf ik de euro ongeveer 10 jaar voordat het zou gaan instorten. De vernietiging is al in volle gang, helaas zien de meeste economen en politici dit niet (vanwege hun gebrekkige economische kennis blijkbaar).

 4. [3] Albert,

  Aan die gemeenschappelijke politiek en
  economie worden hard gewerkt…van die EU-grondwet zijn we nog lang niet af.

  Verder lees ik af en toe ook wel es een economische krant of tijdschrift nu en dan (bijv the Wallstreet Journal of "Trends" (Belgisch bizniz-blad)en
  tenzij me iets belangrijks is ontgaan,
  heb ik niet de indruk dat die lui verwachten dat de Euro spoedig gaat verdwijnen ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 5. [4]

  ja, maar wie zijn vaak ‘die lui’?

  zo lees ik bv in het FD ook heel vaak dingen van columnisten die niet kloppen. het zijn lui met een mening, net zoals wij overigens.

  bovendien blijft het toch allemaal media en die staan nu eenmaal niet bekend om hun waarheidsgetrouwe verslaggeving. plus zijn er heel wat van ‘die lui’ die belang hebben bij de instandhouding van de waanzin zoals we dat ook met de multikul en/of de socialistische heilstaat zien.

  ik ben geen expert op dit gebied maar zelfs ik begrijp dat deze munt gewoon niet levensvatbaar is.

  en die mening verander ik echt niet omdat alle zogenaamde right-thinking pundits zeggen dat de euro iets geweldigs is en dat die altijd zal blijven.

  gegroet.

 6. [5] Vlad,

  Ja dat snap ik allemaal wel en ook ik wacht er me wel voor alles te geloven
  wat ik in de pers zoal lees maar ik stel me toch voor dat indien duidelijk is dat de Euro op instorten staat dat
  daar zelfs in de mainstream financiële
  berichtgeving iets moet van doordruppelen ?

  En als het jou die geen expert bent op
  financieel gebied duidelijk is dat de euro niet levensvatbaar is, moet het
  aan beleggingfondsbeheerders, bankiers, grote speculanten (Buffet, Sorros), buitenlandse monetaire analysten (bijv in dienst van Rusland,
  USA, China, IMF,…) of de financiële experts van CATO, de Heritage Foundation enz… toch ook duidelijk zijn ? En een krant als de Wall Street Journal of een blad als Foreign Affairs schat ik toch iets hoger in dan de Nederlandse regimepers ? En daar schrijven ze niks over de nakende ineenstorting van de Euro ?

  Op groezelige Amerikaanse sites lees ik al 10 jaar verhalen over de dollar die in elkaar gaat storten en het wereldeconomie-systeem dat gaat worden
  opgeblazen of het verhaal over de "year2000-bug" (Gary North is bijv zo’n libertarische alarmist)…echter
  mij dunkt dat "dollar" nog steeds staat, de wereldeconomie nog steeds draait en 1 januari 2000 voorbij is gegaan zonder noemenswaardige problemen….

  Mijn intuïtie zegt me dat het met de
  ineenstorting van de euro niet anders is….

  Ik trakteer jou en Albert op een bak
  Lindemans (of ander Belgisch bier naar keuze) indien Nederland binnen nu en pakweg 8 jaar is teruggeschakeld op de
  gulden (of gouden florijn) 🙂

  (Ik ontsla jullie van soortgelijke tegenprestatie daar ik als komende uit een land waar echt bier wordt gebrouwen uiteraard geen
  nederlands vocht dat eufemistisch bier
  wordt genoemd, zuip 🙂 )

  Groetz,

  Cincinnatus.

 7. [6] Secretaresse van Hank,

  Zonder euro zou Italië misschien wel het voorbeeld van Argentinië 2001 volgen maar daar dient nu net die euro
  voor : ze pompen geld van die landen die het relatief goed doen door naar Rome om italië drijvende te houden…

  Uiteraard remt dat de groei van bijv
  Nederland maar dat vinden Zalm en co
  niet zo erg.

  In ieder geval : als Italië binnen nu en 8 jaar uit de Eurozone wordt gezet en al dan niet gedwongen terugkeert naar de lire…of sterker nog : als
  1 euro-land al dan niet gedwongen
  de eurozone verlaat, trakteer ik jou
  op een megapizza en karaf Italiaanse wijn 🙂

  Also sprach Cincinnatus.

 8. [8] Vaak zijn we het eens, maar dit keer hoop ik dat je ongelijk hebt! En dat Albert’s voorspelling van max. 5 jaar uitkomt.

  "Een gouden florijn" is een goed plan Cintus!!
  Als we die nieuwe/oude munt weer herinvoeren, maken we hem van zuiver goud. Deze wordt niet alleen in Europa, maar overal ter wereld geaccepteerd. Dat is pas een ‘eenheids-munt’. Waarom heeft niemand dat aan Zalm c.s. verteld voordat ze de fout in gingen…

 9. [7]

  nou, dat valt toch wel mee hoor. ik reageer nu snel op je reactie, en ik weet zo even geen namen uit m’n hoofd die ook beweren dat de euro geen lang leven beschoren is. ja, ik weet zo wel 1 iemand – ook een beroemd belegger – Jim Rogers, maar er zijn er echt nog meer.

  ook voor de introductie van de euro waren er tallozen die deze stap krankzinnig vonden en die vinden dat ongetwijfeld nu nog.

  nou, met dat laatste ben ik het wel met je eens. gelukkig woon ik vlak bij Belgie. ik kom er ook vaak.
  [8]

  maar welke euro-landen doen het – zelfs relatief – goed dan?

  vergeet ook niet dat de fysieke euro er eigenlijk nog maar net is – 3,5 jaar – en dezelfde politici die deze munt zo hard gepromoot hebben en door de strot van de bevolkingen geduwd hebben kunnen moeilijk nu al hardop gaan roepen dat die weer weg moet. zelfs niet nadat nu al duidelijk is dat het een ramp blijkt.

  er zijn echter zat politici die totaal een andere kijk op de euro hebben. alleen zitten de meesten – sommigen wel – daarvan momenteel niet in euro-regeringen. dat kan veranderen als de economische verloedering in de euro-zone steeds erger wordt. en dat wordt ie.

  gegroet.

 10. [9] Jodocus,

  Nou…ik hoop zelf ook dat ik ongelijk heb 🙂

  Ik begrijp wel dat de euro zoals ie nu is opgezet een gigantisch collectivistisch herverdelingsschema is waarbij landen met een meer strikte
  begrotingspolitiek en waar men iets
  (al is het veel te weinig) doet om de
  verzorgingsstaat onder controle te houden mee betalen voor welfare-landen zonder begrotingsdiscipline en snap wel dat Albert er vanaf wel…alleen denk ik dat de Europese leiders dit probleem zullen oplossen,niet door de euro te verlaten (waar ze decennia op aangestuurd hebben) maar door een
  Europese superregering in te stellen.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 11. [8] Ach aan die weddenschap hou ik je Cincinnatus, en voor mij ook een bak bier voor iedereen als de euro niet binnen 5 jaar instort.

  [10] Inderdaad Vlad, er zijn veel meer mensen die geen vertrouwen meer hebben in de euro, waaronder Antal Fekete, Alex Wallenwein, Bill Fleckenstein, Harry Schultz, ik zal iedereen even een aantal artikelen geven waar alles keurig in wordt uitgelegd:

  http://www.financialsense.c

  http://www.financialsense.c
  http://www.mises.org/story/
  http://www.mises.org/story/881

  Ook een aardig verhaal van Harry Schulz:

  Europe’s case is even more extreme. They’re unsure if they want to reform their socialism. They’re at home with their termites, but the structure can’t survive trade winds (pun intended). Europe harbors a doomed economic & socio philosophy. If they agree to reform, it’ll take years & maybe they don’t have years (China). If they don’t agree, they’ll become a white-collar 2nd world. No longer 1st, but not quite 3rd. Blair implied as much in a brave speech last week. France is the weak link. They have an attitude problem. Germany is unhelpful. To top things off (& validate my point), France & Holland committed an extreme act of separatism by voting No on constitutional unification in recent elections. Euro states even separated themselves from US advice says columnist Wm Pfaff, who headlined his 6/18 IHT column: The Atlantic just got wider. (major European article inside).

  Met andere woorden, men wist ook niet in 1992 dat het EMS datzelfde jaar nog zou instorten en toch gebeurde het. Landen als Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn wat dat betreft slimmer geweest dan wij.

 12. [10] Vlad,

  Er zijn wel meer dingen door politici ingevoerd die behoorlijk desastreus zijn gebleken en waarvan velen zeiden : "niet doen" en waar we
  nog steeds niet van af zijn…(een migratiepolitiek waarbij nieuwkomers zich "en masse" konden nestelen in de
  sociale zekerheid bijv.)

  Indien de politiek hun programma’s en beslissingen die niet blijken te werken of een averrechts effect hebben,
  zouden intrekken, was er al veel gewonnen maar helaas werkt het veelal niet op die manier maar komen ze met
  aanvullende programma en extra maatregelen en hebben zich lobby-groepen gevormd die belang hebben bij het in standhouden van falende programma’s enz…

  En stagnerende imperia kunnen het nog
  wel een tijdje uitzingen…Het Ottomaanse rijk heeft het meer dan twee eeuwen uitgehouden terwijl het in
  verval was en de USSR na Stalin toch ook nog 3 decennia.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 13. [12] Albert,

  Bedankt voor de links en dat van die bak staat ook bij mij genoteerd 🙂

  De ineenstorting van het EMS is door de EU-leiders wel gebruikt om de Euro
  door te drukken…zoals ze nu de probs met de Euro als argument aanhalen om te komen tot een superstaat.

  Afwachten maar.

  Groetz,

  pessimist Cincinnatus.

 14. [14] Cincinnatus, dat was juist een grote domper voor de eurocraten dat het EMS omviel, omdat men had gehoopt dat het een geruisloze overgang zou zijn. Alles volgens het socialistisch/corporatistisch boekje. Toch was men al zo ver op de rit dat men het niet meer kon stoppen. Dat is ook de reden geweest, waarom Engeland en de Scandinavische landen niet mee wilden doen met de euro (deze landen deden wel mee met het EMS). John Major zelfs tegen de wensen van Margaret Thatcher in, omdat zij wist wat de uitkomst zou zijn.

 15. [13] Een imperium opbouwen en in stand houden kan alleen als men een eenheidstaat vormt en bereid is geweld te gebruiken. De EU is dat niet en zal dat gelukkig ook nooit worden (alhoewel de Eurocraten deze dromen wel koesteren, getuige hun uitlatingen en daden).

 16. WEDDENSCHAP, (zie citaten)

  Kunnen we deze weddenschap vieren op de DAG van het KAPITALISME in 2010 ?
  Dus dan op de eerste zondag in Juni.

  Dan zouden de weddenschap-voorwaarden wel goed moeten worden vastgelegd.
  Albert en Cincinnatus ???

  [7] [8] In ieder geval : als Italië binnen nu en 8 jaar uit de Eurozone wordt gezet en al dan niet gedwongen terugkeert naar de lire…of sterker nog : als
  1 euro-land al dan niet gedwongen
  de eurozone verlaat, trakteer ik jou
  op een megapizza en karaf Italiaanse wijn

  [12] Dit is een reactie op Allah-s 8ste profeet aka Cincinnatus.
  Ach aan die weddenschap hou ik je Cincinnatus, en voor mij ook een bak bier voor iedereen als de euro niet binnen 5 jaar instort.

 17. [17] Hub,

  Prima idee.

  Zijn er juristen in de zaal ? 🙂

  De formulering die ik anders voorstel, is :

  Ik betaal Albert een bak (max 48 flesjes) Belgisch bier naar keuze indien voor Capitalisme Day 2010 (mag wat mij betreft ook 2013 of 2015 zijn)
  één van de huidige Eurolanden uit het
  Eurostelsel stapt (of wordt gezet).
  Indien alle huidige Eurolanden in 2010
  (of 2015) nog de euro gebruiken,heb ik gewonnen en ontvang van Albert een bak
  bier (max 48 flesjes) naar keuze.

  Nu kan er in 5 of 10 jaar veel gebeuren (dood, migratie, ruzie enz…) en dus stel ik voor de met
  de bak bier overeen komende som in
  bewaring te geven bij het libertarisch centrum zodat de winnaar binnen 5 of 10 jaar zeker z’n bak krijgt.

  Indien de winnaar zich dan niet zou
  aanmelden, vervalt het geld aan het LC
  (anders krijgt ie z’n geld + de bak).

  Bij geschillen en betwistingen is enkel de voorzitter van het LC bevoegd 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus.

 18. [9] Jodocus,

  In België schijnen "we" in ieder geval niet meteen aan introduktie van de "gouden franc" te denken.Ik lees net dat de nationale bank 1/9 van z’n
  goudvoorraad verkoopt ( http://193.121.55.225/tt/tt… ).

  Hebben we niet meer nodig, denkt men
  blijkbaar.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 19. [16] Albert,

  Nou aan die éénheidsstaat wordt toch hard gewerkt.
  En voorlopig wordt er geen geweld gebruikt, hoeft ook niet daar de kandidaten om deel uit te mogen maken
  van dit als economische unie vermomde
  belastingskartel-met-ambities-om-uit te-groeien-tot-Continentale-Leviathan
  blijven toestromen.Echter als Nederland zich binnen 50 jaar zou willen losmaken van dit imperium zouden net als Hongarije 1956 of Praagse Lente 1968 de tanks wel es heel snellen (vanuit Brussel) kunnen komen toerollen.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 20. [20]

  C,

  vergeet niet dat de enige echte macht over mensen die bestaat in de wereld is gebaseerd op geweld, en aangezien brussel geen tanks heeft heeft het ook geen echte tastbare macht.

  de enige macht die brussel thans over ons heeft is de macht die onze ‘vertegenwoordigers’ vrijwillig overdragen.

  die macht kan snel verdwijnen als ook de overhandigers ervan verdwijnen om plaats te maken voor anderen.

  er zijn zat van die ‘anderen’ in europa, ook in de nieuwe en de aspirant lidstaten die een heel andere toekomstvisie hebben en die ook nog eens een behoorlijke achterban hebben. en er hoeft maar dit te gebeuren in een van die landen om op die manier roet in het eten te gooien van de EU planners.

  hoewel de franse en NL NEE-stem het rectificatieproces zogenaamd niet tegenhoud is het vod wat er mee is afgestemd toch zo goed als dood en begraven, ook al willen sommige EU-hot shots ons anders doen geloven. die NEE-stem was ook het allerlaatste waar deze EU-priesters op gerekend hadden. zeker in FR en NL zelf.

  kijk, natuurlijk zal het voorlopig niet zo’n vaart lopen met een eventuele ontmanteling van de EU. nee, daar zijn we nog heeeel lang zoet mee. maar ik zie dat toch als de onvermijdelijke uitkomst, die voornamelijk veroorzaakt gaat worden door de EU zelf=de economische ontwikkelingen in Europa.

  gegroet.

 21. [20] Ik ga geheel met de weddenschap akkoord Cincinnatus en ook van mij 48 flesjes bier als de euro na juni 2010 nog bestaat.

  [21] [20] Dat is ook geheel mijn punt Vlad. De EU is zoiets als het Vaticaan. Zoals Stalin ook vertelde over het Vaticaan: hoeveel divisies heeft de paus?

  Het is als het ware een papieren tijger, opgeblazen door het geld en de pseudo-macht die wij hebben toebedeeld. Maar ja we hebben deze pseudo-macht wel gegeven, maar we kunnen het ook zo weer terughalen. Dat vergeten de Eurocraten even gemakshalve, met die Luxemburgse Euro-pias voorop: Jan-Kloot Juncker. Het is zo jammer dat onze politici ruggegraatloze wezels zijn, want anders hadden we niet eens een referendum nodig gehad om deze waanzin af te blazen.

 22. [19] "Ik lees net dat de nationale bank 1/9 van z’n goudvoorraad verkoopt"

  in het berichtje staat:
  "De Nationale Bank kan met de verkoop wel haar rendabiliteit opkrikken en met
  de opbrengst kan ze interessantere beleggingen doen dan in goud."

  Ja Cintus, we zitten in het zelfde schuitje! De EUforie over het grote project Europa heeft vrijwel alle beslissers verblind.
  De heren (en dames?) Economen zijn enthousiast Monopolie aan het spelen; zo verzonken in hun spel dat iets ECHTs zoals goud voor hen geen waarde meer heeft.
  "Op mijn briefje staat 100¤! DAT is belangrijk. Ik koop de Kalverstraat, dat is een goede belegging. Als jij dan ‘op mij’ komt moet je 25¤ betalen, en dan word ik lekker rijk!…."

  Jongens, het spelletje heeft nu lang genoeg geduurd! Speelbord netjes opruimen, pyama aan en naar bed.

  t’is trEUrig!

 23. [22] Albert,

  Okido.Dan staat onze weddenschap.

  [18] Hub,

  Ben jij de "notaris" van dienst ? 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus.

 24. [22] Albert,

  "Wij" hebben niks gegeven hoor.De politieke elite draagt macht over en ja
  in deze fase zouden ze daar nog een punt kunnen achter zetten.Echter de politieke elite is alles behalve van plan de vorming van een EU-superstaat
  op te bergen.Bij het referendum stond
  meer dan 80 % van de kamerleden achter
  de "Ja-stem", evenals "vakbondstop",
  CEO’s van grote bedrijven,belangenorganisaties,mainstream-media enz….

  Er bestaat een stevige consensus onder
  de "decisionmakers" dat we verder moeten met Projekt "Europese Sovjet Unie" en uiteindelijk is het toch zo dat een paar cowboys een hele kudde vee de gewenste richting kunnen uitdrijven….als er een consensus bestaat binnen de politieke elite volgt het "volk" uiteindelijk.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 25. [21] Vlad,

  De USA zijn ook ooit begonnen als "Confederatie" van onafhankelijke staten zonder sterk centraal gezag dat
  de beschikking had over een federaal leger en belastingsbevoegdheid)

  In de eerste US grondwet ‘de Articles of Confederation) had je een "zwak
  uit afgevaardigden van de lidstaten
  samengesteld congres"…al gauw kwam
  er een nieuwe grondwet met meer macht voor het overkoepelend niveau en de
  rest van de geschiedenis van de USA vertoont het patroon dat de feds steeds meer macht naar zich toe trekken.In de "war between de states"
  in 1861-1865 werd definitief een einde gemaakt aan de mogelijkheid van de states zich los te maken van de Unie.

  Dichter bij huis, bijv in de evolutie van de Bourgondische Nederlanden zie je ook hoe een zwak centraal gezag steeds meer macht naar zich weet
  toe te trekken.

  Aan een Europees leger wordt volop gewerkt…er bestaat nu al een Eurokorps waarin de facto grote delen
  van Belgische, Nederlandse, Franse en Duitse leger zijn opgegaan.

  Op de nieuwe Oostbloklanden zou ik maar niet te veel rekenen : die regeringen zitten vol met voormalige communisten…die lui zijn geconditioneerd om "pro" meer staat en
  meer "collectief" te zijn.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 26. [19] dat wordt nog eens extra leuk voor de lezers van deze blog:

  De belgische Nat’le Bank is beursgenoteerd, wanneer zij dat goud verkoopt, komt er boekwinst en er is dus nu een rechtzaak aan de gang of (wat ik vind) die boekwinst naar de aandeelhouders moet!
  het aandeel noteert ca ¤ 3200

 27. [27] Je zou eens kunnen proberen voldoende aandeelhouder daarvoor te interesseren, en het dan te eisen.

 28. waarom heeft engeland geen euro stuur een e-mail plz Danku voor uw mede werking Greetz Mii En Mii Frend

 29. Ik begrijp eerlijk al deze heisa over de Euro niet. Ik vind het lekker handig, vooral als ik naar het buitenland ga. Kunnen de banken hun marges bij het omwisselen van de verschillende munten vergeten.

  Bovendien, de euro is sinds zijn introductie heel stabiel gebleken t.o.v de Zweedse Kroon of Britse Pond, Zwitserse frank of zelfs Noorse Kroon. Monetair gezien maakt het dus nauwelijks verschil uit. Wel veel praktischer in het dagelijks gebruik.
  Neen, ik zou echt niet meer terugwillen naar de die vroegere prutsmuntjes als Nederlandse Gulden, Belgische frankjes, Peseta’s, Finse Marken of wat dan ook.

Comments are closed.