Na twee weken in het spotgoedkope Tsjechië was het weer even wennen in TREUROland. Wij gaan als gezin van 2 + 7 al zo’n 15 jaar naar ongeveer dezelfde plek in Tsjechië o.a. vanwege het feit dat je niet meteen failliet bent als je ergens stopt voor een ijsje en daarbij houd ik van in alle rust rondhangen met een Japanse puzzel en dat kan daar heel goed.

Prachtige landschappen met veel bos en het bier is uitstekend en kost zo’n 30 cent voor een halve liter, tot aan de merkstreep op het glas dus geen gerommel met opgeklopte schuimkoppen. Uit eten in een gemiddeld restaurant kost rond de 5 EURO pp inclusief (veel) bier, soep en toetje.

Het hotel waar wij doorgaans heengaan is van origine een voormalig jachtslotje van een industrieel uit de 19de eeuw dat sinds het communisme het eigendom is van de mijnbouwmaatschappij Dukla. Grote staatsbedrijven hadden dit soort hotels om hun arbeiders een proletarisch gecontroleerde en socialistisch verantwoorde volksvakantie te geven en in de eerste jaren na de val van het communisme is dat nog doorgegaan. Het hotel mocht wel enkele kamers aan buitenstaanders verhuren en dat waren wij dan. Dat systeem is intussen afgeschaft zodat het hotel het nu volledig commercieel moet zien te overleven. Dukla is nog steeds de eigenaar en verhuurt het geheel aan een de exploitant en omdat deze volledig op Tsjechen mikt zijn de prijzen (voor ons dan) bijzonder laag. We zaten 16 dagen met 9 man in 3 enorme 3-persoons kamers met douche + toilet en zeer royaal ontbijt voor EURO 1300, thuisblijven is duurder. Het geheel is eenvoudig en schoon. In de winter valt daar ook prima te skiën, ook voor zeer weinig dus.
Wie interesse heeft: google naar “Zamek Sobotin” (inclusief de kwoots) en doe je voordeel. Het is wel 12 uur rijden uit Heiloo, een pokkenend dat wel.

Nog wat weetjes: benzine was daar 90 cent per liter, pepperspray is gewoon in de winkel te koop voor 1,25 EURO en dat is even wat anders dan de 20 EURO die ik hier op de zwarte markt heb betaald en dus heb ik als vader van 4 dochters flink ingeslagen. Pakje Marlbouro 1,50 EURO, je zou haast weer willen gaan roken (na 30 jaar in mijn geval). Ik vraag mij af waarom niemand daar de auto vollaadt en het hier verkoopt, dat zou toch moeten kunnen nu ze ook in de Europese Sovjet Unie zitten.

Ook boodschappen doen is daar een lachertje: 2 liter cola, Coca of Pepsi voor 60 cent, mede omdat ze niet door de staat worden verplicht om kapitalen weg te gooien aan statiegeldflessen. Pakje boter bij de LIDL daar 40 cent, hetzelfde spul dat hier79 cent kost.

Je ziet ze daar wel ieder jaar weer rijker worden terwijl wij hier steeds armer worden en dat is geen toeval.

Maar goed, na wekenlang 30 cent voor een uitstekende kop koffie te hebben betaald was het een schrikken om in Duitsland op de schnellweg opeens 2,20 EURO te moeten neerleggen. Dat is 5 gulden in echt geld en dus volslagen waaaaaaaaanzin.

Maar echt thuis in dit volledig geidiotiseerde land was ik weer na het lezen van een ingezonden brief in de Telegrof van donderdag waarin een lezer voorstelt om een algemene hobbybelasting in te voeren omdat dit goed zou zijn voor de economie.

17 REACTIES

 1. Toch wel ironisch dat (bijna) 16 jaar na de val van de Berlijnse muur, oost-Europa (redelijk) kapitalistisch is geworden en west-Europa kommunisties.
  Misschien moet Charta ’05 maar worden opgericht, er is veel puin te ruimen hier….

 2. [1] Houd even in de gaten dat het prijspeil ook daar met het stijgen van de levensstandaard natuurlijk niet op dat niveau blijft. Waar het uiteindelijk uit gaat komen is natuurlijk zeer afhankelijk of de regering daar de behoefte heeft de bevolking af te persen of niet.

 3. [2] "of de regering daar de behoefte heeft de bevolking af te persen of niet."

  Welke behoefte denk jij dat een regering heeft?

 4. [3] Scherp! Beter gesteld dan, in welke mate de regering de behoefte heeft de bevolking af te persen.

 5. wat mij ook opviel rijdend door Duitsland waren verkiezingsposters van SPD-kanselier Schroder waarop hij mededeelt dat er moed nodig is om hervormingen door te zetten, uiteraard suggererend dat alleen hij die moed zou hebben maar hij is toch al zo’n 8 jaar aan de macht zodat hij feitelijk zijn eigen beleid van de laatste 8 jaar wil gaan hervormen en zich daarvoor op de borst slaat.

 6. Het is inderdaad goed toeven in Tsjechie! Goed eten, bier met echt schuim, eenvoud, goed en goedkoop.
  Leuk, zo’n verhaal!

 7. Nederlands bier: polderbier: vele compromissen, om aan vele smaken tegemoet te komen, waardoor flauw.
  Belgisch en Tsjechisch bier: veel meer individualistische smaken. Daardoor smakelijker!

 8. [7] Palm is mijn bier, en inderdaad Belgisch!!

  Btw, een budweiser laat ik ook nooit staan 🙂

 9. Wij dronken voornamelijk Budevice bier uit de tap en dat is de plaatsnaam Budweis in het Tjechisch, erg smoet (smooth) vonden wi overigensj. Zowat alle plaatsen daar hebben namen in het Tjechisch (Slowaaks) en Duits als erfenis uit de tijd van het Habsburgse rijk.
  Zo zaten wij Sobotin (Duits Zobentau) in de buurt van Sumperk dat in het Duits Schonberg heet.

  Ik meen dat er nog ergens een gevecht om de naam was tussen Budweiser (USA) en Budevice (CZ). De Amerikaanse tak schijnt niets met de plaats in Tjechie te maken te hebben maar is willekeurig door de oprichters van de brouwerij gekozen om ergens een Europese achtergrond te suggereren.

 10. [9] "Ik meen dat er nog ergens een gevecht om de naam was tussen Budweiser (USA) en Budevice (CZ). "

  Bij mijn weten hebben de Amerikanen dat copyrightgevecht gewonnen dankzij veel dollars. Een aantal jaren geleden was het Tsjechische bier ook als "Budweiser" verkrijgbaar en dat smaakte duizend keer beter dan het Amerikaanse paardenpis met dezelfde naam.

 11. [7] En bijkomend voordeel van Tsjechisch bier is dat de standaard serveereenheid de halve liter is 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus.

 12. [2] Libertariër,

  Klopt !

  In vergelijking met Nederland is CZ nog steeds goedkoop, in vergelijking met het CZ van 10 jaar geleden is alles daar nu pokkeduur.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 13. Wladimir,

  hoeveel kost een pakje sigaretten exact?

  of is het omgerekend precies 1,50 zoals je zei? Dit wil ik graag weten.

  gegroet.

 14. eigen merk sigaretten bij de LIDL waren iets van een EURO, Marlbouro en zo waren iets van 1,50 EURO.
  Benzine 90 cent, ook in Polen zodat langs de hele grens tussen Duitsland (1,35 EURO) en Polen geen liter meer in Duitsland wordt getankt. Ik zag steeds rijen Edelgermanen voor de pompen in Tjechie en Polen.

 15. Krijgen we binnenkort ook je vakantiefoto’s te zien? Ik kan niet wachten, Wladi in zwembroek bij de bbq…

 16. [15] het hoeft toch niet altijd zo zwaar toe te gaan, hieroo. Af & toe even een luchtig onderwerp kan geen kwaad lijkt mij.

 17. [16]

  luchtig?

  welnee, ja, voor de een misschien, maar ik ben heel blij met deze voor mij nuttige informatie.

  Tjechie is voor mij maar een klein stukkie – 700 k – rijen. ik denk dat ik heel binnenkort maar ’s effe die kant op rij.
  gegroet.

Comments are closed.