De Vrijspreker verkondigt in haar vele berichten dat libertariers wel degelijk weten hoe ze de arbeidsmarkt moeten verbeterem door versoepelen. Menigeen zal zich afvragen of dit nu wel of niet in de praktijk uitvoerbaar is. Soms lijkt de zon door de wolken te breken, zoals we in onderstaand bericht kunnen lezen.

AMSTERDAM – De zwarte werkster moet een plek krijgen op de normale arbeidsmarkt. Dit zeggen de werkgevers, werknemers en gemeenten die in de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) zijn vertegenwoordigd donderdag.

De raad heeft op verzoek van de Tweede Kamer twee regelingen ontworpen die een einde moeten maken aan huishoudelijk werk waar de Belastingdienst niets van weet. Volgens de eerste optie mag een hulp in de huishouding belastingvrij ruim vijfhonderd euro verdienen. De opdrachtgever hoeft geen sociale premies af te dragen. Volgens de tweede optie moeten wel premies worden betaald. Deze kosten kan de werkgever aftrekken van de belasting.

Om fraude tegen te gaan moet de werkgever volgens de RWI bij de belasting opgeven hoeveel hij voor huishoudelijke hulp heeft betaald. Gebeurt dit niet, dan vervalt het recht van de regelingen gebruik te maken. Het gaat niet alleen om schoonmaaksters, maar ook om bijvoorbeeld mensen die zorgen voor zieken en mensen die op kinderen passen.

De RWI is een overlegorgaan van werkgevers, werknemers en gemeenten. De raad doet voorstellen aan de regering op het terrein van werk en inkomen. Doel van deze voorstellen is volgens het overlegorgaan een goed functionerende arbeidsmarkt te bevorderen.
______________________________________________

Het is een gotspé dat kinderopvang zo belachelijk duur is terwijl er zoveel mensen [lees: ouders] niet aan werk kunnen komen. Men noemt dit ‘frictie op de arbeidsmarkt’ en wordt in dit geval veroorzaakt door de overheid. De grote administratieve rompslomp [premies afdragen, risico op naheffingen enz. of ‘certificering’] vernietigd veel nuttig werk.

8 REACTIES

 1. Het is een oude truc.Je moet dus wel aangeven dat je zo’n hulp hebt om fraude tegen te gaan. Dan heb je weer twee namen op de lijst.Over l of 2 jaar komt dan de mededeling dat het systeem niet heeft gewerkt en krijgen de bewuste personen een aanslag.De operatie zal binnenskamers wel heten: Kip,ik heb je. Anne

 2. Goed artikel mrXL. Karma punt verdiend 🙂

  Anne ik denk dat je gelijk hebt. Een bende dieven kan je beter niet vertrouwen.

  Een van de grote raadsels in het leven is volgens mij hoe blindelings de gemiddeld Nederlander de overheid vertrouwd.

  Wie zou gaan onderzoeken hoe betrouwbare partner de overheid in het verleden is geweest zou er achter komen dat een straatrover zich beter aan afspraken houd dan de Nederlandse staat.

 3. Het alombekende grijze circuit is de smeerolie van de schijnbaar niet bestaande vrije markt die de maatschappij tegen beter weten in tóch laat functioneren.

  Laten we dat alsjeblieft zo houden. Want zoals Anne al zegt: over een jaar of twee blijkt dit nieuwe ambtelijke initiatief natuurlijk niet te werken, maar sta je wel teboek als crimineel.

 4. Heel goed, Anne, jij kent die truukjes.

  Eerlijk gezegd denk ik toch dat de overheid het moeilijk gaat krijgen de komende tijd.

  Al met al geeft het wel aan dat ze dus wel weten hoe het moet, maar het gewoon consequent niet toepassen.

 5. Ok, ok, maar als je dus nu een poetsvrouw in het zwart hebt en dit niet aangeeft, kan je enkel voor het niet aangeven worden bestraft. Niet voor het (laten)zwartwerken zelf. Dat lijkt me al een hele vooruitgang. Iedere stap vooruit is toe te juichen.

 6. Dit is geen stap vooruit. Men komt door zijn eigen beleid in de problemen en zoekt dan een oplossing die klein genoeg is het foutieve beleid te blijven voeren, maar ook een oplossing die groot genoeg is een al of niet tijdelijk probleem wel op te lossen. Dus deze maatregel zorgt ervoor dat de overheid zijn gang kan blijven gaan en is bovendien nog onrechtvaardig (zelfs binnen de kaders van het overheidsbeleid) omdat de één wel belasting moet betalen en een ander blijkbaar niet.

 7. Ik zie de werkster als iemand die aangenomen werk verricht tegen een vooraf overeengekomen betaling. Of de werkster van plan is om daar belasting over af te dragen is haar eigen zaak. Dat zij dat niet van plan is heeft ongetwijfeld te maken met dat ze er dan weinig van zou over houden, terwijl zij er nu een aantrekkelijke bijverdienste aan heeft. Er moet gewoon veel meer zwart worden gewerkt, het systeem moet gewoon aan de bron worden gesaboteerd. Het is toch belachelijk dat als je alles volgens de regels doet een salaris van iemand die voor je werkt 2,5 keer de poen kost die de persoon daadwerkelijk in handen krijgt, dat om een zooitje klaplopers die niets uitvoeren voor hun luiheid te belonen. Dus mijn credo, wat zwart kan gebeuren moet zwart gebeuren.

Comments are closed.