Hoe dacht u dat elk totalitair regime gevormd werd? Van de ene op de andere dag? Nee hoor, alles gaat geleidelijk.

Wilt u een voorbeeld hebben dat uw maag doet omkeren, hier vlak bij? Iets wat ook voor u gaat gelden binnenkort?

Nee, serieus, lees gauw het artikel als uw vrijheid u iets waard is. Stuur links door naar uw vrienden

Het kabinet wil dossiers laten aanleggen over bijvoorbeeld het reisgedrag, pinbetalingen en hobby’s van burgers.

Doordat opsporingsinstanties verbanden tussen deze onschuldige informatie mogen leggen, kan iemand plotseling worden aangemerkt als verdachte.

Stap 1: Je moet iedereen kunnen verdenken.

Het wetsvoorstel van minister Donner (Jusititie) dat dit mogelijk maakt, ligt bij de Tweede Kamer. Politie en justitie zouden nog meer bevoegdheden krijgen om iedereen in de gaten te houden.

Stap 2: Vanzelfsprekend moet de staat nog meer bevoegdheden krijgen.

Sinds 1 januari moeten bedrijven en instellingen zoals bibliotheken, winkels en internetaanbieders alle gegevens over hun klanten, ook al worden deze nergens van verdacht, doorgeven aan de politie. Deze gegevens kunnen straks in een dossier worden gestopt en aan elkaar worden gekoppeld.

Deskundigen zien echter grote gevaren in deze privacybeperkende maatregelen. ,,Iedereen is nu bij voorbaat verdacht, pas in tweede instantie wordt vastgesteld of iemand onschuldig is,” waarschuwt Jan van Dijk, hoogleraar toegepaste communicatiewetenschappen van de Universiteit Twente.

Zijn Leidse collega Hans Franken, hoogleraar informatierecht en Eerste-Kamerlid voor het CDA, gaat nog een stap verder. ,,Burgers verliezen rechten waarvoor hard is gevochten. Zo creëren we een samenleving die is gebaseerd op wantrouwen, terwijl mensen juist op de overheid moet kunnen vertrouwen.”

Vertrouwen op de overheid? Nou, zo dom zijn we natuurlijk ook weer niet.

Een groot bijkomend risico is volgens de digitale burgerorganisatie Bits of Freedom (BOF) het gevaar van uitlekken of verkeerd gebruik van gevoelige gegevens. ,,Als al die informatie in een groot politiepakhuis komt, zijn er altijd mensen die zich niet kunnen bedwingen en even kijken met wie Katja Schuurman belt. Dat is uit oogpunt van privacy volstrekt onacceptabel,” zegt Maurice Wessling van BOF.

Privacy? Ordinair bonnen uitdelen voor bijvoorbeeld identificatieplicht, da’s ook zo’n effectieve maatregel. Wat zijn er veel terreuraanslagen tegengehouden, zeg! Gewone geldroof is het!

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) erkent dat er maatregelen op stapel staan die het recht op privacy kunnen beperken. Maar hij vindt dat privacy en veiligheid niet recht tegenover elkaar staan.

Misschien vindt de minister ook dat smurfen bestaan. Echt relevant wat hij vindt lijkt me niet belangrijk. Het gaat erom wat de burgers vinden, niet?

,,De balans is verstoord door de veranderde dreiging waarmee wij te maken hebben. Het kabinet heeft de dure plicht die balans te herstellen. Wie alleen oog heeft voor de volle ontplooiing van ieders vrijheden, neemt een onverantwoord risico.”

Stap 3: Consistent blijven volhouden dat we goed bezig zijn. En vooral doorgaan!

Zeg nu eens eerlijk, waar bent u banger voor, dat u bijvoorbeeld vermoord, overvallen of verkracht wordt, of vreest u
parkeerbonnen, identificatieplicht en belasting eigenlijk meer? Wees eens eerlijk…

36 REACTIES

 1. Ja, natuurlijk val je eerder ten offer aan de bureaucratie en de overheid dan aan geweldsmisdrijven.Denk maar aan het feit dat er nu mensen uit de ww , een situatie waar ze vaak geen schuld aan hebben,in de bijstand rollen en dan ,maanden moeten wachten op een uitkering.De energiebedrijven zijn genadeloos en sluiten af,heraansluiting kost 500 euro,de schoften! en dan is de cirkel rond en beland je dankzij deze overheid op de straat en in de goot.Waar je dan eventueel groter kans maakt om vermoord en verkracht te worden. Het is werkelijk levensgevaarlijk dat de overheid je gangen tot op de seconde kan nagaan.Ze fabriceren bewijzen en dan ga je,na enige foltering, moedeloos de bak in waar je het dan nog luxe vindt vergeleken bij het op straat wonen.Maar dat ze zulke maatregelen nemen is niet nieuw,want in de tijd van de vredesbeweging was iedereen verdacht en hebben ze 500,000 dossiers aangemaakt, van totaal rechtschapen burgers met gezond verstand,die geen aanvalswapens van Amerika op hun grondgebied wilden.Ien Dales heeft toen die 500.000 dossiers laten vernietigen.Dat was dom.Als ze een echte eerlijke socialiste was geweest,had ze die aan de betreffende personen moeten toesturen.Dan hadden wij ons kunnen verweren,dat was zeker gebeurd.En dan zouden ze zich nu wel 2 keer bedenken,voor ze weer zulke verstrekkende maatregelen zouden nemen.Maar de massa is gelaten,passief,neemt alles voor kennisgeving aan en vooral, ze hebben allemaal zo’n slecht geheugen. Door de geschiedenis van het verleden leer je het heden beter kennen.Wees waakzaam,lieve mensen, laat je niets afnemen wat bij je grondrechten hoort.Anne

 2. ja een beetje 50/50 eigelijk. Beiden ben ik wel bang voor.

  De vraag is, sorry dat ik eerdere keer met het beleid van de VS aan kom zetten, maar daar zit m.i. de bron van de huidige ellende.

  Kijk als we nu gewoon Saddam geen handelsbeperkingen hadden opgelegd?
  Dan was er ook geen oorlog nodig geweest, waren er minder moslims geradicaliseerd. Om over Afghanistan nog maar te zwijgen.

  Wel was in dat geval misschien wel de dollar verder in waarde gedaald.

  Maar er waren geen vrijheidsbeperkende maatregelen nodig geweest. Hoewel de Marrokaantjes natuurlijk nog steeds niet lekker zouden integreren.
  Maar dat staat er los van!

 3. volledig mee eens, het verergert gewoon per maand. Iets tegen doen? wat?

  Beetje laat. De ram slaat tegen de poort. 🙁

 4. Nog even wachten:
  1-en er wordt een band recorder om Uw nek gehangen die registreerd wat U in het dagelijks leven zegt en waar
  2-Er wordt een GPS aan Uw been verbonden die registreerd waar U gaat
  3-Al Uw telefoonngesprekken worden opgenomen

  Hoe raad U het, er komt een nieuwe chip
  deze integreert alle eigenschappen zoals boven genoemd en deze wordt bij Uw geboorte onder Uw huid ingespoten. De dierproeven zijn zoals U weet reeds geslaagt

 5. Het wordt elke dag erger. Maar wanneer het product vrijheid schaars wordt, neemt de waarde toe. Dus de kansen om een breder publiek te bereiken en te raken nemen toe voor Libertarische sites. Gaan de betere columns hier ook als persbericht naar de kranten en/of naar nieuwsbank.nl?

 6. [2] "Kijk als we nu gewoon Saddam geen handelsbeperkingen hadden opgelegd?
  Dan was er ook geen oorlog nodig geweest, waren er minder moslims geradicaliseerd. Om over Afghanistan nog maar te zwijgen…."

  En als de paus nou nog leefde dan zouden er in Parijs geen rellen zijn geweest waardoor het handelstekort van de VS al lang opgelost zou zijn zodat dat gebouw in Polen nooit ingestort zou zijn 🙂

 7. Een geluk bij een ongeluk is hier dat de prestaties van de overheid m.b.t. al dat technische vernuft zoals gewoonlijk bijzonder ver onder de maat is. Vaak worden dergelijke technische mogelijkheden door politici breed uitgemeten in de pers (‘we kunnen dit, we moeten dat’ enz.) maar blijkt de praktijk heel wat weerbarstiger. Aan de andere kant, als men iets dergelijks onder de knie heeft dan wordt er ook dankbaar misbruik van gemaakt. Denk even aan de Maut (vrachtwagenheffing) in Duitsland en de snelheidslasers der Rijkspolitie.

 8. Waarom worden niet alle illegalen opgespoord en het land uitgegooid. Deze mensen zijn hier zonder een mogelijkheid op een normale manier hun onderhoud te verdienen. Dit zijn dus criminelen of toekomstige criminelen.
  Waarom altijd het beleid om bij het eerste misdrijf een lage straf te eisen. Als ik wordt neergestoken of beroofd door iemand die dat voor de eerste keer doet, komt het bij mij heus niet minder gevaarlijk of minder pijnlijk over.

 9. [6] Haha 😀
  Ja Mike, maak me maar belachelijk, maar ik meen het eigelijk echt serieus.

  Maar volgens jou klopt mijn stelling dus niet? Of heb je je lolbroek aan?

  Graag een uiteenzetting dan.

 10. [2] Ehhm, Achilles, zo wantrouwend was de VS niet. Ze hebben Iran & Irak vele wapens verkocht, toen die tegen elkaar oorlog voerden.

  Pas toen Irak Kuwait binnenviel, toen ging het mis.

  Hiermee is Saddam in de fout gegaan.

  Die massamoorden zou niemand wat kunnen schelen, maar het willen annexeren van het olierijke Kuwait, dat was foute boel.

  Die handelsbeperkingen zijn er later bij gekomen.

 11. [10] Ja inderdaad dan hadden ze het toen goed moeten doen, toen hadden ze redenen om Irak te bevrijden.
  Maar nu blijft bij mij (en waarschijnlijk bij de "terroristen") het beeld hangen van valse CIA bewijzen, een blunderende Powell, Het Al quida sprookje enzovoorts

  Zwakke heelmeesters maken zeker stinkende wonden.

 12. [5] Tofuburger:"Gaan de betere columns hier ook als persbericht naar de kranten en/of naar nieuwsbank.nl?"

  Dit is een bijzonder goed en belangrijk idee en zou uitgevoerd moeten worden.
  Dit doorsturen gebeurt nu nog maar incidenteel.
  Het probleem is iemand te vinden die dit kan, en er de zin en tijd voor heeft; waarna dan nog komt de financiering van bepaalde mogelijkheden.

 13. Door liberalisering is er nu heersende kleine openhaarden.

  Door deze ontwikkelingen is heersende, meer armoede.
  Door het gevolg armoede is heersende meer roof & geweld.

  Gelijkt meer als logische benadering of begrip.

  U weet het wel Goed Alles toch ?

 14. Hoe jet het ook bekijkt, het is nu gewoon het 1984 van Orwell en hij schreef het in l948.Wat een profeet was die man.Vooral dat vijandsbeeld wat er iedere keer weer wordt ingepompt.Nu staan de russen weer op een laag pitje en moeten de arabs het ontgelden,maar het kan ook zo weer omkeren.Moeten ze alles weer herschrijven.Je zou je van narigheid bij de "proles"lees tokkies aansluiten.Schijt aan alles.Anne

 15. [Ik denk dat de boel helemaal uit de hand gaat lopen, wie nu beschouwend naar de huidige maatschappij kijkt en de schijnzekerheid waarop alles is gebouwd en de leegheid van de mensen dagelijks ervaart: ik denk dat we al een brug te verzijn. We leven zoals de Beierse woudprofeten al zeiden: in de vierde tijd,de tijd waarin alles in chaos verandert.Hoogmoed en geldzucht,daar wordt alles aan geofferd,ook mensenlevens.Dan wordt er wel ingegrepen, de aarde slaat ook terug.We gaan niet naar l0 miljard mensen;mogen blij zijn als er nog een miljard overblijven.En dan zal er weer echte vrede en verdraagzaamheid zijn.Grenzen bestaan niet meer,hebzucht is weg.Dat is libertarisme,maar anders dan de libertariers van nu het zich voorstellen.Anne18]

 16. [19]
  Anne,
  Vooral die leegheid van demensen waarover je schrijft klopt. Dat is volgens mij ook een verschijnsel waarmee de huidige overheid maar wat blij is. Als de zaak klapt zal de schijnzekerheid waar jij ook over schrijft de mensen nog heel rauw op het dak vallen. Maar ook wij die het zien, zullen door de werkelijkheid (overbevolking, verkeerde beroepsopbouw, en de ik-mentaliteit van de mensen)in de chaos niet kunnen overleven in Nederland.

 17. [19] ‘We gaan niet naar l0 miljard mensen;mogen blij zijn als er nog een miljard overblijven.’ Met die aantallen kan ik op zich nog wel leven. In tegenstelling tot de meesten op dit forum ben ik van mening dat minder mensen – meer vrijheid zal resulteren. En voor de rest ben ik het ook niet echt oneens met je. Alleen de aarde die terugslaat? Dat denk ik niet. Die doet gewoon wat het wil. Het zou juist van hoogmoed getuigen om te denken dat wij mensen daar een invloed op hebben. Daar zijn we het dus 100 procent oneens.

 18. [21] Ik ben het met je eens. Heel toevallig zag ik gisteren op TV in een kort fragment (helaas) een NASA wetenschapper zeggen dat het heelal voor 90 procent uit een voor ons onbekende stof bestaat. Hij had het niet over zwarte gaten of Quasars. Hij zei: "we weten dat deze stof er is, we weten niet wat het is, we weten al wel dat deze stof niet uit atomen is opgebouwd……!!! En wij ons drukmaken over een dieselautootje meer of minder?

 19. [22]
  Bertus, Als je tegenover een hele kwade man met een geladen revolver staat, maak je je daar toch druk om en niet over de stijging van de Atlantische Oceaan. Of heb ik dat verkeerd?

  [21]
  Er is een theorie over de wereldbevolking: de zaagtandtheorie. (kijk maar op de site van de club van tie miljoen.)
  Die theorie geeft aan dat de werelbevolking niet steeds groeiend is, maar ook vaak weer terugzakt naar een beduidende kleiner aantal.

 20. [quote]Een groot bijkomend risico is volgens de digitale burgerorganisatie Bits of Freedom (BOF) het gevaar van uitlekken of verkeerd gebruik van gevoelige gegevens. ,,Als al die informatie in een groot politiepakhuis komt, zijn er altijd mensen die zich niet kunnen bedwingen en even kijken met wie Katja Schuurman belt. Dat is uit oogpunt van privacy volstrekt onacceptabel,” zegt Maurice Wessling van BOF.[/quote]

  Dit is nog een tamelijk onschuldig voorbeeld, vorig jaar hadden we die aanklacht van verkrachting door een voetballer (ben z’n naam even kwijt) en uit de logs bleek dat tientallen zoniet honderden agenten geprobeerd hebben het dossier in te zien. Mensen waarvan geacht worden de wet te handhaven…

  En dan moet ik de overheid geloven op haar bambi ogen dat die informatie die over mij worden verzamelt uitsluitend ter bestrijding van het "terrorisme" of wat de overheid uit de hoge hoed haalt.

  Wie garandeert mij dat de verzamelde gegevens uitsluitend door daar toe bevoegde personen (in mijn opinie niemand) wordt bekeken en niet door bijvoorbeeld mijn toekomstige schoonvader die een kennisje heeft bij zo’n databank en wil bijvoorbeeld weten wat voor sites ik bezoek. Kortom ben ik wel die ideale schoonzoon…

 21. [8] Vele illegalen zijn ilegaal, omdat de overheid ze wel jaren lang tolereert, maar niet legaliseert. Op deze wijze wordt een rechteloze klasse van proletariers gecreeerd die op convenierende wijze als goedkope arbeidskrachten kunnen worden ingezet.
  Men ziet dit verschijnsel in vele landen :van Engeland tot Griekenland, waar in de provinciesteden de proletariers zich iedere ochtend langs de weg opstelen in de hoop als dagloner opgepikt te worden. Hoe minder documenten deze personen hebben en hoe rechtelozer deze mensen jarenlang zijn, des te gemakkelijker zijn zij inzetbaar.

 22. [20] nee, ik heb daar ook geen illusies over.Lees op Google Duitsland: Sepp Wudy.Wat deze man beschreef, als ongeletterde boerenknecht,hij mocht niet gaan zitten in de kerk maar stond achterin omdat hij zo stonk (armoede e.d.) maar zeer helderziend en ook een gelovig mens,een echte profeet. Hij beschreef hoe de toestand zou zijn vier geslachten later.Dat houdt in dat we teruggaan naar l800 en vandaaruit moeten we dan de boel weer opbouwen.Anne

 23. [21]Misschien heb ik het wat onsamenhangend geformuleerd,het was ook al weer laat in de nacht.Ik bedoel dat de aarde een levend organisme is, waar we zorgvuldig mee moeten omgaan. Die taak hebben we toch meegekregen als mensen:het rentmeesterschap. Een slechte rentmeester veroorzaakt verwaarlozing en verval.En het kan zo veel beter. Ik verwijs nu naar de woorden die de profeet Jakob Lorbeer al in l846 door een innerlijke stem doorkreeg:Begin met de bergen te ontbossen en jullie zullen de bittere gevolgen daarvan aan den lijve ondervinden.Als de mensen zich vergrijpen aan de oerbossen,zullen er steeds zwaardere orkanen en stormen komen en hele landstreken vernietigen.Ïnmiddels is het zo’n l50 jaar later en we ondervinden het immers al aan den lijve. Het is meer geluk dan wijsheid dat Nederland er nog zo goed van af komt.

 24. Het grote probleem momenteel is dat de machthebbers de techniek laten spreken ipv rationeel de gevolgen te overzien. Die gevolgen hebben ze natuurlijk wel overzien, maar dat is dan ook precies het plan. De technologische ontwikkelingen zijn zo vooruitstrevend en tegelijkertijd vrijheidsbeperkend, dat de mensheid nog lang niet klaar is voor dit soort ideeën. Dat ze ondertussen wel stuk voor stuk worden ingevoerd, legt de werkelijke agenda van de machthebbers bloot: een slavenstaat als in de Matrix, waarin wij van bovenaf gecontroleerd en gestuurd worden. Denk maar aan de chip (zoals al vaker genoemd) en de invloed ervan op de werkig van de hersenen –> angst kan – in tegenstelling tot nu, via tv en media worden we gemanipuleerd – dan direct bij ons worden geimplementeerd. Angst is onze grootste vijand, omdat dit ons afsluit van de rest en ons ego laat groeien. Juist de eerlijke echte gevoelens van compassie, liefde en het eerlijk willen verdelen van alles kan deze wereld beter maken. Zo lang wij burgers de machthebbers ongestoord hun gang laten gaan,zijn wij een dief van onze eigen vrijheid. Wij moeten beseffen dat wij allen vrij zijn. En dus daarbij ook de keuze moeten opnemen, om zelf te kiezen wat goed of slecht voor ons is. IPV een clubje machtsgeilen in bv Brussel bizarre wetten te laten maken welke niemand helpen, behalve de machthebbers zelf..

  Anarchie als alternatief? Zolang ik dat zelf bepaal, is het voor mijn gevoel altijd nog beter dan de wereld welke we nu kennen. Want als iedereen voor zichzelf kiest, zullen we vanzelf beseffen dat wij samen behoren te werken om verder te komen in de ontwikkeling van de mens.. Een beter begrip van hoe alles in mekaar steekt, een wereld van vrede. Een wereld waarin verschillen worden aangemoedigd, maar waarin ‘beter’ niet meer kan bestaan.. omdat iedereen beseft dat uniek zijn niet ‘beter zijn’ betekent..

  Mvg
  Pieter

Comments are closed.