Op Sicilië zijn ze het zat, en daarom heeft een groep van zo’n 100 middenstanders besloten geen beschermgeld (‘pizzo’) meer te betalen aan de maffia, onder het motto “Een volk dat de pizzo betaalt, is een volk zonder waardigheid”. En zo is het maar net, want wie zich onder bedreiging zijn zuurverdiende geld laat afpersen is gewoon een sukkel, zeg nou zelf!

Het wonderlijke is, dat op Sicilië de maffia gewoon de kans heeft gegrepen om de reguliere taak van de overheid op zich te nemen. Namelijk, ongevraagd bescherming bieden in ruil voor een periodieke bijdrage.

In feite zijn u en ik dus net zulke sukkels als die Sicilianen, want ook wij laten ons de vruchten van onze arbeid afpakken door een clubje parasieten dat dreigt met geweld wanneer niet wordt betaald.

Nu het imperium van de Cosa Nostra ineen dreigt te storten, moeten de arme Sicilianen niet denken dat ze van alle ellende af zijn. De Italiaanse overheid zal met groot genoegen de ‘behoefte’ aan bescherming op zich nemen, waarschijnlijk voor een veel hoger tarief omdat overheden doorgaans niet zo efficient werken.

31 REACTIES

 1. Van de link:

  Vara is een van de 104 middenstanders in Palermo die verklaren geen protectiegeld – pizzo genaamd – te willen betalen. Zij hebben zich aangesloten bij een beweging die Vaarwel Pizzo heet. Die is twee jaar geleden ontstaan, toen een groep studenten de Siciliaanse hoofdstad in het holst van de nacht volplakte met stickers. Daarop stond ’Een volk dat de pizzo betaalt, is een volk zonder waardigheid”. De studenten hadden een kroeg willen openen. Dat plan hebben ze laten varen toen ze beseften dat ze dan ook protectiegeld zouden moeten gaan betalen. Maar ze besloten wel tot hun opzienbarende, nachtelijke operatie.
  En toen ik dat op de radio hoorde dacht ik: mmm, zou zoiets in Nederland ook niet kunnen? Laat twintig (zoveel zijn er wel te vinden denk ik) libertariërs een nachtje los in verschillende Nederlandse steden. Allen plakken honderd stickers met een soort slogan* zoals door de Sicilliaanse studenten gebruikt erop, en natuurlijk de voor- en achterkant van de Vrijsprekervisitekaartjes. Je hebt dan al duizend ‘promo’s’! Plak de stickers op opvallende plaatsen op (wel opletten dat je niet gepakt wordt natuurlijk, vandaar ’s nachts) en er zijn minstens honderd mensen die de sticker zien. 100*1000=100.000 nieuwe mogelijkheden, terwijl dit initiatief natuurlijk niet al teveel hoeft te kosten. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je het in één nacht doet, zodat de kans op publiciteit het grootst is. Ik zou de stickers op plakken op a) plaatsen waar veel mensen komen, denk aan treinstations, wc’s e.d. en b) plaatsen waar de politiek geïnteresseerde Nederlander komt, een sticker op de voordeur van een PvdA-kantoor bijvoorbeeld zou prachtig zijn, of eentje op plaatsen waar krantenredacties zitten. Deze actie dient dus (ook) om de (politiek geïnteresseerde) Nederlander van het libertarisme op de hoogte te stellen. Ikzelf had er nog nooit van gehoord terwijl ik me toch als rechtse VVD’er beschouwde. Waarschijnlijk googlend op ‘Bart Croughs’ ben ik toen op Meervrijheid en een tijdje daarna hier terechtgekomen. Voor veel mensen (politici, linkse columnistjes etc.) is het weerhouden van libertarisme puur eigenbelang, maar het gootste deel van de Nederlanders heeft er simpelweg nog nooit van gehoord.
  De charme van het libertarisme ligt wmb in het feit dat het allemaal zo ontzettend lógisch is. Het is dus geen elitaire ontzettend moeilijke geachtengang, en daarom denk ik juist dat het zo’n ontzettend groot potentieel heeft. Een actie als deze kan imo veel voor het libertarisme betekenen. Je zorgt met lage kosten voor een maximale impact.

  *Wie kan er een goede slogan verzinnen?

  Excuses dat het allemaal een beetje rommelig opgeschreven is.

 2. De spaties tussen ‘nachtelijke operatie.’ en ‘En toen ik dat op de radio hoorde’ zijn weggevallen. Daar gaat het citaat dus over in mijn eigen tekst. Zou de webmaster dit misschien aan kunnen passen? Bij voorbaat dank.

 3. Je kunt probleemloos ‘Maffia’ door ‘Overheid’ en ‘Pizzo’ door ‘Belasting’ vervangen. Het verhaal in Trouw blijft dan helemaal gelijk.

 4. [1]
  Leuk idee Michiel !

  Ik heb in mijn studententijd heel wat afgeplakt in de nachtelijke uurtjes. 😉

  Zet je echter een duidelijk adres/website op zo’n sticker dan krijg je ook de rekening voor het verwijderen toegestuurd. Wil je dat niet, dan moet je het bij een vage verwijzing houden (bijv. “Google ‘libertarisme’ en ontdek wat echte vrijheid is !”).

  Anti-belasting quotes zijn er genoeg in de Engelse taal. Zorg voor een pakkende Nederlandse vertaling en you’re in business ! 😀

  Kies wel iets om te (glim)lachen, zure anti-belasting slogans zijn er immers al genoeg en die schieten hun doel voorbij.
  "De verkiezingsbeloften van vandaag zijn de belastingen van morgen."
  ~ King

 5. [5]

  Ik heb er hier nog een paar:

  Ik bracht een bezoek aan het belastingkantoor. Ik wou eens de mensen zien voor wie ik werk.
  ~ W.van Broeckhoven

  Investeer uw spaargeld in belastingen. Die stijgen altijd.
  ~ R. Hildebrand

  Als je niet drinkt, niet rookt, niet gokt en geen auto hebt, ben je een belastingontduiker.
  ~ Tom Foley

  There’s a lot of evidence you can sell people on tax increases if they think it’s an investment.
  ~ Bill Clinton (American 42nd US President (1993-2001), b.1946)

  I hold in my hand 1,379 pages of tax simplification.
  ~ Delbert L. Latta

  Thinking is one thing no one has ever been able to tax.
  ~ Charles F. Kettering (American engineer, inventor of the electric starter, 1876-1958)

  We contend that for a nation to try to tax itself into prosperity is like a man standing in a bucket and trying to lift himself up by the handle.
  ~ Winston Churchill (British Orator, Author and Prime Minister during World War II. 1874-1965)

  The art of taxation consists in so plucking the goose as to obtain the largest possible amount of feathers with the smallest possible amount of hissing.
  ~Jean Baptiste Colbert (French Economist and Minister of Finance under King Louis XIV of France. 1619-1683)

  The fundamental class division in any society is not between rich and poor, or between farmers and city dwellers, but between tax payers and tax consumers.
  ~ David Boaz

  A government big enough to give you everything you want is big enough to take away everything you have.
  ~ Barry Goldwater

  A fine is a tax for doing wrong. A tax is a fine for doing well.
  (Een boete is een belasting voor een fout. Een belasting is een boete voor succes.)

  The only difference between a tax man and a taxidermist is that the taxidermist leaves the skin.
  ~ Mark Twain

  You don’t PAY taxes, they TAKE taxes
  ~ Chris Rock

  Taxes are not levied for the benefit of the taxed.
  ~ Robert A. Heinlein (Am. SF-schrijver)

  Whatever the government gives it must first take away
  ~ John S. Coleman

  In this world, nothing is certain but death and taxes.
  ~ Benjamin Franklin (1706-1790)

  Ik betaal optimaal belasting. De minister van Financiën is heel blij met mij. Ik kreeg een briefje van hem met de tekst: "Goed zo Kees".
  ~ Kees Storm (voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van Aegon) die in 1999 ruim 3 miljoen belasting betaalde. (Het Parool)

 6. [5] Peter de Jong schreef:

  ‘Zet je echter een duidelijk adres/website op zo’n sticker dan krijg je ook de rekening voor het verwijderen toegestuurd. Wil je dat niet, dan moet je het bij een vage verwijzing houden (bijv. “Google ‘libertarisme’ en ontdek wat echte vrijheid is !”.’

  Daar moet toch wel iets op te vinden zijn, zeker ook omdat het beroep IT’er sterk oververtegenwoordigd is onder Vrijsprekerschrijvers en -bezoekers
  (Van Kiel, Winkelaar, Hank, mrXL, Madison)

  [6] Peter de Jong schreef: ‘Investeer uw spaargeld in belastingen. Die stijgen altijd.
  ~ R. Hildebrand’

  Fantastisch! Kende ik nog niet.

 7. Alleen jammer dat te vrezen valt dat wat ze zullen uitsparen aan "pizzo" straks zullen mogen dokken aan de grootste maffiabende van allemaal : de staat…zeker nu ginds de communisten
  in de regering zitten.

  Groetz,

  Cincinnatus

 8. Dat de maffia veel van haar macht is kwijtgeraakt komt door acties van de overheid, dat mag toch ook weleens gezegd worden. Maar inderdaad, eerst maar afwachten hoe het machtsvacuum wordt opgevuld.

 9. [8]
  Michiel,

  Ik zag laatst in een programma een interview met de voormalige baas van het internetbedrijf XS4ALL die zich druk maakt over de privacy van de burgers.
  En passant werd even genoemd dat iedere printer in Nederland onzichtbaar een serienummer afdrukt waarmee de printer te achterhalen zou zijn. Ik weet alleen niet of ook geregistreerd staat wie welke printer heeft. Maar het is wel iets om aan te denken als je met die vlugschriften begint.

 10. Wat een hysterische vergelijking zeg.

  Bij welke maffia kan ik me via democratische kanalen verkiesbaar stellen om het ‘pizzo’ aan de kaak te stellen?

 11. [13] Ah, de laatste ‘believer’ in de parlementaire democratie. Veel succes met het verkiesbaar stellen. Vergeet niet even 11.500 euri borg te storten, in alle 19 kiesdistricten 30 handtekeningen op te halen en in te leveren bij onwillige ambtenaren. En vergeet vooral niet om een paar goeie lijfwachten in te huren. Zodra je een gevaar gaat vormen voor de pizzo-inkomsten van de staat, wordt je op een of andere manier ‘kalt gestelt’.

  Wat nou hysterische vergelijking?

 12. Surprie … surprise … want volgens de BBC is niet minder dan 30% van de Italiaanse economie reeds EIGENDOM van de Maffia, dus de rest betaald heus wel beschermgeld. Daar komt nog eens bij dat een twintig procent van die economie ZWART draait en dus helemaal geen belastingen betalen.

  Maar ach dat doen de rijke EU-landen als Nederland wel … Wie probeert hier wie "voor te lichten" en waarvan?

 13. [14]

  De eerste maffia waar je met 11.500 euro, 570 handtekeningen en een stel lijfwachten inspraak krijgt moet nog worden opgericht.

  Dat het nu verre van ideaal is okee, maar door onze parlementaire democratie te vergelijken met de maffia doe je het toch iets tekort naar mijn mening. En dan is het nog de vraag of anderen je met zulke vergelijkingen serieus nemen.

 14. [17] Liever illusies najagen dan verbitterd erover spreken op een internet site, nietwaar Ed? 😉

 15. [16] WHAT in hell is "parlementary democracy" … but pure an invention of the spin doctors of Madison Avenue.

  There is absolutely no such thing as… "parlementary democracy" … Yet Vliegen swallows it hook. line and sinker …

  1. Alle 150 parlementaire kadavers zijn BENOEMD … Ook zij die op zogenaamde "voorkeurstemmen" worden toegelaten. Want ik heb nog nooit iemand met voldoende "voorkeurstemmen" gezien die ONDERAAN de lijst staan … en tegen de wil van de partij in het "parlement" is gekomen. Wij zijn toch niet allemaal achterlijk hoop ik …

  2. De kadavers zitten allen in een dwangbuis genaamd "partij dicipline" … en "afvalligen" als Wilders worden eenvoudig gemanipuleert.

  3. Nederland wordt bestuurd met behulp van DICTATEN … genaamd regeeraccoorden. Er bestaat hier GEEN oppositie die het zou kunnen afbuigen

  4. Eventule bijstellingen vinden NIET in het parlement plaats, maar in de torentjeskamer, tenminste wanneer de moanrch niet eerder der bek heeft opengescheurd …

  Vliegen met zijn "parlementaire democratie" …

 16. [18]
  Ronald Vliegen,

  Zeg je hier nu dat je liever jezelf voor de gek houdt en eigenlijk wel weet dat je invloed op de Staat\Maffia in Nederland nihil is, maar dat je niet op een website wilt praten of nadenken over een beter alternatief?
  De maffia hoef je denk ik helemaal niets betalen om er "lid" van te worden. Je rolt er gewoon in en verdient er juist geld mee, mits je geen moeite hebt met dwang en geweld. Precies de taakomschrijving van een politicus.

 17. [20] Nee hoor, ik wil juist voor inspraak gaan. Ik wil dus juist datgene wat jij een illusie noemt najangen.

  En pardon? Welk beter alternatief stel jij hier dan voor?

  En jaja, nogmaals: met onze parlementaire democratie is veel mis. Maar het is geen maffia, en nee in een maffia rol je niet zomaar binnen. Wat dat betreft gaat de vergelijking wel op: politiek en maffia zijn een gesloten kaste.

  Maar goed. Ik ben benieuwd naar de fantastische alternatieven die ons huidige geklungel met de naam parlementaire democratie overbodig maken. Alleen nu niet met saaie utopieeen aankomen die in mijn levensdagen nooit vervult kunnen worden. Ik zie graag op korte termijn resultaten.

 18. [21] Een goed alternatief zou zijn, dat ‘wij’ ook eens zouden weigeren om de pizzo te betalen.

 19. [21]
  Ronald Vliegen,

  Er zijn alternatieven of kleinere en grotere verbeteringen genoeg te bedenken voor het huidige systeem: Directe democratie, grotere meerderheden eisen bij wetgeving, beperking van politiek ambt tot maximaal 1 jaar (geen "professionele" politici), juryrechtsspraak (heeft ook mindere kanten), een minarchistische grondwet (de overheid moet zich tot de klassieke kerntaken beperken), kritarchie (zie http://en.wikipedia.org/wik… ), enzovoorts.
  Mijn punt is niet zozeer dat je hier ter plekke een waterdicht alternatief moet ophoesten, maar dat je erkent dat het huidige systeem absoluut zeer sterke vergelijking heeft met de mafia, en dat je over alternatieven en verbeteringen nadenkt, i.p.v. je tijd te verdoen met "inspraak" verkrijgen.
  Als je een liberale agenda hebt, wens ik je overigens veel succes met je pogingen de overheid te lobbyen en te beïnvloeden. Maar de aard van parlementaire democratie leidt ertoe dat je niet de enige belangengroep bent, en dat het eindresultaat een oerwoud van onzinnige en talloze speciale belangen steunende wetgeving, belastingen en subsidies wordt. Niemand van die belangengroepen en partijen krijgt uiteindelijk echt zijn zin, en de gewone burger wordt door de regelgeving en belastingen platgedrukt.
  Zeggen dat je "invloed" hebt op de hoogte van belastingen, i.t.t. het pizzo van de maffia, lijkt me een beetje overdreven. Vraagt de maffia gemiddeld zo’n 40% van het inkomen van haar "beschermelingen"? Dat doet de Nederlandse "neoliberale" overheid wel. De maffia bemoeit zich ook niet met je leven, ze wil alleen geld zien. De overheid bemoeit zich met alles. In die zin is ze zelfs erger dan de maffia.
  Als je denkt dat je die regelgeving en belastingen kunt verminderen door gebruik te maken van de politieke processen wens ik je oprecht veel geluk. Uiteindelijk kunnen waarschijnlijk de eventuele alternatieven van het huidige systeem ook slechts d.m.v. het systeem worden ingevoerd. Het enige alternatief is immers revolutie. Maar gedwongen zijn aan het proces mee te doen maakt het niet minder maffioos.

 20. [24] Ik kan me in deze reactie veelal wel vinden. Ook omdat ik al herhaaldelijk heb aangegeven niet onze huidige staatsinrichting als foutloos te willen bestempelen. Integendeel zelfs…

  Maar praten over verbetering is één. Wanneer je inspraak niet ziet zitten, hoe dit dan te veranderen?

  Ik zie je het woord revolutie gebruiken. Moet ik dan aan een miltante libertarische groepering denken? 😉

  Maar toch serieus, hoe dan wel?

 21. [25]
  Ronald Vliegen,

  Ik gaf het al aan in mijn reactie: ik denk dat je inderdaad enkel (futiel) kunt proberen het systeem van binnenuit te veranderen. Ik hoop dat dat lukt, maar ben zeer pessimistisch. Ik vrees dat het eerst héél slecht moet worden voor heel veel mensen voordat er misschien iets zou kunnen veranderen. En we weten uit het verleden dat dergelijke crisissituaties ook behoorlijk verkeerd kunnen uitpakken.
  Als je een echt liberale partij zou weten waar ik in mijn kieskring op kan stemmen zou ik het zo doen. Al heeft dat waarschijnlijk niet veel zin.

 22. [8] Michiel,

  Zolang je alleen een webadres op die stickers zet, hoef je nog niets te betalen (voor/tegenstanders kunnen die stikkers hebben geplakt) Echter, wanneer je bij die stikker ook nog een specifieke boodschap neerzet, wordt de houder van de website aansprakelijk gestelt (precariorechten).

  [12]
  Owl,

  http://www.marktplaats.nl

 23. [27] Overigens vind ik Hubs methode (het plaatsen van zoveel mogelijk links naar deze website vanaf andere websites) het beste. Het zorgt er namelijk voor dat je ranking hoger wordt bij de zoekmachines.

 24. [29]
  P.S.

  Om te wijzen waar je een ongeregistreerde printer kunt kopen misschien?

Comments are closed.