Dat de Duitse Mannschaft het moeilijk krijgt op het komende WK mag bekend zijn. Maar goed, die problemen zijn van korte duur. Wat veel erger is voor hen én voor ons (als grootste exportland) is dat Duitsland’s economie al jarenlang in mineurstemming is.De economie bij onze Oosterburen is dankzij decennialange regelgeving en torenhoge belastingdruk van Europa’s motor tot haperende grasmaaier geworden.

Wat dat betreft houden de sportieve prestaties van het nationale elftal gelijke tred met de Wirtschaft.De ondernemers in Duitsland zijn jaren lang buitenspel gezet door de overheid en de vakbonden. Rigoureuze belastingdruk, een woud aan bureaucratie en hoge sociale premies hebben een goalregen aan faillisementen veroorzaakt. Treffend voorbeeld is de recente ondergang van de Duitse speelgoedfirma Nici die de pluche WK-mascotte Goleo maakt.
Een kleine greep van wat alleen al de bureaucratie de ondernemers kost op jaarbasis:
In- en uitvoerpapieren 766 miljoen
BTW aanmelding 543 miljoen
Loonbelastingmelding 229 miljoen
Ontslagmelding 112 miljoen
Gehandicaptenmelding 68 miljoen
Sociale verzekering aanmelding 39 miljoen

Om de Duitse economie weer aan de praat te krijgen en het budget te verruimen, vonden SPD en CDU het een goed idee om de BTW te verhogen.
Dit wordt de grootste belastingverhoging sinds tijden, een stijging van 16 naar 19%. In januari 2007 zou dit ingaan waarna het naar schatting de schatkist een slordige 16 miljard zou gaan opleveren. Deze verhoging zal de particuliere consumptie en de investeringen door het bedrijfsleven afremmen.
Bedrijven zullen de btw-verhoging niet geheel aan de consument doorberekenen waardoor winsten dalen en er minder geld beschikbaar blijft voor investeringen in producten, logistiek en personeel.

Alsof dat nog niet genoeg is, eisen en krijgen de sociaal-democraten ook nog een ‘Reichensteuer’, een verhoging in de top van de inkomstenbelasting. 3% voor alleenstaanden die 250.000 euro verdienen en het dubbele voor echtparen. Dit is om te bewijzen dat ze goede klassenstrijders zijn. Naast bonuspunten voor de SPD zal het enige effect zijn dat de mensen die echte banen creeren, verhuizen naar Belgie of Luxemburg. Of naar andere belastinggunstige landen.
Volgens Wilfried Prewo, directeur van de KvK Hannover, zou Duitsland dit jaar na vele jaren nulgroei eindelijk 2% groei realiseren. Iedereen denkt dat dat geweldig is maar het merendeel van die groei komt van consumenten die snel de BTW verhoging willen voor zijn.

Al met al lijkt Duitsland op een sterspeler die onder curatele van een waanzinnige coach staat. De coach heeft het voetbalreglement met een factor 10 uitgebreidt, de voetballer mag niet scoren maar moet zijn teamleden verplicht helpen, de sterspeler moet het grootste deel van zijn salaris inleveren en mag geen slidings maken want dat is slecht voor de grasmat.
Oplossing: coach ontslaan, alle belemmeringen opheffen en streven naar perfectie en resultaat ten gunste van de klant c.q. voetballiefhebber.
Seneca

14 REACTIES

 1. De Nederlandse economie leeft op.
  Aldus de HBO-raad en het RWI.
  Geloof ik wel , maar zie het als een stuiptrek die niks voorsteld.
  Ze geloven ook dat de economie nog sterker kan groeien als werkgevers en onderwijs actie ondernemen anders zijn er straks in 2010 75000 onvervulbare vacatures.
  Allemaal leuk en aardig alleen ben ik bang dat tegen die tijd (2010) die stuiptrek allang voorbij is.
  Mischien rijden hier dan al een tijdje Nationaal-bolsjewistische tanks rond.
  Maar ja ik heb dan ook geen glazen bol zoals de RWI

 2. Je hebt de overnamekosten (investeringskosten) van de DDR-overname nog niet meegenomen.

 3. En dan te bedenken, dat Duitsland na WO-II het "Wirtschaftswunder" genoemd werd. Dat was te danken aan de Klassiek-Liberaal Ludwig Erhard. Nu is het weer de zieke reus van Europa.

 4. De standaard oplossing van Sociaal Democratisch Europa komt weer eens voorbij: Meer binnenhalen door mensen en bedrijven die het nog wel doen meer te belasten. Vervolgens herverdelen bij mensen die het meeste recht hebben op de buit.

  Dit zou koopkracht bevorderen. Doet het ook. Eventjes. Want als de cadeautjes op zijn en de knip weer leeg is er niks meer om uit te geven.

  Wanneer het geld bij de ondernemers zou blijven hadden ze kunnen investeren. Maar ja, da’s zielig voor het stemvee van de SPD!

 5. [4] Vermoedelijk zal dat meer en meer gaan gebeuren. Een en ander afhankelijk van welke belangenclub op moment X zijn belang als ‘verkiezingswinst’ mag opeisen…

  Weet iemand of er ergens cijfers online staan over de aantallen (kansrijke) mensen en bedrijven die weggaan uit de socialistische heilstaat die wij als EU kennen? Als ik af ga op verhalen die ik om mij heen hoor is er in Europa een aardige exodus van geld en talent op gang gekomen. Leuk voor Amerika en de Aussies.

 6. Beste Libertariers,

  Socialisme, liberalen, Christendemocraten, Wilders, VS, EU, GB, VN,Euro, dollar, allemaal 1 pot nat.

  Een beetje extreem, maarre volgens mij heeft de ECHTE libertarier:
  1. Geen bankrekening, alleen goudstaven met een eigen geldpers,
  2. Een eigen oliebedrijfje. Een wapen om zijn bedrijfje te verdedigen tegen het collectieve Anglo-Amerikaanse olie en bank kartel. (Hierdoor wellicht geen auto)

  Wat vinden jullie van mijn extreme stelling?

  Maar ja de werkelijkheid ziekelijk extreem genoeg!

  Graag verneem ik jullie reactie!

  Groet,

  De troijaanse vrede [5] [4] [3] [2] [1]

 7. Of Uw artikel uit bezorgdheid of leedvermaak is geschreven is mij niet duidelijk. Ik weet wel dat D exportkampioen is (qua waarde) sinds 2001. 2e is USA met een koers die ca 20% te laag is. De lonen liggen prettig hoog en niemand klaagt dat er te veel verdient wordt. Het begrotingstekort is 3,3% voor 2006 (EU norm 3,0%, NL 0,3%).Zo slecht kunnen hun vooruitzichten niet zijn. Blijft onverlet dat de extra uitgaven voor 20 milj. inwoners van de DDRD erg tegenvallen en dat het huishoudtuintje wel eens gewiet mag worden.

 8. [11]
  Jorge,
  Klopt, maar dat begrip "Soziale Marktwirtschaft" is klassiek-liberalisme-in-de-praktijk en werd -hoe gek het ook klinkt- later gestolen door de socialisten.
  Groet, Harry

 9. [10] aan leedvermaak doe ik niet. Aan bezorgdheid des te meer daar het Nederland’s grootste afzetgebied is.
  Daarnaast heeft Duitsland een brain-drain opgelopen die nauwelijks nog hersteld of ingehaald kan worden. Was het land voorheen ‘de apotheker van de wereld’ nu is het een schamele middenmoter in het ontwikkelen van nieuwe medicijnen.
  Hier nog een aantal cijfers over de Duitse economie:
  http://www.tcsdaily.com/art
  En een gezamelijk staatje over de welvaartsgroei in Europa:
  http://www.workforall.org/

 10. [13] Misschien moet NL niet op de rug van D willen meerijden, maar zelf eens iets gaan doen. De strategische keuze dat industrie ingewisseld werd voor dienstverlening was een verkeerde blijkt nu toch wel. Bain drain? Ik merk er hier in "de silicon valley van de mechanische techniek" (Baden Wurttemberg) niets van met 1400 patenten per maand. Wat de cijfers betreft ben ik niet echt beindrukt.

Comments are closed.