Op 12 juni herinnerde Kofi Annan ons
in een schrijven in de Financial Times
aan dat de Verenigde Staten dreigde
om de uitgaven de Verenigde Naties
te blokkeren als ze geen werk maakte
van hervormingen in de organisatie.
Dat deze hervormingen er maar niet
komen is volgens Annan niet de schuld
van de General Assembly, de VN top en
al helemaal niet van hemzelf.

Nee, Annan is van mening dat de schuld bij de Verenigde Staten ligt. Vragen om hervormingen als voorwaarde voor meer geld dat frustreert de ontwikkelingslanden. Deze ontwikkelingslanden bezetten de meeste zetels en dragen het minst bij aan de VN. Annan verzekert ons dat deze leden graag zouden willen hervormen maar dit als reactie op de Amerikaanse financiele dreiging nu weigeren.
Als de VS nu het programma gewoon zou ondertekenen, zegt Annan, dan komen we uit de impasse, gaan we serieuze onderhandelingen in die zullen worden gebruikt als een basis voor fundamentale wijzigingen die ‘later’ zullen komen.
Voor Kofi Annan is later niet ver weg want hij gaat met pensioen aan het eind van dit jaar. Het meest opmerkelijke wat hij gedaan heeft in de afgelopen periode is de enorme puinhoop die hij van het voedsel-voor-olie programma voor Irak gemaakt heeft.
Onder zijn leiding vond de grootste zwendel in hulpprogramma’s plaats gevolgd door een andere reeks van schandalen, van persoonlijke verrijking, groepsverkrachtingen door vredestroepen tot nepotisme aan toe. Zijn eigen zoon Kojo Annan importeerde onder VN vlag een Mercedes SUV voor eigen gebruik, de appel valt niet ver van de boom.

Uit de 30.000 leden tellende staf van de VN is een commissie gevormd onder leiding van de Britse rechter Geoffrey Robertson. Deze commissie heeft gekeken naar interne justitiele zaken binnen de VN en kwam met een vernietigend oordeel. Volgens Robertson houdt de VN zich niet aan tribunaaluitspraken als dit over hun eigen stafpersoneel gaat of als er VN managementmissers aan het licht zouden komen daardoor. Robertson roept de VN op: dokters, genees uzelf !

Als Annan echt geeft om de VN dan zou hij het goede voorbeeld kunnen geven door een bescheiden 10% te bezuinigen. Het budget, dat als een labyrint is ingericht, bedraagt een 20 miljard dollar. Dus met 2 miljard kan je al die, volgens VN officials zeer noodzakelijke, missies ondernemen die nu blijven liggen.
Of het geld kan naar de veelbesproken renovatie van het VN gebouw waar ze een royaal prijskaartje van 1,8 miljard aan hebben gehangen.

Annan zelf hoeft zich qua geld geen zorgen te maken. Onlangs kreeg hij een prijs van 500.000 dollar uitgereikt door de heerser van Dubai. In de jury zaten twee senior stafmedewerkers van Kofi en een Duitser genaamd Achim Steiner. Deze Achim Steiner werd kort daarop door Annan benoemd tot directeur van de UNEP.

Hervormen volgens Annan is de zaak bij het oude laten. De VN als bureaucratisch monster, een bodemloze put van corruptie en vriendjespolitiek. De snelste manier om duidelijk te maken dat dit onaanvaardbaar is, is het schrappen van alle VN toelagen.

3 REACTIES

  1. Karma +

    Hopelijk geeft Amerika het goede voorbeeld en schrapt met de VN bijdrage definitief. Van de Europese landen valt niets te verwachten op dit vlak.

  2. "Hervormen volgens Annan is de zaak bij het oude laten."

    Tja, het is en blijft een afrikaan. Opgergroeid en groot geworden door geld te krijgen en niet door het te verdienen.

  3. Feit blijft dat vooral de VS de werking vande VN op alle mogelijke manieren frustreert met haar imperialistische politiek.

Comments are closed.