De online seksindustrie was de eerste die geld
wist te verdienen aan internet. Deze verborgen
innovator, die in IT marktonderzoek zelden aan
bod komt, was en is een pionier in streaming
video, online betaalsystemen en het invoeren
van digital rights management (online copyright).
De seksindustrie was ook de eerste die content
aanbood voor mobiele telefoons en pda’s.
Volgens Juniper Research was in 2004 ongeveer
6,4 % van de mobiele entertainmentmarkt in
handen van de seksindustrie.

Hoe kan het toch dat deze doodgezwegen business zo’n prominente rol speelt?
Om te beginnen is er een gigantische vraag. Een enorme markt waardoor de seksindustrie nieuwe distributie kon opzetten zonder dat ze eerst een markt moesten creëren. Verder hebben ze een sterke focus op winst en zijn ze door de stortvloed van online porno aanbieders continue bezig om zich te onderscheiden van de concurrentie.
Alle content die ze aanbieden, kan je ook elders op het internet vinden. Daarom brengen ze dit op een betere manier aan de man, zoeken niche-markten of werken ze bijvoorbeeld met Geolocation die weer voor reclame doeleinden kan worden ingezet. De nieuwste technologie geeft hen weer een voorsprong op anderen vandaar dat innovatie hoog in het vaandel staat.
Een onverwachte stimulans is het proberen om de wet voor te blijven. Door de wetgeving opgeworpen barrières zijn altijd een goede motivator geweest voor vernieuwing.

Aan dit laatste kan ‘Dikke’ Charles Geerts zich optrekken. De Wallen-exploitant kreeg vorige week te horen dat al zijn zestig ramen, verdeeld over twintig panden, direkt dicht moeten. 37 van de 169 prostitutiebedrijven op de Amsterdamse Wallen werd meegedeeld dat hun vergunning wordt ingetrokken c.q. hun vergunningsaanvraag wordt geweigerd.
Volgens zijn advocaat Han Jahae heeft Geerts nu zeven weken de tijd om aan te tonen dat het bij zijn ramen niet gaat om het witwassen van geld. Als de gemeente haar besluit daarna niet intrekt dan volgt de rechtsgang.
Jahae: ‘ Het gaat allemaal om oude dingen, om verdenking van witwassen. Er wordt in die brief verwezen naar het Urka-onderzoek. Zaken van veertien jaar geleden waarin Geerts nooit verdachte is geweest.’

De overheid, in dit geval de gemeente Amsterdam, is druk bezig om tien jaar na het rapport van de commissie Van Traa haar straatje schoon te vegen. Dat diezelfde overheid ruime inkomsten verwerft via de belasting en indirect uit de toeristenstroom weerhoudt haar niet om de sector zwart te maken, panden te sluiten en particulieren op te jagen.
Drie jaar geleden werd de wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) van kracht. Dankzij die wet kan een gemeente als zij meent dat een bedrijf niet bonafide is, vergunningen weigeren en zaken sluiten.
Twee weken geleden leidde dit tot sluiting van het bij toeristen immens populaire blootcafé Teasers op het Damrak. De eigenaar Sabah Nissan heeft zijn eerste juridische gevecht al verloren.

Wat zullen de dames gaan doen als hun pittoreske rode lampen gedoofd zijn door de gemeente? Een baan proberen te krijgen bij het Gemeentelijk Stadsarchief?
Nee, de dames gaan online om daar middels vooruitstrevende technologie en uitgekiende juridische constructies geen of minimale belasting te betalen en hun omzet/winst verhouding te maximaliseren.
There is no business like sex business !

2 REACTIES

  1. Toch jammer want zolang een man zijn piemel niet door het internet kan "uploaden" is naar plaatjes of filmpjes kijken toch niet hetzelfde als een bezoekje op de wallen.
    Als de keuze van de dames louter onder vrije marktomstandigheden tot stand zou zijn gekomen ware dit prima geweest, maar nu is (per definitie) ongeoorloofd overheidsingrijpen dus hetgeen de consument benadeelt.

Comments are closed.